Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Software -> Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211
Autor
Wiadomość
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#1 Post autora tematu 19 Paź 2010 02:31   

Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam serdecznie. Wiem ze temacik wertowany i gdzies tam pozaczynane ale i tematy pozamykane takze dopisac sie z problemem nie można :-(


Otóż mam problemik z wgraniem PL MENU do COMAND APS DX (NTG1 prawdopodobnie które siedzi w Mercedesie W211 2005 rok.)
podczas wgrywania spolszczenia o nazwie "COMANDECE_21_090.ISO" ktore wypalilem na plycie CD z predkoscia 4x firmy TDK,

Problem taki ze wchodze w CD DOWNLOAD za pomoca 1+3+8 wkladam wypalona plyte i aktualizuje ale na ilus tam procentach 20 lub 80 nie pamietam wywala blad ze CRC ERROR

Co z tym mozna zrobic..??

Dopowiem ze jest to COMAND w segmentach, nawi DVD w bagazniku, DVD z przodu, zmieniarka CD AUDIO z przodu ......itd

Interesuje mnie spolszczenie menu + Polski Lektor.. P.S a lektor sie
wgrywa w DVD kokpitu czy w DVD Nawigacji w Bagażniku..? i na jakiej płycie CD, DVD

Wogle pytanie tez 2-gie czym sie rózni NTG1 od NTG2, nie muwiac o NTG2.5, 3 i 4 bo to inna bajka, bo znalazłem gdzies w neciku ze NTG1 i NTG2 to z wygladu zewnetrzengo panelu jak by identyczne są nawi, ale jak je rozpoznac dokladnie...? Teoretycznie sciagnelem Mapki do NTG1 v.11 i mi hulaja takze pewnie mam NTG1.

Ale co dalej z PL MENU i LEKTOREM.


Dorzuce jeszczej ze wypalilem na CD tez puźniej spolszczenie "Mercedes Comand 2.5 CD DX zajmujace 150 mb" ale po wlozeniu do DVD w kokpicie w trybie cd download pokazuje ze Confiig Error czy jakos tak...... a moze powinnem spróbowac to spolszczenie Mercedes Comand 2.0 CD DX ???

Płytki wypalałem nie nagrywajac obrazu iso tylko jako by rozpakowane iso,, tz obraz sie podczas nagrywania wypakowal i na Cd jest kilka pliczów... predkosciami 4x w przypadku tego spolszczenia co wywala blad crc error a ta co wogle nie chciala sie updatowac to 10x na plytach TDK CD


Zastanawiam sie czy moze nie blokuje tego wgrywania za nowa wersja softu ktoregos DVD, bo przyznam ze po wlozeniu plyty DVD z mapa V.11 aktualizacja odrazu poszla, a gdzies wyczytalem ze niektórym sie nie aktualizowała mapa v9 i wyzej to musieli wgrywac nowsza wesje Softa bodajze nawi, bo plyta była i tez wypalana na DVD i aby widzialo mapki od 9 w góre......

Jesli to komus pomoze w identyfikacji nawi/Radia DVD to w menu serwisowe wchodze poprzez wcisniecie klawisza MUTE, odłozenie sluchawki i SERV trzymajac je razem ok. 45 sek. a potem dodatkowe wejscie w pod menu to * + # i strzalka w lewo, gdzie uaktywniaja sie opcje od np wylaczenia/wlaczenia ogladania DVD podczas jazdy.......

HELP
Powrót do góry
   
hollow
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 425
Miasto: Sosnowiec

Post#2 19 Paź 2010 08:20   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Sprawdzałeś napięcie zasilania czy czasem akumulator nie siada, bo jak napięcie spadnie poniżej 10V to może być problem właśnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Paź 2010 08:20   





Powrót do góry
   
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#3 Post autora tematu 20 Paź 2010 13:56   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Teoretycznie nie mierzyłem żeby miernikiem ale wchodzac w tryb serwisowy radia pokazywalo ze Aku ma 12,2V ale kto wie czy nie siada. Jutro spróbóje jeszczej raz i przed aktualizacja podlacze Prostownik aby napiecie bylo nieco wieksze i stabilniejsze. Znajomy mi podpowiedzial bo kiedys naprawial skrzynie automatyczne miedzy innymi MErcedesów ze widzial jak w serwisie Merca w Niemczech wlasnie serwisanci przed jaka kolwiek aktualizacja/operacja zpodlaczeniem boxa do diagnozy wgrywania softów i te inne operacje to ze podlaczali prostownik miedzy innymi aby napiecie/prad był stabilniejszy ale i co tez muwil ze napicie zeby jaka kolwiek aktualizacje zrobic nie moze byc mniejsze jak 13,5V bo inaczej nie pujdzie aktualizacja... Ciekae co.... Spróbuje z tym prostownikiem... a gdyby sie okazalo ze nie jets to to co moze byc z tym...? Czy dobre Spolszczenie stosuje...??? Oraz prosilbym o ODP n a te wczesniejszych kilka pytan.

DZIEKI :-)
Powrót do góry
   
koala106
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 2833
Miasto: Zielona Góra

Post#4 20 Paź 2010 14:26   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Ja zawsze spolszczenia przeprowadzam na włączonym silniku - brak napięcia może spowodować uwalenie czytnika - już raz tak miałem z laguną - rozładowany akumulator - na kompie pokazywał 12,3 i w trakcie aktualizacji padł.
Powrót do góry
   
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#5 Post autora tematu 21 Paź 2010 16:04   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam Ponownie. Własnie to robie na uruchomionym aucie i Gorny pasek jest na 100% dolny na 20 i ten sam blad, próbowalem ponownie zresetowawszy ustawienia i nadal to samo, tyle ze gorny pasek jest na 100% a dolny czasem miedzy 7-20 %... Cholerstwo jedno no. Porady jakies kolejne..?

A moze ta aktualizacja jest zalezna od wersji oprogramowania Radyjka. Za nowa wersja i dlatego sa problemy...?
Powrót do góry
   
koala106
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 2833
Miasto: Zielona Góra

Post#6 21 Paź 2010 17:22   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


nagraj płytę z wolną prędkością (1x) na płycie dobrej jakości - Verbatim, TDK, Sony, Maxell i spróbuj ponownie.
Powrót do góry
   
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#7 Post autora tematu 21 Paź 2010 17:25   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


niby nagrywalem na TDK 4x stacjonarka wolniej juz nie moge, na lapsie minimum 10x i to samo.

A czym to nbagrywac ..? ten obraz iso. Juz kombinowalem roznie i NERO, Alkoholem, Ultra ISO


moze trzeba uzyc jakis szczegolnych opcji podczas nagrywania..? co hmmm
Powrót do góry
   
koala106
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 2833
Miasto: Zielona Góra

Post#8 21 Paź 2010 21:27   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


ja używam ultra iso lub imgburn
Powrót do góry
   
koala106
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 2833
Miasto: Zielona Góra

Post#9 21 Paź 2010 21:27   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


ja używam ultra iso lub imgburn
Powrót do góry
   
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#10 Post autora tematu 22 Paź 2010 18:10   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam. Nooooo wkońcu Uff poszlo. po ciezkiej walce i chyba okolo 9 wypalonych plytach udalo sie wkoncu. Wypalilem obraz IMB Burnem z predkoscia 1x i teraz juz Hula.


Ale mam teraz pytania z innej bajki bo teraz po tym Updacie nie moge wejsc w menu seriwsowe.... przez kalwisze MUTE, sluchawka rozlaczenje i SERV. czy zmienilo sie teraz cos..? lub jaka jest inna koimbinacja.."..?
Powrót do góry
   
koala106
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 2833
Miasto: Zielona Góra

Post#11 22 Paź 2010 19:29   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


w nowszych wersjach softu zablokowano tą możliwość
Powrót do góry
   
seba6250
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#12 06 Gru 2010 13:21   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


witam
ja mam inny problem
po wgraniu polskiego firmware do w211 2004 (TV)w opcji navi i map mam niebieski ekran :/ tak jakby cos nie zosatlo d konca przeprogramowane:/

czy jest opcja przywrocenia do starego systemu??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2010 13:21   





Powrót do góry
   
exitgsm
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Sty 2005
Posty: 3
Miasto: Nieznane

Post#13 21 Lut 2011 16:36   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Ja mam ten sam problem co seba6250 z tym że kilkakrotnie próbowałem wgrać na nowo pl menu i dalej to samo , uprgade Nav Service DVD i nowe mapy przebiega prawidłowo ale dalej pozostaje niebieski ekran w NAV i MAP. Nie wiem co jeszce można zrobić.
Powrót do góry
   
007mirek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 17

Post#14 01 Mar 2011 21:04   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam

chce dograć język polski do comanda w W211 (E320) 2007, moze ktoś juz to robił i podpowie mi jakiego użył programu. Chciałbym również mieć polskiego lektora
ale odnośnie tego tematu nie mogę znaleźć informacji.
Powrót do góry
   
hollow
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 425
Miasto: Sosnowiec

Post#15 04 Mar 2011 09:26   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Bo to jest dość świeży temat, kto ma do tego płytę i robi takie cuda to z tego żyje więc nie udostępni za free takiej wiedzy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2011 09:26   





Powrót do góry
   
007mirek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 17

Post#16 11 Mar 2011 10:54   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam

Czy możne mi ktoś powiedzieć jakiego mam comanda w moim samochodzie E320/2007. ponieważ znalazłem aktualizacje dla rożnych wersji comanda i nie jestem pewien której użyć.
Mam również pytanie możne sie ktoś spotkał z taka aktualizacja na polskie menu: Mercedes W211 Comandece v21.090.rar. Ja znalazłem dwie wersje tego pliku po porównaniu obydwóch wersji (przeglądnięciu wszystkich plików) zauważyłem drobne różnice i nie wiem której wersji ożyć (różnią się chociaż by datami plików, oraz poszczególnymi linijkami w plikach)
Powrót do góry
   
DeTeGie
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 2
Miasto: Lublin

Post#17 19 Cze 2011 15:58   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Jeżeli jeszcze aktualne - to tutaj możesz sobie sprawdzić (najnowsze wersja tego dokumentu jaką znalazłem w necie):

Navigation CDs & DVDs - Overview

E klasa bodajże na str. 4.

Pzdr.
Powrót do góry
   
studiowena
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 65
Miasto: witaszyce

Post#18 20 Lip 2011 08:27   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Pacinas możesz powiedzieć który obraz w końcu wgrałeś + ewentualne źródło ? :)
Powrót do góry
   
Pocinas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 334
Miasto: Śrem

Post#19 Post autora tematu 03 Paź 2011 11:56   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


COMANDECE_21_090.ISO a źródło nie pamiętam
nagrane na płycie TDK predkościa 1x w IMG BURN.
Tylko ten sposób wypalenia spowodował spraną aktualizację a była to chyba 9płyta
Powrót do góry
   
zablockm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 15
Miasto: warszawa

Post#20 20 Lis 2011 08:07   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam

Czy któryś z Szanownych Kolegów miałby soft do w211 ale naprawiający błąd po spolszczeniu tzw niebieski ekran w nawigacji. Po użyciu zwykłego spolszczenia w autach z tunerem tv pojawia się w/w błąd. Wiem że to kwestia odpowiedniego softu.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Antur66
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Lis 2003
Posty: 53
Miasto: Rybnik

Post#21 20 Lis 2011 21:25   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


nie ma softu który naprawia z płyty czeka Cię naprawa w serwisie.
Zdania zaczynamy wielką literą i kończymy kropką.Proszę niezwłocznie poprawić swoją wiadomość.jever 23
Powrót do góry
   
zablockm
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 15
Miasto: warszawa

Post#22 22 Lis 2011 18:48   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Antur66 napisał:
nie ma softu który naprawia z płyty czeka Cię naprawa w serwisie.


Bzdura ! Naprawa w serwisie niby na czym ma polegać? Płytę mają mi główną w comand-ie wymienić? przecież też będą flashować albo na stole albo przez cd.
Powrót do góry
   
logeen
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 5
Miasto: Przemyśl

Post#23 22 Lis 2011 20:01   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Szanowni koledzy, a może któryś z Was dokonywał już spolszczenia w Mercedesie R 2006r.? Mam urządzenie wielkości radia 2DIN z nawigacją i DVD. Z instrukcji wynika iż jest to COMAND APS, lecz nie wiem który, (bo są ponoć odmiany).
Pytanie brzmi: jak i jakim plikiem/ami to spolszczyć?

Dzisiaj udało mi się wejść do menu serwisowego z pomocą kombinacji przycisków: "mute" + zakończenie połączenia + "serv" -wciśnięte na włączonym radiu przez około 45 sekund.
Obecny soft jest z 2004 roku.

Mam odpowiednią płytę z nowszym, polskim softem, lecz nie potrafię wejść w tryb "cd download". Nie działają kombinacje:
ON + * + #
1 + 3 + 8
* + # + <-

Czy napięcie na aku ma duże znaczenie (u mnie 12,8-13V)? Jakie powinno być minimalne do tego działania?
Proszę o pomoc i każdą możliwą propozycję, chętnie sprawdzę i opiszę rezultat.
Z góry dziękuję.
Powrót do góry
   
wickerman3
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 5
Miasto: Jasło

Post#24 02 Sty 2012 23:28   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


możliwe że masz NTG2,5, a masz przyciski pod monitoremm czy nie? jeśli tak to NTG1 jeśli nie to NTG2,5, a podane kombinacje są do NTG1.
Powrót do góry
   
logeen
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 5
Miasto: Przemyśl

Post#25 03 Sty 2012 00:28   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


tak, mam przyciski pod ekranem.
Powrót do góry
   
wickerman3
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 5
Miasto: Jasło

Post#26 03 Sty 2012 09:01   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


więc masz NTG1, kombinacja klawiszy MUTE+TEL(odłożony)+SERV, jeśli nie działa tzn że ktoś np. próbował aktualizacji oprogramowania, a w nowszych oprogramowaniach te kombinacje nie zadziałają.
Powrót do góry
   
ortax123
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Lip 2011
Posty: 43

Post#27 09 Lut 2012 23:48   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam!
Czy ktoś mógłby zamieścić instrukcje wgrania polskiego menu do nawigacji COMAND APS NTG1(w211 z 2003 roku). Czy nowy soft zmienia wygląd menu oraz czy należy go wgrać przed, czy po aktualizacji map?

Ps.Jak wejść do trybu Cd-download?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lut 2012 23:48   





Powrót do góry
   
sabuk2006
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 5

Post#28 25 Lip 2013 09:49   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam.
Posiadam MB200 z roku 2006 klasa B (W245) z nawigacją COMAND APS NTG2 i mam problem, aby wgrać polskie menu.
Mam płytkę CD wypaloną, ale nie chce ta płyta wystartować. Wyczytałem tu na forum, że trzeba kombinacją klawiszy włączyć, aby się odpaliła. Robiłem to (* + # + ON, 1 + 3 + 8, 2 + 3 + 9) i dalej nic.
Czy jest jakaś jeszcze inna kombinacja?
Czy ktoś z forumowiczów uporał się z tym problemem?
Jak wejść do menu serwisowego?
Dodam, że nie było problemów z wgraniem nowszych map europy na 2013/2014, które wypaliłem na płycie DVD-R (wolna szybkość wypalania). Płytę DVD+R nie widzi nawigacja.
Zdjęcie mojej nawigacji:
Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211

EDIT;
Tu chyba nikt nie zagląda.
Powrót do góry
   
pawiu34
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 2
Miasto: bruxelles

Post#29 30 Lip 2013 08:32   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


witam odnosnie tego problemu ja sie uporalem z tym i mam polskie menu w navi comand ntg2 poprostu musi byc odpowiedni soft i w odpowiednim proksie wypalony a w formacie cd i na plycie cd a nie dvd czy jakos tam plik jest bardzo maly wiec morze to wszystkich dziwic po wlozeniu plyty do navi sama zrobi wszystko a nie jakies kombinacje klawiszowe wrazie pytan prosze pytac pozdrawiam
Powrót do góry
   
sabuk2006
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 5

Post#30 31 Lip 2013 17:34   

Re: Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211


Witam.
Proszę, jeśli możesz podesłać, ten plik spolszczający navigację NTG2 ? Jak mam rozumieć, że wypalona płyta jest w odpowiednim proksie ?
Jak uruchomiłeś instalację tejże płyty, sama ruszyła ?
Wypaliłeś na płycie CD, z jaka prędkością ?
tatusko2(malpa)wp.pl
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Urządzenia Mobilne -> Nawigacje Software -> Comand APS DX (NTG1 lub NTG2) MENU PL do W211
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Mercedes Command APS DX (NTG2) wersja polska (9)
Mercedes W164 NTG2 - jak wgrać polskie menu menu pl (10)
Mapa polski lub europy, PL Menu Mercedes W211. (1)
comand, Mercedes, NTG2,5 USA - jak wprowadzić mapy europy do nawigacji USA (3)
comand 2.0 dx - PL menu w Mercedes ML (2)
Navi Comand 2.0 - polskie menu (29)
Comand 2.0 Ver2 - Zmiana nawigacji z APS30 na Comand 2.0V2 DX MercedesW203 2002r (9)
SE K608i CID 49 robił ktoś simlocka lub menu pl? (22)
SE K810i CID53, wgranie PL menu lub całego softu PL. (10)
6650 simlock. Do wyboru zdjęcie simlocka lub polskie menu. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS