Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody
Author
Message
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 20 Oct 2010 00:37   

Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Witam,
Na prądzie znam się tyle ze podłączyłem kontakty, wyłączniki, oświetlenie i domofon

Problem jest taki ze mam w łazience 2 gniazdka standardowe z uziemieniem "zamykane". Chcę podłączyć jakoś przepływowy podgrzewacz wody pod umywalką taki najlepiej 5,5 kW jak moge to zrobić. Dodam ze wszędzie są płytki i jedyne miejsce gdzie moge dostać się do "prądu" to podwójne gniazdko znajdujące się pod umywalką.
To jeden najważniejszy problem

Druga sprawa w kuchni mam też taką sytuację ale tutaj moge się podłączyć do kabla który był / jest przygotoowany pod zmywarkę której na razie nie ma. W jaki sposób moge się podłaczyć do tego kabla z tym podgzewaczem? Co on zazwyczaj ma na końcu kabla który mam nadzieję jest w komplecie?!

Dla części pytania i problemy sa pewnie idiotyczne ale .... każdy zna sie w końcu na czymś innym. Pewnie ze mógłbym zawołac fachowca ale od jakiegoś czasu wolę wszystko sam robić niż mam się przed kimś płaszczyć płacić a potem i tak to poprawiać i robić sam lub naprawiać to co zepsuł robiąc to co chcę - może głupie podejście ale ... przynajmniej się mam nadzieje czegoś nowego dowiem i nauczę

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 20 Oct 2010 00:37   



Back to top
   
O^O
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 May 2010
Posts: 354

Post#2 20 Oct 2010 00:51   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


O podgrzewaczu 5,5 kW podłączanym do gniazdka może kolega zapomnieć. Maksymalnie 3,5 kW jednofazowy, jeśli instalacja na to pozwoli.

Jeśli zaś chodzi o podłączenie takowego pod instalację przewidzianą na kuchenkę, to jest to prawdopodobnie możliwe, ale trudno opisać to bez wizji lokalnej, a już szczególnie bez znajomości modelu przewidzianego podgrzewacza.

Sugeruję jednak zaprosić elektryka. Każdy się na czymś zna, a tak się składa, że elektryk powinien się znać na instalacji elektrycznej. I nie trzeba się przed nim płaszczyć, a wystarczy godnie zapłacić za wykonaną usługę. Odbiory 5,5 kW, to nie jest byle co, jak na mieszkanie czy domek, a sklepy często dla uznania gwarancji wymagają, aby urządzenie zostało podłączone przez elektryka.

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#3 Post from the author of the topic 22 Oct 2010 22:23   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Czyli rozumiem ze taki do 3-3,5kW mogę spokojnie przez wtyczkę z uziemieniem podłączyć i nie powinno być problemu ..... tam mam akurat podwójne gniazdko które ogólnie nie jest używane ...

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7094
Location: Warszawa

Post#4 22 Oct 2010 23:56   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Nie, nie możesz. Do podgrzewacza musi być dedykowany obwód z rozdzielnicy.
Napisz jaki masz przydział mocy.

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#5 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 00:07   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Kurde nie wiem .... do rozdzielni mam kawał drogi ciągnąć kawał kabla po ścianie i kuć płytki ...
Nie można tego jako obejść aby ułatwić cała instalację. Producent podgrzewacza powiedział ze można podłączyć do kontaktu ....

Helpful message? + -

Back to top
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Joined: 16 Jun 2007
Posts: 7094
Location: Warszawa

Post#6 23 Oct 2010 00:14   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


W takim razie wklej instrukcje obsługi tego czegoś na forum Wink Chętnie przeczytamy...

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#7 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 10:34   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Witam wszystko w temacie jest tutajTo view the material on this forum you must be logged in.
Oczywiście w domyśle należy podłączyć do "skrzynki" ale może ten najmniejszy 3,5kW można do kontaktu?!

Helpful message? + -

Back to top
   
Magister_123
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Oct 2005
Posts: 1305

Post#8 23 Oct 2010 11:08   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Jak dla Mnie to trochę śmieszne te przekroje:
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
michalekk1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 11 Jul 2008
Posts: 750
Location: Warszawa

Post#9 23 Oct 2010 11:18   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Quote:
ogrzewacz powinien być instalowany przez osobę uprawnioną

Quote:
minimalna powierzchnia przekroju poprzecznego przewodu zasilającego oraz wartość bezpieczników powinna być dobrana zgodnie z tabelą 3

To view the material on this forum you must be logged in.
Nie rozumiem jak można pozwalać na puszczanie 24A przewodem 2,5mm2...

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#10 23 Oct 2010 15:09   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


michalekk1 wrote:
Quote:
ogrzewacz powinien być instalowany przez osobę uprawnioną

Quote:
minimalna powierzchnia przekroju poprzecznego przewodu zasilającego oraz wartość bezpieczników powinna być dobrana zgodnie z tabelą 3

To view the material on this forum you must be logged in.
Nie rozumiem jak można pozwalać na puszczanie 24A przewodem 2,5mm2...


Ja wiem że to paranoja ale może producent zakłada że ktoś tylko umyje ręce , czyli praca chwilowa Laughing komuś zachce się relaksu pod prysznicem to zamiast relaksu będzie maraton z gaśnicą.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 Oct 2010 15:09   



Back to top
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 28 Jun 2009
Posts: 1069
Location: Łódź

Post#11 23 Oct 2010 15:31   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Mają certyfikaty na swoje wyroby. To view the material on this forum you must be logged in.
a zamontować tak jak radzi instrukcja obsługi nie można .
To jak tu jest wyrób swoje a użytkowanie swoje ?

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#12 23 Oct 2010 15:58   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


slawekx wrote:
Mają certyfikaty na swoje wyroby. To view the material on this forum you must be logged in.
a zamontować tak jak radzi instrukcja obsługi nie można .
To jak tu jest wyrób swoje a użytkowanie swoje ?


Jak będziesz mył tylko ręce albo dwa talerze to możesz sobie zamontować jak takiś uparty. Ten certyfikat nie mówi o niczym konkretnym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 Oct 2010 15:58   



Back to top
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 28 Jun 2009
Posts: 1069
Location: Łódź

Post#13 23 Oct 2010 18:06   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Jeżeli certyfikat nie mówi o niczym. Producent zalecenie co do przekroju przewodu w stosunku do mocy podgrzewacza, a w konsekwencji prądu płynącego bierze nie wiadomo skąd. Wolna amerykanka. Ktoś zaleca myć dwa talerze lub umyć ręce to też niewiele daje, bo jak użytkownik podłączy takie urządzenie to nie będzie mierzył ile może mieć odkręcony kurek. Podgrzewacz powinien być tak skonstruowany żeby mógł być użytkowany do celów do jakich został wyprodukowany.

Helpful message? + -

Back to top
   
michalekk1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 11 Jul 2008
Posts: 750
Location: Warszawa

Post#14 23 Oct 2010 18:14   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Quote:
Jak będziesz mył tylko ręce albo dwa talerze to możesz sobie zamontować jak takiś uparty.

A jak kiedyś zostawi odkręconą wodę to mu się dom spali? Jak dla mnie to jest ryzykowna propozycja...?

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#15 23 Oct 2010 18:38   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


michalekk1 wrote:
Quote:
Jak będziesz mył tylko ręce albo dwa talerze to możesz sobie zamontować jak takiś uparty.

A jak kiedyś zostawi odkręconą wodę to mu się dom spali? Jak dla mnie to jest ryzykowna propozycja...?


Przecież producent pozwolił, nie ? Wink I nie napisał żeby się nie relaksować pod prysznicem. To było pół żartem pół serio, przecież wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy że ta instrukcja to jakiś żart i lepiej tak nie robić.

Helpful message? + -

Back to top
   
jiwaniuk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 14 Dec 2002
Posts: 1330
Location: Gdynia

Post#16 23 Oct 2010 18:43   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Zanim tak wszyscy wraz potępicie producenta za proponowane przekroje przewodów zasilających rzeczony podgrzewacz to najpierw zajżyjcie do normy PN-IEC 60364-5-523 i poczytajcie cokolwiek o obciążalności kabli i przewodów układanych na różnych podłożach i później zabierajcie głos w temacie.
I dla jasności - nie jestem w żaden sposób związany z producentem podgrzewacza, a jedynie nie podoba mi się to, że zabierają głos w dyskusji osoby, które chyba nie do końca wiedzą co piszą.

Pozdraiam wszystkich

jjanek

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#17 23 Oct 2010 18:48   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


jiwaniuk wrote:
Zanim tak wszyscy wraz potępicie producenta za proponowane przekroje przewodów zasilających rzeczony podgrzewacz to najpierw zajżyjcie do normy PN-IEC 60364-5-523 i poczytajcie cokolwiek o obciążalności kabli i przewodów układanych na różnych podłożach i później zabierajcie głos w temacie.
I dla jasności - nie jestem w żaden sposób związany z producentem podgrzewacza, a jedynie nie podoba mi się to, że zabierają głos w dyskusji osoby, które chyba nie do końca wiedzą co piszą.

Pozdraiam wszystkich

jjanek


Znajdź mi gniazdo które wytrzyma 25A ciągłego obciążenia. Normy swoje a życie swoje.

Quote:
Producent podgrzewacza powiedział ze można podłączyć do kontaktu


Proszę wskazać w instrukcji gdzie napisano o tym gniazdku. [Łukasz]

Ja zacytowałem LMa może niech on się tłumaczy z wprowadzania w błąd albo sam poszuka. Można się domyślać że zacytował sprzedawcę ale to niech LM się tłumaczy Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#18 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 19:50   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Widze ze dyskusja sie nawiązała ....
Zadzwoniłem do producenta do działu serwisu i tak mi powiedzieli że na upartego i ze widzą ze sa tacy co tak robią. Ja wiem ze w instrukcji tego nie ma.
UWAGA chcę aby to było w umywalce tylko do mycia rąk ta woda będzie ... nie będę się kąpać ...............

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#19 23 Oct 2010 19:58   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Jak instalacja jest w miarę nowa , nie ma po drodze 10 rozetek itp. to powinno wytrzymać te mycie rąk. Pozostaje kwestia przydziału mocy i zabezpieczeń. Pralka będzie prać w między czasie zachce ci się umyć ręce i nastanie ciemność. Jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe ? W łazience wszystkie gniazdka są pod jednym bezpiecznikiem czy oddzielnie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#20 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 20:13   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Instalacja jest 4 letnia więc raczej nowa. po drodze nie ma rozetek. Gdzi ei jak moge sprawdzić zabezpieczenie przedlicznikowe? W łazience wszystkie gniazdka (1 podwójne obok umywalki i 1 pojedyncze właśnie od pralki)
Sprawdziłem na listwie. To gniazko jest jednak oddzielnie od prali do tego są jeszcze 2 gniazdka w korytarzu ale używane sporadycznie do ładowania telefonu i odkurzacza Smile
Dodatkowo bezpiecznik od tych gniazdek to FAEL B16 S301 a główny w linii na listwie bezpiecznik od tych kilku FAEL P304 40A 30mA

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#21 23 Oct 2010 20:22   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


To coś 40A/30mA to wyłącznik różnicowo-prądowy, bezpiecznik przedlicznikowy to ten który wyłącza prąd w całym domu, na gniazdka masz bezpieczniki 16A i jak wyobrażasz sobie podłączenie tego ogrzewacza..... Może zrób zdjęcie rozdzielni ?
Blado widzę to wszystko, jeszcze powiedz że to wszystko na jednej fazie a nie trzech to będzie kaplica z twoim pomysłem na ogrzewacz. Po wyłączniku różnicowym można zgadywać że masz 3 fazy ale to nie jest pewne a Ty sam dobrze nie wiesz co tam masz.

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#22 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 20:48   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Zdjęcie w załączeniu. Ogólnie mam 3 fazy np do płyty w kuchni
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6670
Location: Wielkopolska

Post#23 23 Oct 2010 20:56   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


LM napisał:
Quote:
ale może ten najmniejszy 3,5kW można do kontaktu?!

1- Nie istnieje takie coś jak kontakt- chyba, że chodzi o kontakt pozaziemski.
2- Należy zainstalować puszkę rozgałęźną (łączeniową) IP 44 (minimum) i w niej dokonać przyłączenia urządzenia do obwodu.
3- Podłączenie musi wykonać bezwzględnie elektryk. Po podłączeniu żądaj protokołu z pomiarów. Jeśli powie, że są niepotrzebne- znaczy, że nie posiada odpowiednich uprawnień i sprzętu.
4- Nie widzę przeciwwskazań do przyłączenia takiego podgrzewacza do obwodu 3X2,5 zabezpieczonego wyłącznikiem nadmiarowym B16.

bestboy21 napisał:
Quote:
Znajdź mi gniazdo które wytrzyma 25A ciągłego obciążenia. Normy swoje a życie swoje.

Są gniazda 230V na obciążenie nawet 32A. Dziwne, nie?

Mam takie pytanie- czy koledzy wypowiadający się w temacie wiedzą przy jakim obciążeniu/ prądzie wyłączy (w przybliżeniu) zabezpieczenie nadmiarowe B16? Proszę o odpowiedź bez szukania w internecie...

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#24 23 Oct 2010 21:02   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Po mojemu to chcesz czy nie będziesz musiał zrobić oddzielny obwód dla ogrzewacza i dołożyć bezpiecznik B25A do tego obwodu. Gdzie masz licznik ? przy nim będzie zabezpieczenie o którym wspominałem wcześniej. Możesz też podłączyć się pod tą zmywarkę której nie ma Wink ale bezpiecznik do niej jest B16 i trzeba wymienić na B25. Teoretycznie wszystko prosto i pięknie ale z twoją wiedzą to może być niebezpieczne. Sprawdź jeszcze te zabezpieczenie przy liczniku, może w między czasie ktoś wpadnie na coś genialnego...

Akrzy74 B16 topik wytrzyma 32A przez 30 minut, jak masz na myśli S-a to musiał bym się upewnić .

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6670
Location: Wielkopolska

Post#25 23 Oct 2010 21:08   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


bestboy21 napisał:
Quote:
może w między czasie ktoś wpadnie na coś genialnego...

Ja wpadłem na coś genialnego- twoje porady są niebezpieczne!
Quote:
Możesz też podłączyć się pod tą zmywarkę której nie ma Wink ale bezpiecznik do niej jest B16 i trzeba wymienić na B25. Teoretycznie wszystko prosto i pięknie ale z twoją wiedzą to może być niebezpieczne

Ponawiam pytanie- przy jakim prądzie wyłączy zabezpieczenie B25 i jak to się ma do przekroju przewodu? QuestionIdea

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 23 Oct 2010 21:08   



Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#26 23 Oct 2010 21:10   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Fakt rozpędziłem się, miałem na myśli nowy obwód i wypaliłem z tym bezpiecznikiem. Mea Culpa.

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#27 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 21:19   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Wiem ze to głupie ale jak mam zrobić oddzielny obwód to muszę "skuć" pół domu ....

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#28 23 Oct 2010 21:32   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Akrzy74 już wyprostował sprawę, B16 wystarczy do mycia rąk , obejdzie się bez kucia. Obawiam się jeszcze o przedlicznikowy, masz pralkę, kuchenkę i dojdzie ogrzewacz, musisz uważać żeby np. pralka nie była na tej samej fazie co ogrzewacz. Przedlicznikowy masz 20A ...a i tak mogą być jaja bo masz kuchenkę 3 fazową, teraz to zaczynamy się bawić w mycie rąk ze stoperem... albo wytrzyma albo nie wytrzyma , co kolega Akrzy74 na to .. ? pieczemy ciasto to nie myjemy rąk czy przekaźnik priorytetowy ? zakładając że S będzie lekko letni od pieczenia tego ciasta to rąk już nie zdążymy umyć. Charakterystyka zakłada że bezpiecznik był zimny w momencie przeciążenia.

Jednofazowe ogrzewacze to pomyłka , C20 przed licznikiem to druga pomyłka (w tym wypadku).
Mama piecze, tato wierci, synek usmarował się dżemem , poszedł się myć i mamy ciemno w domu - to dopiero bezpieczne Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
LM
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 63
Location: Warszawa

Post#29 Post from the author of the topic 23 Oct 2010 21:53   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


A ja chciałem tylko podgrzewacz przepływowy zainstalować bo nie opłaca mi się podgrzewać ciągle 200 l wody bo taki jest zbiornik w piecu. To idzie na całego bliźniaka - tak beznadziejnie nam doradzili. Miał być płaszcz wodny ale kierownik budowy zabronił bo podobno przepisy zabraniały łączenia centralnego i płaszcza w 1 obieg tym bardziej ze często u nas prąd wyłaczają (nieważne)
Jest kryzys i Żona mi wynalazła ten podgrzewacz i teraz ja mam problem
Rozumiem ze wymiana samego bezpiecznika nie pomoże?

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2797

Post#30 23 Oct 2010 22:21   

Re: Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody


Po pierwsze to przedlicznikowego zabezpieczenia nie wymienia się bo ma się kaprys tylko jego wartość zależy od umowy z ZE. Po drugie, działać to to będzie tylko w niesprzyjających okolicznościach w domu nastaną ciemnośći grobowe i ktoś może zostać bez zęba albo z guzem.
Czyli podłączyć możesz, do wolnego gniazdka w łazience

- musisz wymienić gniazdko na takie które wytrzyma taki prąd, chyba że chcesz ryzykować że za pół roku zacznie się coś dziać , a gniazdka bywają badziewne...
- sprawdzić czy gniazdko pod ogrzewacz to inna faza jak gniazdko pralki
- jak będziesz piekł w piekarniku to licz się z ciemnościami gdyby ktoś się zapomniał że piekarnik włączony

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie przepływowy podgrzewacz wody
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Przepływowy podgrzewacz wody (5)
przepływowy ogrzewacz wody (6)
Podgrzewacz wody - dozór techniczny? (2)
Jaki obecnie dobry podgrzewacz do wody? (7)
Czy opłaca się zamontować podgrzewacz wody do prysznica? (3)
Podłączenie licznika wody do pompy. (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.123 seconds

elektroda.pl topic RSS feed