Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

tp czy netia - internet na firmę


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> tp czy netia - internet na firmę
Autor
Wiadomość
chory inżynier
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 27
Miasto: 022

Post#1 Post autora tematu 20 Paź 2010 14:55   

tp czy netia - internet na firmę


wybór pomiędzy: tp z promocją na dsl - "dsl sprinter" a netią z "internetem dla firm", ktoś z Was korzysta może z jednej z tych opcji i mógłby dać jakieś wskazówki na co się zdecydować?
Zaznaczam, że nie szukam mega prędkości, a stabilnego łącza (na 2-3 komputery) z dobrą obsługą techniczną.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Paź 2010 14:55   





Powrót do góry
   
krzych66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Wrz 2006
Posty: 689
Miasto: zachodniopomorskie

Post#2 20 Paź 2010 16:35   

Re: tp czy netia - internet na firmę


DSL w TPSA w miare kompetentna obsługa na lini 19330, szybka naprawa np modem w razie uszkodzenia wymienia się od ręki i ma wieczną gwarancje bo jest ich własnością.Priorytet w dostępie do pasma przez to przeciążenia węzłów masz z głowy w neti ci tego nie zapewnią.
Powrót do góry
   
wysoki195
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 57
Miasto: Warszawa

Post#3 21 Paź 2010 13:42   

Re: tp czy netia - internet na firmę


zainteresowany ofertą, przeczytałem sobie info na stronie TP.
I nie za bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie działa ten zdalnym dostęp do netu ( DSL'a) poza biurem.
I czy te dodatkowe korzyści, które oferują przy umowie na np. DSL Sprinter: DSL 500 (71.98 zł z VAT) są już wliczone w cenę abonamentu, czy nie koniecznie?
Jak to wygląda.
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 375

Post#4 21 Paź 2010 16:32   

Re: tp czy netia - internet na firmę


krzych66 napisał:
Priorytet w dostępie do pasma przez to przeciążenia węzłów masz z głowy w neti ci tego nie zapewnią.


Nie do końca się mogę zgodzić, gdyż znam przypadki dużych firm korzystających z DSL TP i reklamujących niski transfer z którym TP długo nie mogła sobie poradzić w związku z przeciążeniem interfejsu E3 wewnątrz kaskady szaf ONU. Przez ten czas (kilka miesięcy) firmy skazane były na pracę na przeciążonych łączach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2010 16:32   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#5 21 Paź 2010 23:32   

Re: tp czy netia - internet na firmę


Na pewno DSLe są wyżej niż neostrady, więc jak zamulało DSL to szkoda gadać o neostradzie...

Też brałbym od TP, chociażby z powodu awarii. Skutecznie utrudniają naprawienie awarii innym operatorom, swoje robią szybko. No i raczej ich łącza działają bezawaryjnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2010 23:32   





Powrót do góry
   
chory inżynier
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 27
Miasto: 022

Post#6 Post autora tematu 22 Paź 2010 14:10   

Re: tp czy netia - internet na firmę


dzięki za odpowiedzi.
Chciałbym jeszcze zapytać o te adresy IP.
Przypuśćmy że zdecydowałabym się na wersję DSL 1000 (łącze o maksymalnej przepustowości 1024 kbit/s do komputera Klienta i 256 kbit/s od komputera Klienta, czteroadresowa podsieć - 1 użytkowy adres IP lub ośmioadresowa podsieć - 5 użytkowych adresów IP).
O co w ogóle chodzi z tymi adresowymi podsieciami, nie za bardzo to kumam, szczerze mówiąc.
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#7 22 Paź 2010 14:52   

Re: tp czy netia - internet na firmę


Po prostu dostajesz od TP własną przestrzeń adresową - w przypadku opcji DSL1 masz 1 adres, ktory możesz przypisać urządzeniu sieciowemu(router, komputer), pozostałe 3są potrzebna do prawidłowego działania dostępu(adres sieci, adres modemu, broadcast)
prawdopodobnie 5 adresów nie jest Ci potrzebne, więc nie dokupuj.
Powrót do góry
   
chory inżynier
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 27
Miasto: 022

Post#8 Post autora tematu 25 Paź 2010 14:06   

Re: tp czy netia - internet na firmę


zapytam jeszcze o modem do tego DSL'a.
Jak się sprawdza ten CellPipe 7130, i czy coś poza nim ewentualnie jest jeszcze do wyboru?
Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 375

Post#9 25 Paź 2010 20:58   

Re: tp czy netia - internet na firmę


Przy DSL'u nie ma wyboru - TP daje swój modem (zwykły lub z ruterem). Wersje rozszerzone czyli z ruterem to wcześniej były modemy Thomson SpeedTouch 608 WL, ale ostatnimi czasy tepsa zaczęła rozdawać CellPipe'y.

Miałem okazję się nim pobawić chwilę i szału jakiegoś nie ma. Normalny ruter z podstawowymi funkcjami, jakie można znaleźć w rozwiązaniach innych firm. Mówię o routerze z wgranym firmware TP !! Na domyślnym loginie, jest tradycyjnie wyłączona możliwość konfiguracji WAN, więc pozostaje tylko LAN do konfiguracji + WiFi.

Jako że to nowość w TP narazie trudno powiedzieć cokolwiek o ich awaryjności. Musi upłynąć trochę wody w Wiśle zanim się przekonamy jak się sprawdzają.
Powrót do góry
   
chory inżynier
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 27
Miasto: 022

Post#10 Post autora tematu 26 Paź 2010 14:01   

Re: tp czy netia - internet na firmę


a orientujesz się, kiedy ten ruter został wprowadzony do podstawowej oferty DSL?
To jest kwestia tygodnii, czy raczej miesięcy.
I czy ewentualnie ta promocja cenowa na Sprintera ( mam tu na myśli: DSL 4000 od 69 zł netto) to jest jakaś gorąca nowość, czy raczej ta promocja funkcjonuje już od jakiegoś dłuższego czasu w Tepsie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Paź 2010 14:01   





Powrót do góry
   
markonedj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 375

Post#11 26 Paź 2010 16:42   

Re: tp czy netia - internet na firmę


Nie jestem na sto procent pewny, ale ten modem to raczej kwestia tygodni. W kwestiach marketingowych specem nie jestem, ale z tego co ja miałem do czynienia to promocja Sprinter trwa od dłuższego czasu.

EDIT:
Teraz doczytałem że jest przystosowany do obsługi usług opartych nie tylko o ADSL, ale też VDSL i SHDSL. Przy SHDSL może pracować po jednej jak i po dwóch parach. Co ciekawe na stronie producenta piszą że wspiera standard 802.1n, a w manualu od tepsy takiej informacji nie ma.

Nasuwa mi się teraz pytanie odnośnie SHDSL w TP, które pracują obecnie na modemach Thomson SpeedTouch 605s. Czy 605 - tki spotka taki sam los jak 608 - mki i zostaną zastąpione przez CellPipe'y, gdyż jak napisałem wcześniej CellPipie również może pracować jako modem SHDSL.
Byłoby to fajne rozwiązanie przy migracji z DSL na SHDSL. Wystarczyłoby że TP podmieniłaby plik konfiguracyjny na swoim serwerze. Wtedy tylko restart do ustawień fabrycznych, modem zaciąga nową konfigurację i cieszymy się SHDSL'em :D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> tp czy netia - internet na firmę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaki internet, Netia czy Neostrada? (8)
internet 8Mbit - UPC czy Netia? (8)
Tp czy Netia-jaki wybrać internet (19)
Nowy internet. Netia czy Orange? (13)
Problem z wyborem Neostrada czy internet Netia (15)
Jaki internet wybrać? Orange czy netia (18)
Internet: TP czy Netia? Którzy mnie robią w bambuko? (13)
Netia - Czy opłaca sie zmieniać internet 10mb/s w netii (4)
TP - Orange - Netia - Czy produkt:TV+internet przy 1 MB /TP - powinien działać? (10)
Netia - Zmiana internetu na internet NETIA (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS