Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



tp czy netia - internet na firmę


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->tp czy netia - internet na firmę Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
chory inżynier
Level 10
Location: 022
Joined: 04 Oct 2007
Posts: 28
chory inżynier
Level 10
Post#1 20 Oct 2010 14:55  Topic author   

tp czy netia - internet na firmę


wybór pomiędzy: tp z promocją na dsl - "dsl sprinter" a netią z "internetem dla firm", ktoś z Was korzysta może z jednej z tych opcji i mógłby dać jakieś wskazówki na co się zdecydować?
Zaznaczam, że nie szukam mega prędkości, a stabilnego łącza (na 2-3 komputery) z dobrą obsługą techniczną.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzych66
Level 27
Location: zachodniopomorskie
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 759
Helped: 101
krzych66
Level 27
Post#2 20 Oct 2010 16:35    

Re: tp czy netia - internet na firmę


DSL w TPSA w miare kompetentna obsługa na lini 19330, szybka naprawa np modem w razie uszkodzenia wymienia się od ręki i ma wieczną gwarancje bo jest ich własnością.Priorytet w dostępie do pasma przez to przeciążenia węzłów masz z głowy w neti ci tego nie zapewnią.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wysoki195
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 12 Feb 2010
Posts: 56
Helped: 1
wysoki195
Level 11
Post#3 21 Oct 2010 13:42    

Re: tp czy netia - internet na firmę


zainteresowany ofertą, przeczytałem sobie info na stronie TP.
I nie za bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie działa ten zdalnym dostęp do netu ( DSL'a) poza biurem.
I czy te dodatkowe korzyści, które oferują przy umowie na np. DSL Sprinter: DSL 500 (71.98 zł z VAT) są już wliczone w cenę abonamentu, czy nie koniecznie?
Jak to wygląda.

Helpful post? + 0
Back to top
markonedj
Level 22
Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374
Helped: 60
markonedj
Level 22
Post#4 21 Oct 2010 16:32    

Re: tp czy netia - internet na firmę


krzych66 wrote:
Priorytet w dostępie do pasma przez to przeciążenia węzłów masz z głowy w neti ci tego nie zapewnią.


Nie do końca się mogę zgodzić, gdyż znam przypadki dużych firm korzystających z DSL TP i reklamujących niski transfer z którym TP długo nie mogła sobie poradzić w związku z przeciążeniem interfejsu E3 wewnątrz kaskady szaf ONU. Przez ten czas (kilka miesięcy) firmy skazane były na pracę na przeciążonych łączach.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9042
Helped: 1081
Post rating: 44
piterus99
Level 43
Post#5 21 Oct 2010 23:32    

Re: tp czy netia - internet na firmę


Na pewno DSLe są wyżej niż neostrady, więc jak zamulało DSL to szkoda gadać o neostradzie...

Też brałbym od TP, chociażby z powodu awarii. Skutecznie utrudniają naprawienie awarii innym operatorom, swoje robią szybko. No i raczej ich łącza działają bezawaryjnie.

Helpful post? + 0
Back to top
chory inżynier
Level 10
Location: 022
Joined: 04 Oct 2007
Posts: 28
chory inżynier
Level 10
Post#6 22 Oct 2010 14:10  Topic author   

Re: tp czy netia - internet na firmę


dzięki za odpowiedzi.
Chciałbym jeszcze zapytać o te adresy IP.
Przypuśćmy że zdecydowałabym się na wersję DSL 1000 (łącze o maksymalnej przepustowości 1024 kbit/s do komputera Klienta i 256 kbit/s od komputera Klienta, czteroadresowa podsieć - 1 użytkowy adres IP lub ośmioadresowa podsieć - 5 użytkowych adresów IP).
O co w ogóle chodzi z tymi adresowymi podsieciami, nie za bardzo to kumam, szczerze mówiąc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9042
Helped: 1081
Post rating: 44
piterus99
Level 43
Post#7 22 Oct 2010 14:52    

Re: tp czy netia - internet na firmę


Po prostu dostajesz od TP własną przestrzeń adresową - w przypadku opcji DSL1 masz 1 adres, ktory możesz przypisać urządzeniu sieciowemu(router, komputer), pozostałe 3są potrzebna do prawidłowego działania dostępu(adres sieci, adres modemu, broadcast)
prawdopodobnie 5 adresów nie jest Ci potrzebne, więc nie dokupuj.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
chory inżynier
Level 10
Location: 022
Joined: 04 Oct 2007
Posts: 28
chory inżynier
Level 10
Post#8 25 Oct 2010 14:06  Topic author   

Re: tp czy netia - internet na firmę


zapytam jeszcze o modem do tego DSL'a.
Jak się sprawdza ten CellPipe 7130, i czy coś poza nim ewentualnie jest jeszcze do wyboru?

Helpful post? + 0
Back to top
markonedj
Level 22
Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374
Helped: 60
markonedj
Level 22
Post#9 25 Oct 2010 20:58    

Re: tp czy netia - internet na firmę


Przy DSL'u nie ma wyboru - TP daje swój modem (zwykły lub z ruterem). Wersje rozszerzone czyli z ruterem to wcześniej były modemy Thomson SpeedTouch 608 WL, ale ostatnimi czasy tepsa zaczęła rozdawać CellPipe'y.

Miałem okazję się nim pobawić chwilę i szału jakiegoś nie ma. Normalny ruter z podstawowymi funkcjami, jakie można znaleźć w rozwiązaniach innych firm. Mówię o routerze z wgranym firmware TP !! Na domyślnym loginie, jest tradycyjnie wyłączona możliwość konfiguracji WAN, więc pozostaje tylko LAN do konfiguracji + WiFi.

Jako że to nowość w TP narazie trudno powiedzieć cokolwiek o ich awaryjności. Musi upłynąć trochę wody w Wiśle zanim się przekonamy jak się sprawdzają.

Helpful post? + 0
Back to top
chory inżynier
Level 10
Location: 022
Joined: 04 Oct 2007
Posts: 28
chory inżynier
Level 10
Post#10 26 Oct 2010 14:01  Topic author   

Re: tp czy netia - internet na firmę


a orientujesz się, kiedy ten ruter został wprowadzony do podstawowej oferty DSL?
To jest kwestia tygodnii, czy raczej miesięcy.
I czy ewentualnie ta promocja cenowa na Sprintera ( mam tu na myśli: DSL 4000 od 69 zł netto) to jest jakaś gorąca nowość, czy raczej ta promocja funkcjonuje już od jakiegoś dłuższego czasu w Tepsie.

Helpful post? + 0
Back to top
markonedj
Level 22
Joined: 22 Feb 2008
Posts: 374
Helped: 60
markonedj
Level 22
Post#11 26 Oct 2010 16:42    

Re: tp czy netia - internet na firmę


Nie jestem na sto procent pewny, ale ten modem to raczej kwestia tygodni. W kwestiach marketingowych specem nie jestem, ale z tego co ja miałem do czynienia to promocja Sprinter trwa od dłuższego czasu.

EDIT:
Teraz doczytałem że jest przystosowany do obsługi usług opartych nie tylko o ADSL, ale też VDSL i SHDSL. Przy SHDSL może pracować po jednej jak i po dwóch parach. Co ciekawe na stronie producenta piszą że wspiera standard 802.1n, a w manualu od tepsy takiej informacji nie ma.

Nasuwa mi się teraz pytanie odnośnie SHDSL w TP, które pracują obecnie na modemach Thomson SpeedTouch 605s. Czy 605 - tki spotka taki sam los jak 608 - mki i zostaną zastąpione przez CellPipe'y, gdyż jak napisałem wcześniej CellPipie również może pracować jako modem SHDSL.
Byłoby to fajne rozwiązanie przy migracji z DSL na SHDSL. Wystarczyłoby że TP podmieniłaby plik konfiguracyjny na swoim serwerze. Wtedy tylko restart do ustawień fabrycznych, modem zaciąga nową konfigurację i cieszymy się SHDSL'em :D

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> tp czy netia - internet na firmę
Page 1 of 1

Similar topics to tp czy netia - internet na firmę

Jaki internet, Netia czy Neostrada? (8)
internet 8Mbit - UPC czy Netia? (8)
Tp czy Netia-jaki wybrać internet (19)
Nowy internet. Netia czy Orange? (13)
Problem z wyborem Neostrada czy internet Netia (15)
Jaki internet wybrać? Orange czy netia (18)
Internet: TP czy Netia? Którzy mnie robią w bambuko? (13)
netia - internet netia ściny przy graniu (9)
Netia - Czy opłaca sie zmieniać internet 10mb/s w netii (4)
TP - Orange - Netia - Czy produkt:TV+internet przy 1 MB /TP - powinien działać? (10)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.069 seconds