FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterowanie oświetleniem w domu - projekt

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterowanie oświetleniem w domu - projekt
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 24 Sep 2004 18:24   

Witam,

Poszerzając systematycznie swoją wiedzę, głównie na tym forum, doszedłem to takiego oto, widocznego poniżej, układu. Może po krótce opisze najpierw ideę.

Mam w pokoju wyłącznik światła, który steruje dwoma lampkami na suficie. Docelowo chcę, aby były dwa włączniki manualne plus sterowanie z komputera. Całość ma działać na zasadzie podobnej jak wyłączniki na klatkach - dowolne naciśnięcie (przełączenie) włącza i wyłącza światło.

Realizacja jest jak widac poniżej. Oczywiście nie jest to coś wybitnego, ale jako że jestem początkujący, jestem z siebie całkiem dumny. Schemat może nie jest w pełni profesjonalny, ale chyba wiadomo co jest co. W razie czego, chętnie powiem.

No więc, po tym słowie wstępu mam gorącą prośbę do wszystkich zainteresowanych o rady / komantarze / uwagi. Prosze jedynie o uwzględnienie faktu, że jestem mało biegły w sztuce elektroniki.

Pozdrawiam.

gogo.jpg
 Filesize:  17.3 KB

gogo.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Sep 2004 18:24   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 24 Sep 2004 21:16   

Re: Sterowanie oświetleniem w domu - projekt

Zrobić to na zasadzie wyłączników schodowych. Jeden włącznik (Schodowy) zamiast tego co jest, a zamiast drugiego przekaźnik. Przekaźnik wysterowyjesz z portu LPT, a włącznik wciskając palcem. Do tego jakiś bufor żeby po wyłaczeniu kompa pamiętał stan przekaźnika i po sprawie. Drugą żarówkę tak samo. Do tego prosty sofcik i po kłopocie. Tak to widzę, może ktoś poda inne propozycje :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Sep 2004 21:16   

Back to top

Billewicz
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 24 Sep 2004 22:35   

Fakt, nie napisałem tego... Ten górny przełącznik jest nie do ruszenia. Znaczy się, jest w scianie i ruszać go nie zamierzam. Stąd własnie ta "komplikacja" z przekaźnikiem (bo przełącznik schodowy odpada).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Sep 2004 22:35   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 24 Sep 2004 23:58   

Ewentualnie coś takiego jak w załączniku
Jednak bez kucia chyba się nie da, jakoś z kompem musisz się kontaktować, więc niestety pewnie przewodowo. Chyba że poprzez sieć ebergetyczną ale drugą puszkę wykuć będziesz musiał aby wszystko upchnąć. Jakoś nie widzę innej rady. W tym co zaproponowałem niestety też coś z przewodami zrobić trzeba :(

propozycja.jpg
 Filesize:  19.88 KB

propozycja.jpg

Back to top

Billewicz
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 25 Sep 2004 01:26   

Hmm, zapomniałeś chyba o jednym przełączniku (tym który u mnie jest zrobiony za pomoca wyłącznika krzyżowego). Mają być trzy przełączniki - dwa sterowane ręcznie, jeden przez kompa.

Odnośnie kucia... mam zamiar poprowadzić kable od lamp na zewnątrz. Może mało to profesjonalne, ale na kucie nikt w domu mi nie pozwoli na pewno. ;-O W zwi azku z tym część górna mojego schamatu jest nie do ruszenia (modyfikowac można za górnym włącznikiem i za lampami). Samego włącznika, jak Ty to zrobiłeś, niestety nie.

A mam jeszcze takie pytanko, po co dałeś tam opór?

No i drugie pytanko, napisałeś o tym buforze, co to jest ten "bufor"? Jak go zrobić / co ewentualnie kupić? Jedyne co mi przychodzi do głowy to przerzutnik D...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Sep 2004 01:26   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 25 Sep 2004 11:38   

Bufor zrobić można z przerzutników :)
Choćby w sposób podany w tym poście:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179553.html

Co do twojego projektu to nie rozumiem zastosowania dwóch włączników i możliwości sterowania z kompa. Chodzi aby można było manualnie włączyć światło z dwóch miejsc w pokoju i z kompa :?: Czy może aby móc włączyć jedną żarówkę i drugą oddzielnie i to samo tylko, że kompem :?:
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterowanie oświetleniem w domu - projekt
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie oświetleniem pokoju pilotem. (8)
Sterowanie Oświetleniem na uprocku 230v (11)
sterowanie oświetleniem (5 obwodów) (1)
Bezprzewodowe sterowanie oświetleniem (1)
Bojka z oświetleniem LED - projekt układu świecącego (8)
Dziwny projekt - dziwne pytanie : Projekt domu/fabryki + C# (9)
sterowanie oświetleniem - sterowanie z wyjścia PWM uC (3)
Sterowanie oświetleniem - pytanie co i jak (1)
Sterowanie oświetleniem akwarium (ON/OFF) (1)
Sterowanie oświetleniem poprzez pilot (5)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed