X

Kuchenka gazowa a dysze palników

WV 22 Oct 2010 10:45
  • #1 22 Oct 2010 10:45
    WV
    Level 16  
    Helpful post? (-1)
    Witam.
    Kiedyś przewijał się na forum problem typu założyłem mniejsze dysze do kuchenki gazowej i zaczęła brać więcej gazu.
    Ja to sprawdziłem inapiszę z mojego doświadczenia wyszło że jest to wina że piecyk gazowy ma najp[rawdopodoniej ustawioną za dużą dawkę gazu i wdedy tak będzie.
    Przy małych dyszach jak dawka gazu będzie na max to tęperatura gazu będzie niższa jak przy dużych i dlatego będzie długo gotowało a co za tym pójdzie będzie większe spalanie gazu.
    Przy większej dyszy będzie co prawda większy płomień i mniejsze spalanie dlatego bo szybciej zagotuje wodę.
    Rozwiązanie jest proste, trzeba przy zmianie dysz na takie jakie powinny być mniejsze trzeba zmniejszyć dopływ powietrza do palników by tęperatura gazu wzrosła.
    Zużycie gazu spadnie wtedy o 1/3.
    Szkoda że nikt nie odpowiedział na to pytanie, chyba że gazownikom nie wolno o tym pisać.
    Pozdrawiam.
  • #2 22 Oct 2010 17:53
    michcio
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Eeeee....
    Dysze w obrębie danego modelu kuchenki mogą być jedne lub drugie - w zależności od rodzaju spalanego gazu - ziemny lub propan-butan.

    Z tym zmniejszaniem dopływu powietrza do palnika to "pojechałeś". Jak do spalania pójdzie za mało powietrza, to przy spalaniu będzie powstawał CZAD, a przy jeszcze mniejszym dopływie płomień będzie kopcił po naczyniach.
  • #3 22 Oct 2010 18:29
    waldekel
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    WV wrote:
    chyba że gazownikom nie wolno o tym pisać.

    Fabryka wyprodukowała i nie ma co poprawiać. Palniki zostały dopracowane tak, żeby było optymalne spalanie.
    Zmniejszyć zużycie gazu można poprzez właściwe dopasowanie naczynia (z pokrywką) i palnika.
  • #4 25 Oct 2010 10:32
    WV
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (+1)
    waldekel wrote:
    WV wrote:
    chyba że gazownikom nie wolno o tym pisać.

    Fabryka wyprodukowała i nie ma co poprawiać. Palniki zostały dopracowane tak, żeby było optymalne spalanie.
    Zmniejszyć zużycie gazu można poprzez właściwe dopasowanie naczynia (z pokrywką) i palnika.


    Witam.
    Tak fabryka wyprodukowała i powinno być.
    Kiedyś był rozważany taki problem na forum i odpisałem.

    Co do drugiej odpowiedzi to nie chodzi o zmniejszenie by kopciło czy tam nie było dobrego spalania i można było by się zaczadzić.
    Odpisałem tylko dlatego że ktoś miał właśnie taki problem któy opisałem, widocznie miał ustawiony dopływ powietrza na max i stąd ten efekt.

    Jeżeli chodzi o dysze do rodzaju gazu to dobrze wiemy że nie o to chodzi bo kupując dyusze do starego piecyka np: Polmetal ciężko jest kupić orginalne dysze, przeważnie mają rozmiar troszkę większy pod ten sam gaz.
    Pozdrawiam.

    Napiszmy ludziom to co powinni wiedzieć bo to podstawa i teoria, a nie róbmy z nich bałwanów i nieuków.:idea:
  • #5 15 Apr 2012 18:14
    fotosing
    Level 10  
    Helpful post? (+2)
    Witam

    Przeszukałem wszystko ale nie znalazłem. Jaką dyszę z innej kuchni w zastępstwie oryginalnej można wymienić w kuchence starszego typu Polmetal. Górny duży palnik. Kuchnia na gaz ziemny. Kuchnia jest bdb. stanie więc dlatego szukam dyszy.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  Search 4 million + Products
Browse Products