FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

600 km napędzanym elektrycznie Audi A2 od DBM Energy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> 600 km napędzanym elektrycznie Audi A2 od DBM Energy
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 27 Oct 2010 12:28   

600 km napędzanym elektrycznie Audi A2 od DBM EnergyMirko Hannemann, kierowca przygotowanego przez niemiecką firmę DBM Energy, napędzanego elektrycznie Audi A2, pokonał, po jednym pełnym naładowaniu zespołu wbudowanych akumulatorów dystans 600 km. Podróż na trasie pomiędzy miastami Munich a Berlin w Niemczech trwała 7 godzin, co pozwala na określenie uśrednionej prędkości 85 km/h. Wynoszący 600 km wynik, do tej pory uzyskiwano podczas jazdy na torze wyścigowym, 1-osobowym samochodem, poruszającym się ze średnią prędkością 25 km/h. Osiągnięcie niemieckich inżynierów wyznaczyło nowy światowy rekord zasięgu samochodu elektrycznego. Kluczem do sukcesu był patentowy zespół akumulatorów, określany nazwą KOLIBRI AlphaPolymer. Technologia zapewnić ma efektywność na poziomie 97%, która nie spada wraz z postępem liczby cyklów ładowania. Ponadto szacowany przez producenta czas procesu szybkiego ładowania od 0 do 100% wynosi jedynie 6 minut. Firma deklaruje gotowość do wprowadzenia technologii do masowej produkcji i nadzieję na realną konkurencję z producentami azjatyckimi, takimi jak Sanyo.

Źródło
http://www.upi.com/Science_News/Resource-Wars/2010/10/26/German-electric-car-sets-world-record/UPI-84921288102816/
Back to top

basstec
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 27 Oct 2010 14:39   

Re: 600 km napędzanym elektrycznie Audi A2 od DBM Energy

Ja tam jestem pod wrażeniem, coraz bliżej jesteśmy zelektryfikowania samochodzików na dobre.
Back to top

zebro84
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 27 Oct 2010 14:48   

6 minut ładowania... a kable w instalacji chyba mają przekrój węża ogrodowego. Trochę nie realny jest ten czas. Jeżeli to nie są tylko przechwałki a cena samochodu z tymi bebechami będzie rozsądna to może znajdzie nabywców.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 27 Oct 2010 15:08   

Rozsądna to raczej na pewno nie będzie ;) Dopóki nie będzie rewolucji z magazynowaniem energii to nie będzie rewolucji EV. I nie pomoże zwiększenie sprawności akumulatorów o 10%, w tym czasie silniki spalinowe podniosą sprawność o tyle samo, a że są tańsze w produkcji i łatwiej dostępne... Ale 600 km w przyzwoitej prędkości to już coś ;)
Back to top

basstec
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 27 Oct 2010 15:08   

Musi być drogi na początku, a pierwszy samochód spalinowy ile kosztował co? Żeby nikt wtedy nie wierzył, że ludzie będą jeździć samochodami w przyszłości to my byśmy dzisiaj nie jeździli. Koń wtedy też był dobrym środkiem transportu :)
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 27 Oct 2010 15:36   

Tak ale samochód elektryczny istnieje od 100 lat i tu potrzeba rewolucji czy się to komuś podoba czy nie. Silniki spalinowe w ciągu kilkudziesięciu lat staniały tak, że trafiły "pod strzechy". Jestem za tego typu badaniami, bo są potrzebne, ale dopóki ktoś nie pokaże samochodu wielkości skody oktavi potrafiącego przejechać 600-800km na ładowaniu przy cenie nie wyższej niż 20% od spalinowego to nie ma co marzyć o szybkim rozwoju niestety taka jest prawda. Jako auto miejskie owszem jest fajne i przyjemne, ale jak zwykle koszty są za duże .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Oct 2010 15:36   

Back to top

kikiz
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 27 Oct 2010 16:59   

800km czlowieku nie demonizuj... zeby przejechac tyle spalinowka potrzeba ok 50l paliwa.
A skoro na jednym ladowaniu trwajacym 6 minut dasz rade przejechac 600 km (teraz.. a co za 2-3 lata ?) to wcale nie ma zle. Dodam jeszcze ze na takiej trasie powiedzmy ze slaska nad morze miejscami nie osiagniesz polowy z tej predkosci wiec droga moze sie wydluzyc.
Back to top

perkins1
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 27 Oct 2010 17:15   

Quote:
Ale 600 km w przyzwoitej prędkości to już coś
Zgadzam się raz na miesiąc pokonuje tą trase (Bydgoszcz - Suwałki + jakieś zlecenia po drodze ) wychodzi ponad 500 km zawsze jakieś problemy z szefem że auto dużo spaliło.Jak na elektryka to jest przyzwoicie.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 27 Oct 2010 17:37   

>>kikiz
Na tym forum chyba nie muszę tłumaczyć tych 6 min?
Wszystko ok tylko te akumulatory są nadal drogie ciężkie i szybko się zużywają. Niestety nie jest to jeszcze alternatywa dla silnika spalinowego.
Szkoda, że nie powiedzieli więcej o tej "technologi" produkcji akumulatorów.

Jeśli chodzi o samochód do miasta 300-400km spokojnie starczy, ale ekonomia jest nieubłagana i nawet samochód o takim dystansie jest za drogi.
Back to top

kikiz
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 27 Oct 2010 18:05   

Pamiec flash tez kosztowala.
Za mojego pierwszego pendriva (ktory notabene mam do dzis i uzywam z powodzeniem) 32MB zaplacilem ponad 130zl ;)
Dzis po tym jak ludzie zaczeli masowo korzystac z tego typu danych za 130zl moge kupic pamiec 32 ale GB, a nawet 64 GB.
Dzis gdzie wszystko popychane jest pseudo ekologia samochod elektryczny predzej czy pozniej chwyci i ceny beda podobne - ale to jest gdybanie swoja droga ;)
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 27 Oct 2010 18:30   

A skąd wy wiecie na jakiej chemii pracuje akumulator, jak jest ładowany ? Może nie leci to z gniazdka, ale np. 380 V ?

Ludzie jeszcze ileś lat temu psioczyli że pamięci flash jest droga, za droga, że się nie upowszechni, że tandeta, że mała, że wolna, że CD najlepsze. A teraz CD praktycznie nie jest używane.

Poczekajmy, zobaczymy.
Back to top

basstec
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 27 Oct 2010 20:02   

Polakowi to zawsze źle, jak są newsy o nowych autkach elektrycznych z zasięgiem poniżej 200km to marudzą, że lipa bo taki zasięg kiepski. Teraz jest news o aucie co przejechało 600km i też źle bo musi być drogie. Ach wy ludziki, żeby wszyscy byli tacy jak wy to byśmy skakali po drzewach z małpami.
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 27 Oct 2010 20:57   

Panowie to mi się podoba, coś czuje że czeka nas przełom.
Też już mam dosyć tych "spaliniaków" benzyna droga a benzyniaki często się psują, diesel tańszy ale nowe motory są kosmicznie drogie w utrzymaniu zresztą już po malutku przestaje wierzyć że coś w tym kierunku się zmieni.
Świetnym rozwiązaniem były by te elektryki mniej części mniejsza awaryjność i tańsze w jeżdżeniu - a zasięg 600 km to jest naprawdę sporo w porównaniu z 200 i magiczne 6 minut ładowania - nawet 10-15 będzie ok - można chwilkę odpocząć wypalić (fajka) i jechać dalej.
Back to top

upanie
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 27 Oct 2010 22:05   

Quote:
diesel tańszy ale nowe motory są kosmicznie drogie

Wcale nie tańszy. Był już okres kiedy to benzyna była tańsza od oleju a w przyszłym roku ma to powrócić :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Oct 2010 22:05   

Back to top

janusz182
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 27 Oct 2010 23:39   

Dorzucę swoje 5 groszy do dyskusji.
Sam pokonuję dziennie do pracy dystans 2 x 45 km, więc te 600 to z zapasem by mi wystarczyły...
mój samochód w nocy i tak jest nieużywany, więc niech się ładuje ile wlezie, nie ważne, czy to będzie 6 minut, czy 60 minut...
Jeżdzę cordobą, więc gabaryty A2 są podobne, dla mnie bomba, ale na wakacje już takim samochodem bym nigdzie nie jechał.....
Tylko ja jestem zwykłym szarym ludzikiem, inni, których stać na takie samochody jak DODGE, CHRYSTLER, AUDI Q ileśtam, to nawet na taki samochód nie spojrzą, ich nie interesuje oszczędzanie...

Tylko, żeby ta A2 była tańsza, to byłoby super, bo tak to się robi taki mały paradoks....

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Oct 2010 23:39   

Back to top

DawwidW
Poziom 14
Poziom 14

Post#16 27 Oct 2010 23:44   

Jeśli informacje z tego newsa są prawdziwe, to wydaje się to całkiem sporym przełomem w technologii EV.

upanie wrote:
Quote:
diesel tańszy ale nowe motory są kosmicznie drogie

Wcale nie tańszy. Był już okres kiedy to benzyna była tańsza od oleju a w przyszłym roku ma to powrócić :(

Nawet jeśli ON będzie droższy od benzyny o parę groszy, to i tak diesle są bardziej ekonomiczne, więc dalej będą tańsze w eksploatacji.
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 28 Oct 2010 08:24   

Diesel na razie może jest ekonomiczniejszy ale jak jest nowy i nic się nie psuje, bo tam jak coś nawali to od razu zaoszczędzoną forsę na paliwie szlak trafia.
Po za tym dzisiaj nowe benzyny Fiatowskie czy VW (multi air, tsi ...) gdzie mają turbo i kompresor wychodzą tak samo oszczędnie jak Diesle a są tańsze w zakupie.
Wydaj mi się że po malutku zbliżamy się do granic możliwości paliw kopalnianych a dokładniej konstrukcji silników pod nie.

Elektryki to przyszłość nawet widać że szejki to dostrzegają.
Back to top

upanie
Poziom 17
Poziom 17

Post#18 28 Oct 2010 08:34   

No sęk w tym, że benzyniaki ostatnio wcale w ekonomice nie ustępują dieslom. Oczywiście mowa o nowych konstrukcjach.
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 28 Oct 2010 09:54   

Wyczytałem, że średnie zużycie energii samochodów elektrycznych to jakieś 20-25kW/h na 100km. Ale nie ważne dokładnie ile. Ten rząd wielkości.
600km dystansu sugeruje więc, że zużyto 120-150kW/h energii. Dajmy na to że 120kW/h.

Żeby naładować ogniwa taką energią w 6 minut (czyli 0,1 godziny) moc dostarczana to musi być "jedyne" 1,2MW. Hohoho!

Przy klasycznej trójfazowej linii przesyłowej 400V daje to

1,2MW / 3 fazy / 400V = 1000 amper (!!!) na fazę.

Na jeden ładowany samochód. Źle to widzę. Do takich stacji musiały by być podprowadzone specjalnie linie średniego napięcia 15kV. Wtedy prądy będą w okolicach 30A/fazę na jedno stanowisko ładowania. Już lepiej. Czyli jadąc na stację ładowania będziemy wypatrywać ich po obecności słupów kratowych :)

A koszt takiej lini?? Boję się pytać.

Tak sobie myślę że jeśli by taki akumulator miał np napięcie 60V, a faz tu nie ma bo to prąd stały, to prąd ładowania wychodzi mi 20kA (!!). Ciekaw jestem jak oni sobie poradzili z tą "drobnostką". Nie wiem co dokładnie wynaleźli ale jest to nie lada innowacja. Jeśli się uda osiągnąć akceptowalne koszta i trwałość to gratuluję.

Chciałbym jednak przypomnieć ekologom że prąd nie bierze się z nikąd.
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 28 Oct 2010 10:50   

Ja tam nie jestem ortodosyjnym ekologiem :) (np w to ocieplenie klimatu nie wierzę) ale jednak łatwiej zasilać samochody prądem wytwarzanym w elektrowniach wiatrowych, wodnych itp za pośrednictwem stacji ładowania niż bezpośrednio.
A co do akumulatorów, to tak jak w hybrydach stosuje się ogniwa o małej stosunkowo pojemności ale łączy się je szeregowo tak aby uzyskać wysokie napięcie. Daje to szybsze ładowanie przy zachowniu odpowiedniej ilości energii, wszak moc to IxU.
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 28 Oct 2010 11:05   

koczis_ws wrote:
A co do akumulatorów, to tak jak w hybrydach stosuje się ogniwa o małej stosunkowo pojemności ale łączy się je szeregowo tak aby uzyskać wysokie napięcie. Daje to szybsze ładowanie przy zachowniu odpowiedniej ilości energii, wszak moc to IxU.

No wszystko to fajnie tylko że w tym szczególnym przypadku żeby uzyskać "spawarkowy" prąd ładowania 100A:

U = P/I = 1,2MW/100A = 12kV.

Troche dużo, nie sądzisz? Wyobrażasz sobie "przyłącze 12kV 100A"?
Dla zobrazowania bezpiecznik 12kV 100A wygląda tak:
i ma pół metra długości.

Dlatego jestem bardzo ciekaw jak rozwiązali ten problem. Więcej obwodów ładowania? No ale bez przesady, też nie można 100, bo wtyczka by była wielkości zderzaka.
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 28 Oct 2010 11:15   

Zgadzam się z Tobą , chciałem tylko podać jakiś kierunek.
Zastanawia mnie tylko jak to jest, bo wszędzie się mówi (nawet teraz kiedy piszę ten post akurat w wiadomościach w radiu), że ładowanie tych autek można sobie robić ze zwykłego gniazdka w domu podczas gdy te 120kWh oznacza ładowanie prądem z sieci 16 A przez 34 godziny oczywiście siędząc tylko przy jakimś LEDowym ogarku i nie używając pralki, zmywarki itd.
Nie wiem czy nikt tego nie liczył , czy ja o czymś nie wiem.
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 28 Oct 2010 11:30   

Witam

Koledzy tak siedzę i myślę i odnoszę wrażenie że albo oni mocno to naciągnęli albo opracowali coś z zupełnie innej beczki, może jakiś tajny poprawiony projekt luftwafe albo Tesli !!!

Ciężko wyczuć - ale zastanówcie się nawet nad głupią wtyczką do takiego pojazdu przy tym prądzie musiała by być potężna i diabelnie nie wygodna, już nie mówiąc o tym że konstrukcja auta musi absolutnie wykluczyć jakiekolwiek przebicie żeby podczas ładowania nie spalić całej elektroniki czy pozabijać ludzi.

Nie wygląda to wesoło - chyba że mają asa w rękawie, czarnego konia !!!
Back to top

rzymo
Poziom 17
Poziom 17

Post#24 28 Oct 2010 11:39   

cefaloid wrote:

Przy klasycznej trójfazowej linii przesyłowej 400V daje to

1,2MW / 3 fazy / 400V = 1000 amper (!!!) na fazę.

A koszt takiej lini?? Boję się pytać.

Zawsze mnie to ciekawiło - czy dałoby się wykorzystać (po mniejszych bądź większych modernizacjach) infrastrukturę sieci trakcyjnej PKP? Taka stacja ładowania samochodów przy każdym dworcu wzdłuż zelektryfikowanych linii ;)
Back to top

miono
Poziom 14
Poziom 14

Post#25 28 Oct 2010 12:37   

Moim zdaniem naiwny ten kto sądzi, że te samochody będą tańsze w eksploatacji. Podobnie jak z autem na gaz. Na początku było to bardzo tanie, ale jak ludzie zaczęli masowo montować instalacje gazowe to szybko się to skończyło i już gaz mimo że i tak tańszy to nie ma już takiej oszczędności jaka była na początku. Jak tylko auta elektryczne wejdą do obiegu to rząd już wymyśli coś żeby nie było za tanio i żeby zarabiać na tym jak najwięcej.
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#26 28 Oct 2010 12:57   

miono wrote:
Moim zdaniem naiwny ten kto sądzi, że te samochody będą tańsze w eksploatacji. Podobnie jak z autem na gaz. Na początku było to bardzo tanie, ale jak ludzie zaczęli masowo montować instalacje gazowe to szybko się to skończyło i już gaz mimo że i tak tańszy to nie ma już takiej oszczędności jaka była na początku. Jak tylko auta elektryczne wejdą do obiegu to rząd już wymyśli coś żeby nie było za tanio i żeby zarabiać na tym jak najwięcej.

Jako długotrwały uzytkownik aut z LPG powiem że teraz to dopiero się opłaca mieć gaz. Instalacje są coraz tańsze a i gaz zszedł z ceną poniżej 50% ceny benzyny. I to zimą kiedy gaz jest droższy (bo na zimę ma inny skład). latem kupowałem za 1,95.

Ale masz rację, tego że nie będzie tak różowo możemy być pewni: jak aut elektrycznych będzie więcej jak śladowa ilość, to natychmiast ktoś wymyśli jak je opodatkować, cena benzyny to przecież głównie podatki. Nie dziwię się zresztą - skoro jedni płacą, to inni też będą. Będzie trzeba zmian w przepisach... Samo OC od pojemnosci. Jak przełożyć je na auto elektryczne?
Back to top

P-o-l
Poziom 17
Poziom 17

Post#27 28 Oct 2010 13:05   

Ciekawe ile będzie kosztował kilowat pobranej energii.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#28 28 Oct 2010 15:14   

No to i ja dorzucę coś do dyskusji.
Jako, że jedziemy na oko to wziąłem pierwszą z brzegu stronę z google:
Link
I tam zainteresowała mnie jedna rzecz:
"Akumulatory: ZEBRA (NaClNi) 23 kWh
Ładowanie 0-80%: około 8 h (230V, 16 A)"
Tak więc szybko przeliczając to 8*16*230=29440. Nijak wychodzi, że sprawność szałowa nie jest, a to nadal nie jest naładowany w pełni akumulator.
Dalej w artykule jest "średni dzienny przebieg: 77 km" i "średnie zużycie energii: 21,6 kWh/100km" więc:
0.77*21,6=16,6kWh dziennie nam potrzeba średnio, żeby dojechać do pracy, czyli z grubsza połowa tego co wyżej (8h 230V 8A) i to jest w stanie uciągnąć nasza ukochana instalacja 1 fazowa.
A w audi A2 mieli dużo czasu na ładowanie nikt im nie bronił ładować go nawet 40 godzin, ale na co dzień nie ma na to szans. Samochód elektryczny nadal tylko do miasta (i to nie do wszystkich zastosowań).

Edit:
>>P-o-l
Jak by nie było akcyzy na benzynę to nikt nawet by nie próbował konstruować EV ;)
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#29 28 Oct 2010 17:03   

A jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy.
1 kWh kosztuje obecnie coś koło 55gr.

Jeśli auto by zużywało 20-25 kWh / 100km to... bez akcyzy i podatków drogowych koszt przejechania 100km = 11 - 14zł.

Audi A2 1.2 TDI spala w trasie 3l oleju napędowego (tak twierdzi producent i użytkonicy). Czyli 3 * 4,3zł = 13zł. Tyle samo.
A to już jest z akcyzami i podatkiem drogowym.

Zachodzi więc pytanie: Po co kombinować i przepłacać? To nawet ekologiczniej nie będzie bo prąd trzeba z czegoś wytworzyć. Zwykle z paliwa typu ropa naftowa albo węgiel. O, węgiel brunatny - to dobiero jest zmora dla środowiska.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2010 17:03   

Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#30 28 Oct 2010 17:11   

>>cefaloid
Przesadziłeś :D
17-22kWh na elektryka
4-5l na diesla
Realniej do tego samochód ładuje się w nocnej taryfie więc lekko można przyjąć 0.35-0.45zl
Czyli 6-10zl za elektryka i 17-21 za diesla do tego opłaty. No i akumulatory, ale to temat długi jak Wisła ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> 600 km napędzanym elektrycznie Audi A2 od DBM Energy
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
500km napędzanym elektrycznie Tesla Roadster (47)

Page generation time: 0.443 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed