Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami
Author
Message
jacioo
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 25 Jun 2009
Posts: 2
Location: kalisz

Post#1 Post from the author of the topic 27 Oct 2010 16:17   

Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Wczoraj kupiłem migomata Bester 1801. Mam instalacje siłową starego typu tj. 4 przewodową bez porażeniówki, a w instrukcji pisze, że Bester rozpoznaje błędne podłączenie. Urządzenie posiada dwa rodzaje zasilania 230V i 380V, wychodzą dwa przewody zasilające, pierwsze wiadomo drugie ma wtyk 5 bolcowy. Jak podłączyć żeby nie przepalić bezpiecznika f1 i żeby wszystko grało. Z góry dziękuję.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 27 Oct 2010 16:17   



Back to top
   
Removed






Post#2 27 Oct 2010 16:49   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Polącz przewód żółto-zielony z niebieskim.

Moderated by Akrzy74:
Porada szkodliwa!

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 27 Oct 2010 16:49   



Back to top
   
Jacek1983rr
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 May 2010
Posts: 525
Location: Starogard

Post#3 27 Oct 2010 17:07   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Nie wolno w tego typu migomatach przechodzić z pięciu bolców na cztery. Jeśli zrobisz to tak jak pisze neptun505 to przez obudowę urządzenia będzie przechodzić napięcie. Idzie to obejść ale nie będę o tym pisał gdyż jest to niedozwolone i mój post zostanie usunięty

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 27 Oct 2010 17:07   



Back to top
   
Removed






Post#4 27 Oct 2010 17:57   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Dziwne bo kolega ma też taki mig-mag i ktoś mu podłaczył w ten sposob jak ja piszę i działa juz dobre 2lata.

Helpful message? + -

Back to top
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 6674
Location: Wielkopolska

Post#5 27 Oct 2010 19:06   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Dziwne jest to, że kolega neptun505 nie otrzymał ostrzeżenia za poradę szkodliwą! Mam nadzieję, że kolega to doceni i na przyszłość zastanowi się trzy razy zanim udzieli odpowiedzi w tym dziale...

Quote:
Półautomat spawalniczy BESTER MIG 1801 przystosowany jest do zasilania z sieci, która na przyłączu ma zainstalowane trójfazowe gniazdo 5-bolcowe. Wymiana wtyczki na 4-bolcową jest nie dopuszczalna, gdyż grozi to porażeniem prądem elektrycznym i może spowodować uszkodzenie urządzenia.

To tyle co ma do powiedzenia producent. Czy to naprawdę nie jest zrozumiałe? To instalację należy dostosować- a nie urządzenie, dlatego należy zainstalować gniazdo 4P+N+PE "na ścianie".

Regulamin p. 14-> Kosz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami
Page 1 of 1
Similar topics
bester 1801 -jak ustawić reduktor (5)
Zakup MIG/MAg\'a - kilka pytan (9)
Odpowiedzi na pytania egzaminacyjne kursu spawacza mig, mag, tig (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl topic RSS feed