Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami
Autor
Wiadomość
jacioo
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 2
Miasto: kalisz

Post#1 Post autora tematu 27 Paź 2010 16:17   

Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Wczoraj kupiłem migomata Bester 1801. Mam instalacje siłową starego typu tj. 4 przewodową bez porażeniówki, a w instrukcji pisze, że Bester rozpoznaje błędne podłączenie. Urządzenie posiada dwa rodzaje zasilania 230V i 380V, wychodzą dwa przewody zasilające, pierwsze wiadomo drugie ma wtyk 5 bolcowy. Jak podłączyć żeby nie przepalić bezpiecznika f1 i żeby wszystko grało. Z góry dziękuję.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 27 Paź 2010 16:17   



Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 27 Paź 2010 16:49   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Polącz przewód żółto-zielony z niebieskim.

Moderowano przez Akrzy74:
Porada szkodliwa!

Powrót do góry
   
Ad





Post# 27 Paź 2010 16:49   



Powrót do góry
   
Jacek1983rr
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 517
Miasto: Starogard

Post#3 27 Paź 2010 17:07   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Nie wolno w tego typu migomatach przechodzić z pięciu bolców na cztery. Jeśli zrobisz to tak jak pisze neptun505 to przez obudowę urządzenia będzie przechodzić napięcie. Idzie to obejść ale nie będę o tym pisał gdyż jest to niedozwolone i mój post zostanie usunięty
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 27 Paź 2010 17:57   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Dziwne bo kolega ma też taki mig-mag i ktoś mu podłaczył w ten sposob jak ja piszę i działa juz dobre 2lata.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6572
Miasto: Wielkopolska

Post#5 27 Paź 2010 19:06   

Re: Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami


Dziwne jest to, że kolega neptun505 nie otrzymał ostrzeżenia za poradę szkodliwą! Mam nadzieję, że kolega to doceni i na przyszłość zastanowi się trzy razy zanim udzieli odpowiedzi w tym dziale...

Cytat:
Półautomat spawalniczy BESTER MIG 1801 przystosowany jest do zasilania z sieci, która na przyłączu ma zainstalowane trójfazowe gniazdo 5-bolcowe. Wymiana wtyczki na 4-bolcową jest nie dopuszczalna, gdyż grozi to porażeniem prądem elektrycznym i może spowodować uszkodzenie urządzenia.

To tyle co ma do powiedzenia producent. Czy to naprawdę nie jest zrozumiałe? To instalację należy dostosować- a nie urządzenie, dlatego należy zainstalować gniazdo 4P+N+PE "na ścianie".

Regulamin p. 14-> Kosz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie Bester mig-mag 1801 do sieci z 4 bolcami
Strona 1 z 1
Podobne tematy
bester 1801 -jak ustawić reduktor (5)
Zakup MIG/MAg\'a - kilka pytan (9)
Odpowiedzi na pytania egzaminacyjne kursu spawacza mig, mag, tig (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.11 seconds

elektroda.pl temat RSS