FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nowy Dell 1558 dziwnie hałasuje, zawiesza się - czarny ekran

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Nowy Dell 1558 dziwnie hałasuje, zawiesza się - czarny ekran
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 27 Oct 2010 21:23   

Nowy Dell 1558 dziwnie hałasuje, zawiesza się - czarny ekran

Witam. Jestem szczesliwa(?) wlascicielka nowego(bo ma z 5 dni...) DELLA STUDIO 1558, z proc i5 i Windows'em 7.. Bawie sie nim dopiero od dwoch dni, ze wzgl na wczesniejszy brak czasu.. dzisiaj przy wlozonej (ale ladowanej z kabl) baterii zauwazylam bardzo niepokojaca rzecz.. polozylam laptop (z zamknieta klapa) na lozku i wyszlam z pokoju doslownie na 2 min, wracam, a on niepokojaco halasuje(NIE BYLO PLYTY W ODTW DVD, WIEC TO NIE TO). Otwieram klape a tam czarny ekran... i brak reakcji.. w panice wylaczylam przyciskiem zasilania go calkowicie.. pozniej pracowalam na nim znowu przez kilka godzin bez problemu a tu nagle.. pach... czarny ekran i znowu halasowal ale tym razem krocej i sam sie zrestartowal..
Domyslam sie ze nie mozna takich spraw bagatelizowac, czy ktos moze wie co moze byc przyczyna tych anomalii?
Back to top

smoq5
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 27 Oct 2010 22:19helpful post - solution   

Re: Nowy Dell 1558 dziwnie hałasuje, zawiesza się - czarny e

Czy laptop miał zablokowane ujście powietrza? Dobrze byłoby sprawdzić temperatury programem Everest na przykład. Jeżeli laptop jest objęty gwarancją, najlepszym wyjściem będzie odesłanie go do serwisu wraz z dokładnym opisem problemu.
Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 21:18   

Zaopatrzylam sie w owy program.. i wyniki gdy laptop mam na kolanach:
Pł. gł. 26*C
Procesor 1 41*C
Procesor 2 43*C
PCH 59*C
GMCH 41*C
GPU Diode 41*C
... i jak to wyglada? parametry w normie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Oct 2010 21:18   

Back to top

smoq5
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 28 Oct 2010 21:36helpful post - solution   

Powiedzmy, że jak na laptop "na kolanach" to jest całkiem OK, poza temperaturą chipsetu ibex (PCH), która jest nieco za wysoka i może być powodem przegrzania (resetów) podczas gdy laptop jest obciążony lub ma zasłonięty wylot powietrza. Mozna zaktualizować sterowniki, ale skoro lapek jest nowy zakładam, że wszystkie stery były preinstalowane i są OK. Można było by jeszcze testować pamięć memtestem, grafikę jakimś benchmarkiem lub stabilność orthosem to wszystko jednak sprowadzi się do tego, że trzeba będzie laptop oddać na gwarancję.
Back to top

centrino@
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 28 Oct 2010 21:42   

Bo laptop to nie zabawka, nie kładzie go się na dywanie, kocu, kolanach itp. zresztą w instrukcji jest to wyraźnie napisane, według mnie po prostu laptop został przegrzany i się uszkodził, gwarancji chyba ci nie uznają, bo wina użytkownika.
Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#6 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 21:48   

Hmm, no dobra.. gwarancja jest, takze jeszcze poczekam z konkretnymi dzialaniami, zobacze czy jeszcze mi sie to nagminnie bedzie zdarzac.. domyslam sie ze samemu nic z tym nie moge zrobic? jakies ustawienia skuteczniejszego chlodzenia? jezeli bardzo bedzie mnie niepokoic.. oddam do serwisu, no bo to doslownie nowy sprzet.. wiec.. dziekuje za zainteresowanie sprawa.

Dodano po 3 [minuty]:

centrino@ wrote:
Bo laptop to nie zabawka, nie kładzie go się na dywanie, kocu, kolanach itp. zresztą w instrukcji jest to wyraźnie napisane, według mnie po prostu laptop został przegrzany i się uszkodził, gwarancji chyba ci nie uznają, bo wina użytkownika.

Zaraz zaraz.. czy to nie lekka przesada? ze po dniu uzytkowania uszkodzil sie po trzymaniu go na kolanach?? Mialam do czynienia z wieloma sprzetami, przez lata uzywanymi bez zwazania na to czy sie go ma na kolanach czy tez ustawiony na stole.. i nic sie z nimi nie stalo.
Back to top

centrino@
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 28 Oct 2010 21:51   

Było napisane "polozylam laptop (z zamknieta klapa) na lozku i wyszlam z pokoju"
Więc już wszytko wiadomo, przegrzanie sprzętu i koniec kropka.
Naucz się pisać bo aż razi w oczy.

Stare laptopy się tak nie grzały jak dziś, więc i więcej wytrzymywały.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2010 21:51   

Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 22:07   

Nawet nie wiem co powiedzieć, dostałam dosadną i bardzo pesymistyczną odpowiedź, komputer został uszkodzony, tak? Pomimo mocnych słów, chyba wypada podziękować za odzew.

Dodano po 2 [minuty]:

Prawda, położyłam go na łóżku, wiem że nie ma co się tłumaczyć, ale to było dosłownie na 2 minuty. Pomimo to możliwe jest, że doszło do trwałego uszkodzenia? Narazie dzisiaj nic się niepokojącego nie dzieje..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Oct 2010 22:07   

Back to top

smoq5
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 28 Oct 2010 22:17   

Mimo wszystko w nowym dellu nie powinno się dziać nic takiego, jeżeli był położony na chwilę na łóżku zwłaszcza z zamkniętą klapą a więc przełączony w hibernacje. Takie przegrzanie oczywiście nie musi powodować trwałego uszkodzenia sprzętu a na przykład jedynie reset w przypadku zbyt wysokiej temperatury. DELL to dobra firma, jednak nawet jej nie udaje się uniknąć błędów w Twoim przypadku niepokojąca jest temperatura chipsetu ibex, która może wynikać z jakiejś wady konstrukcyjnej. Laptop jest na gwarancji a więc na Twoim miejscu nie czekałbym na pogorszenie sprawy ale zgrał co ważniejsze dane na inny dysk, pendrive lub cokolwiek, a laptopa oddał na serwis z uzasadnieniem: Występują losowe resety, zbyt wysoka temperatura chipsetu ibex.
Chyba, że zawsze reset następował po wyjściu laptopa z hibernacji - to też może mieć znaczenie.
Back to top

centrino@
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 28 Oct 2010 22:34   

Od kiedy laptop przełączony w hibernacje wyje na max-a wentylatorem?
Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 22:39   

W gwoli ścisłości, to o dziwo nie wentylator hałasował wtedy.. tylko brzmiało to jak tykanie, które dosłownie się zapętliło, zacieło, zdziwiłam się właśnie, że to nie z wentylatora wydobywał się niepokojący dzwięk.
Back to top

centrino@
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 28 Oct 2010 22:47   

Ale kręcisz. To wreszcie hałasował czy tykał. Ja osobiście nie widziałem tykającego napędu DVD.
Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#13 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 22:53   

bengis wrote:
a on niepokojaco halasuje(NIE BYLO PLYTY W ODTW DVD, WIEC TO NIE TO). Otwieram klape a tam czarny ekran... i brak reakcji..

Wspominając ODTW DVD chciałam uniknąć właśnie insynuacji, że to może od niego ten hałas pochodzi.
Nie łatwo jest opisać typ tego dźwięku, przypominał on "tykanie", bardzo szybkie, albo przypominał mi dźwięk oznaczający błąd, gdy na starym PC nie miałam zainstalowanej karty dźwiękowej. Po co miałabym kręcić? Im rzetelniejsze przekaże informacje, tym lepiej będzie ktoś z Państwa mógł mi doradzić, poradzić, pomóc?
Back to top

smoq5
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 28 Oct 2010 23:06helpful post - solution   

centrino@ - spuść z tonu, a jeżeli nie chcesz to nie pomagaj, póki co Twoje "średnio przemyślane" uwagi i pretensjonalny ton wypowiedzi niewiele wnoszą do tematu.
Po drugie jeżeli już "musisz" pomagać to czytaj ze zrozumieniem, gdzie ja pisałem coś o wentylatorze na maksymalnych obrotach podczas hibernacji?

bengis - z Twojego opisu wnioskuje, że mógł to być sygnał z beepera, który informował o krytycznym błędzie systemu lub przegrzaniu, po czym komputer się zresetował.
Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 Post from the author of the topic 28 Oct 2010 23:12   

Beeper? Bardzo możliwe, czyli jednak doszło do przegrzania.. Dzisiaj laptop funkcjonuje bez zarzutu, ale myślę, że jednak skontaktuję się z serwisem, lepiej huhać na zimne. I zdecydowanie nigdy już go nie położę na "miękkich" powierzchniach. Nadal nie chce mi się wierzyć, że aż tak "krótki" epizod mógł trwale uszkodzić ten sprzęt.
Back to top

smoq5
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 28 Oct 2010 23:15helpful post - solution   

Beeper - głośniczek systemowy sygnalizujący błędy, jego funkcje w laptopie może przejąć zwykły głośnik. Kontakt z serwisem jak już mówiłem jak najbardziej wskazany :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Oct 2010 23:15helpful post - solution   

Back to top

bengis
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 Post from the author of the topic 29 Oct 2010 12:47   

Skontaktuje się mimo wszystko, smoq5 dziękuje bardzo za rady :D
Back to top

maly-pn
Poziom 6
Poziom 6

Post#18 21 Nov 2010 15:39   

Sprawdź jeszcze dysk, często dźwięki podobne do tykania wydobywają się właśnie z dysków (na oryginalnym dysku i na płytach powinna być diagnostyka dellowa).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Nowy Dell 1558 dziwnie hałasuje, zawiesza się - czarny ekran
Page 1 of 1
Similar topics
Dell Studio 1558 I7 problem z wysypywaniem się systemu (5)
Dell 1010 czarny ekran. Wyświetlają się ścieżki katalogów. (2)
System się zawiesza (zamraża się ekran). Nowy komp. (20)
IBM A22 zawiesza się, czarny ekran, jaka przyczyna? (1)
ASUS A7V333 wariuje, zawiesza się, czarny ekran (24)
Komputer zawiesza się i pokazuje się czarny ekran (15)
Fujitsu Siemens V5535 - zawiesza się, czarny ekran, przegrzewa się (4)
Nowy laptop DELL STUDIO 1558. Drży nawet stół (6)
Wgrany nowy BIOS. Nie ładuje się BIOS - jest czarny ekran. (13)
Dell Latitude D620 - touchpad dziwnie działa, ekran ma luzy (1)

Page generation time: 0.136 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed