| Author |
emer2 Poziom 16

|
28 Oct 2010 19:18 8-kanałowy chaser LED PWM na PIC16F628A. |
|
|
|
Jest to mały układ składający się z 8 diod LED zasilanych bezpośrednio z mikrokontrolera z przełącznikiem switch poprzez który, można zmieniać tryb pracy.
Sercem układu jest mikrokontroler PIC16F628A. Na stronie źródłowej autor udostępnił kod źródłowy do mikrokontrolera. Urządzenie pracuje z 5-bitowym sygnałem PWM dostarczonym do 8 diod LED z czterema poziomami intensywności (off, dim, mid, bright). Na stronie znajduje sie filmik ukazujący działanie urządzenia. W kodzie źródłowym znajdują się sekwencje dostarczające ciekawych i interesujących efektów świetlnych, na przykład klasyczny efekt, jaki można zobaczyć w serialu telewizyjnym Knight Rider. Oprogramowanie ma sekwencyjne, przypadkowe i manualne przełączanie się różnych efektów świetlnych. Aktualny tryb pracy jest zapisywany w pamięci trwałej, co umożliwia ponowne uruchomienie urządzenia od wybranej sekwencji. Każda dioda LED jest zasilana bezpośrednio z portu mikrokontrolera, by nie komplikować urządzenia dodatkowymi elementami. Urządzenie to może idealnie nadawać się do zastosowania w zabawkach czy modelach. Autor pisze też, iż można zmienić rozmiar i kolory diod, co może uatrakcyjnić cały układ i jego działanie.
Opcje konfiguracji:
Link do strony źródłowej:
Strona źródłowa
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Oct 2010 19:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEUSCH007 Poziom 12

|
01 Nov 2010 21:09 Re: 8-kanałowy chaser LED PWM na PIC16F628A. |
|
|
|
Ogólnie projekcik mi się podoba. Ładne wykonanie i z tego co widziałem na filmiku daje ciekawe efekty świetlne. Ja jednak bym to troszke zmienił, np. kolory tych diód na różne (np. zielona-czerwona-niebieska-żółta-biała itd) bo na jednakowych LEDach może zrobić się to troszke monotonne. Ale ogólnie oceniam to dzieło w skali 0-5 na 4 z wielkim PLUSEM albo 5 z małym minusem:)
Pozdrawiam Mateusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Nov 2010 21:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
muminek70 Poziom 15

|
04 Nov 2010 02:43 Re: 8-kanałowy chaser LED PWM na PIC16F628A. |
|
|
|
Dla mnie to fajna sprawa.Też zaglądałem na stronce spoko efekty.Do gustu mi podszedł ten bajer:
| Quote: |
| http://www.youtube.com/watch?v=XciBYUlwxls&feature=related |
Czy to jest na tek samej zasadzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2010 02:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEUSCH007 Poziom 12

|
04 Nov 2010 19:14 Re: 8-kanałowy chaser LED PWM na PIC16F628A. |
|
|
|
Myślę, że oba te układziki działają na tej samej zasadzie: scalak+program+LEDY+rezystory=takie coś. Jedynie co może się tu róznić to program.
|
|
| Back to top |
|
 |