Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komputer ecu astra g 1.7 dti


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics ->Komputer ecu astra g 1.7 dti Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#1 30 Oct 2010 23:52  Topic author   

Komputer ecu astra g 1.7 dti


Witm.Mam pewien kłopot ze swoim astrolotem 1,7 dti isuzu.Na zimnym silniku jest wszystko ok.Jak silnik osiągnie tem. roboczą jet taki moment że dostanie takiego muła że trudno przekroczyc 2000 tyś obrotów przy gazie do dechy.Po około 30 sekundach autko odzyskuje trochę mocy, ale przekroczenie 110km/h graniczy z cudem.Na wolych obrotach zachowuje się nornalnie.Wizyta u mechnika,błąd p0100 i p0110.Wymiana przepływomierza nie dała żadnych zmian.Dodam że auto miało podłączony komputer w czasie jazdy.Mechanik coś wspominał o nieprawidłowych dawkach powietrza wskazywanych przez przepływomierz.Diagnoza .Uszkodzony komputer silnika.Mam jeszcze skaczący obrotomierz i zapalająca sie lampkę chłodnica z wiatrakiem.Problem czasowo zanika po poruszaniu wtyczki komputera silnika tej od strony szyby.Mam możlwość kupienia drugiego kompa silnika o symbolu 1,7L/tx2 bez immo{taki .jak mój lecz innym numerze 10 cyfrowym. czy będzie pasował}.Aby zaadoptować nowy sterownik mechanik powiedział że potrzbujCAR PASS starego sterownika którą posiadam{czy jest to możliwe} Może ktoś z Was spotkał się z podobnymi problemami .Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
T5
Moderator Samochody
Location: Dębno
Joined: 16 Mar 2010
Posts: 8805
Helped: 702
T5
Moderator Samochody
Post#2 31 Oct 2010 09:18    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Chłopie wydech odkręć za turbiną lub dobrze popuść i się przejedz.

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#3 31 Oct 2010 09:32  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


witam.Kolega twierdzi ,że mam zatkany wydech ? Dodam jeszcze że są chwile gdy auto rozgrzeje sie to działa normalnie.Czasami potrafi działać przez całą trasę jaką pokonuję .nastepnie postuj,około 1godz,ruszamy i po przejechaniu 1 km klapa koniec radosnych chwil z jazdy samochodem.{samochód jest z 2003 wersja klimatronik przebieg 154000 oryginalny]

Helpful post? + 0
Back to top
fuelinyourblood
Level 34
Location: Aberdeen
Joined: 02 Jan 2010
Posts: 2573
Helped: 193
Post rating: 62
fuelinyourblood
Level 34
Post#4 31 Oct 2010 11:13    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


co z egr?

jakie masz cisnienie turbiny?

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#5 31 Oct 2010 11:58  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


w czasie diagnostyki nie znalezinono żadnych błędów w pamięci kompa zwiazanych z zaworem egr oraz turbiną.W czsie gdy silnik niema efektu muła wyraznie czuć jak przy obrotach ok 2000tyś wyrażnie dostaje kopa oraz na postoju przy przygazowaniu wyczuwalne jest wyrażne puchnięcie węża prowadzącego do ic

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bartez844
Level 19
Location: 505914594
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 424
Helped: 18
Post rating: 32
bartez844
Level 19
Post#6 01 Nov 2010 08:20    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


dokładnie wszystko posprawdzaj niezawsze diagnostyka ci powie co jest posprawdzaj cisnienia ładowania sprawdz klape czy niejest podtarta

Helpful post? + 0
Back to top
adam.k
Level 14
Location: mysłowice
Joined: 21 Aug 2007
Posts: 92
Helped: 8
Post rating: 3
adam.k
Level 14
Post#7 01 Nov 2010 20:10    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Proponował bym ci abyś posprawdzał wszystkie styki i wtyczki , bo według
twojego opisu wydaje mi się że traci się kontakt na jakimś złączu.

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#8 01 Nov 2010 21:06  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


witam
błędy jakie mi dzisiaj wyświetlił komp
p0100
p1540
p1540
p1530
dodam że przepływomierz jaki mi zakładał ów mechanik był najprawdopodobniej nieoryginalny ponieważ rządał za niego wraz z wymianą 220 zł.Naczytałem się już wiele,że ponoć nieoryginalne przepływomierze niechcą chodzić
Dzisiaj w czasie jazdy odłączyłem przepływomierz.Efekt był taki,że auto chodziło bez zmian.Tak samo z przepływką i bez.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
seba24
Level 19
Location: wejherowo
Joined: 18 Jun 2005
Posts: 378
Helped: 25
Post rating: 6
seba24
Level 19
Post#9 01 Nov 2010 22:27    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


witam powiem ci zmień mechanika, a tak serio to padają tam sterowniki i każdy kumaty elektronik raczej ci go naprawi. musisz go wyjąć i daj nawet tam gdzie telewizory naprawiają aby go otworzył i sprawdził będzie to widoczne po otworzeniu go.

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#10 02 Nov 2010 22:40  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


[quote="adam.k"]Proponował bym ci abyś posprawdzał wszystkie styki i wtyczki , bo według
twojego opisu wydaje mi się że traci się kontakt na jakimś złączu.[/quote

Takchcę zrobić ale nigdzie niemogę znależć schematu adaptacyjnego sterownika silnika (interesują mnie wyprowadzenia pinów)oraz instalacji elektrycznej tego modelu

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#11 04 Nov 2010 17:42Helpful post    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Co do zmiany sterownika silnika to mechanik ma racje potrzebujesz kodu pin ale idzie odzczytac zwykłym opcomem.Ja kupilem sam sterownik na giełdzie samoch.Niby oznaczenia te same 1,7 L/TX2 ale niepasował.Był od astry a ja mam corse.Musialem wysłac go do goscia ktory wgrał mu nowy soft i wyzerowal.Potem wystarczy opcom i zgrac go z reszta czyli immo i modułem komfortu.Schemat znalazłem w infotechu zrobiłem zdjęcie moze sie ci sie przyda.Ale wpierw bym pokombinowal z przepływomierzem może to on zamula bo jesli niema reakcji po rozłaczeniu.A co do wariujacego obrotomierza i kontrolek umnie byla luzna kostka od samej deski podoginalem blaszki w kostce i jest ok.Co prawda to corsa.

Dodano po 4 [minuty]:

Oto schemat astry g 1,7DTI z infotecha.

Attachments:

Helpful post? + -1
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#12 04 Nov 2010 23:01  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Dziękuję bardzo za schemacik,będzie bardzo mi pomocny.Może kolega się orientuje co oznacza pin B 11. na schemacie.W moim przypadku jak przestaje działać obrotomierz wyłącza się także silnik nawiewu w nagrzewnicy.Czy czasem jest to jakaś wspólna masa?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#13 06 Nov 2010 08:47    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


U mnie wyłaczały sie wszystkie zegary i kontrolki nawet kierunkowskazu niebylo.Po podłaczeniu pod kompa błąd brak komunikacji tablicy przyżadów z modulem komfortu.Wpierw zajrzałem do wtyczki od modułu ale nic niedalo.Więc z drugiej strony przy zegarach i podoginanie blaszek we wtyczce pomoglo.U ciebie w astrze jest inaczej przestaje działac sam obrotomierz i wentylator.A jak byłes na kompie nie bylo żadnego błędu w tym kierunku.Poszukaj w necie forum opla, może ktos juz miał taki przypadek.

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#14 08 Nov 2010 20:49    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Słuchaj miałem dzis w pracy dziwny przypadek co prawda z fordem transitem.
Więc tak podczas jazdy po dziurach wariowały zegary,kontrolki nawet silnik przygasał tracił moc.Na postoju wszystko ok.Po sprawdzalismy bezpieczniki, przekazniki ok.Nastepnie okazało sie ze przy mocnm puknieciu w koło kierownicy tez to sie dzieje.Więc pokoleji stacyjka immo,kostki ,złacza i nic.Więc znów od poczatku okazało sie ze problem znalazł sie w skrzynce od bezpiecznikow nad schowkiem pasażera.Napoczatku myslalem ze cos niełaczy w gniezdzie potem w któryms kablu a okazał sie bezpiecznik niby dobry nieprzepalony a niestykał na zgrzewie miedzy nóżkami a blaszka która sie przepala przy zwarciu.Pierwszy raz cos takiego widziałem.Więc sprawdz jeszcze raz bezpieczniki nie na oko czy miernikiem.Wyciąg każdy bezpiecznik zrób prónik np. z żarówki halogenowej, wykorzystaj akumulator i wtenczas posprawdzaj bezpieczniki.

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#15 11 Nov 2010 19:55  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Witam Czy adaptacja drugiego komputera silnika to jakaś skomplikowana sprawa.Numery mojego sterownika 8973065751 1.7l/TX2 12212819.Czy mogę go zastąpic sterownikiem o nr8973065750 1.7l/tx2 12212819. Posiadam car pass samochodu.Mechanior dysponuje TECHEM 2
POzdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#16 16 Nov 2010 16:42  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Witam.No i stał się wielki zonk.Kupiłem sterownik o identycznych numerach.Jak zapewniał mnie mechanik nie bedzie problemów z adaptacją drugiego sterownika.Potrzebny tylko będzie kod z karty kodowej immo którą posiadam .Po podłaczeniu sterownika miga kontrolka auto a kluczykiem .Auto nieodpala.
Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#17 26 Nov 2010 17:39    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


No napisałem ci wczesniej że trzeba sterownik wyzerowac czyli przywrócic do stanu fabrycznego.Sa ludzie co sie tym zajmują.Albo przed wyjeciem z auta dawcy zrobic to interfejsem lub odczytac kod pin.

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#18 26 Nov 2010 17:48    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


marcin2614-proszę nie pisać bzdur.

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#19 26 Nov 2010 17:54    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Nie rozumiem.Pisze koledze bo sam to usiebie robiłem.Zmienialem komputer silnika ECU,bo powychodziły mi piny ze sterownika przy wyciaganiu wtyczki.I tez fachowcy mi tłumaczyli ze nic sie nieda zrobic bylem nawet w serwisie tłumaczyli ze trzeba kupic cały komplet sterownik ,immo i kluczyk a to guzik prawda.

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#20 26 Nov 2010 17:58    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Kolego, w czym to robiłeś?

Helpful post? + 0
Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#21 26 Nov 2010 18:56    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Opel corsa C 1,7DI 2001r. i za pomocą zwykłego opcoma.Tylko sterownik był wyzerowany.wprowadziłem nowe dane z mojego auta pin numer vin ,klucz mech.itp. potem tylko zgrać z immo i modułem komfortu i gotowe.

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#22 26 Nov 2010 19:11    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Corsa to inna bajka. Poza tym corsa nie ma modułu komfortu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marcin2614
Level 11
Location: Internet
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 86
Helped: 1
Post rating: 3
marcin2614
Level 11
Post#23 26 Nov 2010 19:32    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Sorry nie komfortu tylko nadwozia ale spotkałem się i z ta nazwą.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
JANUARY111
Level 13
Location: Jerzmanowice
Joined: 15 Feb 2008
Posts: 117
Helped: 4
Post rating: 1
JANUARY111
Level 13
Post#24 26 Nov 2010 21:04    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


mareks4 wrote:
Witam.No i stał się wielki zonk.Kupiłem sterownik o identycznych numerach.Jak zapewniał mnie mechanik nie bedzie problemów z adaptacją drugiego sterownika.Potrzebny tylko będzie kod z karty kodowej immo którą posiadam .Po podłaczeniu sterownika miga kontrolka auto a kluczykiem .Auto nieodpala.
Proszę o pomoc.Pozdrawiam.


Jeżeli chcesz wyzerować to pisz na PW .Nie wiem jak w astrze ale w corsie z tym samym silnikiem jest dokładnie tak jak Marcin pisze .

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#25 26 Nov 2010 21:57  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Witam .Problem rozwiązany .Auto śmiga jak należy.Znalazłem w swojej mieścinie kolesia który jest obcykany w temacie.Kolega marcin2614 ma racje .Najpierw wyciągnięcie pinu ze sterownika a następnie zgranie z immo i wszystko działa.

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#26 26 Nov 2010 22:15    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Nie trzeba pinu ze sterownika, ale jak lubicie chodzenie okrężną drogą to co mi tam.

Helpful post? + 0
Back to top
mareks4
Level 9
Location: Sokółka
Joined: 04 Dec 2005
Posts: 14
mareks4
Level 9
Post#27 26 Nov 2010 22:28  Topic author   

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Kolego Motronic to co jest potrzebne aby niewylogowany sterownik po podłaczeniu do drugiego auta zadziałał bez żadnych kombinacji.

Helpful post? + 0
Back to top
JANUARY111
Level 13
Location: Jerzmanowice
Joined: 15 Feb 2008
Posts: 117
Helped: 4
Post rating: 1
JANUARY111
Level 13
Post#28 27 Nov 2010 16:52    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


mareks4 wrote:
Kolego Motronic to co jest potrzebne aby niewylogowany sterownik po podłaczeniu do drugiego auta zadziałał bez żadnych kombinacji.


Bez pinu tylko oryginalny Opel tech ,natomiast jezeli chcesz to zrobic np. Op-comem
to musisz odczytac pin lub wyzerowc

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#29 27 Nov 2010 16:55    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


I teraz cię zjedzą, bo każdy jest nauczony fejsiarstwa.
No wiesz-maximum zysków przy minimum, bądź zerowych nakładach.
Ale można to zrobić fejsem, jest taki programik, można i inaczej.

Helpful post? + 0
Back to top
robson767
Level 2
Joined: 07 Nov 2010
Posts: 3
robson767
Level 2
Post#30 29 Nov 2010 09:01    

Re: Komputer ecu astra g 1.7 dti


Mnie też czeka nieuchronnie wymiana ecu w astrze 1.7dti ponieważ nie ma z nim komunikacji jak jest zimno. Wystarczy go trochę ogrzać nawet w rękach i to przywraca mu sprawność. Na co zwrócić uwage przy kupnie drugiego żeby nie było problemów z adaptacją do mojego samochodu, czy oznaczenia 1.7l a 1.7l/tx2 mają znaczenie?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Komputer ecu astra g 1.7 dti 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to komputer ecu astra g 1.7 dti

Astra G 2.2 DTI - Potrzebny wsad ECU... (6)
Opel Astra II 2.0 DTI 1998 rok - komputer pokładowy (5)
Nie odpala Mercedes A klasa, wymieniony komputer ecu. Jak dopasować ecu do auta? (1)
megana 1,9 dti - brak układu w ecu (5)
ECU VECTRA 2.0 DTI w którym miejscu ? 2002r (2)
EDC 15 w renault clio 1,9 dTI - odczyt programu z ECU (1)
Potrzebny schemat wtyki ecu i bialej Omega 2.5 DTI 2003 (1)
Scenic 98r 1.9 dti - Nie odpala, immo, brak zasilania i komunikacji z ECU (16)
ASTRA G 2.0 DTI A 1.7 DTI (2)
opel astra g 1.7 dti - Astra nie jedzie, nie ma pełnej mocy, brak błędów (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops