Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Wykrywacze metali
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
radiomechanik
Poziom 23
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 748
Pomógł: 14
Ocena postów: 14
radiomechanik
Poziom 23
Post#1 27 Wrz 2004 00:23  Autor tematu   

przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


problem jak w temacie - chcę wykonać urządzenie nadajnik i odbiornik sygnału audio-video (1-nym torem) lub audio i video (2-ma torami) - gdzie medium transmisyjnym będzie światłowód - najzwyklejszy jednomodowy - najtańszy - na odległość ok 70metrów -100metrów maksimum - powody dla,których wybrałem światłowód - całkowita odporność na zakłócenia, szybkość wykonania instalacji na danym obiekcie - i kalkulacja - przykłądowo - mam pociagnąć 4tory video do projektorów oraz 2 tory audio - do i od - wniosek 8 kabli, na których trzebaby oprawić w sumie 16 wtyków (najczęśćiej chinch) - a tak - bierzemy ustrojstwo - kładziemy w rurce 2 nitki światłowodu, tniemy nożycami i oprawiamy końcówki i po krzyku - resztę krosujemy kablami konfekcjonowanymi - daje nam to wsumie kolosalne oszczędności czasowe na danej instalacji i niemamy problemu z interferencjami od sieci elektrycznej przy sygnale video oraz przydźwięków po torze audio (np trzebaby zastosować normalnie 2 DI-BOX-y stereofoniczne każdy po 250 zł ...)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_jta_
Specjalista elektronik
Miasto: Warszawa
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25947
Pomógł: 1026
Ocena postów: 201
_jta_
Specjalista elektronik
Post#2 28 Wrz 2004 00:48    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


o ile się orientuję, to akurat jednomodowy jest droższy;
przesyłanie światłowodem wymaga konwerterów na końcach, i nie są to tanie
urządzenia - były po dobrych kilkaset zł kiedy się do tego przymierzałem...
i oprawianie końcówek do światłowodu to dużo gorsza robota, niż do kabli
- firmy, które to robią, liczą sobie chyba po 50zł za końcówkę;

moim zdaniem światłowodem będzie dużo drożej, zalety światłowodu to:
- większy zasięg przesyłania sygnału dla takiego samego tłumienia;
- brak kabli w których mogą się indukować przepięcia i coś uszkodzić.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kapsis
Poziom 25
Miasto: Szczecin/Kołobrzeg
Dołączył: 04 Lip 2004
Posty: 941
Pomógł: 14
Ocena postów: 1
Kapsis
Poziom 25
Post#3 28 Wrz 2004 01:06    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


jesli nie masz przyrzadow do zarabiania koncowek to wpadles na poroniony pomysl-musisz miec riper i gilotynke diamentowa obie rzeczy najtansze po 100zl,swiatlowod jednomodowy wydaje mi sie tutaj zbedny-nie wezmiesz wielomoda?podaj dokladnie jaki sygnal chcesz przesylac?jakie wartosci bitowe

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radiomechanik
Poziom 23
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 748
Pomógł: 14
Ocena postów: 14
radiomechanik
Poziom 23
Post#4 28 Wrz 2004 07:47  Autor tematu   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


nooo właśnie - czy wystarczy zmodulowany i zmultipleksowany sygnał analogowy - czy to wszystko musiałoby być zamienione na cyfrę - napewno audio - uważam że pchania sygnału z jakością CD możnaby zaoszczędzić - jakieś tańsze przetworniki użyć (22 kbit to już chyba max) - zupełna jakość radia FM by wystarczyła (w większości jest to tzw "muzyka do kotleta" ) co do problemu zakupu odpowiednich narzędzi - to jest sprawa oczywista (nie jest to jednorazowe przedsięwzięcie) ale raczej spawarki do światłowodów nie będę kupował ;-) tylko jeszze sprawa sygnału video - proszę o porady i namiary na aplikacje i klarty katalogowe podzespołów (ale bez egzotyki)
jeszcze tylko jakiś sensowny multiplekser i demultiplekser AV.
Prosze o w miarę sensowne porady - temat mimo wszystko jest bardzo poważny - od razy zaznaczam że nie w każdych warunkach przesłanie sygnału AV jest możliwe na 2,4 GHz (ostatnio miałem włąsnie lokal gdzie była zainstalowy WLAN - restauracja i dostęp do sieci dla klientów i video sendry głupiały - miały zbyt duże zakłócenia )

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kapsis
Poziom 25
Miasto: Szczecin/Kołobrzeg
Dołączył: 04 Lip 2004
Posty: 941
Pomógł: 14
Ocena postów: 1
Kapsis
Poziom 25
Post#5 28 Wrz 2004 12:05    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


zupelnie nie wiem dalej co chcesz zrobic,mianowicie chodzi mi o samo meritum?chcesz recznie wykonac nadajnik i odbiornik czy te uklady zestawic z produktow juz wyprodukowanych a chodzi Ci tylko o jakosc przesylu danych?do przeslania dobrej jakosc mpega starcza 10mb/s wiec wielomod wystarczy.Oczywiscie ze spawrka niepotrzebna:)ona w ogole sie nie wprowadzila w zycie tak naprawde a taka droga jest;]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radiomechanik
Poziom 23
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 748
Pomógł: 14
Ocena postów: 14
radiomechanik
Poziom 23
Post#6 29 Wrz 2004 09:29  Autor tematu   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


może pomyliłem pojęcia - nie jestem specem od światłowodów ale pamiętałem że jednomodowy jest tańszy :D -jeżeli są w miarę tanie gotowe moduły - to prosze o info- idea mojego pomysłu jest taka aby całe ustrojstwo wmontować w typową obudowę RACK - 19" - niedawno uruchamiałem instalację nagłośnieniowa w pewnym lokalu i przesłałem sygnał audio 2-ma liniami symetrycznymi -mikser w jednym pomieszczeniu mial wyjście na XLR -symetryczne - a w drugim pomieszczeniu podłaczyłem pod wejścia mikrofonowe - tylko trochę skorygowałem czułość i pasmo -jakość była zadowalająca ale musiałem dociągnąć 40 metrów kabla zasilającego - przy światłowodzie już nei ma takich problemów , a gdy instaloacja jest już położona w tynku to neima mowy o dołożeniu następnych kabli a tak można spokojnie przesłać dodatkowe kanały audio i video :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lucas12
Poziom 1
Miasto: rzeszow
Dołączył: 21 Mar 2012
Posty: 1
lucas12
Poziom 1
Post#7 21 Mar 2012 19:40    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


ta firma robi urzadzenia do przesylania sygnalow adio i video przez swiatlowod:
Link]Link[/url]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radiomechanik
Poziom 23
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 748
Pomógł: 14
Ocena postów: 14
radiomechanik
Poziom 23
Post#8 21 Mar 2012 20:47  Autor tematu   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


Nie odgrzebujmy wykopalisk . Temat dawno nie aktualny, rozwiązania technologiczne poszły już daleko do przodu . Dyskusję uznaję za zamkniętą.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Transmisja audio przez światłowód MM (SPDIF ??) (1)
Analogowy sygnał audio przez światłowód (5)
Analizator widma audio. Przesyłanie danych przez UARTA. (5)
Wykrycie sygnału audio przez AVRa (6)
Myszka USB przez światłowód (7)
Transmisja obrazu i dźwieku przez światłowód (1)
Transmisja szeregowa RS232/RS485 przez światłowód (6)
[Atmega328][Arduino] Przesyłanie sygnału analogowego? (7)
przesyłanie sygnału wizyjnego komputer-tv na dużą odległość (5)
Przesyłanie sygnału S/PDIF na większą odległość - wzmacniacz w.cz.? (7)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS