Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


  Main Page -> Forum Index -> Electronic Design ->przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
radiomechanik
Level 23
Location: Poznań
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 747
Helped: 14
Post rating: 15
radiomechanik
Level 23
Post#1 27 Sep 2004 00:23  Topic author   

przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


problem jak w temacie - chcę wykonać urządzenie nadajnik i odbiornik sygnału audio-video (1-nym torem) lub audio i video (2-ma torami) - gdzie medium transmisyjnym będzie światłowód - najzwyklejszy jednomodowy - najtańszy - na odległość ok 70metrów -100metrów maksimum - powody dla,których wybrałem światłowód - całkowita odporność na zakłócenia, szybkość wykonania instalacji na danym obiekcie - i kalkulacja - przykłądowo - mam pociagnąć 4tory video do projektorów oraz 2 tory audio - do i od - wniosek 8 kabli, na których trzebaby oprawić w sumie 16 wtyków (najczęśćiej chinch) - a tak - bierzemy ustrojstwo - kładziemy w rurce 2 nitki światłowodu, tniemy nożycami i oprawiamy końcówki i po krzyku - resztę krosujemy kablami konfekcjonowanymi - daje nam to wsumie kolosalne oszczędności czasowe na danej instalacji i niemamy problemu z interferencjami od sieci elektrycznej przy sygnale video oraz przydźwięków po torze audio (np trzebaby zastosować normalnie 2 DI-BOX-y stereofoniczne każdy po 250 zł ...)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_jta_
Specjalista elektronik
Location: Warszawa
Joined: 02 Mar 2004
Posts: 26667
Helped: 1117
Post rating: 277
_jta_
Specjalista elektronik
Post#2 28 Sep 2004 00:48    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


o ile się orientuję, to akurat jednomodowy jest droższy;
przesyłanie światłowodem wymaga konwerterów na końcach, i nie są to tanie
urządzenia - były po dobrych kilkaset zł kiedy się do tego przymierzałem...
i oprawianie końcówek do światłowodu to dużo gorsza robota, niż do kabli
- firmy, które to robią, liczą sobie chyba po 50zł za końcówkę;

moim zdaniem światłowodem będzie dużo drożej, zalety światłowodu to:
- większy zasięg przesyłania sygnału dla takiego samego tłumienia;
- brak kabli w których mogą się indukować przepięcia i coś uszkodzić.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kapsis
Level 25
Location: Szczecin/Kołobrzeg
Joined: 04 Jul 2004
Posts: 941
Helped: 14
Post rating: 1
Kapsis
Level 25
Post#3 28 Sep 2004 01:06    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


jesli nie masz przyrzadow do zarabiania koncowek to wpadles na poroniony pomysl-musisz miec riper i gilotynke diamentowa obie rzeczy najtansze po 100zl,swiatlowod jednomodowy wydaje mi sie tutaj zbedny-nie wezmiesz wielomoda?podaj dokladnie jaki sygnal chcesz przesylac?jakie wartosci bitowe

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
radiomechanik
Level 23
Location: Poznań
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 747
Helped: 14
Post rating: 15
radiomechanik
Level 23
Post#4 28 Sep 2004 07:47  Topic author   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


nooo właśnie - czy wystarczy zmodulowany i zmultipleksowany sygnał analogowy - czy to wszystko musiałoby być zamienione na cyfrę - napewno audio - uważam że pchania sygnału z jakością CD możnaby zaoszczędzić - jakieś tańsze przetworniki użyć (22 kbit to już chyba max) - zupełna jakość radia FM by wystarczyła (w większości jest to tzw "muzyka do kotleta" ) co do problemu zakupu odpowiednich narzędzi - to jest sprawa oczywista (nie jest to jednorazowe przedsięwzięcie) ale raczej spawarki do światłowodów nie będę kupował ;-) tylko jeszze sprawa sygnału video - proszę o porady i namiary na aplikacje i klarty katalogowe podzespołów (ale bez egzotyki)
jeszcze tylko jakiś sensowny multiplekser i demultiplekser AV.
Prosze o w miarę sensowne porady - temat mimo wszystko jest bardzo poważny - od razy zaznaczam że nie w każdych warunkach przesłanie sygnału AV jest możliwe na 2,4 GHz (ostatnio miałem włąsnie lokal gdzie była zainstalowy WLAN - restauracja i dostęp do sieci dla klientów i video sendry głupiały - miały zbyt duże zakłócenia )

Helpful post? + 0
Back to top
Kapsis
Level 25
Location: Szczecin/Kołobrzeg
Joined: 04 Jul 2004
Posts: 941
Helped: 14
Post rating: 1
Kapsis
Level 25
Post#5 28 Sep 2004 12:05    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


zupelnie nie wiem dalej co chcesz zrobic,mianowicie chodzi mi o samo meritum?chcesz recznie wykonac nadajnik i odbiornik czy te uklady zestawic z produktow juz wyprodukowanych a chodzi Ci tylko o jakosc przesylu danych?do przeslania dobrej jakosc mpega starcza 10mb/s wiec wielomod wystarczy.Oczywiscie ze spawrka niepotrzebna:)ona w ogole sie nie wprowadzila w zycie tak naprawde a taka droga jest;]

Helpful post? + 0
Back to top
radiomechanik
Level 23
Location: Poznań
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 747
Helped: 14
Post rating: 15
radiomechanik
Level 23
Post#6 29 Sep 2004 09:29  Topic author   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


może pomyliłem pojęcia - nie jestem specem od światłowodów ale pamiętałem że jednomodowy jest tańszy :D -jeżeli są w miarę tanie gotowe moduły - to prosze o info- idea mojego pomysłu jest taka aby całe ustrojstwo wmontować w typową obudowę RACK - 19" - niedawno uruchamiałem instalację nagłośnieniowa w pewnym lokalu i przesłałem sygnał audio 2-ma liniami symetrycznymi -mikser w jednym pomieszczeniu mial wyjście na XLR -symetryczne - a w drugim pomieszczeniu podłaczyłem pod wejścia mikrofonowe - tylko trochę skorygowałem czułość i pasmo -jakość była zadowalająca ale musiałem dociągnąć 40 metrów kabla zasilającego - przy światłowodzie już nei ma takich problemów , a gdy instaloacja jest już położona w tynku to neima mowy o dołożeniu następnych kabli a tak można spokojnie przesłać dodatkowe kanały audio i video :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lucas12
Level 1
Location: rzeszow
Joined: 21 Mar 2012
Posts: 1
lucas12
Level 1
Post#7 21 Mar 2012 19:40    

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


ta firma robi urzadzenia do przesylania sygnalow adio i video przez swiatlowod:
Link]Link[/url]

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
radiomechanik
Level 23
Location: Poznań
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 747
Helped: 14
Post rating: 15
radiomechanik
Level 23
Post#8 21 Mar 2012 20:47  Topic author   

Re: przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód


Nie odgrzebujmy wykopalisk . Temat dawno nie aktualny, rozwiązania technologiczne poszły już daleko do przodu . Dyskusję uznaję za zamkniętą.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód
Page 1 of 1

Similar topics to przesyłanie sygnału audio-video przez światłowód

Transmisja audio przez światłowód MM (SPDIF ??) (1)
Analogowy sygnał audio przez światłowód (5)
Analizator widma audio. Przesyłanie danych przez UARTA. (5)
Wykrycie sygnału audio przez AVRa (6)
Myszka USB przez światłowód (7)
Transmisja obrazu i dźwieku przez światłowód (1)
Transmisja szeregowa RS232/RS485 przez światłowód (6)
[Atmega328][Arduino] Przesyłanie sygnału analogowego? (7)
przesyłanie sygnału wizyjnego komputer-tv na dużą odległość (5)
Przesyłanie sygnału S/PDIF na większą odległość - wzmacniacz w.cz.? (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.054 seconds