Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący ->KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Oświetlenie i efekty estradowe
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
AdamStu
Poziom 1
Miasto: 3m
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 1
AdamStu
Poziom 1
Post#1 01 Lis 2010 00:16  Autor tematu   

KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Mam problem z kablem do subwoofera.
Amplituner Harman Kardon AVR 255.
Głośniki Harman Kardon HKTS 11.
Problem wynika z faktu położenia w ścianie kabla dwużyłowego (7-9metrów) a nie coaxialnego - subwoofer jedynie buczy.
Obecnie problem rozwiązałem tymczasowo, podłączając subwoofer (wspomnianym kablem) do wyjścia głośnika frontowego.
Jakoś gra, ale efekt jest daleki od możliwości subwoofera.

Odpada przestawienie subwoofera
Odpada prucie ścian
Odpada kabel na podłodze

Czy istnieje sposób aby przez kabel dwużyłowy dotarł jednak sygnał ?
Czy istnieje jakieś rozwiązanie bezprzewodowe ?
Czy ktoś miał podobny problem ?

Proszę poprawić temat postu. Regulamin pkt. 11, 10.9.
GM


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
SP8JZ
Poziom 33
Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 2137
Pomógł: 143
Ocena postów: 15
SP8JZ
Poziom 33
Post#2 01 Lis 2010 04:56    

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Można spróbować zrobić sztuczną impedancję powiedzmy do 4Ω. Na początku i na końcu kabla rezystory po 10Ω plus wzmacniacz i tłumik. Można pokombinować na inne sposoby

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PiotrRDiablo
Poziom 21
Miasto: Łódź
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 412
Pomógł: 46
Ocena postów: 50
PiotrRDiablo
Poziom 21
Post#3 01 Lis 2010 18:24    

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jeśli dobrze rozumiem post amplituner ma wyjście "Cinch" sygnału do subwoofer-a po niskiej częstotliwości (np. poziom rzędu 500 mV) i takie wejście posiada subwoofer z własnym wzmacniaczem, natomiast przewód to zwykłe 2 żyły miedziane (przewód głośnikowy do podłączenia zestawu głośnikowego) położone zamiast przewodu ekranowanego. Jeśli tak to proponuję:
1. prościej - podobnie jak SP8JZ - przy amplitunerze wzmacniacz m.cz. podłączony do wyjścia m.cz. na subwoofer amplitunera małej mocy z regulacją wzmocnienia na wejściu (np. TDA2040), którego wyjście podłączasz do przewodu w ścianie, na końcu przewodu obciążenie (proponowałbym 16 Ω) plus dzielnik napięciowy obniżający to napięcie do żądanego poziomu).
2. Do wyjścia amplitunera prosty modulator i przesłanie zmodulowanego sygnału w.cz po tych przewodach (w paśmie dozwolonym) z mocą dostatecznie małą, żeby nie wprowadzać zakłóceń, po drugiej stronie demodulator podłączony do subwoofera.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MarcinG
Poziom 29
Miasto: Mikołów
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1074
Pomógł: 144
Ocena postów: 7
MarcinG
Poziom 29
Post#4 03 Lis 2010 22:13    

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jakie złącza wykorzystałeś łącząc amplituner z subwooferem?

Ja bym spróbował najprościej: wtyki rca na końcach przewodu który jest zainstalowany i połączyć subwoofer pre out z wejściem subwoofera.

Powinno zadziałać (problemy mogą się pojawić jak ten przewód jest położony równolegle z zasilającymi), jeśli nie to dopiero wtedy kombinować dalej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kabel COAXIAL. Czy jest możliwość kupienia przejścia z COAXIAL na Chinch/jack? (7)
Kabel koncentryczny a zwykły dwużyłowy (3)
spliter cyfry a kabel dwużyłowy (5)
domofon wekta tk6 i kabel dwużyłowy (10)
Kabel telefoniczny - dwużyłowy czy czterożyłowy? (11)
Kabel coaxial 10 m ? (2)
Długi kabel cyfrowy audio coaxial - problem (1)
Kabel DIN9 na cyfrowe(Coaxial RCA) Proszę o pomoc (2)
RJ11 6P4C - Jak podlaczyc kabel dwużyłowy do RJ11 6P4C (14)
Daytek DT-77A a kabel. Kabel ma 12 linii - 2 zostały nie podłączone. (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.238 seconds

elektroda.pl temat RSS