Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY
Autor
Wiadomość
AdamStu
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 1
Miasto: 3m

Post#1 Post autora tematu 01 Lis 2010 00:16   

KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Mam problem z kablem do subwoofera.
Amplituner Harman Kardon AVR 255.
Głośniki Harman Kardon HKTS 11.
Problem wynika z faktu położenia w ścianie kabla dwużyłowego (7-9metrów) a nie coaxialnego - subwoofer jedynie buczy.
Obecnie problem rozwiązałem tymczasowo, podłączając subwoofer (wspomnianym kablem) do wyjścia głośnika frontowego.
Jakoś gra, ale efekt jest daleki od możliwości subwoofera.

Odpada przestawienie subwoofera
Odpada prucie ścian
Odpada kabel na podłodze

Czy istnieje sposób aby przez kabel dwużyłowy dotarł jednak sygnał ?
Czy istnieje jakieś rozwiązanie bezprzewodowe ?
Czy ktoś miał podobny problem ?

Proszę poprawić temat postu. Regulamin pkt. 11, 10.9.
GM

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2010 00:16   





Powrót do góry
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 2160

Post#2 01 Lis 2010 04:56   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Można spróbować zrobić sztuczną impedancję powiedzmy do 4Ω. Na początku i na końcu kabla rezystory po 10Ω plus wzmacniacz i tłumik. Można pokombinować na inne sposoby
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2010 04:56   





Powrót do góry
   
PiotrRDiablo
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 368
Miasto: Łódź

Post#3 01 Lis 2010 18:24   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jeśli dobrze rozumiem post amplituner ma wyjście "Cinch" sygnału do subwoofer-a po niskiej częstotliwości (np. poziom rzędu 500 mV) i takie wejście posiada subwoofer z własnym wzmacniaczem, natomiast przewód to zwykłe 2 żyły miedziane (przewód głośnikowy do podłączenia zestawu głośnikowego) położone zamiast przewodu ekranowanego. Jeśli tak to proponuję:
1. prościej - podobnie jak SP8JZ - przy amplitunerze wzmacniacz m.cz. podłączony do wyjścia m.cz. na subwoofer amplitunera małej mocy z regulacją wzmocnienia na wejściu (np. TDA2040), którego wyjście podłączasz do przewodu w ścianie, na końcu przewodu obciążenie (proponowałbym 16 Ω) plus dzielnik napięciowy obniżający to napięcie do żądanego poziomu).
2. Do wyjścia amplitunera prosty modulator i przesłanie zmodulowanego sygnału w.cz po tych przewodach (w paśmie dozwolonym) z mocą dostatecznie małą, żeby nie wprowadzać zakłóceń, po drugiej stronie demodulator podłączony do subwoofera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2010 18:24   





Powrót do góry
   
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1076
Miasto: Mikołów

Post#4 03 Lis 2010 22:13   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jakie złącza wykorzystałeś łącząc amplituner z subwooferem?

Ja bym spróbował najprościej: wtyki rca na końcach przewodu który jest zainstalowany i połączyć subwoofer pre out z wejściem subwoofera.

Powinno zadziałać (problemy mogą się pojawić jak ten przewód jest położony równolegle z zasilającymi), jeśli nie to dopiero wtedy kombinować dalej.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kabel COAXIAL. Czy jest możliwość kupienia przejścia z COAXIAL na Chinch/jack? (7)
Kabel koncentryczny a zwykły dwużyłowy (3)
spliter cyfry a kabel dwużyłowy (5)
domofon wekta tk6 i kabel dwużyłowy (10)
Kabel telefoniczny - dwużyłowy czy czterożyłowy? (11)
Kabel coaxial 10 m ? (2)
Długi kabel cyfrowy audio coaxial - problem (1)
Kabel DIN9 na cyfrowe(Coaxial RCA) Proszę o pomoc (2)
RJ11 6P4C - Jak podlaczyc kabel dwużyłowy do RJ11 6P4C (14)
Daytek DT-77A a kabel. Kabel ma 12 linii - 2 zostały nie podłączone. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS