Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY
Author
Message
AdamStu
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 01 Nov 2010
Posts: 1
Location: 3m

Post#1 Post from the author of the topic 01 Nov 2010 00:16   

KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Mam problem z kablem do subwoofera.
Amplituner Harman Kardon AVR 255.
Głośniki Harman Kardon HKTS 11.
Problem wynika z faktu położenia w ścianie kabla dwużyłowego (7-9metrów) a nie coaxialnego - subwoofer jedynie buczy.
Obecnie problem rozwiązałem tymczasowo, podłączając subwoofer (wspomnianym kablem) do wyjścia głośnika frontowego.
Jakoś gra, ale efekt jest daleki od możliwości subwoofera.

Odpada przestawienie subwoofera
Odpada prucie ścian
Odpada kabel na podłodze

Czy istnieje sposób aby przez kabel dwużyłowy dotarł jednak sygnał ?
Czy istnieje jakieś rozwiązanie bezprzewodowe ?
Czy ktoś miał podobny problem ?

Proszę poprawić temat postu. Regulamin pkt. 11, 10.9.
GM

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2010 00:16   





Back to top
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Apr 2008
Posts: 2139

Post#2 01 Nov 2010 04:56   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Można spróbować zrobić sztuczną impedancję powiedzmy do 4Ω. Na początku i na końcu kabla rezystory po 10Ω plus wzmacniacz i tłumik. Można pokombinować na inne sposoby

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2010 04:56   





Back to top
   
PiotrRDiablo
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 Mar 2009
Posts: 367
Location: Łódź

Post#3 01 Nov 2010 18:24   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jeśli dobrze rozumiem post amplituner ma wyjście "Cinch" sygnału do subwoofer-a po niskiej częstotliwości (np. poziom rzędu 500 mV) i takie wejście posiada subwoofer z własnym wzmacniaczem, natomiast przewód to zwykłe 2 żyły miedziane (przewód głośnikowy do podłączenia zestawu głośnikowego) położone zamiast przewodu ekranowanego. Jeśli tak to proponuję:
1. prościej - podobnie jak SP8JZ - przy amplitunerze wzmacniacz m.cz. podłączony do wyjścia m.cz. na subwoofer amplitunera małej mocy z regulacją wzmocnienia na wejściu (np. TDA2040), którego wyjście podłączasz do przewodu w ścianie, na końcu przewodu obciążenie (proponowałbym 16 Ω) plus dzielnik napięciowy obniżający to napięcie do żądanego poziomu).
2. Do wyjścia amplitunera prosty modulator i przesłanie zmodulowanego sygnału w.cz po tych przewodach (w paśmie dozwolonym) z mocą dostatecznie małą, żeby nie wprowadzać zakłóceń, po drugiej stronie demodulator podłączony do subwoofera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2010 18:24   





Back to top
   
MarcinG
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 14 Dec 2004
Posts: 1074
Location: Mikołów

Post#4 03 Nov 2010 22:13   

Re: KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY


Jakie złącza wykorzystałeś łącząc amplituner z subwooferem?

Ja bym spróbował najprościej: wtyki rca na końcach przewodu który jest zainstalowany i połączyć subwoofer pre out z wejściem subwoofera.

Powinno zadziałać (problemy mogą się pojawić jak ten przewód jest położony równolegle z zasilającymi), jeśli nie to dopiero wtedy kombinować dalej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> KABEL COAXIAL - KABEL DWUŻYŁOWY
Page 1 of 1
Similar topics
Kabel COAXIAL. Czy jest możliwość kupienia przejścia z COAXIAL na Chinch/jack? (7)
Kabel koncentryczny a zwykły dwużyłowy (3)
spliter cyfry a kabel dwużyłowy (5)
domofon wekta tk6 i kabel dwużyłowy (10)
Kabel telefoniczny - dwużyłowy czy czterożyłowy? (11)
Kabel coaxial 10 m ? (2)
Długi kabel cyfrowy audio coaxial - problem (1)
Kabel DIN9 na cyfrowe(Coaxial RCA) Proszę o pomoc (2)
RJ11 6P4C - Jak podlaczyc kabel dwużyłowy do RJ11 6P4C (14)
Daytek DT-77A a kabel. Kabel ma 12 linii - 2 zostały nie podłączone. (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl topic RSS feed