FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Podniesienie kwalifikacji - uprawnienia sep |pytanie|

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podniesienie kwalifikacji - uprawnienia sep |pytanie|
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 02 Nov 2010 16:09   

Podniesienie kwalifikacji - uprawnienia sep |pytanie|

Witam wszystkich. Mam dwa pytania które dotyczą podniesienia własnych kwalifikacji zawodowych. Ukończyłem technikum elektroniczne oraz zdobyłem już uprawnienia w zakresie eksploatacji (montaż,konserwacja,obsługa,naprawy) bez kontrolno-pomiarowych. Uprawnienia posiadam rok. A jako elektryk pracuję już od kilku lat gdyż podczas technikum odbywałem praktykę i później pracowałem jako elektro -monter. Mój szef wymaga odemnie podniesienia kwalifikacji na Dozór + pomiary kontrolne.

Trudny jest egzamin na kategorię D ??
Jaki kurs polecacie na tą kategorię ?? (chciałem skorzystać z kursu na D ponieważ chciałbym zgłębić wiedzę z przepisów)

Jeżeli nie sprawia to państwu problemów prosił bym o jakieś odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2010 16:09   

Back to top

sim_
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 02 Nov 2010 16:28   

Re: Podniesienie kwalifikacji - uprawnienia sep |pytanie|

Witam. Z praktyki mogę Ci podpowiedzieć, że są dwie drogi. Prawidłowa to praktyka u osoby posiadającej uprawnienia dozorowe, wykonywanie wraz z nią pomiarów, wypełnianie protokołów plus dodatkowo samodzielne poznawanie przepisów. Trwa to dość długo jednak wiele daje. Druga droga gwarantująca zdobycie "papieru D", bo umiejętnościami raczej to trudno nazwać, polega na zapisaniu się na kurs, gdzie wykładowcy jednocześnie posiadają uprawnienia egzaminacyjne - sukces murowany.
Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Janek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2010 16:28   

Back to top

Basti-elektryk
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 02 Nov 2010 16:41   

No tak może i masz rację bo wiem ze od doświadczonego "majstra" jakim jest mój szef idzie się dużo nauczyć w praktyce. Jednak szef mocno dał mi do zrozumienia by dalej pracować w danym zakładzie należy podnieść kwalifikacje zawodowe. I dlatego pytam co wy o tym sądzicie oraz jaki kurs polecacie.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2010 16:41   

Back to top

JohnySpZOO
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 02 Nov 2010 20:11   

Witam.
Niedawno zdawałem egzamin na 'D'. Odbywało to się tak iż był kurs przygotowawczy a po nim egzamin. W sumie nic strasznego. Po zdaniu egzaminu egzaminator zakreślił 'Rodzaj i zakres wnioskowanych uprawnień' (str 1), a na następnej stronie w punkcie 3. skreślił zakres 'kontrolno-pomiarowy' tłumacząc to tym iż do owej pozycji muszę zrobić dodatkowy kurs za 500pln na którym będzie aparatura kontrolno pomiarowa i zabawy z jej udziałem. Dopiero po tym mogę mieć 'D' w zakresie 'kontrolno-pomiarowym'.

WNIOSEK O SPRAWDZENIE KWALIFIKACJI NA STANOWISKU DOZORU - GRUPA 1
- stona 1
- stona 2

Dodam iż w uprawnieniach na 'E' mam zaznaczony p. 10 w zakresie aparatury kontrolno - pomiarowej.
Back to top

zdzisiek1979
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 02 Nov 2010 21:19   

No z tymi kwalifikacjami to też mi się zachciało w wakacje robić E i jak doszło do egzaminu to wykreślił mi egzaminator prace kontrolno pomiarowe ale zaznaczył iż mają kurs pomiarowy i jak chce pomiary to muszę przejść kurs. Nie chciałem dyskutować nic na siłę więc zapisałem się i odbyłem go 3 tygodnie temu. Po kursie znowu egzamin i obecnie mam E i D z pomiarami choć na D nie liczyłem ,ale dobrze mieć je. Ogólnie na wszystko wydałem 1169.10zł
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podniesienie kwalifikacji - uprawnienia sep |pytanie|
Page 1 of 1
Similar topics
Uprawnienia SEP (5)
Świadectwo Kwalifikacji SEP E 1KV a montaż dodatkowych gniazdek- wymagania (66)
Pytania podchwytliwe- Świadectwo Kwalifikacji (kurs SEP) (60)
Świadectwo kwalifikacji (SEP) + pomiary. (4)
UPRAWNIENIA SEP W UNI. (11)
uprawnienia sep (20)
uprawnienia sep E do 1 kV. (7)
uprawnienia SEP (1)
Uprawnienia Sep. Automatycznie mam uprawnienia na pomiary? (1)
uprawnienia SEP pytanie (4)

Page generation time: 0.079 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed