Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Multimedia i Grafika -> Multimedia Początkujący -> Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia
Autor
Wiadomość
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#1 Post autora tematu 03 Lis 2010 19:44   

Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Witam, mam problem.

Posiadam program Aligator Flash 7.

Chciał bym zrobić banner na stronę i mam z tym problem.

Więc tak...

Tworze nową ramkę, do niej importuję wcześniej przygotowany obraz który ma być na pierwszym planie.

Na środku tego obrazu chcę wstawić zdjęcie które po ok. 3 sec będzie zastępowane następnym itd.

A problem mój leży tu.

Robię tą ramkę wstawiam obraz na pierwszy plan a na środku daję zdjęcie które ma być po trzech sec. zastąpione następnym ( ale obraz pierwszoplanowy ma zostać ten sam).

Gdy zrobię następną ramkę to nachodzi ona na pierwszą ramkę i zasłania wszystko, a ja bym chciał żeby ona prześwitywała i w tej 2 ramce dałbym zdjęcie które ma zastąpić to pierwsze zdjęcie po 3 sec.

Dalej chciałbym następną ramkę i to samo.

Czy da się to zrozumieć???

Może jakiś poradnik???
Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#2 Post autora tematu 04 Lis 2010 13:32   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Hej czy nikt nie umie mi pomóc?
Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#3 04 Lis 2010 13:38   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Zajrzyj tutaj, może znajdziesz jakieś rozwiązanie:
Link
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lis 2010 13:38   





Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#4 Post autora tematu 04 Lis 2010 14:03   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


a czy jest w ogóle osoba która wie o co mi chodzi????

W aligatorze są ramki (frame). Tworzymy jedną ramkę i robimy coś na niej. Gdy utworzymy kolejną ramkę to zasłoni ona naszą pierwszą ramkę.

A ja chcę aby ramka nr.2 była prześwitująca i nie zasłaniała tego co zrobiłem na ramce 1.

Coś jak GIMP czy Photoshop robię jedną warstwę i coś na niej działam, później wstawiam drugą przezroczystą i na niej dodaje następny element.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lis 2010 14:03   





Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#5 04 Lis 2010 14:52   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Przecież podałem ci stronę! Opis programu i przykłady - Nie chce ci się czytać, to nie proś o pomoc...
Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#6 Post autora tematu 04 Lis 2010 17:51   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


To ze dałeś link nie znaczy że jest tam coś co mi pomogło.

Bo jeżeli sam przeglądałeś tą stronę to wiesz że nie ma tam rozwiązania.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lis 2010 17:51   





Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#7 04 Lis 2010 18:37   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


...super, to naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, bo ja w niecałą minutę znalazłem sposób jak robić przezroczystą ramkę.
Zatem leniwym krokiem zapraszam do dalszych poszukiwań ...
Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#8 Post autora tematu 05 Lis 2010 11:06   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Chodzi CI o ten to????

http://www.flashdesigner.pl/przyklady/t1071.php
Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#9 05 Lis 2010 15:57pomocny post - solucja   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


:shocked!: ...nieeeee,

To może inaczej:
przykłady»strona główna»podręcznik»ramki
Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#10 Post autora tematu 05 Lis 2010 16:40   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Heh :)

Czego tak się dziwisz:) No pomogło mi to za co dziękuję :)

Mam jeszcze jeden problem, z tego co widzę bądź nie widzę to aligator nie obsługuje plików .png a obsługują one przezroczystość, wiem że są jeszcze .gif ale one nie dają takiej jakości jak png.

I teraz aligator może otworzyć png ??? Bo albo jestem taki ciemny albo nie może.

To może polecisz mi jakiś inny program do flash tylko żeby obsługiwał .png
Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#11 05 Lis 2010 17:38   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Na ich stronie jest napisane:
Import zdjęć w formatach GIF, BMP, JPEG oraz ekstrakcja z plików SWF.

Żadnego programu do flasha nie polecam :) Zależy oczywiście od zastosowania.

Banery flashowe mnie denerwują (te duże i cięzkie), bo obciążają za bardzo
procesor...
Zamiast tego JavaScript, ewentualnie lżejsze xml +swf
Powrót do góry
   
Pawel1924
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 500
Miasto: Marki

Post#12 Post autora tematu 05 Lis 2010 19:00   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Ja nie chcę zrobić nie wiadomo czego, chodzi tu o to tylko żeby na środku bannera co parę sec. zmieniało się zdjęcie na inne i tak ze 3 zdjęcia.

I do tego jest mi to potrzebne.

Z tym co mi dałeś (te linki) spróbuję już coś porządnego zdziałać.

To może zapytam jeszcze o coś :)

Czy w gimpie istnieje jakaś opcja żeby zapisać obrazek w gif ale żeby ten gif miał lepszą jakość? może się gdzieś to ustawia.

Bo jak ja zapisze obrazek w postaci gifa w gimpie to jakość jest zła a w png jest bardzo dobra
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2010 19:00   





Powrót do góry
   
Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 243
Miasto: GDYNIA

Post#13 05 Lis 2010 19:23   

Re: Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia


Gif obsługuje tylko 256 kolorów i dlatego nie nadaje się do obrazów. Tutaj żaden program graficzny nie pomoże. Musiałbyś zmienić program flash, ale bezpłatnych nie znam :( lub pójść na kompromis i użyć .jpg
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Multimedia i Grafika -> Multimedia Początkujący -> Banner we Flash - zmieniające się zdjęcia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
hp CLJ 3600 nie włącza się widać tylko zmieniające się menu (2)
Zmieniające się parametry łącza! (3)
Zmieniające się litery dysków (1)
Zmieniające się taktowanie procka w laptopie. (2)
Wzmacnianie sygnału WiFi + zmieniające się IP (4)
sieć bezprzewodowa, zmieniające się ustawienia (6)
zmieniające się grafiki - baner - jak wykonać (3)
Automatyczny ban, zmieniające się ip i inne problemy (8)
Chieftec GPS-400AA i APC Smart UPS XL750VA sinusoidalnie zmieniające się obcią (4)
skad mozna wziac banner (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS