| Author |
scarman20 Poziom 10

|
04 Nov 2010 15:03 Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
Witam.
Mam problem z laptopem. Dostałem go do naprawy od znajomej bo podobno się nie włączał. Wziąłem go do domu podłączyłem ładowarkę i komputer uruchomił się bez problemu. Myślałem że przyczyną mogło być gniazdo od zasilania które już kiedyś zresztą było wymieniane. Uruchomiłem windowsa posprawdzałem czy wszystko ok i go zresetowałem. Problem pojawił się w momencie wyświetlenia okna logowania. Komputer stał się strasznie zamulony, przesunięcie kursora trwało 30 sekund. Myślałem że może coś z windowsem, wszedłem do biosu, zresetowałem go i uruchomiłem ponownie komputer. Wtedy to już komputer dochodził do momentu wyświetlenia loga Acer i wisiał. Reset biosu poprzez wyjęcie baterii nic nie dał. Wyjąłem dysk twardy, napęd CD oraz sprawdziłem pamięć na innym komputerze i była ok, natomiast komputer nadal wieszał się na logo Acer, nie dało się nawet wejść do BIOS. Postał tak pare minut na włączony, po czym znikło logo Acer i pojawił się biały ekran. Wyłączyłem go dotknąłem mostka a ten był taki gorący że aż pażył. Teraz komputer wogóle się nie włącza. Czy oznacza to że mostek jest kaput i wymaga wymiany?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2010 15:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEUSCH007 Poziom 12

|
04 Nov 2010 18:45 Re: Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
Witam!
Myślę, ze to wina BGA. Miałem podobny problem, z tym że w laptopie HP. uruchamiał się do pewnego momentu, po czym stawał. Z tego co wiem, do "stawiania" nowych kulek nie opłaca się dawać bo to podobno wraca (jeśli mylę się w tej kwestii, proszę o poprawienie mnie). Najlepiej poprostu albo zmienić chipset, a jeśli w coś takiego nie chcesz się bawić, całą płytę:)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2010 18:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scarman20 Poziom 10

|
05 Nov 2010 13:20 Re: Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
Dzięki kolego za odpowiedź ale jak można wymienić chipset nie stawiając nowych kulek? Te dwa zdania wykluczają się na wzajem. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2010 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ul1002 Poziom 21

|
05 Nov 2010 14:50 Re: Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
| scarman20 wrote: |
| Dzięki kolego za odpowiedź ale jak można wymienić chipset nie stawiając nowych kulek? Te dwa zdania wykluczają się na wzajem. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić |
Ty nie zrozumiałeś, logicznie że przy zmianie układy trzeba nowych kulek, ale jest też opcja zimnych lutów wtedy układ się zostawia a stawia się tylko kuleczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
dluxea Poziom 17

|
05 Nov 2010 15:47 Re: Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
Spróbuj uruchomić bez dysku, CD i baz baterii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2010 15:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scarman20 Poziom 10

|
06 Nov 2010 14:20 Re: Acer TravelMate 4060 trup? |
|
|
|
Jasne że można podgrzać układ ale kolega napisał że albo trzeba wymienić chipset albo płytę główną więc pytałem jak można wymienić chipset nie stawiając nowych kulek.
Próbowałem już włączać bez baterii, dysku, cd-romu oraz z inną pamięcią ram. Niestety bez rezultatów. Płyta idzie na złom, koszt wymiany BGA jest większy niż wartość płyty
|
|
| Back to top |
|
 |