| Author |
sylwan1 Poziom 14

|
04 Nov 2010 19:23 Acer Aspire 3692 pod¶wietlenie matrycy |
|
|
|
Witam.
W laptopie nie było pod¶wietlenia matrycy.
Zamówiłem nowy inwerter YNV-C02, jednak dostałem informację ze sklepu, że w ostatniej dostawie jako zamienniki przyszły YNV-C01.
Zgodziłem się na kupno YNV-C01.
Wstawiłem ten inwerter i pod¶wietlenie matrycy w laptopie pojawiło się.
Testowałem przez kilkna¶cie minut kilka razy działanie i nic niepokoj±cego nie wykryłem, więc oddałem laptopa wła¶cicielowi.
Po kilku dniach odezwał się do mnie, zacz±ł migać obraz i że co¶ się w nim grzeje aż "¶mierdzi".
U klienta laptop pracuje prawie cały dzień bez przerwy.
Po otrzymaniu latopa wł±czyłem go i po kliku minutach w w dolnym lewym rogu matrycy pojawiła się ciemna plama. Zdj±łem plastykow± ramkę i stwierdziłem gor±c± metalow± ramkę w dolnym lewym rogu matrycy. Plama zniknęła (widocznie temeperatura się obniżyła), ale ramka nadal jest ciepła.
W prawym rogu podwyższonej temperatury palcem nie czuję.
Czy zamiennik ten ma inne paramerty np. za wysokie napięcie HV czy też ¶wietlówka CCFL jest na granicy czasu żywotno¶ci?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2010 19:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machlo1 Poziom 13

|
04 Nov 2010 23:25 Re: Acer Aspire 3692 pod¶wietlenie matrycy |
|
|
|
Moim zdaniem dziwnym trafem i zbiegiem okoliczno¶ci(a takie jak wiadomo czasami bywaj±), padła przetworniczka, a teraz powoli zaczyna kończyć się ¶wietlówka, możliwe nawet, że wła¶nie jakie¶ dziwne zachowanie samej ¶wietlówki doprowadziło do uszkodzenia invertera...
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2010 23:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
greg464 Poziom 13

|
06 Nov 2010 01:07 Re: Acer Aspire 3692 pod¶wietlenie matrycy |
|
|
|
Przebicie na ¶wietlówce ubiło pierwszy inwerter tak jak i ubija obecny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Nov 2010 01:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sylwan1 Poziom 14

|
17 Nov 2010 20:15 Re: Acer Aspire 3692 pod¶wietlenie matrycy |
|
|
|
Rozebrałem matrycę. Z lewej strony, gdzie pojawiała się ciemna plama na ekranie widać było zwęglenie na styku przewodu HV inwertera i ¶wietlówki CCFL. Po lekkim poci±gnięciu za przewód odpadł on od lampy. Wymieniłem CCFL na now± i testuję działanie.
Dzięki za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |