Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec nie osiaga temperatury.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec nie osiaga temperatury.
Autor
Wiadomość
qmq
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 18
Miasto: czestochowa

Post#1 Post autora tematu 07 Lis 2010 15:57   

Piec nie osiaga temperatury.


Witam. Mam maly problem z piecem. Kupilem piec UKN 15 kW z nadmuchem ze Staporkowa.
http://www.kotlyco.pl/ukn,,UKN,566dfe8e088664dc18f080d3e6d1c092.html
Piec jest uniwersalny, bez podajnika.
Piec posiada sterownik http://www.beta.webadmin.com.pl/client.php?fun=getfile&id=210beff2f1c2206251a54fcdfb112825

Problem polega na tym, ze po zadaniu na sterowniku temperatury, zazwyczaj rozpala sie do temperatury -1 od zadanej, co powoduje, ze dmuchawa pracuje caly czas. Czy jes to 40 stopni, rozpala do 39 i dmucha, czy 50 - robi sie 49 itd.
Nie wiem co z tym zrobic, bo jak wiadomo,ze dmuchawa pracuje, to wiecej spala.
Prosze o jakies informacje, co mozna zmienic.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1210
Miasto: Świdnik

Post#2 07 Lis 2010 16:25   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Witam.
1. Czy dmuchawa zwalnia (pracuje z niższymi obrotami), gdy jest już osiągnięta temperatura zadana -1°C ?
2. Sprawdź przy jakiej temperaturze załącza się i wyłącza pompa CO?. Powinna się załączyć przy 35°C , a wyłączyć przy 33°C (może sterownik włącza pompę -1°C od temperatury zadanej, i jak delikatnie palisz, to się taka temperatura utrzymuje).
3. Czym palisz? Spróbuj mocniej napalić, lub użyć bardziej kalorycznego paliwa (węgiel), i wtedy zobacz co się będzie działo.
4. Czy kocioł jest dobrze dobrany do zapotrzebowania mocy na budynek? Może jest dużo za mały.
5. Na który bieg jest ustawiona moc dmuchawy na sterowniku (może za niski)?

Daj odpowiedź na pytania, to pomyślimy co dalej.
Charakter problemu może też wskazywać na wadę sterownika.
Nie koniecznie ciągła praca wentylatora i utrzymywanie dokładnie zadanej temperatury świadczy o większym zużyciu paliwa. Taka praca wbrew pozorom powinna być najbardziej ekonomiczna. Jeżeli przy dochodzeniu do temperatury zadanej dmuchawa mocno zwalnia, i przez to przyrost temperatury zanika i utrzymuje się na stałym poziomie, to świadczy o bardzo dobrym sterowaniu kotłem. Jeżeli taka sytuacja nie jest wynikiem pracy awaryjnej, to jest wszystko w najlepszym porządku.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2010 16:25   





Powrót do góry
   
qmq
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 18
Miasto: czestochowa

Post#3 Post autora tematu 07 Lis 2010 16:55   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Ad1. Dmuchawa zwalnia stopniowo od kilku stopni C przed docelowa.
Ad2. Pompa załącza sie od 30 stopni, a wyłącza zdajsie przy 28.
Ad3. Pale tylko węglem - groszek lub orzech.
Ad4. Piec jest dobrany dobrze. Mam ok 100 m2 do ogrzania, Piec jest do ok 160 m2. Zresztą przy 40 stopniach na piecu, w domu jest ok 22-24 stopni aktualnie.

Ad5. Musze sprawdzić.

Jeszcze wpadłem na pomysł. Przy dmuchawie jest przeciwwaga - śruba z dwoma nakrętkami, regulująca klapkę, która sie odchyla zależnie od siły nadmuchu.
Zmieniłem położenie tych nakrętek teraz na druga stronę, zobaczymy jaki efekt to da.


Proszę poprawić wszystkie błędy pisowni
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
Rysio4001
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1210
Miasto: Świdnik

Post#4 07 Lis 2010 22:23pomocny post - solucja   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Witam.
qmq napisał:
Ad1. Dmuchawa zwalnia stopniowo od kilku stopni C przed docelową.

To znaczy że automatyka działa prawidłowo.
qmq napisał:
Ad2. Pompa załącza się od 30 stopni, a wyłącza zdaj się przy 28.

Gdzie tą temperaturę odczytałeś? Jeśli na sterowniku, to według dokumentacji sterownika, powinna się włączać przy 35, a wyłączać przy 33 stopniach C.
Jeśli odczytałeś na niezależnym termometrze, to może istnieć niedokładność wskazań (dokładność samych urządzeń pomiarowych, różne miejsca i sposoby zamontowania).
qmq napisał:
Jeszcze wpadłem na pomysł. Przy dmuchawie jest przeciwwaga - śruba z dwoma nakrętkami, regulująca klapkę, która się odchyla zależnie od siły nadmuchu.
Zmieniłem położenie tych nakrętek teraz na druga stronę, zobaczymy jaki efekt to da.

Ta klapka ma zapobiegać wciąganiu powietrza do kotła przez dmuchawę podczas gdy dmuchawa nie pracuje na skutek działania ciągu kominowego, oraz zapobiegać ewentualnemu cofaniu się spalin z kotła po przez dmuchawę.
Nakrętki na przeciwwadze klapki powinny być tak ustawione, aby klapka podczas gdy dmuchawa nie pracuje była zamknięta, natomiast podczas pracy dmuchawy nawet na pierwszym biegu uchylała się.
Jeśli jest to źle ustawione, to gdy temperatura kotła dochodzi już do zadanej, i dmuchawa już zwolni, to może klapka się nie uchylać, i w efekcie palenisko nie dostaje powietrza do spalania, co skutkuje brakiem dalszego przyrostu temperatury do temperatury zadanej.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2010 22:23pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
bolek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3926
Miasto: stolica

Post#5 07 Lis 2010 23:15   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Ja myśle że temat jest jałowy. Bardzo dobrze ci to pracuje, na tyle dobrze aż jest to podejrzane, bo nawet PIDowskie sterowniki lubią mieć gorsze skoki.
Ten sterownik jest tylko proporcjonalny, więc czym wyższa temperatura tym błąd powinien być większy. U ciebie jednak zawsze jest -1. Można by pomyśleć że to nowy sposób na reklame techa :P
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2010 23:15   





Powrót do góry
   
qmq
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 18
Miasto: czestochowa

Post#6 Post autora tematu 08 Lis 2010 15:37   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Witam. Sprawdziłem jeszcze raz w instrukcji i jest napisane, że temperatura załączenia pompy to 30 stopni(tak jest bo pompa się tak uruchamia), a wyłączenia to 28 - nie sprawdzałem, bo trudno ustrzelić moment.

Oświadczam, że nie jestem w żaden sposób powiązany ze sprzedażą tej marki i nie miałem zamiaru rozpowszechniać jakiejkolwiek opinii o tym produkcie.
Ponieważ nie znam się na takich rzeczach, dlatego spytałem.

Piec kupiłem, bo w okolicy był w dobrej cenie w przełożeniu na parametry i odpowiadał mojemu zapotrzebowaniu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2010 15:37   





Powrót do góry
   
bolek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3926
Miasto: stolica

Post#7 08 Lis 2010 15:46pomocny post - solucja   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Do oświadczenia należało by dołączyć informacje iż z aferą hazardową nie miało się nic wspólnego.

A tak na poważnie to szanuj sobie ten zestaw, bo masz dobrze ustawiony. Jak przyjdzie zima to ten -1 może ci się zamienić na -5 więc podniesiesz sobie wydajność dmuchawy.
Powrót do góry
   
qmq
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 18
Miasto: czestochowa

Post#8 Post autora tematu 08 Lis 2010 16:21   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


...lub czasopisma. ;-)
To cieszę się, że jest ok. Miałem wczesniej piec miałowy, również z nadmuchem tylko dużo większej mocy. Tam się dmuchawa wyłączała przy zadanej temperaturze i tylko przedmuchy były. Tutaj praktycznie cały czas pracuje, co prawda na najwolniejszym biegu.
Dziękuje za pomoc.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1210
Miasto: Świdnik

Post#9 09 Lis 2010 23:17   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


Witam.
Kolega bolek ma rację że wszystko jest dobrze, aż za dobrze, dlatego zadałem pytania, odpowiedzi na które, jednoznacznie pozwolą to zweryfikować.
Właśnie dlatego też już w pierwszym moim poście napisałem również:
Rysio4001 napisał:

Nie koniecznie ciągła praca wentylatora i utrzymywanie dokładnie zadanej temperatury świadczy o większym zużyciu paliwa. Taka praca wbrew pozorom powinna być najbardziej ekonomiczna. Jeżeli przy dochodzeniu do temperatury zadanej dmuchawa mocno zwalnia, i przez to przyrost temperatury zanika i utrzymuje się na stałym poziomie, to świadczy o bardzo dobrym sterowaniu kotłem. Jeżeli taka sytuacja nie jest wynikiem pracy awaryjnej, to jest wszystko w najlepszym porządku.

Teraz po udzieleniu odpowiedzi jednoznacznie też stwierdzam że wszystko pracuje wzorowo.
qmq napisał:
Witam. Sprawdziłem jeszcze raz w instrukcji i jest napisane, że temperatura załączenia pompy to 30 stopni(tak jest bo pompa się tak uruchamia), a wyłączenia to 28 - nie sprawdzałem, bo trudno ustrzelić moment.

Jeśli chodzi o temperaturę przy jakiej ma się załączać i wyłączać pompa, to w instrukcji do której podałeś link
http://www.beta.webadmin.com.pl/client.php?fun=getfile&id=210beff2f1c2206251a54fcdfb112825
jest napisane że ma się załączać przy 35, a wyłączać przy 33 stopniach C.
Piec nie osiaga temperatury.
Wychodzi na to że ta instrukcja kłamie.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
qmq
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 18
Miasto: czestochowa

Post#10 Post autora tematu 10 Lis 2010 00:00   

Re: Piec nie osiaga temperatury.


W instrukcji papierowej, na ten sam sterownik mam coś takiego:

Piec nie osiaga temperatury.

Chyba mam nowszą wersję, bo piec wyprodukowany ze 3 miesiące temu.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec nie osiaga temperatury.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaki to piec Termet i regulator temperatury? (3)
Piec gazowy torus - czujnik temperatury . (4)
piec CO Termet gco dp-23-17 regulator temperatury (4)
PIEC CO FAIS i regulator temperatury,pomocy!! (9)
KP 19 nie osiaga temp.zadanej (2)
Piec nie może dobić temperatury (TERMASTER Turbo) (13)
Piec weberman-nie daje odpowiedniej temperatury (2)
Piec piec EPRO KOSplus - regulator temperatury (1)
Zamrazarka ELCOLD EL -22 nie osiaga temperatury -30 stopni (6)
Piec dwufunkcyjny Beretta - zmiana temperatury (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS