Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ?? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#1 08 Nov 2010 19:15  Topic author   

Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Witam
Posiadam w domu trzy komputery. Jeden stacjonarny i dwa laptopy. Do komputera stancjonarnego mam podłączony internet kablem poprzez router (Neostrada)
Dwa pozostałe to laptopy które łączą się przez WIFI.

Czy istnieje możliwość żeby wszystkie te trzy komputery połączyć w LAN po sieci bezprzewodowej (WIFI)? Żeby np. drukować, grać w gry udostępniać pliki

proszę o rady i pomoc w wykonaniu jeśli jest to realne

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#2 08 Nov 2010 19:17    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


2 masz już podpięte, do stacjonarnego dokupujesz tylko kartę sieciowa bezprzewodową albo na PCI albo na USB i podpinasz go tak samo jak laptopy.
Może w routerze masz włączona opcje izolacji sieci wifi i dla tego laptopy w sieci się nie widzą.

Helpful post? + 0
Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#3 08 Nov 2010 19:21  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Chyba nie bardzo rozumiem... chodzi o to żeby do stacjonarnego dokupić kartę sieciową bezprzewodową ? np. taką na USB?

Dodano po 46 [sekundy]:

to jak wyłączyć tą izolację sieci WIFI?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#4 08 Nov 2010 19:23    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Tak, jeśli dobrze zrozumiałem to co chcesz zrobić i sytuacje jaka obecnie masz w swojej sieci.

Helpful post? + 0
Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#5 08 Nov 2010 19:28  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


no ale czy jest to konieczne żeby dokupywać tą karte bezprzewodową? teoretycznie wszystkie komputery są podłączone do routera z tym że tylko ten stacjonarny przez kabel

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#6 08 Nov 2010 19:31    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


To jak chcesz stacjonarnego podłączyć przez wifi skoro on nie posiada modułu do tego typu komunikacji??
Nie rozumiem twojego toku myślenia, a może czegoś nie dopowiedziałeś.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#7 08 Nov 2010 19:39  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


a czy tylko te dwa laptopy da sie połączyć w Lan poprzez WIFI, pomijając już całkiem ten stacjonarny komputer

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#8 08 Nov 2010 19:41    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Chyba mało szczegółowo przedstawiłeś problem bo w moim wyobrażeniu z twojego opisu wynika że one już masz w sieci podpięte poprzez router wifi.
Quote:
Dwa pozostałe to laptopy które łączą się przez WIFI


Helpful post? + 0
Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#9 08 Nov 2010 19:47  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Wiesz, jestem raczej laikiem... zrobiłem tą samą grupe roboczą ale komputery sie nie widzą jak chce włączyć "komputery grupy roboczej"

Dodano po 2 [minuty]:

ciągle mi wyskakuje komunikat, że "sieć nie jest dostępna i mogę nie mieć uprawień i że mam sie skontaktować z administratorem"

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#10 08 Nov 2010 19:48    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Trzeba jeszcze włączyć udostępnianie plików + vista i 7 poszperać w prawach dostępu do plików.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#11 08 Nov 2010 19:59  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


ok, udało mi sie połączyć te dwa kompy tzn widzą sie w grupie roboczej ale jak chce połączyć sie na drugi komp to pyta o hasło? Dodam że na każdym komputerze zrobiłem taką samą nazwe sieci grupy roboczej i każdy komputer nazwałem odpowiednio

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#12 08 Nov 2010 20:00    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


To podaj hasło do konta na jakie się chcesz zalogować.

Helpful post? + 0
Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#13 08 Nov 2010 20:10  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


z tym że ja nigdzie nie ustawiałem żadnych haseł... chyba że nie świadomie...

Dodano po 8 [minuty]:

teraz pokazuje mi sie takie okienko jak chce sie zalogowac na inny komp:
http://obrazki.elektroda.net/60 1289243370.jpg

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#14 08 Nov 2010 20:36    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Może nie masz włączonego konta gość na kompie Natalia - włącz je potem , jeśli to win XP pro wejdź w panel sterowania na kompie Natalia potem Narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem/użytkownicy i grupy lokalne/użytkownicy/gość - prawym przyciskiem i menu kontekstowe - 1 pozycja - ustawienie hasło.
I tam się ustawia hasło dla konta gość.

Helpful post? + 0
Back to top
splinter84
Level 7
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 17 Feb 2010
Posts: 22
splinter84
Level 7
Post#15 08 Nov 2010 21:43  Topic author   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


drukarke udało mi sie udostępnić i fajnie drukuje, ale niestety z tym ustawieniem hasła dla gościa nic nie pomogło... zrobiłem według wskazówek ale niestety ciągle brak dostępu...

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10780
Helped: 995
Post rating: 116
hermes-80
Level 43
Post#16 08 Nov 2010 22:19    

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Nadaj prawa udostępniania poszczególnym katalogom do poszczególnych kont.
Lektura:
1 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1280592.html
2 http://banita.pl/konf/smbuprwinxp.html
3 http://banita.pl/konf/smbudostwinvista.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??
Page 1 of 1

Similar topics to lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??

Jak zrobić LAN przez WiFi?? (3)
PORADA - przez WIFI od kogoś da sie zrobić u siebie w domu NETA ? (8)
WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ? (15)
TP-Link - Jak zrobić WiFi w domu? (17)
Odbiór WiFi przez antenę oraz rozsyłanie sygnału domu przez WiFi (33)
podział intern. wifi na trzy kompy przez wifi jak to zrobić (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
Jak zrobić Wifi i LAN na jednym routerze? (14)
Lan przez Bluetooth - jak to zrobić? (5)
LAN przez internet - jak to zrobić? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.134 seconds