Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??
Autor
Wiadomość
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#1 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:15   

Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Witam
Posiadam w domu trzy komputery. Jeden stacjonarny i dwa laptopy. Do komputera stancjonarnego mam podłączony internet kablem poprzez router (Neostrada)
Dwa pozostałe to laptopy które łączą się przez WIFI.

Czy istnieje możliwość żeby wszystkie te trzy komputery połączyć w LAN po sieci bezprzewodowej (WIFI)? Żeby np. drukować, grać w gry udostępniać pliki

proszę o rady i pomoc w wykonaniu jeśli jest to realne
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2010 19:15   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#2 08 Lis 2010 19:17   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


2 masz już podpięte, do stacjonarnego dokupujesz tylko kartę sieciowa bezprzewodową albo na PCI albo na USB i podpinasz go tak samo jak laptopy.
Może w routerze masz włączona opcje izolacji sieci wifi i dla tego laptopy w sieci się nie widzą.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#3 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:21   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Chyba nie bardzo rozumiem... chodzi o to żeby do stacjonarnego dokupić kartę sieciową bezprzewodową ? np. taką na USB?

Dodano po 46 [sekundy]:

to jak wyłączyć tą izolację sieci WIFI?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#4 08 Lis 2010 19:23   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Tak, jeśli dobrze zrozumiałem to co chcesz zrobić i sytuacje jaka obecnie masz w swojej sieci.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#5 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:28   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


no ale czy jest to konieczne żeby dokupywać tą karte bezprzewodową? teoretycznie wszystkie komputery są podłączone do routera z tym że tylko ten stacjonarny przez kabel
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2010 19:28   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#6 08 Lis 2010 19:31   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


To jak chcesz stacjonarnego podłączyć przez wifi skoro on nie posiada modułu do tego typu komunikacji??
Nie rozumiem twojego toku myślenia, a może czegoś nie dopowiedziałeś.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#7 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:39   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


a czy tylko te dwa laptopy da sie połączyć w Lan poprzez WIFI, pomijając już całkiem ten stacjonarny komputer
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2010 19:39   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#8 08 Lis 2010 19:41   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Chyba mało szczegółowo przedstawiłeś problem bo w moim wyobrażeniu z twojego opisu wynika że one już masz w sieci podpięte poprzez router wifi.
Cytat:
Dwa pozostałe to laptopy które łączą się przez WIFI

Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#9 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:47   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Wiesz, jestem raczej laikiem... zrobiłem tą samą grupe roboczą ale komputery sie nie widzą jak chce włączyć "komputery grupy roboczej"

Dodano po 2 [minuty]:

ciągle mi wyskakuje komunikat, że "sieć nie jest dostępna i mogę nie mieć uprawień i że mam sie skontaktować z administratorem"
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#10 08 Lis 2010 19:48   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Trzeba jeszcze włączyć udostępnianie plików + vista i 7 poszperać w prawach dostępu do plików.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#11 Post autora tematu 08 Lis 2010 19:59   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


ok, udało mi sie połączyć te dwa kompy tzn widzą sie w grupie roboczej ale jak chce połączyć sie na drugi komp to pyta o hasło? Dodam że na każdym komputerze zrobiłem taką samą nazwe sieci grupy roboczej i każdy komputer nazwałem odpowiednio
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2010 19:59   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#12 08 Lis 2010 20:00   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


To podaj hasło do konta na jakie się chcesz zalogować.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#13 Post autora tematu 08 Lis 2010 20:10   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


z tym że ja nigdzie nie ustawiałem żadnych haseł... chyba że nie świadomie...

Dodano po 8 [minuty]:

teraz pokazuje mi sie takie okienko jak chce sie zalogowac na inny komp:
http://obrazki.elektroda.net/60_1289243370.jpg
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#14 08 Lis 2010 20:36   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Może nie masz włączonego konta gość na kompie Natalia - włącz je potem , jeśli to win XP pro wejdź w panel sterowania na kompie Natalia potem Narzędzia administracyjne/zarządzanie komputerem/użytkownicy i grupy lokalne/użytkownicy/gość - prawym przyciskiem i menu kontekstowe - 1 pozycja - ustawienie hasło.
I tam się ustawia hasło dla konta gość.
Powrót do góry
   
splinter84
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 19
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#15 Post autora tematu 08 Lis 2010 21:43   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


drukarke udało mi sie udostępnić i fajnie drukuje, ale niestety z tym ustawieniem hasła dla gościa nic nie pomogło... zrobiłem według wskazówek ale niestety ciągle brak dostępu...
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9519

Post#16 08 Lis 2010 22:19   

Re: Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??


Nadaj prawa udostępniania poszczególnym katalogom do poszczególnych kont.
Lektura:
1 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1280592.html
2 http://banita.pl/konf/smbuprwinxp.html
3 http://banita.pl/konf/smbudostwinvista.html
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Lan w domu przez WIFI - jak to zrobić ??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zrobić LAN przez WiFi?? (3)
PORADA - przez WIFI od kogoś da sie zrobić u siebie w domu NETA ? (8)
WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ? (15)
Odbiór WiFi przez antenę oraz rozsyłanie sygnału domu przez WiFi (33)
TP-Link - Jak zrobić WiFi w domu? (17)
podział intern. wifi na trzy kompy przez wifi jak to zrobić (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
Jak zrobić Wifi i LAN na jednym routerze? (14)
Lan przez Bluetooth - jak to zrobić? (5)
LAN przez internet - jak to zrobić? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS