FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zakaz palenia w barach i pubach

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Zakaz palenia w barach i pubach
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 13 Nov 2010 22:09   

Zakaz palenia w barach i pubach

Witam

Na dniach ma wejść zakaz palenia w barach/pubach.
Moim zdaniem są to przepisy nie w d... nie w oko.

Co o tym myślicie ?
Zazwyczaj do baru idzie się po to aby się napić i napalić ...
Back to top

kasjo
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 13 Nov 2010 22:13   

Re: Zakaz palenia w barach i restauracjach

To teraz bary zmienią nazwę na "klub palacza" :)
Back to top

T5
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 13 Nov 2010 22:30   

Re: Zakaz palenia w barach i pubach

Kolenja polska bzdura ot co.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2010 22:30   

Back to top

domelc
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 Post from the author of the topic 13 Nov 2010 22:33   

Kto stoi za takimi debilnymi pomysłami ? Wycofanie żarówek 100W i 75W, ale każą jeździć na światłach w dzień ...

I jeszcze zakaz palenia w barach, już nie pamiętam bo kiedyś jeszcze było coś takiego że na zewnątrz nie można (trzeba być ileś metrów od budynków).

Kiedyś jak ktoś przeczyta naszą historię to powie - śmieszne czasy ...
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 13 Nov 2010 22:44   

Nie wiem kto ją wymyślił i czym się kierował ale dla mnie to jest ograniczanie swobód i kolejny powód aby zacząć wszystko od początku (89) Ludzie w końcu powiedzą dość dojenia wszystkich.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 13 Nov 2010 23:19   

domelc, a może porozmawiaj z niepalącymi, którzy też poszliby na piwo do pubu.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 13 Nov 2010 23:22   

Najwyższa pora, po za tym paczka kiepów powinna kosztować z 50 PLN.

T5 wrote:

W Anglii (i pewnie nie tylko) od dawna jest taki zakaz nic tu nowego.
Back to top

krzysiek7
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 13 Nov 2010 23:30   

Przeciwnicy zakazu niech pomyślą o tych, którzy idąc ulicą lub wchodząc do baru muszą używać leków wziewnych, chodzi mi przede wszystkim o astmatyków. Oni też chyba mają prawo korzystać z przestrzeni publicznej? A co z pracownikami w pubach, czy oni nie mają prawa do oddychania czystym powietrzem?
Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 13 Nov 2010 23:34   

jankolo wrote:
domelc, a może porozmawiaj z niepalącymi, którzy też poszliby na piwo do pubu.

Dokładnie.
Idzie się na jednego browara i trzeba dawać ciuchy do prania, bo śmierdzą dymem papierosowym jak u nałogowego palacza.

Jestem za, ale czuję, że to często będzie martwy przepis. Zbyt często.
Back to top

ginger78
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 13 Nov 2010 23:54   

A ja jestem zdecydowanie przeciw takim ustawom. Tak jak już napisał domelc, do pubu idzie się po to żeby się napić i napalić. Argumenty, że ktoś nie pali i nie chce aby przy nim palono do mnie nie przemawiają. To samo mogą powiedzieć osoby, które nie piją i nie lubią jak się przy nich pije a do pubu idą aby posiedzieć i "pogaworzyć" kumplami przy kawie i papierosie. Nie mówię tu o paleniu w restauracjach gdzie się idzie na dobry obiad z dziewczyną. Ja nie jestem zwolennikiem palenia (rzuciłem pół roku temu), ale puby bez dymu stracą klimat.
Back to top

lowbird
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 13 Nov 2010 23:55   

Niestety ludzie są tak bezczelni (i tak bardzo nałogowcami), że nie reagują kompletnie na prośby, żeby nie palili. Za dużo ludzi pali, żeby niepalący mogli ich zwyciężyć. Przykładowo: ogólnie przyjaźnię się z ludźmi niepalącymi, a oni przyprowadzają na piwo swoich palących znajomych. Powstają z tego spory i kłótnie. Lubie gdy pada, a palący musi wyjść na zewnątrz, bo w środku jest rygor.

Edit: puby bez dymu stracą smród !!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2010 23:55   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 14 Nov 2010 00:16   

luke666 wrote:
Jestem za, ale czuję, że to często będzie martwy przepis. Zbyt często.
W GB nie jest martwy, nie poczujesz smrodu w ww. instytucjach.

ginger78 wrote:
Argumenty, że ktoś nie pali i nie chce aby przy nim palono do mnie nie przemawiają.
Na szczęście niedługo przemówi to Ciebie jakiś ochroniarz, wywlekając Cię na zewnątrz :D

ginger78 wrote:
To samo mogą powiedzieć osoby, które nie piją i nie lubią jak się przy nich pije a do pubu idą aby posiedzieć i "pogaworzyć"
Naprawdę nie widzisz różnicy w jednym i drugim ?
Back to top

Przemo9826
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 14 Nov 2010 00:21   

Co do zakazów palenia, to nie palącym często w du... się przewraca, jeżdżę często pociągami, swego czasu gdy były przedziały dla palących (3 w jednym wagonie), wchodzę do wagonu, prawie pusty, pierwszy przedział - siedzi ktoś, drugi przedział - siedzi ktoś, trzeci przedział - siedzi ktoś, mówię sobie no nic będę musiał tu usiąść, zapaliłem w środku po jakimś czasie a pani do mnie z ryj.. co ja robię! A ja Pani pokazuję naklejkę na dzwiach informującą o tym że to przedział dla palących, ale była wku..... że musiała siedzieć w tym dymie :D

A co do zakazu palenia w pubach, ciężko będzie, ale po części rozumiem nie palących.
Back to top

DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 14 Nov 2010 00:29   

Dobre prawo, nie mam zamiaru wdychać dymu gdy wychodze na "świeże powietrze".

A wam palacze może taki argument dać - Podejść do Was i pierdzieć wam w twarz. To przecież nie jest miłe wąchać smrody.
Back to top

karolark
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 14 Nov 2010 00:41   

DJ MHz wrote:
Dobre prawo, nie mam zamiaru wdychać dymu gdy wychodze na "świeże powietrze".

A wam palacze może taki argument dać - Podejść do Was i pierdzieć wam w twarz. To przecież nie jest miłe wąchać smrody.

Moze malo subtelne porownanie ale sie wszelkimi czlonkami z nim zgadzam :-)
Tylko mam nadzieje ze beda to egzekwowac
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Nov 2010 00:41   

Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 14 Nov 2010 00:49   

A co ja mam powiedzieć, żona zawsze zaczyna dzień od dwóch kaw i trzech fajek, ja nie palę, synowie też nie...........
Back to top

karolark
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 14 Nov 2010 00:55   

cirrostrato wrote:
A co ja mam powiedzieć, żona zawsze zaczyna dzień od dwóch kaw i trzech fajek, ja nie palę, synowie też nie...........

:cry: moze zainwestowac w rekawy antynikotynowe wiazane z tyłu ?
Back to top

gabik001
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 14 Nov 2010 01:23   

T5 wrote:

Nie tylko polska. W USA jest taki przepis gdzieś od trzech lat. Mało tego to nie można palić do 5 m od wejscia do takiego lokalu a także np. jakiegoś urzędu , firmy, sklepu - słowem wszystkiego co jest publicznie dostepne. We własnym domu , mieszkaniu i jego obrębie można sobie zapalić. Ale wypas....
Co do bzdur to bzdurą jest zakaz używania soli do przyprawiania potraw , jak na razie w Nowym Jorku. Ale ma też być w innych miastach. Jakoś nie wyobrażam sobie .schabowego z zimniakami gotowanymi bez soli...
Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 14 Nov 2010 01:32   

A teraz jest jakiś zakaz zakazywania palenia? Skoro jest tyle ludzi, którzy chcą pić piwo i nie wąchać dymu to czemu zamiast zakazywać palenia w wszystkich barach nie pozwolić właścicielowi samodzielnie zdecydować dla kogo chce otworzyć bar?
Back to top

arekb81
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 14 Nov 2010 10:48   

Palacze i właściciele psów to najbardziej chamscy egoiści. Nie rozumieją tego, że dym osobie niepalącej przeszkadza, a jak zwrócić uwagę, od razu wielkie oburzenie. Widać to zresztą we wcześniejszych wypowiedziach.

Lokale służą do tego, żeby spotkać się ze znajomymi, wypić piwo/kawę/herbatę, a nie wdychać czyjeś smrody z papierosa.

Podobnie z psiarzami. Zwróćcie takiej osobie uwagę, żeby sprzątnęła po swoim psie.

U siebie w domu możecie palić do woli. Mi to zupełnie nie przeszkadza. Są granice tolerancji. Czemu my niepalący mamy tolerować wasze palenie, skoro wy nie szanujecie naszego niepalenia.
Back to top

T5
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 14 Nov 2010 10:57   

Tak tak wszyscy macie rację.Ale ile ludzi w polsce pali?Ile ludzi kupuje i tak cholernie drogie papierosy?Teraz będzie zakaz palania-będą mandaty=dochód.A co będzie jak wszyscy rzucą palenie?Co podrożeje wtedy -benzyna?
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 14 Nov 2010 12:56   

Idiotyczne przepisy muszą powstawać po to, aby ktoś mógł brać za nie pieniądze. I tyle.

Co do samego zakazu, idiotyczny! Wiele barów ma np 2 piętra czy dwie oddzielne sale, i często jest tak że w jednej jest zakaz palenia i tyle. Niepalący wie gdzie usiąść i nie ma żadnych kłótni czy problemów. Teraz będzie absolutny zakaz palenia - PO CO? Jeśli jakiś bar nie ma oddzielnych sal dla palących i niepalących to wybieramy się do innego. Ktoś wspomniał o pracownikach barów, że maja prawo oddychać czystym powietrzem - owszem, mogą z własnej inicjatywy wprowadzić zakaz palenia tym samym tracąc połowę klientów. Ja widzę że tutaj niektórzy niepalący cieszą się z tego zakazu... sam nie palę i dla mnie jest to idiotyczny przepis - dziś zakaz palenia a jutro inny idiotyczny zakaz który uderzy również w niepalących. Ciekawi mnie jeszcze kwestia egzekwowania tego zakazu, wątpię żeby obsługa baru tak chętnie piętnowała palących, będą udawać że nie widzą. I jak ktoś też napisał wcześniej, bary stracą swój urok bez tego "aromatu". Wchodzimy do baru a tam jedzie wanilią - ja tam piwa nie wypiję ;)
Back to top

Przemo9826
Poziom 25
Poziom 25

Post#23 14 Nov 2010 13:01   

manekinen wrote:
Niepalący wie gdzie usiąść i nie ma żadnych kłótni czy problemów.

Uwierz mi że nie wszyscy, pisałem o tym wcześniej :D
Back to top

RENO-MAX
Poziom 18
Poziom 18

Post#24 14 Nov 2010 13:10   

Manekinen Wybacz ale nikt z obsługi nie wywali , niepalący zadzwoni po władzę i jak przyjadą to mandaty się posypią
Back to top

Xylometazolin!
Poziom 25
Poziom 25

Post#25 14 Nov 2010 13:14   

Dla mnie (niepalącego) nareszcie ulga (przynajmniej teoretycznie) bo znając "Nas" to zaraz się znajdzie coś pokroju tego: KLIK.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Nov 2010 13:14   

Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#26 14 Nov 2010 13:25   

manekinen wrote:
że maja prawo oddychać czystym powietrzem - owszem, mogą z własnej inicjatywy wprowadzić zakaz palenia tym samym tracąc połowę klientów.

Czyli zysk kosztem własnego zdrowia ?
Kto później będzie płacił za ich leczenie ?

Zakaz jest dobry a ludzie no powiedzmy to wprost są głupi i za parę groszy zniszczą swoje zdrowie.

Nawiąże tutaj do dość denerwującej mnie kwestii palenia :D w piecach śmieci.
U mnie w okolicy przez kilka miesięcy z roku mamy przekroczone normy skażenia powietrza o 900% . Jakoś naszego górskiego rekreacyjnego powietrza jest o wiele gorsza od Nowej Huty . Smród dioksyny i inne syfki którymi to palacze w piecach i okolica oddychają. Ludzie nawet widzą że w okolicy zwiększa się liczba zachorowań i zgonów spowodowanych paleniem śmieci ale ze względów ekonomicznych tego nie zaprzestają.
To jest po tysiąckroć gorsze od papierośników.

Właściwie to co z elektronicznymi papierosami ?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#27 14 Nov 2010 13:34   

manekinen wrote:
owszem, mogą z własnej inicjatywy wprowadzić zakaz palenia tym samym tracąc połowę klientów.

Spójrz na to z innej strony, dzięki temu zakazowi, mogą zyskać nowych klientów. Nie będzie potrzebny podział na palących i nie palących. Jak dla kogoś problemem jest niezapalenie przez pół dnia to jest banalne rozwiązanie - niech rzuci nałóg :D
W cywilizowanych krajach ten zakaz działa z powodzeniem. Podobnie jak sprzątanie po swoich pociechach 4-nożnych. Trzeba zebrać w papierek i do śmietnika - to również jest normalne i nikt się nie oburza.
Back to top

smdbob
Poziom 9
Poziom 9

Post#28 14 Nov 2010 13:42   

Wszelkie zakazy mają "za i przeciw". Jestem niepalący i dym nie jest dla mnie przyjemny. Pamiętam lokale gdzie wydzielone były pomieszczenia dla niepalących ! , ale co z tego, jak trzeba było przejść przez "strefę dymu". Siostrzenica, niepaląca, pracowała w knajpce z wydzieloną częścią palących - zwolniła się po 2mies. bo codziennie musiała prać ciuchy z tytoniowego smrodku i zaczęła boleć głowa. Był zakaz palenia na przystankach, a pełno kiepów do okoła... Jeszcze przykład z lat70tych. Mój tata był kierownikiem działu projektów, rzucił palenie i poprosił kolegów o palenie po za biurem - 5/8godz nie było pracowników, ale to robili specjalnie. A obecnie w firmach, kto pali idzie do palarni, a niepalący robi. Z resztą co kiedyś było w woju: "przerwa na fajkę, a niepalący do sprzątania". To było narzucanie palenia. A brakiem kultury i właśnie egoizmem palaczy jest, gdy bywam gdzieś w firmach (warsztaty)i jeszcze nie wszyscy skończyli śniadanie a tu zaczynają palić. Zmiana mentalności i kultury - to zakazów by nie trzeba. Ale to się szybko na lepsze nie zmienia.
Back to top

elektro155
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 14 Nov 2010 15:44   

I dobrze! Papierosy sa ohydne! Coś o tym wiem
Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 14 Nov 2010 15:46   

smdbob, słuszna uwaga.

Nałogowi palacze w pracy to strata pracodawcy, robią przerwy w pracy co 15minut więc czas ich pracy się skraca, a taki sam pracownik niepalący musi pracować. Kiedyś w jednym z serwisów informacyjnych wyczytałem, że niektóre firmy dają premię osobom niepalącym.

Druga kwestia, że palacze są strasznymi śmieciarzami, wystarczy spojrzeć na chodnik i widać pełno petów. Za każdego wyrzuconego peta powinni dostawać blondyną po nerach, zaraz by się nauczyli czystości w miejscu publicznym. Ciekawe, czy w domach też rzucają pety na dywan?
No tak, ale w miejscu publicznym to nie oni muszą sprzątać te pety, więc mają to w głębokim poważaniu.

Podobnie z ludźmi żującymi gumy, wyplują byle gdzie a później ktoś w to wdepnie, często na chodniku widać pełno plam, właśnie po gumach do żucia.
Tutaj blondyna w nerki też by pomogła.

Koncerny tytoniowe zarabiają miliardy na ludzkich nałogach.
Sumy nie są małe, kumpel ostatnio rzucił palenie (palił ok 1 paczkę dziennie) i oszczędza ok 300zł miesięcznie, w skali roku to jest 3600zł. A są osoby, którym jedna czy dwie paczki dziennie nie wystarczają. To jest nałóg, który powinien być leczony tak samo jak alkoholizm.

W polsce jest 9 mln palaczy, co daje całkiem niezłą sumkę 32mld 400mln złotych rocznie wydanych na fajki.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Zakaz palenia w barach i pubach
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Mamy Rohs, a zaraz będzie zakaz używania diod LED. (41)
Rzuciłem palenia 2 tyg temu i ból głowy ... (27)
Jakie macie techniki palenia w kotłach na węgiel C.O. (3)
Zakaz sprzedaży szamponu (1)
Wspólne elektrodowe rzucanie palenia (133)

Page generation time: 0.158 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed