| Author |
Ptolek Poziom 23

|
30 Sep 2004 18:14 Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Dla własnej satysfakcji mam zamiar zrobić (pewnie za rok zrobie :) ) odbiornik UKF 87,5 - 108MHz. Schemat jest w załączniku. I nie wiem jak rozwiązać ARW i ARCz. Bo głowica jest taka, jaką mam i innej nie wykobminuję... chyba że sam zrobię - ale najpierw musiałbym uruchomić resztę, żeby móc uruchomić jakąkolwiek głowicę. Więc tymczasowo będzie to KCF201V-A.
1 pytanie - jak to zrobić z tym ARW i ARCz.
2 pytanie - jakie możliwości, parametry ma ta głowica i chciałbym schemat, ale ciężko o niego. Szukałem chyba wszędzie. Do czego służy wyprowadzenie nr. 6 ?
3 pytanie - czy to zadziała ? :)
P.S. Nie wiedziałem, czy dać post tutaj czy do "Układy elektroniczne - pomysły i problemy"
P.S. 2 Poprawiłem nr. wyprowadzenia w pytaniu 2.
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
30 Sep 2004 20:03 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
czesc
do czego sluzy wyprowadzenie 5 chyba wiesz, skoro je masz zamiar wykozystac, raczej jest to wyjscie p.cz.... wyjscie 6 czyli osc out mozna wykozystac przy podlaczeniu syntezy (wlasciwie to trzeba :) )
z glowica mozesz pokombinowac podlaczajac ja do toru p.cz. sprawnego tunera
czy te 8V wystarczy do przestrajania w calym zakresie? reszta wyglada chyba dobrze, trzeba sie jeszcze temu blizej przyjzec
za troche moze bede skladal najprostrzy odbiornik z synteza, jesli uda ci sie cos z ta glowica zrobic to prawdopodobnie ja wykozystam :wink: , jeszcze male pytanie: ile ona kosztuje?
pozdrawiam
zyraf
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2004 20:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agaudio Poziom 18

|
30 Sep 2004 21:29 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
8V na Varikapy to napewno za mało do 108MHz. Posrednia na UL1200/TDA1200-lepsze/jest przystosowany do ARW i ARC . Nie mozna odczytać jak tam jest MUTE zrobione bo tu moze być problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Panda02 Poziom 22

|
30 Sep 2004 22:28 Mój odbiornik UKF |
|
|
|
8V do przestrajania w tym zakresie w zupełności wystarczy. Mam podobną głowicę i nie ma żadnego problemu z przestrajaniem w pełnym zakresie. Napięcie przestrajania nie powinno być mniejsze od 1V
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
01 Oct 2004 16:29 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Przepraszam za małą pomyłkę, oczywiście chodziło o wyprowadzenie głowicy nr. 6 no i głównie chodzi mi o to, czy mogę go wykorzystać jako wyjście do odczytu. W torze p.cz. zastosowałem UL1200, (czy jest on identyczną kopią TDA, jeżeli chodzi o schemat wewnętrzny, a nie jakość i inne drobne różnice ?) bo TDA trudniej kupić. 8V chyba wystarczy, przy zasilaniu około 7 V wyszła do 106 MHz. Jak nie to podniosę napięcie, to nie jest żaden problem...
W Krakowie na giełdzie widziałem podobną głowicę KCF207V-A za 18 zł.
Jeżeli chodzi o MUTE to nie potrzebuję tej funkcji (chyba że to znaczy coś innego niż wyciszanie szumu między stacjami i słabych stacji).
To co z tym ARCz i ARW ? Mógłby ktoś dorysować na schemacie jak to połączyć poprawnie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
01 Oct 2004 16:54 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
no mozesz wykozystac wyjscie nr 6, tylko ze jest tam czestotliwosc o 10.7MHz wyzszej niz sygnal odbierany
co do arcz i arw mozna by pokombinowac z zaadaptowaniem kawalka schematu jakiegos istniejacego tunera
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2004 16:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agaudio Poziom 18

|
01 Oct 2004 21:44 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
W praktycznym Elekroniku /już nie wychodzi / jest do zrobienia komplet także i głowica. Ja to zrobiłem i pracuje bardzo dobrze.Jest tego dosyć dużo jeżeli chodzi o opis . mogę podać numer teraz nie pamietam
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
10 Oct 2004 19:08 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Wiecie co... zrobiłem to radio :). I co ? I oczywiście nie działa :D Nie działa prawdopodobnie detektor, nie wiem dlaczego ale może mam złą cewke... Ta co na schemacie oznaczona jako 18uH, to czy jej wartość jest krytyczna ? Na razie na nóżce 13 od poziomu sygnału napięcie sie zmienia przy przestrajaniu głowicy, więc do tego miejsca działa. Ale w głośnikach cisza. Więc może to przez tą cewke 18uH, którą nawinąłem na oko ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Oct 2004 19:31 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
ta cewka 20uH to kubek nr 413
poprostu trzeba przejrzec inne schematy z tym scalakiem porównać napiecia i elementy
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
10 Oct 2004 19:38 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
A nie mógłbym tam wstawić dławika 22uH takiego w kształcie rezystora ?
Albo jakąś inną cewke niż 413 bo nie mam takiej, myślę, że jakaś inna też powinna mieć zbliżoną wartość. Mam np. 423, 460, 431...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Oct 2004 19:43 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
| Ptolek wrote: |
A nie mógłbym tam wstawić dławika 22uH takiego w kształcie rezystora ?
Albo jakąś inną cewke niż 413 bo nie mam takiej, myślę, że jakaś inna też powinna mieć zbliżoną wartość. Mam np. 423, 460, 431... |
przeciez to cewka regulowana-przestudiuj aplikacje-schematy oparte na UL1200N
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
10 Oct 2004 19:53 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Właście cały problem w tym, że nie wiem do czego służy ta cewka. Na żadnym schemacie ani aplikacji ta cewka nie jest regulowana. Chodzi o tą, która idzie do wyprowadzenia nr. 8. Wygląda na to, że inna się nie będzie nadawała. Jakoś nawinąć... No i czy rzeczywiście ona jest przyczyną niedziałania ?
Okazuje się, że odbiornik działa, tylko miałem włączone wyciszanie (źle ustawiony PR od wyciszania), razem z niezestrojoną cewką 211 dało to objawy niedziałania. Po ustawieniu działa, jedyny problem to taki, że coś brakuje wysokich tonów. Może sobie sam poradzę, dzięki za wskazówki, ale jakby ktoś miał pomysł dlaczego jest mało wysokich tonów, to niech napisze. Dla zainteresowanych: odbiornik ma niezłą czułość, jeszcze to zbadam dokładniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2004 19:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Oct 2004 07:07 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Uzywaj zmień-po co generować dodatkowy wpis-odpowiedz???
na nóżce 6 wy UL1200N masz wpięty 10nF-podmień na 68p i bedzie dobrze
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
11 Oct 2004 07:35 Re: Mój odbiornik UKF |
|
|
|
Ooo.. że też nie zauważyłem tak prostej przyczyny :) Teraz działa jak należy ! A za posta przepraszam, ale gdybym go nie napisał podwójnie, to radio jeszcze nie byłoby pełnosprawne, a już jest. Nie wiem, czy ktoś zauważyłby prędko, że zmieniłem posta... Zna ktoś innego takiego maniaka, który wychodzi z domu do szkoły o 7:55 i przed wyjściem kombinuje z radioodbiornikiem ? :D
Jeszcze pozostał tylko problem ze stereodekoderem, bo nie chce złapać stereo, ale spróbuję mu wzmocnić sygnał. No i nie wiem co z ARW i ARCz, bo pozostały niepodłączone, ale chyba tak zostanie, bo działa chyba dobrze, a ARCz nie jest mi do niczego potrzebne..
Zwiększyłem wzmocnienie stopnia przed stereodekoderem i już łapie stereo, wszystko jest dobrze, niedługo może zamieszczę poprawiony schemat...
No i z ARW i ARCz nie wiem co zrobić, aby było najlepiej (to nie miał być w założeniu odbiornik tak tylko żeby działał, to ma być dobrej jakości, inaczej zrobiłbym jakieś radyjko monofoniczne).
|
|
| Back to top |
|
 |