Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


[ + ] [ - ]

  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#31 Post autora tematu 29 Lis 2010 22:02   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem A


A to jest UPS online czy offline? Miałem stabilizator musteka do tego agregatu, ale nie nadążał więc go sprzedałem. Kupiłem agregat inwertorowy o podobnej konstrukcji - dwusuwowy, kondensator dostał przebicia, zapalił się, od niego kable i agregat prawie spłonął. Dlatego rozwiązanie miało być gruntowne a nie półśrodkami:-). Ma dawać prawidłowe napięcie od razu i bez dodatkowych urządzeń i udziwnień typu ups, stabilizatory, obciążenie stabilizujące - pożerające niepotrzebnie paliwo:-)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lis 2010 22:02   



Powrót do góry
leadman
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2001
Posty: 233

leadman
Poziom 15
Post#32 30 Lis 2010 09:29   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem A


Zwykły offline. Do tej pory nie było z takim rozwiązaniem problemu. Ale faktycznie zasilałem tylko kotłownie (piec CO, pompy, oświetlenie i brama wjazdowa).
Co do paliwa to faktycznie zużycie jest większe przy UPS, bo jest dodatkowy układ do zasilenia, ale nie jest to bardzo duży wzrost.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lukaszpc1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 110
Miasto: kielce

lukaszpc1
Poziom 13
Post#33 28 Gru 2010 23:26   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem A


a więc tak mam podobny agregat tylko ze on ma 650w, niema prostownika, więc wystają tylko 4 kable, 2 wzbudzenie i drugie 2 230v, mierzyłem napięcia na wzbudzeniu, bez kondensatora 0v bodajże do 30v, z kondensatorem od 80v do 130v jak dodam gazu nawet i 300v daje, natomiast napięcia na wyjściu 230v jest od 180v do 220v i wyżej, po za tym jak podepnę np halogen 500w to chodzi a potem nagle nie daje prądu. czy ten regulator nada się i do tego agregatu ????, i o co chodzi z tymi szczotkami przerobionymi co one dają.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Gru 2010 23:26   



Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#34 Post autora tematu 29 Gru 2010 19:50   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem A


Szczotki doprowadzają prąd od regulatora AVR do uzwojenia wzbudzenia na wirniku, regulator się nada ale musisz pod wyjście 220v podłączyć mały transformator 220v/17v żeby regulator wiedział jakie napięcie panuje na wyjściu. No i szczotki i pierścienie ślizgowe też koniecznie trzeba dołożyć. A to gaśnięcie to pewnie przytkany kranik lub najprawdopodobniej zagięty wężyk paliwa. Pod obciążeniem paliwo nie nadąża spływać ze zbiornika, brudny gaźnik wykluczam bo by pewnie chodził źle również bez obciążenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczurek_7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 76

szczurek_7
Poziom 11
Post#35 25 Maj 2011 21:39   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Zauważyłem na filmie że jak jest obciążenie to w agregacie zwiększają się obroty a jak nie ma to maleją, u mnie tak było na początku przez jakąś godzinę a później zaczął prychać kichać i zgasło. Już prawie udało mi się go ponownie odpalić a tu zerwał się sznurek jak go wymieniłem to w końcu mi odpalił ale nie chodził tak jak pierwotnie, znaczy cały czas miał wysokie obroty a jak coś podłączałem to obroty były te same a napięcie gwałtownie spadało. Co może być przyczyną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#36 Post autora tematu 25 Maj 2011 23:40   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Obroty są ciągle te same, ok 3000 obr/min. Zmienia się tylko dźwięk bo silnik dodaje sobie gazu by utrzymać obroty pod obciążeniem. Musi być ciągle 3000 żeby w gniazdku było 50Hz. Albo przytkał ci się gaźnik, ubożeje mieszanka i silnikowi przed zgaśnięciem podnoszą się obroty, tak się zachowują benzynowe silniki gaźnikowe. Jak na chodzie zakręci się kranik paliwa to na krótko przed zgaśnięciem obroty się podnoszą. Może masz zatkany kranik albo zagięty wężyk od kranika do gaźnika. Wątpię ze zepsuł się regulator obrotów, tam jest mało części i właściwie nie ma się co zepsuć. Sprawdź jeszcze czy dźwignia która steruje gaźnikiem się lekko porusza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczurek_7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 76

szczurek_7
Poziom 11
Post#37 26 Maj 2011 05:11   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Gaźnik kupiłem nowy bo w starym przesadziłem z dokręcaniem tej dolnej śrubki i pękł mi korpus gaźnika, ale na nowym jest tak samo.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#38 Post autora tematu 26 Maj 2011 17:13   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Najlepiej jak możesz to nagraj filmik jak zachowuje się silnik, dźwignia przy gaźniku, napięcie podczas obciążania go. To prosta konstrukcja, da się to napewno naprawić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczurek_7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 76

szczurek_7
Poziom 11
Post#39 26 Maj 2011 21:45   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Jutro postaram się umieścić film z tym że nie mam takich mierników jak na początku postu. Dodam jeszcze że coś w nim metalicznie tłucze od czasu do czasu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#40 Post autora tematu 26 Maj 2011 21:50   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Wystarczy zwykły miernik napięcia, multimetr za 15zł, podłącz mu obciążenie 100W (żarówka) i jakieś 500W (np. lampa halogenowa), takie rzeczy w prosty sposób obciążają prądnice i łatwo określić czy silnik daje rade czy nie. Do pomiarów nie obciążaj go silnikami. Podaj jakie jest napięcie luzem, pod obciążeniem 100W i 500W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczurek_7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 76

szczurek_7
Poziom 11
Post#41 26 Maj 2011 21:53   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


czyli podłączy przedłużacz a z nim miernik tak?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#42 Post autora tematu 26 Maj 2011 23:05   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Tak, jakiś przedłużacz na dwa gniazda, w jedno miernik a w drugie podłączać obciążenie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#43 16 Cze 2011 20:49   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Witam.

Też mi przypadło dorobienie AVR. Wirnik wyjąłem wylutowałem diody i teraz tak kombinuje
jak połączyc w szereg te cewki bo nie wiem który początek a który koniec. Na jednej z cewek
obydwa końce drutu są na wierzchu.Uzwojenie miedziane drut 0.8mm. Na obydwu biegunach
wirnika wklejone magnesy 10x20mm. Teraz zapewne chodzi oto żeby pole magnetyczne
na tym biegunie było o tym samym znaku co magnes. Powiedzcie jak to zrobić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#44 Post autora tematu 16 Cze 2011 22:43   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Do bieguna (do magnesu) przyklej mały magnes i zasil cewke zasilaczem, jeśli odepchnie magnes to zmień + - zasilania cewki. Dokładany magnes powinien być przyciągany przez ten wklejony a po zasileniu cewki jeszcze bardziej przyciągany. Oznacz przewody który + który -. Identycznie z druga cewką. Potem połącz jeden plus od jednej cewki z minusem od drugiej i już. Wolne bieguny do pierścieni ślizgowych. Pamiętaj ze wklejone magnesy muszą mieć przeciwne bieguny. Na jednym ramieniu wirnika musi być N na zewnątrz a na drugim S.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#45 17 Cze 2011 09:59   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


witam.
Dziękuje za zainteresowanie. Jeśli dobrze zrozumiałem mam ten zabieg wykonać na każdej
cewce osobno i dopiero gdy obydwa bieguny będą miały odpowiedni znak połączyć je razem.
I jeszcze jedno pytanie ,pierścień nabiłeś ciasno czy może jest jakoś wklejony. Czy nie zachodzi konieczność potem tego przetoczyć żeby szczotki nie podskakiwały.
Mój agregat ma deklarowaną moc 1,5 kw. A jaki powinien płynąć prąd w cewkach wirnika?
bo po przekroju przewodu można by sądzić że nie więcej jak jeden Amper.
Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Zabrałem się do roboty i nijak nie mogę spowodować odpychania magnesu po daniu zasilania
14v pare amper i nie zauważyłem mocniejszego przyciągania. Niby takie to proste ale coś mi nie wychodzi. Magnes ma średnice 8mm i długość 11mm, zaznaczyłem bieguny żeby mi się nie pomyliły. Przypadkiem zauważyłem że leżący na stole magnes obrócił się w kierunku
nabiegunnika po zmianie zasilanie i tak kilka razy więc może to pomoże znależć właściwy
kierunek. Jeśli się mylę prosze mnie poprawić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#46 Post autora tematu 17 Cze 2011 21:36   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Na niektóre pytania masz odpowiedź na początku tematu. Pierścienie były od malucha, rozwiercałem je na tokarce, także nie biły, lekki wcisk i poxilina. A co do prądu to wylicz sobie z rezystancji bo to prąd stały. I= U/R. U mnie pod obciążeniem jest ok 26-27V na szczotkach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#47 18 Cze 2011 16:43   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Wszystko połączone, szczotko trzymacz założony teraz tylko wkleić pierścień i poskładać.
Ale to dopiero w poniedziałek.
Dziękuję kolego ;jaku_z_jelcza; bardzo mi pomogłeś.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#48 24 Cze 2011 21:28   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Witam.
wszystko poskładałem i czekam na regulator napięcia. Mam tylko obawy że napięcie zasilania
ok.100v może mi ugotować uzwojenie wirnika które ma 12 Om albo sfajczy się uzwojenie na wirniku nie wiem które ma cieńszy drut. Chyba że regulator ma zabezpieczenie nad prądowe,
ale w to wątpię.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#49 Post autora tematu 24 Cze 2011 21:32   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Tak. 100V to jest na wejściu regulatora. Ale na wyjściu jest chyba niecałe 30V i to na maksymalnym obciążeniu. Gdyby całe 100V szło na wirnik to byś miał ponad 8 A na wzbudzeniu (800W) , pewnie 1/3 mocy agregatu:-) Generatory o mocy 1,2MW mają ok 500W na wzbudzeniu:-) Regulator działa jak regulator prądu, daje prąd wzbudzenia proporcjonalny do obciążenia agregatu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#50 25 Cze 2011 14:19   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Nie wiem jak działa taki regulator z allegro, Powinien działać impulsowo tak jak samochodowy
alternatora. Ale tu niema takiej dużej różnicy napięć . Może ma ktoś schemat takiego regulatora 230V np. z allegro. Dostępne regulatory zaczynają się od 2Kw a ja potrzebuję 1,5
max. nie wiem w czym się różni 2Kw od 6kw.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kapicytron
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Wrz 2010
Posty: 5

kapicytron
Poziom 3
Post#51 25 Cze 2011 19:03   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Witam,szukaj- Strona Główna -> Forum elektroda -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Prawie Honda ECMT 7000- uszkodzony regulator.

Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#52 Post autora tematu 26 Cze 2011 22:56   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Różni się pewnie mocą tranzystora sterującego i max prądem wzbudzenia. Na moc aż tak nie patrz, mój generator ma max 850W a regulator pasuje do generatorów od 2,5kW do 5,5kW ( tak twierdzi wystawiający aukcje). Jak do agregatu o mocy 1,5kW dasz regulator od 2,5 czy 5,5 kW to poprostu będziesz miał większy zapas mocy i większą pewność że się nie spali zaraz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Cze 2011 22:56   



Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#53 28 Cze 2011 20:42   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Dzięki. Schemat;akrzy74; widziałem ale myślałem że są jeszcze inne dla porównania.
Ale to nic, dzisiaj przeprowadziłem próby z uszlachetnionym wirnikiem. Przy obciążeniu
200W. potrzeba było 8,5V wzbudzenia na 900W. obciążenia 15V nie wystarczyło musze
postarać się o zasilacz z większym napięciem.Robie pomiary bo nie bardzo wierzę w deklarowaną moc tego agregatu, rdzeń wirnika ma długość ok. 10cm. drut na wirniku 0,8
a robocze na stojanie chyba 1mm czy ten drut można obciążyć 6-cioma amperami? a 4A, to
i tak dużo . Co sądzicie o tym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#54 Post autora tematu 28 Cze 2011 22:29   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


zm_m napisał:
Dzięki. Schemat;akrzy74; widziałem ale myślałem że są jeszcze inne dla porównania.
Ale to nic, dzisiaj przeprowadziłem próby z uszlachetnionym wirnikiem. Przy obciążeniu
200W. potrzeba było 8,5V wzbudzenia na 900W. obciążenia 15V nie wystarczyło musze
postarać się o zasilacz z większym napięciem.Robie pomiary bo nie bardzo wierzę w deklarowaną moc tego agregatu, rdzeń wirnika ma długość ok. 10cm. drut na wirniku 0,8
a robocze na stojanie chyba 1mm czy ten drut można obciążyć 6-cioma amperami? a 4A, to
i tak dużo . Co sądzicie o tym.


A co ty masz za agregat kolego? Wrzuć jakąś fotkę. 2 suw, 4 suw, jaka pojemność? 2 suwowy o pojemności 63cm^3 daje max 830W na wyjściu zachowując napięcie ok 230-220V. Później regulator stara się za wszelką cenę utrzymać napięcie i po przekroczeniu tej mocy daje wszystko co ma na wzbudzenie i zadusza silnik. Także z chińskich silników 2 suwowych przy 50Hz nie wyciśniemy więcej jak 830-900W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#55 29 Cze 2011 07:31   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Ten agregat nazywa się ; Super Profesional 1500. ale występuje pod różnymi nazwami ,np.
Szwardzbau. ale silnik OHV 4T i prądnica są takie same.Podobno ma 2,5Km więc można by
sądzić że conajmniej 1000W. powinien mieć. Według dokumentów 1500 max chwilowe 1200
ciągłe. Do pomiaru używałem wzbudzenia z zasilacza sieciowego ,regulatora narazie nie mam.
Jaka pojemność silnika nie wiem niema nigdzie napisane.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#56 12 Lip 2011 21:37   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Witam.
Trochę to trwało ale dzisiaj uruchomiłem całośc, Niestety z rezultatem negatywnym.
Regulator napięcia mam taki sam z wyglądu jak ;jaku_z_jelcza. Sam regulator działał dobrze
przy zmianie obciążenia jak i obrotów jednak do 200Wat. Kiedy obciążyłem 450W. Regulator obrotów
śilnika zaczął wariować ,dodawać gazu i odejmować i tak bez przerwy nie mógł się ustabilizować. Regulator napięcia próbował nadążać pochwili zauważyłem dymek z okolic
regulatora napięcia. Po wymontowaniu okazało się że ten duży kondensator elektrolityczny
wybrzuszył się i był gorący. Zastanawiam się co mogło mu zaszkodzić ,może to wysokie napięcie? W takim stanie uznałem za nie zdatny do użytku więc go rozebrałem. Moim oczom ukazał się dosyć złożony układ. Co najmniej 5 tranzystorów smd.2 większe i układ scalony LM358. diody prostownicze przynajmniej te do zasilania wirnika wydają mi się za małe ok.1A a prąd wzbudzenie przy 200W. jest prawie 1A. Proszę o jakieś sugestie w tym
temacie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Lip 2011 21:37   



Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#57 Post autora tematu 03 Sie 2011 00:59   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


A na pewno podłączyłeś zasilanie regulatora pod uzwojenie o niższym napięciu? Bo jak przez pomyłke dałeś zasilanie regulatora z uzwojenia 230V to regulator da rade na tym drugim uzwojeniu 100V wydusić 230V sam się przy tym usmażając. Kondensator strzelił bo albo dostał napięcie wyższe niż znamionowe lub przepalone diody przepuściły prąd przemienny do kondensatora. Jesteś pewien że wszystko dobrze podłączyłeś?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#58 03 Sie 2011 18:36   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Witam.
Dziękuję za odpowiedż. Podłączyłem prawidłowo bo przez kilka minut działał jak należy.Gdybym
pomylił przewody to na pewno wyparował by zasilacz niskiego nap.Miałem problem z uruchamianiem silnika bo zanim osiągnął obroty to wzbudzenie go zadusiło. Musiałem najpierw
uruchomić silnik a potem załączyć wzbudzenie i wtedy bylo OK. Chciałem budować regulator wg, Akrzy,ale niemogę rozszyfrować jaka jest naprawdę wartość kondensatora, obok niego
jest napisana cyfra 332. może mi ktoś podpowie.
Npięcie na wzbudzenie jest max .170v po wyprostowaniu więc kondensator powinien
wytrzymać chyba że prądowo niepodołał.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

zm_m
Poziom 15
Post#59 22 Sie 2011 17:41   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Ponieważ regulator chiński uległ defektowi zbudowałem inny według ;Akrzy; efekt był taki że
przed tranzystorem mocy było 90V a za nim 5V co wystarczyło na 100V napięcia wyjściowego
i nie dało się regulować. Zacząłem analizować układ i doszedłem do tego że odwrotnie włutowałem tranzystor 2n5551. Po tym zabiegu wychodzi na to że całe napięcie ok.90 idzie
na wzbudzenie i za dusza silnik , dodam że silnik bez problemu ciągnie 1000W na wzbudzeniu ze sieci. Panowie pomocy bo opadam z sił a zima idzie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Sie 2011 17:41   



Powrót do góry
jaku_z_jelcza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 60
Miasto: wyrzysk

jaku_z_jelcza
Poziom 11
Post#60 Post autora tematu 22 Sie 2011 18:10   

Re: Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR


Hmm... A napięcie pomiarowe masz ok? Mogłeś uwalić tranzystor wlutowując go odwrotnie. Jeśli na odczepie uzwojenia głównego nie ma 17V (uzwojenie pomiarowe) to regulator myśli ze napięcie na gniazdku jest zero i wali ile fabryka dała na wirnik. Jaka masz rezystancje wirnika? U mnie jest ok 18ohm. Faktycznie nawarstwiło się problemów z tym agregatem. Ale jak to mawiał starożytny filozof Klarksoniusz "How hard can it be?"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Tani dwusuwowy agregat z Chin z dołączonym regulatorem AVR Poprzedni  12345  Następny
Strona 2 z 5
[ + ] [ - ]
Podobne tematy
Tani rejestrator na platformie AVR Butterfly (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS