Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Mechanika -> Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Autor
Wiadomość
lamps24
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 22

Post#1 Post autora tematu 21 Lis 2010 17:04   

Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu


Jak wymienić osłonę przegubu zewnętrznego w Peugeocie 106 95 rok?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2010 17:04   





Powrót do góry
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8421
Miasto: Zełwągi

Post#2 21 Lis 2010 17:14   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Od tyłu, musisz wyjąć półoś i najpierw zdjąć przegub od strony skrzyni.
Powrót do góry
   
TMC
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Mar 2005
Posty: 134
Miasto: Łódź

Post#3 21 Lis 2010 17:21   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


w sklepach z częściami spotkałem się z osłonami uniwersalnymi które z racji swojej rozciągliwości podobno można wkładać przez przegub - ale trzeba to sprawdzić bo jak coś jest do wszystkiego to może być do...
Powrót do góry
   
lamps24
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 22

Post#4 Post autora tematu 21 Lis 2010 17:22   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Jak zdjąć przegub od skrzyni? czy go wybijać na siłę?
Powrót do góry
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8421
Miasto: Zełwągi

Post#5 21 Lis 2010 17:31   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Nic na siłę, rozciąć aluminiową część osłony.
Do tych uniwersalnych osłon to trzeba jeszcze mieć specjalny przyrząd. Po za tym są one g... warte, założysz oryginalne Sasic to na 10 lat będziesz mógł o nich zapomnieć.
Powrót do góry
   
4jerry
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 348
Miasto: Trzebinia

Post#6 21 Lis 2010 17:34   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Trzeba go podważyć czymś sztywnym lub ostrożnie wybić. Na końcu wieloklina, czy jak kto woli, wielowypustu jest pierścionek sprężysty, którego trzeba pokonać tymi metodami.
Powrót do góry
   
Lukicbr
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 11
Miasto: chełm

Post#7 22 Sty 2011 22:47   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


ociz napisał:
Od tyłu, musisz wyjąć półoś i najpierw zdjąć przegub od strony skrzyni.


haha :) tylko pracy koledze chcesz dodać. Jeżeli chciałbyś wyciągać całą półoś musiałbyś zlewać olej ze skrzyni biegów. Do wymiany najlepiej przydałby się pomocnik żeby przetrzymać półoś zeby nie wyskoczyła ze skrzyni i odchylić macpersona. co do ściagania to tak jak kolega wyżej pisał, aż do zeskoczenia z zapezpiecznia na wielowypustach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2011 22:47   





Powrót do góry
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8421
Miasto: Zełwągi

Post#8 22 Sty 2011 23:08   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Lukicbr napisał:

haha :) tylko pracy koledze chcesz dodać. Jeżeli chciałbyś wyciągać całą półoś musiałbyś zlewać olej ze skrzyni biegów. Do wymiany najlepiej przydałby się pomocnik żeby przetrzymać półoś zeby nie wyskoczyła ze skrzyni i odchylić macpersona. co do ściagania to tak jak kolega wyżej pisał, aż do zeskoczenia z zapezpiecznia na wielowypustach.

Robiłeś to w tym samochodzie czy zgadujesz? Raczej to drugie, więc wiedz że tam nie da się wcale zdjąć z półosi zewnętrznego przegubu nie uszkadzając go.
Powrót do góry
   
mariuszek1978
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 159
Miasto: Raciąż

Post#9 22 Sty 2011 23:25   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


...połoś do wymiany
Powrót do góry
   
Lukicbr
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 11
Miasto: chełm

Post#10 22 Sty 2011 23:35   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


pracowalem przy takich samochodach kolego :P i teraz wychodzi na to ze to Ty zgadywałes
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2011 23:35   





Powrót do góry
   
georgesgr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 3634

Post#11 22 Sty 2011 23:38   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Witam,
Wszyscy piszecie bzdury.
Trzeba wyjac polos (mniej roboty niz jakakolwiek proba wymiany oslony na miejscu) i zmienic oslone od strony kola bez ruszania tej od skrzyni. W przegubie jest rodzaj trojramiennej sprezyny, ktora trzeba odczepic. Zewnetrzna czesc przegubu schodzi i pozwala zalozyc nowa oslone przy pomocy odpowiedniego stozka. Potem wystarczy zaczepic sprezyne.
Oczywiscie, mozna tez zalozyc go "od tylu", ale wymaga to zniszczenia oslony od strony skrzyni (podwojne koszty).
Pozdrawiam, Georges
Powrót do góry
   
zeimp
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5558
Miasto: Bergen.

Post#12 23 Sty 2011 19:52   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


ociz napisał:

Do tych uniwersalnych osłon to trzeba jeszcze mieć specjalny przyrząd. Po za tym są one g... warte, założysz oryginalne Sasic to na 10 lat będziesz mógł o nich zapomnieć.


Masz rację ociz, ale ja montuję te uniwersalne i Ci powiem, że jak ją odpowiednio założysz (przy łamaniu przegubu nie obciera mocno tylko lekko się styka "harmonijka") to dwa lata wytrzyma. Mało tego plusem też jest, że taką osłonę montujesz na warsztacie w 15 min. Minusem trzeba mieć przyrząd.
Powrót do góry
   
hubilombard
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sty 2011
Posty: 60
Miasto: spalding

Post#13 23 Sty 2011 20:27   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Ja tutaj spotkalem sie z takimi uniwersalami, ze byly przeciete po dlugosci z wypustka z jednej i rowkiem z drugiej strony po calej dlugosci, smarowalo sie klejem zakladalo i laczylo. Zapodalem kiedys taki do astry, 5 min roboty- wytrzymalo conajmniej rok, dalej nie wiem, bo sprzedalem autko.

Minus- cena :(
Powrót do góry
   
Kłosiol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 1497
Miasto: Chorzów

Post#14 09 Gru 2011 20:07   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Witam,

Czy i jak wymienić tą osłonę gumową przegubu w Peugeot 106 93 rok ?

Czy to się jakoś rozbiera? Kupiłem 2 takie osłony, zaniosłem do " mechanika " złotej rączki Pana Kazia :D i on takiej nie wymieniał jeszcze ... Powiedział, że nie da się jej wybić chyba.

Proszę o konkretne info co i jak to można zrobić ...

Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu

To co pisał kolega Georges tyczy się tej gumy o jaką mi chodzi czy tej drugiej ??

"Trzeba wyjac polos (mniej roboty niz jakakolwiek proba wymiany oslony na miejscu) i zmienic oslone od strony kola bez ruszania tej od skrzyni. W przegubie jest rodzaj trojramiennej sprezyny, ktora trzeba odczepic. Zewnetrzna czesc przegubu schodzi i pozwala zalozyc nowa oslone przy pomocy odpowiedniego stozka. Potem wystarczy zaczepic sprezyne.
Oczywiscie, mozna tez zalozyc go "od tylu", ale wymaga to zniszczenia oslony od strony skrzyni (podwojne koszty).
Pozdrawiam, Georges"


dzieki za info
Powrót do góry
   
Sel
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 86
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#15 10 Gru 2011 13:38   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Miałem kiedyś Citroena AX, a to bliźniacza konstrukcja i półoś była razem z przegubem zewnętrznym bez możliwości demontażu. Osłonę wymieniłem odginając w wewnętrznym przegubie po obwodzie metalową osłonę, następnie demontaż przegubu trójpalczastego i montaż nowej osłony przegubu zewnętrznego i resztę czynności w odwrotnej kolejności.
Powrót do góry
   
Kłosiol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 1497
Miasto: Chorzów

Post#16 10 Gru 2011 21:22   

Re: Jak wymienić osłone przegubu - peugeot 106


Siema, dokładnie ... Citroen AX to to samo...

Już to dziś opanowałem :D , powiem, że ciężko ogólnie i każdy obcy mechanik chciał to zrobić za XXX zł :evil: każdy wciskał kit, ze trzeba kupić całą oś lub mogą to zrobić tym specjalnym przyrządem do rozszerzania tej gumowej osłony ( jeden warsztat - muszę kupić u nich specjalne rozciągliwe osłony gumowe za 60 zł szt i robocizna 50 zł :D ) i te moje, co kupiłem mogę oddać, bo ich się tak nie rozciągnie... sami cwaniacy! W Aso citroena za samo wciągniecie tych osłon ( przyniosę rozebrane półosie i swoje gumy - 300 zł ) Masakra k....


Ogólnie sposób jest taki, jak pisał kolega wyżej ( dodam uwagi od siebie ):

Usuwamy starą gumową osłonę,w przegubie jest rodzaj trójramiennej sprężyny, którą trzeba odczepić śrubokrętem ( to taka blaszka z 3-ma ramieniami ). Cześć przegubu schodzi i pozwala założyć nowa osłonę przy pomocy odpowiedniego stożka ( ja wciągnąłem te osłony rękoma używając siły i wd40... ciężko ale dało radę. Obkleiłem taśmą te " berło " by nie zrobic dziury w gumie. Osłonę trzeba odwrócić na drugą stronę przy wciąganiu a potem na osi przywrócić do wcześniejszej pozycji )
Potem wystarczy zaczepić sprężynę ( " wystarczy " brzmi bardzo prosto ale ... złożenie tego do kupy jest bardzo czasochłonne, może zaskoczyć za kilkoma pierwszymi razami albo można się bawić i 20 minut z jedną !!! )
Na koniec smar do środka, skręcić gumy cybantami i gra kapela.

Czyli da sie to zrobić ale nie ma lekko ... Opis na pewno komuś sie przyda jeszcze :D

Zdjęcia co i jak wygląda ( kiepsko wyszły ale było ciemno ) ...

Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Powrót do góry
   
zeimp
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5558
Miasto: Bergen.

Post#17 11 Gru 2011 14:08   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


Kłosiol napisał:
co kupiłem mogę oddać, bo ich się tak nie rozciągnie... sami cwaniacy!

Więc jakoby się w tym temacie udzielałem, to bardzo mnie zbulwersowało, to co teraz napisałeś, a w szczególności zacytowane zdanie!
Po1.
Nie masz pojęcia jak wygląda osłona rozciągliwa (uniwersalna), nie pracowałeś nigdy przyrządem do zakładania tychże osłon! Dlatego też nie wiesz, jak cała ta procedura wygląda i jak można w prosty i szybki sposób wymienić tą osłonę! Czepiasz się cen i usług za nie... Cóż za darmo nikt Ci nie będzie auta naprawiał i wszystko kosztuje. Kupiłeś osłonę i piszesz, że nie da się jej rozciągnąć! Czy Ty w ogóle wiesz, jak taka osłona wygląda? Ja wiem, że nie masz bladego pojęcia!
Po2.
Chciałbym, żebyś co najmniej mi wyjaśnił ostatnie stwierdzenie (dwa słowa), które zamieściłem we wklejonym przeze mnie cytacie Twojego wywodu! Czekam, na szybką odpowiedź, co i do kogo to napisałeś!
Powrót do góry
   
ociz
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8421
Miasto: Zełwągi

Post#18 11 Gru 2011 14:18   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


Po marce osłon widać że autor zdjęć do rozsądnych nie należy skoro kupuje hart-a jak bez problemu można dostać sasic i to w niskiej cenie.
Powrót do góry
   
adresfizyczny
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Sie 2011
Posty: 170
Miasto: Wa-wa

Post#19 11 Gru 2011 14:55   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


zeimp napisał:
Więc jakoby się w tym temacie udzielałem, to bardzo mnie zbulwersowało, to co teraz napisałeś, a w szczególności zacytowane zdanie!

... nie pracowałeś nigdy przyrządem do zakładania tychże osłon! Dlatego też nie wiesz, jak cała ta procedura wygląda i jak można w prosty i szybki sposób wymienić tą osłonę! Czepiasz się cen i usług za nie... Cóż za darmo nikt Ci nie będzie auta naprawiał i wszystko kosztuje...


Myśle kolego, że tutaj trzeba by zadać pytanie: Czy on wie ile kosztuje taki przyrząd? I kiedy się zwróci. Skoro cena końcowa zawiera nie tylko amortyzacje samego przyrządu, ale i kompresora, i kilowatogodziny, i twoją robocizne i ZUS.
Powrót do góry
   
Mad Max
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 621

Post#20 11 Gru 2011 15:13   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


Kłosiol napisał:
Czyli da sie to zrobić ale nie ma lekko ...


To wiesz co...Wolę już rozebrać wewnętrzny przegub. Przynajmniej nie trzeba bawić się w rozciąganie osłony, a i osłony przegubu wewnętrznego wcale nie trzeba niszczyć - co nie znaczy, że nie jest lepiej założyć nową.
Powrót do góry
   
Kłosiol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 1497
Miasto: Chorzów

Post#21 11 Gru 2011 15:25   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


zeimp napisał:
Kłosiol napisał:
co kupiłem mogę oddać, bo ich się tak nie rozciągnie... sami cwaniacy!

Więc jakoby się w tym temacie udzielałem, to bardzo mnie zbulwersowało, to co teraz napisałeś, a w szczególności zacytowane zdanie!


Chodziło o to, że mechanik widział jakie mam gumy i już z góry chciał, żebym u niego kupił obydwie... A jak się potem okazało to jedną miałem typową do tego auta - hart ( może i szajs ale mniejsza o to ) a drugą tą specjalną rozciągliwą ( nie wiedziałem o tym a przy oddawaniu koleś mi powiedział, że to właśnie jest ta do tego urządzenia ) Jej koszt to 24 zł ze zniżka i to taka średnia półka a u mechanika od 60 zł do 100 za samą gumę!!!

Więc po oddaniu tej 1 rozciągliwej gumy ( jak i tak się nie przyda wg tego co usłyszałem) zacząłem rozbierać przegub i okazało się, że ta zwykła guma z harta wejdzie tak jak napisałem - siłowo + Wd40. I teraz problem bo 1 guma oddana a sklepy już zamknięte ( sobota )

Musiałem jechać specjalnie do Norauto po gumę ... bo oddałem ją do innego sklepu 3 godziny wcześniej słysząc te farmazony od mechanika.

Jednym słowem ci, z którymi gadałem ( "cwaniacy" ) wprowadzili mnie w błąd i przez to straciłem tyle czasu ale na szczęście zaoszczędziłem kasę i mam satysfakcje, że zrobiłem to sobie sam...

Ostatnie słowa tyczą się tych, z którymi gadałem... nie wszystkich mechaników !



ocie napisał:
Po marce osłon widać że autor zdjęć do rozsądnych nie należy skoro kupuje hart-a jak bez problemu można dostać sasic i to w niskiej cenie.


Kolego, po pierwsze to auto idzie na sprzedaż za niedługo i zależało mi na czasie... na początku miałem mieć wymienianą jedną osłonę gumową i kupiłem tą rozciągliwą ( całkiem przypadkowo bo nawet nie wiedziałem, że taka była ) a przy bliższym obejrzeniu drugiego przegubu okazało się, że druga też jest popękana...

W sklepie był tylko hart na już ... a byłem w sklepie " za pięć 12 " w piątek i zaraz miałem robić auto ... Guma to guma, części nie kupuje harta itp więc wstrzymaj się z takimi ocenami... zresztą każdy kupuje to na co go stać...

Dobrze, że Ty jesteś rozsądny bo kupujesz markowe części...

pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

adresfizyczny napisał:
zeimp napisał:
Więc jakoby się w tym temacie udzielałem, to bardzo mnie zbulwersowało, to co teraz napisałeś, a w szczególności zacytowane zdanie!

... nie pracowałeś nigdy przyrządem do zakładania tychże osłon! Dlatego też nie wiesz, jak cała ta procedura wygląda i jak można w prosty i szybki sposób wymienić tą osłonę! Czepiasz się cen i usług za nie... Cóż za darmo nikt Ci nie będzie auta naprawiał i wszystko kosztuje...


Myśle kolego, że tutaj trzeba by zadać pytanie: Czy on wie ile kosztuje taki przyrząd? I kiedy się zwróci. Skoro cena końcowa zawiera nie tylko amortyzacje samego przyrządu, ale i kompresora, i kilowatogodziny, i twoją robocizne i ZUS.


Słyszałem, że koszt to jakieś 400 - 500 zł za te urządzenie... teraz widzę, że nawet taniej.

Nie wiem o co Wam chodzi ... macie jakieś aluzje choćbym napisał konkretnie o Was a ja pisałem tylko i wyłącznie o tych cwaniakach a jest takich dużo ...
Powrót do góry
   
tomi4m10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 3

Post#22 16 Lip 2012 17:42   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


Czy wie ktoś może jak ściągnąć tym razem wewnętrzną osłonę? :

Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu

jak na zdjęciu, wydaje się ona jakby fabrycznie zmontowana pod tą wielką tuleją, choć osłona wewnętrzna jest jeszcze cała, podejrzewam, że smar tam stracił swoje właściwości, wolałbym to przeczyścić i dać nowy skoro już wymontowałem półoś do osłony zewnętrznej.

pozdrawiam.
Powrót do góry
   
zeimp
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5558
Miasto: Bergen.

Post#23 17 Lip 2012 10:43   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


tomi4m10 napisał:
Czy wie ktoś może jak ściągnąć tym razem wewnętrzną osłonę?


A po co te strzałki na fotce?
Powrót do góry
   
tomi4m10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 3

Post#24 17 Lip 2012 11:12   

Re: Jak wymienić osłonę przegubu - Peugeot 106?


zeimp napisał:
tomi4m10 napisał:
Czy wie ktoś może jak ściągnąć tym razem wewnętrzną osłonę?


A po co te strzałki na fotce?


to zdjęcie pożyczone z postu wyżej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2012 11:12   





Powrót do góry
   
tomi4m10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 3

Post#25 18 Lip 2012 22:08   

Re: Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu


rozciąłem tę tuleję i okazało się, że jest zakuta na metalowym pierścieniu wmontowanym na stałe w osłonę, z drugiej strony na gnieździe przegubu, więc nie da się tego zastąpić niczym innym tylko taką samą tuleją.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Mechanika -> Peugeot 106 - wymiana osłony przegubu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Peugeot 306 Stacił zbiezność po wymianie osłony przegubu (20)
audi a3 - Wymiana osłony przegubu zewnętrznego (13)
Daewoo Tico wymiana osłony przegubu zewnętrznego. (1)
VW Polo 9N - Wymiana osłony przegubu w 9N potrzebne momenty dokręcania. (3)
wymiana osłony przegubu wewnętrznego golf III jak to zrobić (51)
wymiana osłony przegubu ford mondeo Mk2 jak to zrobić (3)
Seat Alhambra - Wymiana osłony przegubu wewnętrznego ALhambra Galaxy Sharan (7)
Piszczenie po wymianie osłony przegubu Ibiza 900 1992r. (1)
Passat kombi 2003r 3BG 1,9TDI 101KM olej po wymianie osłony przegubu (9)
peugeot 106 1.4 8v xs 95r - niskie obroty na biegu jałowym peugeot 106 1.4 film (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony