| Author |
Karol966 Poziom 22

|
01 Aug 2011 14:26 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Sprawcy mojego oszustwa zostali złapani. Młode szczeniaki po 20-kilka lat, chłopak i dziewczyna, później złapali jeszcze jedną osobę. Łącznie oszukali ludzi na jakieś 12 tys zł. Sąd dał im zawiasy oraz nakaz zwrotu poszkodowanym 20% skradzionych pieniędzy.
Nie komentuje tego popier....nego polskiego systemu. Po pierwsze czemu tylko 20% ma oddać? Po drugie i tak nic nie odda bo kto to zweryfikuje.
Na rozprawie nie byłe, nie pamiętam czy dostałem wezwanie na tą sprawę, było zawiadomienie o niej. Sprawa była zdaje się w Wejherowie lub w Gdańsku.
PS. Morał z tego taki, że opłaca się kraść i oszukiwać - gnoje nakradli 12tys i żadnych konsekwencji z tego nie mają (zawiasy zdaje się na ok 1 rok) - idealne dodatkowe źródło dochodów... ;/ ehh co za kraj
| Quote: |
Karol966 04 Lis 2010 22:30
Na allegro zostałem oszukany o 600zł - jakaś menda podszyła się pod sprzedajnego. Szybko zgłosiłem sprawę. Mieli wszelkie dane, IP z maila, dane konta, na które przelałem kasę. Po 2 miesiącach dostałem powiadomienie o wszczęciu postępowania. Straciłem chyba ze 3 godziny na policji. Na końcu powiedział mi miły pan w mundurze, że zapewne znajdą tego chama ale kasy raczej nie odzyskam
Cytat:
...Wie pan jak to w Polsce bywa
- To były dosłownie słowa uprzejmego policjanta.
Sory ale nerwica mnie bierze na te wszelkie brednie ;/
Co do tematu, bo trochę odbiegłem -przypadek inny niż mój więc faktycznie to może być metoda.
PS. W mojej sprawie dodam, że spóźniłem się kilka dni ze zgłoszeniem sprawy do programu ochrony kupujących... |
|
|
| Back to top |
|
 |
laserjet9002 Poziom 18

|
01 Aug 2011 14:58 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Karol966 odzyskałeś cokolwiek $$$ ?
Po za tym, może ktoś się orientuje czy jest szansa odzyskania pieniędzy ( do 2000zł) na drodze sądowej, czy umarzają 100% spraw tego typu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
01 Aug 2011 15:05 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
A skąd :) I nigdy nawet przez chwilę nie liczyłem na to, że odzyskam chociaż te 120zł (20% z 600zł).
Już ja bym tą sprawę po swojemu rozwiązał...
Dodano po 4 [minuty]:
Słuchaj, sprawę wygrasz bo masz dowody i ewidentnie jest sprawca (o ile go złapano). Tak samo w moim przypadku mogę założyć sprawę tym kretynom - pozew cywilny i go wygram bo zostało im to udowodnione przez policję, że mnie oszukali. Zażądam zwrotu 600zł + zwrot kosztu dojazdu na rozprawę + 1000zł odszkodowania za morale etc i sprawę wygram, oni dostaną nakaz zwrotu kasy i tak się kończy rozprawa.
Później oczywiście zakładam następną, o to, że skazany uchyla się od kary - znowu ją wygrywam, wtedy już dupek ma gorzej z tego co słyszałem od poinformowanych osób jednak nawet jak do akcji wkracza komornik sądowy to co skurczybykom zabiorą?
|
|
| Back to top |
|
 |
TySu Poziom 3

|
12 Aug 2011 18:40 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Radziłbym uważać na użytkownika Pit-stop.
Jakiś czas temu szukałem osoby, która mogłaby zająć się renowacją Diory AWS 504. Zgłosił się do mnie użytkownik Pit-stop, który zaoferował swoją odpłatną pomoc.
Po paru mailach, telefonach zgodziłem się wysłać sprzęt (przyznaję się, że wyszła tu moja naiwność oraz postrzeganie ludzi jako uczciwych). Sprzęt został wysłany, dotarł na miejsce docelowe czego potwierdzeniem był e-mail od użytkownika Pit-stop, który wymienił wszystkie usterki jakimi należało się zająć.
Niestety od tego momentu kontakt się urywa - brak odpowiedzi na maile, PW na forum, a nawet telefony. Tak to już trwa drugi miesiąc.
Mam w związku z tą sytuacją pytanie, czy można coś zrobić w tym momencie?
Wszelkie szczegóły użytkownika mogę udostępnić na PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerry23 Poziom 15

|
29 Aug 2011 23:26 [Inne] Uwaga na oszusta z forum Pol-UK i jego sklep tvparts.online .com |
|
|
|
Proszę administrację forum o usunięcie postów i linków do "sklepu internetowego" wyżej wymienionego użytkownika.
Jest to zwykły oszust , którego "zjadła komercja".W dniu 12.07.2011r zakupiłem przez jego sklep internetowy tvparts.online.com moduł TNPA4310 do Panasonic plasma , zgodnie z zamówieniem przelałem kwotę o wartośći zamówienia + przesyłka na konto podane w mailu.Wysyłka miała być zrealizowana po wpłacie na konto.Jednak nie doczekałem się tego towaru.
Wszelkie próby kontaktu na numer telefonu i adres email sales(malpa)tvparts-online.com podany na stronie sklepu internetowego pozostawały bez odpowiedzi.
Prywatna wiadomość na forum spowodowała ,że w dn 3.08.2011 Pan Pol-UK wreszcie odezwał się i tłumacząc się że utknął z towarem UK , obiecał w końcu ten towar do mnie wysłać.
Podał nawet inny numer telefonu na który można było zadzwonić i solennie obiecywał że towar niezwłocznie zostanie wysłany.
Nawet zapytał czy zwrócić pieniądze, ale to była tylko gra na zwłokę.
Następna próba kontaktu telefonicznego z żądaniem zwrotu pieniędzy (bo oczywiście ani przesyłka ani zwrot pieniędzy nie nastąpił) skończyła się tym ,że pan się rozłączył nie wyjaśniając niczego.
Potem 18.08.2011 poprzez PW na forum znowu "mydlił oczy" pytając czy zwrócić pieniądze i prosił o nr konta, jakby nie można było sprawdzić skąd je dostał.Od tej pory nie odbiera żadnych telefonów.Wysłałem do niego list polecony za potwierdzeniem odbioru z żadaniem zwrotu pieniędzy , którego długo nie odbierał ,aż w końcu doczekałem się zwrotu potwierdzenia odbioru i właśnie jestem w trakcie zgłoszenia o oszustwie na Policji.
Proszę więc Administrację Forum o podjęcie stosownych kroków , aby ten człowiek (którego jak tak dalej pójdzie podam tu dokładne dane osobowe) nikogo już natym forum i nigdzie indziej nie oszukał.
[mod="ANUBIS"]Nie usuwać !
Nie kasować ![/mod]
|
|
| Back to top |
|
 |
sowa ryszard Poziom 4

|
03 Oct 2011 13:05 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Ja również zostałem oszukany przez POL-UK , w dniu 31.08.2011 przelałem kase na moduł TCON i do dnia dzisiejszego ani modułu ani pieniędzy nie ma , brak kontaktu z gg, telefonu i przez maila.Przestrzegam przed tym oszustem i zgłaszam sprawę na policję.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2011 13:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerry23 Poziom 15

|
03 Oct 2011 20:57 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Więc jak widać nie ja jeden ,zostałem przez tego człowieka oszukany więc dziwię się , że administracja forum tak opieszale reaguje.Napisałem w tej sprawie do Admina Gulsona , lecz czeka na wyjaśnienia ze stronu PolUK , zamiast zdjąć reklamy jego sklepu z forum aby następnej osoby nie naciągnął.
Sprawa na policji już dawno zgloszona , lecz "działają błyskawicznie" od miesiąca żadnych informacji o podjętych działaniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
LoLek85 Poziom 20

|
03 Oct 2011 23:02 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
No to jak jest Was więcej to sprawę zgłosić na Policję, bo przecież od tego są, a tamten myśli że jednemu mu nic nie zrobi, a;le niestety - dzisiaj internet dale wiele możliwości, również z tym że poszkodowani mogą nawiązać kontakt.
|
|
| Back to top |
|
 |
mario_75 Poziom 1

|
12 Oct 2011 09:59 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
No to widzę, że nie tylko ja zostałem oszukany przez „fikcyjny sklep” www.tvparts-online.com Zamówiłem u nich cześći na kwote ponad 315 zlotych i odrazu zapłaciłem PayPal-em. Dzis mija 20 dni od daty zamówienia, a o przesyłce ani widu ani słychu. Dzwoniłem tam setki razy, napisałem 15 eMaili, pisałem na GG i nic, nikt sie nawet nie odezwał. Zgłosiłem to PayPal-owi okazało sie że jego konta nie są nawet zweryfikowane. Szkoda mi ludzi którzy jeszcze zostaną oszukani przez tego oszusta. Na odzyskanie swoich pieniedzy raczej nie mam co liczyc, oczywiscie zgłosze to na Policji.
|
|
| Back to top |
|
 |
laserjet9002 Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
kami111 Poziom 16

|
24 Oct 2011 18:34 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Witam
Chciałbym ostrzec użytkowników przed człowiekiem ukrywającym się pod pseudonimem drozda86 w maju wpłaciłem mu pieniądze za mikser który oferował i do dnia dzisiejszego urządzenia nie otrzymałem, a żeby tego było mało człowiek mimo ze logował się na elektrodzie nie odpowiedział na moje liczne maile.
Sprawa rozgrywa się o małą kwotę, mam jego dane łącznie z adresem ale szkoda mi czasu na szukanie. jak każdy normalny człowiek nie lubię jak robi się mnie w "balona".
Potraktujcie mój post jako ostrzeżenie przy robieniu interesów z tym człowiekiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
24 Oct 2011 19:28 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Ostatnia jego wizyta na forum była:
20 Lip 2011 14:53
Wysłałem info...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2011 19:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spinacz Poziom 18

|
29 Oct 2011 17:31 Uwaga na oszusta z forum ! |
|
|
|
Na wstępie bardzo proszę administratorów o nie usuwanie tego postu gdyż pisze go ku przestrodze innym. Kupiłem od autora tego postu zestaw widniejący na nim http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2105655.html#10004570 pieniądze przelałem tak jak sobie zażyczył na konto jednak do dziś nie mam nic ani pieniędzy ani sprzętu brak jakiego kol wiek kontaktu gdy udało mi się zdobyć kontakt przeszukując internet mając te dane które podał powiedziano mi ze wyślą paczkę następnego dnia i tak już dwa tygodnie nic żadnego potwierdzenia nadania ani jakiej kol wiek informacji dzwoniąc kolejne razy musiałem z innego nr gdyż mnie blokowano i ciągle informacja ze jutra wyślą a ostatnia informacja to ze już wysłali a jak wrócą do domu prześlą skan nadania jednak nic nie mam wiec sami sobie odpowiedzcie na pytanie co to za człowiek. Dodam ze rozmowy przez tel prowadziłem niby z ojcem gdyż podobno syn miał wypadek co do sytuacji sami sobie odpowiedzcie na pytanie co to za ludzie. Unikajcie kupowania czego kol wiek od tego użytkownika by uniknąć tego co ja teraz mam.
Dziś otrzymałem potwierdzenie nadania paczki oczywiście z data inna niz mnie zapewniano ze wysłano ciekawy tylko jestem czy wysłano mi wszystko to co powinni jak przyjdzie okaże się i napisze.
Witam dopiero dziś 7.11.2010 otrzymałem paczkę ale niestety kosztowała mnie sporo telefonów i nerwów nie mówiąc o czasie oczekiwania.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2011 17:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogus105 Poziom 15

|
25 Nov 2011 18:59 [Inne] ACTION-BEAUTY - przedsiębiorstwo ACTION z Gorzowa Wlkp. |
|
|
|
Witam,
jak w tytule: sprzedawca na allegro sprzedaje wszystko co związane z CCTV, czyli kamery, rejestratory itd...
W skrócie: zakupiłem od niego kilka kamer i rejestrator. Miałem już na samym początku spięcie z tym bajkopisarzem, gdyż okazało się po odebraniu paczki i podłączeniu sprzętu, że jego parametry opisane na stronie aukcji są podkoloryzowane... Okazało się to najmniej ważne, bo największym problemem tej firmy jest ich podejście do klienta. Ostatnio rejestrator się zepsuł: nie reaguje na myszkę, przyciski, pilota, nie zmienia się godzina na ekranie i co ok.3 minuty się resetuje. Wszystkie elementy systemu zostały dokładnie sprawdzone (zasilacze, kamery, kable...) i są w porządku.
Panowie z ACTION przesłali mi kilka podpowiedzi co sprawdzić, zanim się odeśle sprzęt do nich do naprawy, ale okazało się że żadne ich sztuczki nie zadziałały.
Sprawie więc nadano numer: RMA258 i sprzęt odesłałem do naprawy. Paczka doszła do nich i tego samego dnia została odesłana. Zabrane zostały tylko dokumenty (kopia faktury, opis usterki) i stracone zostały 2 śrubki obudowy... Rejestrator po podłączeniu zachowuje się dokładnie tak samo jak przed wysyłką do naprawy! Napisałem do nich maila z zapytaniem, czy do nich sprzęt dotarł i w odpowiedzi usłyszałem, że trzeba było przełączyć jeden przycisk i wszystko gra!! Zadałem więc kilkakrotnie pytanie o jaki to przycisk chodzi, ale odpowiedzi nie dostałem...
Po kilku próbach dostałem szablonową odpowiedź, która nie dotykała nawet problemu...
Co teraz robić? Gość prowadzi tą firemkę w Gorzowie Wielkopolskim na kombatantów 34.
Może koledzy mieszkacie w okolicy, znacie tego gościa i pomożecie w odpowiedzi na pytanie, czy to tylko głupek, czy tylko złodziej? Generalnie po weekendzie idę do adwokata, bo tak się nie będziemy z panem Gołąbem bawić.
Moje maile do nich dochodzą, bo podszywając się pod 'nowego klienta' odpowiedzi są błyskawiczne, nawet poza godzinami pracy, więc siedzi w domu i widzi na bieżąco korespondencję. Na moje maile niestety nie odpowiada, bo po co komu gwarancja. Traktuje klientów w sposób 'kupuj i spie...'. Zapomina jednak o obowiązkach wobec klientów i tak nie może być...
Dla zainteresowanych udostępnię całą korespondencję, na potwierdzenie przytoczonej powyżej historii.
Do administratorów: mam nadzieję, że miejsce jest dobre, aby ostrzec innych przed wpakowaniem się w interesy z tym typem.
Przeniosłem w bardziej odpowiednie miejsce!
[_P_]
|
|
| Back to top |
|
 |
gsmsupport Poziom 9

|
15 Dec 2011 01:14 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Witam
Pragne poinformować Firmy z branży GSM o sytuacji. Otóż osoba posługująca się nr gg 15928510 zamówiła u mnie 10 logów dc unlocker, lecz mimo przeslania potwierdzenia wplaty (w formie txt) wplata nigdy nie trafila na moje konto. Osoba ta prosila , abym zaufał i wysłała potw. wpłaty w formie tekstowej - nie robiłem probemów ze względu na niską kwotę. Klient ten wczesniej juz zamawial, wiec nie bylo podstaw, aby nie zaufac - szczegolnie ze kwota byla niewielka. Jak widac nawet w takiej sytuacji mozna sie naciąć.
Otrzymane potwierdzenie w postaci tekstowej:
Rachunek Winien (Nadawca) Rachunek Ma (Odbiorca)
Nr rachunku
73105010251000009075896895
Nazwa Banku
ING Bank Œl¹ski S.A.
Nadawca
PAWLAK MICHA£ PIOTR
KASZTANOWA 8
09-472 S£UPNO Nr rachunku
10500031-1915031/19730
Nazwa Banku
Odbiorca
BANK PEKAO SA 15 1240 4546 1111 0000 5435 1563
GSM-Support
ul. Bitschana 2/38
31-420 Kraków
Kwota: 49,99 Waluta: PLN
Tytu³em: TRANSAKCJA ZAKUPU 01.12.2011
Numer transakcji: 97302720473 Data ksiêgowania: 2011-12-05
Data realizacji: 2011-12-05
Uwaga!
Je¿eli pobierane potwierdzenie transakcji nie zawiera polskich znaków - zaznacz poni¿sz¹
Uznałem, że to wystarczy i założyłem konto na serwerze DC unlocker o parametrach
2011-12-05 13:53:13 mixgsmserwis mixgsmserwis(malpa)onet.pl 10 (obecnie wszystkie logi sa juz zuzyte)
Dane z historii dc-unlocker
2011-12-05 13:53:13 193.25.1.98 Create new user from Reseller 0 10 OK
2011-12-05 15:57:10 178.36.153.87 Unlock Huawei U8160/Vodafone 858 Smart 356652047875701 -10 OK
Dostałem również podziękowanie na gg po odblokowaniu modemu, że wszystko ok itp itd.
Nie było odzewu mimo moich kilkukrotnych upomnień o braku wplaty wysłanych drogą emailową i przez gg. Kontakt zostal nawiazany dopiero, gdy poinformowalem jakie beda skutki takiego postepowania.
Kwota jest śmieszna, ale dla zasady nie odpuszczę tematu.
Wcześniej z tego nr gg była uzgadniana wysyłka produktów na dane:
PAWLAK DARIUSZ
firma: P.F.H.U MIX
królewiecka 2 paw. 53
PŁOCK 09-400
Polska
tel.: 793381399
tel. dom.: 242683062
mixgsmserwis(malpa)onet.pl
Jakiekolwiek proby polubownego zalatwienia sprawy - przez gg czy droga mailowa skonczyly sie odmowa ze strony PFHU MIX.
W zwiazku z powyzszym prosze o wziecie pod uwage w/w informacji w przypadku proby zamawiania czegokolwiek na kredyt przez ta firme.
|
|
| Back to top |
|
 |
krismalinowski Poziom 20

|
08 Jan 2012 03:57 [Inne] Serwis ktory kradnie i oszukuje i trafił na naiwniaka :) |
|
|
|
Ku przestrodze i naiwności.
Przeniosłem z Bazar...
[_P_]
|
|
| Back to top |
|
 |
AdiSKWW Poziom 6

|
15 Jan 2012 15:06 STIHL, HONDA i inne UWAGA WAŻNA INFORMACJA |
|
|
|
Witam,
przestrzegam przed oszustami podającymi się za włoskich przedstawicieli takich firm jak stihl, honda, husqvarna i innych.
głównym obszarem jest łapanie okazji pod marketami budowlanymi przy drogach czy podjeżdżanie do gospodarstw domowych.
dwóch lub więcej osób podających się za włoskich przedstawicieli firmy www.macchineagricole.it rozdają wizytówki typu manager marco c. lub bruno f. z numerami telefonów +39 066 214 455, +39066214455 lub +39 338 752 235 , +39338752235 , +39 066214455 , +39 338752235
oszustwo polega na wciskaniu podróbek sprzętu tych marek jak pilarki, agregaty prądotwórcze, pompy po okazyjnych cenach.
poruszają się czarnym nissanem qashqai na krakowskich rejestracjach lub białym fordem.
w błąd potencjalnych klientów wprowadza ich wygląd - ciemne włoskie karnacje, ubrani w garnitury pokazujący karty kredytowe, czy dowód osobisty, paszport włoski itp dla uwiarygodnienia, że są bogaci i że nie zależy im na targowaniu się o ten sprzęt który pozostał im z targów. podają, że wracają z targów i że został im sprzęt typu agregat czy piły i że nie opłaca im się tego zabierać samolotem z powrotem do włoch bo cło, bagaż itd. oczywiście pokazują broszury podając ceny i że za dobrą cenę odsprzedają a w prezencie np piła gratis.
sprzęt jest nowy na ogół zafoliowany streczem tak aby nie do końca było widać jakość tych produktów.
uwaga piły stihl nigdy nie mają zwykłych nalepek, naklejek. mimo że te sprzedawane maja napisy made in germany to sa to podróbki nic nie warte ponieważ sa to naklejki na obudowach a nie wytłoczki jak w oryginalnych. tak samo w przypadku agregatów hondy. jest napisane made in japan - ale to chińska podróbka.
oszuści grasują po całej polsce ale teraz upatrzyli sobie wielkopolskę.
niestety oszukani tacy jak ja często po fakcie dowiadują się że to chiński bubel wiec postanowiłem opisać sprawę aby ustrzec innych.
proszę wszystkich możliwych o rozpowszechnienie tej informacji na różnych portalach.
bardzo proszę o wcześniejszy kontakt gdyby administrator uznał, że to wszystko co napisałem nie nadaje się na jakiekolwiek forum.
pozdrawiam i życzę wszystkim aby nie trafili na tych oszustów.
|
|
| Back to top |
|
 |
laserjet9002 Poziom 18

|
16 Jan 2012 16:34 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
W Warszawie się nie przedstawiają jaki włosi, tylko są to zwykli normalnie ubrani cyganie chodzą od domu do domu i próbują wcisnąć te piły.
|
|
| Back to top |
|
 |
YR1 Poziom 19

|
09 Feb 2012 22:41 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Zatrudnia ludzi, płaci, obiecuje umowy, później czepia się, że ktoś śmiał spytać się o umowę. Robi zlecenia kosztem wiedzy innych, nie jest fachowcem, wymaga, a sam nic nie umie.
http://elektroinstalatorstwo.co
Na temat elektrody powiedział, że ztąd nic nie można wynieść.
Przestrzegam i pozdrawiam.
YR1
|
|
| Back to top |
|
 |
robik1 Poziom 2

|
29 Feb 2012 23:42 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Uwaga na użytkownika logującego się nickiem "kamilekaaaaa".
Facet oferuje pracę elektrykom w Norwegii po czym w taki czy inny sposób wyłudza pieniadze, w moim przypadku 800zł i kontakt się urywa. Sprawa skierowana w ręce Policji. Proszę o nie usuwanie posta gdyż może mieć wpływ na rozwój sytuacji. Jeżeli ktoś jeszcze padł ofiarą pana "dorobkiewicza" czytaj Dariusza R. proszę o kontakt - podam znak sprawy. Z naszego forum zalogowany Skoczów czy jakoś tak...
robertz1małpaop.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
mazee Poziom 9

|
13 Mar 2012 14:09 Re: Uwaga na oszustów, sklepy/ pośrednicy, www i inne - TU PISAĆ |
|
|
|
Radzę uważać na użytkownika forum ABLublin, reprezentujący firmę:
Automatyka Biurowa
Krzysztof Gajewski
ul. Strzelecka 34
20-805 Lublin
Użytkownik za pośrednictwem Allegro z konta 4321-4321, kupił ode mnie ponad 3 tygodnie temu ploter hp designjet 500 za 1150PLN, sądziłem, że mam do czynienia z poważną firmą, zamówiłem transport, wydałem 300PLN na przewoźnika, który dostarczył ploter na miejsce ponad 2 tygodnie temu, od tamtej pory kontakt się urwał, konto Allegro zostało zawieszone
Zanim podejmę kolejne kroki, liczę, że sprawę uda się rozwiązać polubownie a post na forum przyspieszy rozwój wydarzeń
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
27 Mar 2012 00:45 Re: Uwaga na oszustów ! == sklepy/ pośrednicy, www i inne == TU PISAĆ |
|
|
|
Uwaga oszust, klasyczna metoda działania- wyszukuje ogłoszenia w których ktoś czegoś poszukuje. Rejestruje nowy login i odpowiada na dane ogłoszenie że posiada ten przedmiot.
W moim przypadku chodziło o używany wyświetlacz do w960i za który oferowałem 50zł.
Jako że użytkownik nowy i nie chciał się zgodzić na wystawienie przedmiotu na allegro- bo nie ma konta to zaproponowałem zaliczkę 10zł na koszt przesyłki po czym się zgodził i wysłał te oto dane:
60114020040000380250646503
Arkadiusz Jendrej
ul. 3 Maja 18
70-215 Szczecin
Po przelaniu 10zł czekałem na przesyłkę, po kilku dniach zapytałem czy już wysłane to odpowiedział że w Poniedziałek- dodam że w Poniedziałek jeszcze się nie znaliśmy!
Kod pocztowy ni jak nie pasuje do adresu, adres nie pasuje do miejsca- jest tam jakiś lokal użytkowy. Generalnie tylko miejscowość mogła by być prawdziwa.
Sprawą choć groszową nie omieszkam zainteresować policję.
|
|
| Back to top |
|
 |
laserjet9002 Poziom 18

|
27 Mar 2012 11:34 Re: Uwaga na oszustów ! == sklepy/ pośrednicy, www i inne == TU PISAĆ |
|
|
|
Możesz spróbować w banku zgłosić reklamacje, i wycofać przelew jeśli dane są nie prawdziwe.
|
|
| Back to top |
|
 |
bmserwis Poziom 23

Joined: 08 Nov 2010 Posts: 2651 Location: Warszawa Bemowo / Magdeburg Biederitz
|
07 Apr 2012 21:00 Re: Uwaga na oszustów ! == sklepy/ pośrednicy, www i inne == TU PISAĆ |
|
|
|
| laserjet9002 wrote: |
| Możesz spróbować w banku zgłosić reklamacje, i wycofać przelew jeśli dane są nie prawdziwe. |
Z praktyki, nic to nie daje.
|
|
| Back to top |
|
 |