Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?
Autor
Wiadomość
Blaszka1986
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 27 Lis 2010 19:50   

TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Witam serdecznie, razem z znajomym mamy problem z podłączeniem jego laptopa do mojej bezprzewodowej sieci. Posiadam neta z Netii przez modem ruter Dlink DSL-2640B, sieć bezprzewodową mam w całym domu a nawet poza nim, mój sąsiad który łapie moją sieć u siebie w domu (mieszka gdzieś 50 m obok mnie) chciałby rozprzestrzenić ja na cały dom. Kupił w tym celu ruter TP-Link TL-WR543G, podłączył go kablem pod laptopa zrobił konfigurację, i dupa zbita nie ma neta, ruter moją sieć wykrywa, niby się z nią łączy ale neta jak nie było tak nie ma, przez kabel nie mówiąc o wi-fi. Czy ktoś mógłby mi podać krok po kroku jak należy go skofigurować ? Może być nawet przez gg nr 9xxx jesteśmy zieloni jeśli chodzi o sieci pewnie to coś banalnego ale nie mam pojęcia co robić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lis 2010 19:50   





Powrót do góry
   
tyktyk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 859
Miasto: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"

Post#2 27 Lis 2010 22:17   

Re: Błagam o pomoc w związku z konfigurajcą rutera


Zobacz temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1633313.html
Kolega ma zamiar internet mieć w domu przewodowy. tak?
Jeśli inaczej potrzebny będzie jeszcze AP
Lecz jeśli tak to niepotrzebny był w ogóle zakup sprzętu, wystarczyło tylko mocniejszą antenę do twojego routera kupić.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18326
Miasto: Adort Kele

Post#3 27 Lis 2010 22:18   

Re: Błagam o pomoc w związku z konfigurajcą rutera


> podłączył go kablem pod lapka zrobił konfigurację,
Podaj szczegóły konfiguracji, podaj każdą zakładkę gdzie coś było zmieniane.

WR5xx w trybie WISP konfigurujemy tak:
- Jeżeli adresy LAN od sąsiada zaczynają się od 192.168.1. to należy zmienić LAN IP WR543 na 192.168.2.1
- Operation Mode: AP Client Router
- Wireless, klik [site survey]....zaznacz sieć dostawcy, klik [connect]
- Wireless: Security - zgodne z ustawieniami WIFI sieci sąsiada
Powrót do góry
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 29308
Miasto: Prowincja Liege

Post#4 28 Lis 2010 00:43   

Re: Błagam o pomoc w związku z konfigurajcą rutera


Blaszka1986
Proszę poprawić tytuł jak i treść na zgodną z regulaminem. Kolejnej prośby nie będzie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lis 2010 00:43   





Powrót do góry
   
Blaszka1986
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 5

Post#5 Post autora tematu 28 Lis 2010 16:00   

Re: Dlink DSL-2640B jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Kolega chce mieć neta bezprzewodowego na laptopie z wi-fi ,lecz go nie ma nawet na kablu który podłączony jest do TL-WR543G, próbowalismy wszystkich możliwości i nic, ruter wykrywa u niego w domu moją sieć wi-fi lecz po podłączeniu nie ma on internetu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lis 2010 16:00   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18326
Miasto: Adort Kele

Post#6 28 Lis 2010 16:42   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Daj wszystkie zrzuty z zakładek routera gdzie było cokolwiek ustawiane.

Pokaż także zakładkę Status routera.
Powrót do góry
   
Blaszka1986
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 5

Post#7 Post autora tematu 28 Lis 2010 19:09   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


OK udało nam się ustawić neta po kablu z tego rutera a teraz co zrobić by mieć bezprzewodowo ? Laptop kumpla wykrywa tylko moją sieć internetu a nie sieć rutera.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18326
Miasto: Adort Kele

Post#8 28 Lis 2010 19:50   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Brakuje ci AP-eka (lub routera WIFI w trybie AP)

Aby podzielić internet radiowy potrzebujesz dwa radia WIFI, jedno do odbioru neta od dostawcy, drugie do siana WIFI po budynku
Masz dwie opcje
1. opcja premium - jedno urządzenie z dwoma radiami, AirLive Duo - droższe (od 2) ale mniej prądu żre, tańsze po paru latach użytkowania (od 2)
2. dwa urządzenia WIFI RouterWIFI(tryb WISP client) + APek (np WR543g + WA500g)

opcja (1) - mniej prądu ale konfiguracja "problematyczna" jeśli musisz ciągnąć długie (> 10m w sumie) kable antenowe. (10m kabla = 6db strat sygnału)

Duo czy AP + Router
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8187762#8187762
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8196135#8196135
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8187719#8187719
Powrót do góry
   
Blaszka1986
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 5

Post#9 Post autora tematu 28 Lis 2010 23:51   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


No net już jest wszędzie u mnie u kumpla bez kabli i w całym jego domu brakuje mi tylko normalnego systemyu szfrowania na dlinku by wszyscy mogli się połączyć z netem na jedym haśle bo jak wybiorę 128 bitowy klucz to każdy się połączy oprócz dziewczyny brata która ma neta z komóki przez wi fi( w telefonie sieć wykrywa ale na tym haśle się nie łączy) znowu jak wybiorę wpa 2 to laptop brata się nie połączy i mój Iphon a komórka łączy się elegancko, nie wiem jaki wybrać wystem hasła by każdy z nas mógł się łączyć razem z moim sąsiadem.
Powrót do góry
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 29308
Miasto: Prowincja Liege

Post#10 28 Lis 2010 23:56   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Zwykłe WPA, lub bez haseł, ale z filtrowaniem adresów MAC.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lis 2010 23:56   





Powrót do góry
   
Blaszka1986
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 5

Post#11 Post autora tematu 29 Lis 2010 00:28   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


A co daje to filtrowanie adresów mac ?
Powrót do góry
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 29308
Miasto: Prowincja Liege

Post#12 29 Lis 2010 00:43   

Re: TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?


Ustawiasz w routerze listę adresów MAC, tylko tych kart sieciowych, które uznasz za zaufane, wszystkie inne adresy MAC zostaną zablokowane przez router i nie zostaną im przydzielone adresy IP, tym samym nie uzyskają one połączenia z routerem i twoją siecią.
Należy mieć jednak na uwadze, że adresy MAC można klonować.

Ps. Kiedy zamierzasz poprawić błędy w pisowni?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> TL-WR543G jak podłączyć do sieci wi-fi ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TP-LINK WR543g - Jak podłączyć kablem do do komputera (11)
TL-WR340G I TL-WR543G - jak na PC podłączyć LAN, aby rozsyłał WiFi (11)
TP-LINK TL-WR543G - Jak podłączyć ? - Lokalny dostawna internetu WiFi (3)
H.264, TL-WR543G i NEOSTRADA - Jak podłączyć i przekierować porty przy DynDNS (4)
TP-LINK TLW-WR543G - Jak podłączyć drugi router aby rozsyłać sygnał wifi? (18)
TP Link TL-WR543G - Jak ustawić usługę ruting-u TP Link TL-WR543G - klient (3)
2 x TP-Link WR543G i problem z konfiguracją sieci. (2)
Tp-link tl-wr543g - rozdzielenie sieci WiFi (9)
Router TL-WR543G / Wifi / Zabezpieczenie Sieci (7)
Atheros + tl wr543g brak sieci wifi (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS