| Author |
Kirartv Poziom 15

Joined: 19 Sep 2004 Posts: 228 Location: Polska-Kielce/Gruzja-Rustavi
|
03 Oct 2004 18:18 AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
Witam wysokie zgromadzenie po raz pierwszy na łamach tej bardzo czekawej strony!
Mój problem polega na w/w pralce bo nie mogę jej uruchomić, i chyba ją spaliłem, poniewąrz na początku elektronika funkcjanowała, ale nie pobierała ani wody ani żadnej innej reakcji. Okazało się, że ktoś wymohtował z niej elektromagnes przy drżwiczkach. Przy próbie podłaczenia innego nastąpiło zwarcie. Spaliła sie ścieżka na płycie, przebiło na zasilanie na tranzystorie BD135 i w ogóle narobiło się... Elektronika przestała funkcjonować. Jak moge sprawdzić procesor? Jaki elektromagnes trzeba do tej prałki zastosować? Jak go podłączyć? I, może, ma ktoś schemat lub instrukcje serwisową do tej prałki?
Będę bardzo wdzięczny!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2004 18:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
03 Oct 2004 18:48 AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
To nie jest elektromagnes to jest blokada
Jaki jest programator całkowicie elektroniczny?
Popaliły się jeszcze jakieś elemnty
Ile przewodów jest na blokadzie
jeśli na blokadzie są 3 przewody to działa to tak zasilanie pozystora jest to pełne napięcie i tutaj zrobiłeś błąd zwarłeś
a trzeci po zadziałaniu blokady łączy się z jednym z tych 2
Zazwyczaj są 3 przewody 2 są grubsze i one są łączone czyli na nich jest przejście
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2004 18:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rycho T Poziom 24

|
03 Oct 2004 19:01 AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
Chyba jednak może to być blokada elektromagnetyczna.
AEG takie stosuje Whirlpool też. Elektromagnes otwiera drzwi. Widziałem taka w http://www.north.com.pl/sklep/
Jezeli jak napisał Bleble jest to blokada pozystorowa z trzema wyjściami to mają one oznaczenia L N i C. Grubsze przewody należy podłaczyć do L i C trzeci do N.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2004 19:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
03 Oct 2004 19:26 Re: AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
| Rycho T wrote: |
Chyba jednak może to być blokada elektromagnetyczna.
AEG takie stosuje Whirlpool też. Elektromagnes otwiera drzwi. Widziałem taka w http://www.north.com.pl/sklep/ |
Starsze AEG tak a Whirlpool nie widziałem
Magnetyczne blokady były stosowane w starszych typach to takie gdzie przyciskiem otwiera się drzwi elektrycznym czyli pralka kończy pranie i można od razu otworzyć pralkę przyciskiem bez oczekiwania 2-3 min.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kirartv Poziom 15

|
03 Oct 2004 21:33 Re: AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
Owszem w tej pralce są 3 przewody; 2 grube i 1 cienki. Jeden z grubych prowadzi do wyłącznika sieciowego, drugi gruby do hydroforu :?: a trzeci cienki idzie na płytę elektroniki i nie łącząc się z niczym przechodzi do programatora, który jest elektromechniczny (mały silniczek kręci przełącznik podobny do MSS w magnetowidach). W nim zrobiło się przepalenie mędzy ścieżkami. Zasilacz na BD135 naprawiłem od razu, ale nie wiem, jak sprawdzić procesor ZC86... (dalej nie pomętam, ale podobny mam TV 100 hercowym). Diody na panelu sterowania teraz włączają się zupełnie haotycznie, wcześniej (przed zwarciem) można było przełączać rodzaje prania, suszenia, wirowania itd, tylko z powodu braku, raczej, blokady nie można było realizować prania. Programator przez dźwignię sterował jakimś, chyba, zaworem.
Serdecznie dziękuje wszystkim za zainteresowanie i szybką odpowiedź!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Bleble Poziom 25

|
03 Oct 2004 21:47 AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
Jeśli są 2 grube to one są mostkiem można je połączyć
Ale z tego co opisujesz to chyba padł procesor
czy to co wywaliło to łączyło się z procesorem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Oct 2004 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kirartv Poziom 15

|
04 Oct 2004 13:41 Re: AEG OKO-LAWAMAT 1480 TURBO SENSORTRONIC |
|
|
|
Bezpośrednie to nie, ale, jak wspominałem padło zasilanie na BD135, które zasila procek. Z tym, że padł sam BD... i dioda zennera przy jego bazie na 9V. Dalsza stabilizacja na 5V była OK. Realizuje ją scalak w obudowie DIP.
Dziękuje za zainteresowanie i szybką odpowiedź!!!
|
|
| Back to top |
|
 |