| Author |
gosiakj82 Poziom 2

|
29 Nov 2010 21:43 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
Witam!!! Mam ogromny problem i nie wiem co może być jego przyczyną. Mam mieszkanie 70m2 i zamontowany piec dwufunkcyjny vitopend 100. Mam ogromny problem z ogrzewaniem wody gdyż na zmianę leci ciepła i zimna przez co woda w wannie jest zaledwie letnia a nawet prawie zimna bo ciepłej wody leci zdecydowanie mniej. Mam również problem z ogrzaniem mieszkania. Piec zaczyna grzać ale szybko zaczyna się wyłączać i tak w kółko- wyłącza sie i wqłącza na zmianę przez co nie jest w stanie ogrzać pomiesczeń. w pierwszych trzech pomieszczeniach kaloryfery są ciepłe ale pozostałe 2 to katastrofa- kaloryfery zaledwie letnie i to tylko u góry. Nie jestem w stanie nawet w tych pierwszych pomieszczeniach osiągnąć temperatury wyższej niż 20 stopni choć ma grzać do 23 stopni. piec mam 3 lata i już nie wiem ile razy przyjeżdżali czyścić wymienniki a i tak mam cały czas ten sam problem. załamuję już ręce. Proszę pomóżcie bo w domu mam 3 letnie dziecko i ani go wykąpać- muszę dogrzewać wodę w czajniku, a i w domu zimno przez co nie trudno o choroby
Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:
Czy na prawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc? Bardzo proszę, może chociaż jakaś mała podpowiedź. Jestem kobietą i w ogóle nie mam pojęcia o kotłach a mam wraźenie że każdy serwis jak przyjeżdżał to coś pogrzebali i pojechali a problem został
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Nov 2010 21:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zybie Poziom 20

|
29 Nov 2010 22:17 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
przyczyn może być kilka od czujnika ciągu komina przez czujnik temperatury maksymalnej oraz elektrodę jonizacyjną
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Nov 2010 22:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
30 Nov 2010 05:59 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
Zadzwoń do Viessmanna: 32/2220370 lub duś dalej swojego serwisanta który wg mnie powinien zająć się czujnikiem temp. wody w kotle lub/i czujnikiem na wypływie wody użytkowej z kotła (a najlepiej zająć się wszystkim po kolei).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2010 05:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosiakj82 Poziom 2

|
03 Dec 2010 19:23 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
Dzisiaj ma przyjechać serwisant. Później napiszę jak ustosunkowali się do mojego problemu
|
|
| Back to top |
|
 |
gosiakj82 Poziom 2

|
04 Dec 2010 09:59 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
Był serwisant. Okazało się że mam ogromny problem. Początkowo moje mieszkanie miało 38m2 i ogrzewanie było zrobione na tej powierzchni i wyglądało to tak. Piec w kuchni, kaloryfer kuchnia, następnie kaloryfer i podłogówka w łazience, i na końcu pokój. Wtedy wszystko grało. Oczywiście był problem z ciepłą wodą jak teraz ale to ma być wina wody bierzącej która zakamienia wymiennik i powinnam założyć stację uzdatniania wody. Wracając do ogrzewania. Kupiłam mieszkanie które było obok i zrobiło mi się 80m2. Trzeba było więc ogrzewanie pociągnąć dalej. Przyszedł pewien Pan i do poprzedniego schematu dołożył mi kolejne 2 kaloryfery w następnym pokoju i w ostatnim jeden. wszystko jest po kolei w jednym ciągu kuchnia, łazienka, 1 pokój, 2 pokój-salon 25m2, 3 pokój a wszystko na rurach 16. No i problem się pojawił bo w kuchni i w łazience kaloryfery plus podłogówka są gorące a w pokojach nie jest w stanie dogrzać do temperatury 20 stopni i kaloryfery letnie. Ten Pan co wczoraj przyjechał regulował mi przy kaloryferach jakieś powroty wody ale i tak to praktycznie nic nie dało, może troszkę czuć na kaloryferach więcej ciepła ale nie na tyle aby bardziej ogrzać pomieszczenie- przynajmniej do 20 stopni. Proszę o pomoc, co zrobić dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Dec 2010 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LeeRoz Poziom 11

|
19 Jan 2011 14:59 Re: Viessmann Vitopend 100- problem z ogrzewaniem wody i CO |
|
|
|
Juz kiedys odpowiadałem na to pytanko. Jak woda leci na zmiane zimna ciepła to 98% jest zakamieniony wymiennik płytowy- wystarczy przeczyscic chemicznie i na jakis czas jest problem załatwiony. Żeby problem załatwić raz na zawsze to proponuje zamontowac stacje uzdatniania wody i sytuacja wiecej sie nie pojawi.
www.lee...
| Moderated by mirrzo: |
| Tu się nie reklamujemy. Usunąłem link |
|
|
| Back to top |
|
 |