Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#1 01 Gru 2010 10:13  Autor tematu   

Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Witam !
na początku przepraszam ze się nie znam a potrzebuje pomocy dostałem migomat TELWIN masermig 161 stary z DDR( nie te nowe 161/1) z wymontowanym kondensatorem i nie wiem jaki był (jakie parametry) żeby ten sprzęt uruchomić w załączeniu zdjęcie na czerwono zaznaczyłem miejsce po tym kondensatorku. Migomat dział próbowałem bez kondensatora spawa tylko tak jak by mu mocy brakowało na wszystkich zakresach a jest 6 spawa tak samo, jest to sprzęt jedno fazowy, może ktoś posiada podobna konstrukcje i wie jaki to może być kondensator.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
bori1
Poziom 14
Miasto: SZCZECIN
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 63
Pomógł: 11
Ocena postów: 9
bori1
Poziom 14
Post#2 06 Gru 2010 11:47Pomocny post    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Witam
Możesz zamontować kondensator elektrolityczny 22 000 uF lub 47 000 uF sprawdź tylko napięcie maksymalne ostatni zakres na jałowo. Powinien wystarczyć 50V jak nie to 63V. Jak jest w oryginale niestety nie wiem. Ale śmiało możesz takie zastosować elektrolity.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#3 07 Gru 2010 09:03  Autor tematu   

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Zrobiłem pomiar tak jak pisałeś i w miejscu tego kondensatora na najwyższym nastawie jest 23 V. szukałam kondensatora o wskazanych parametrach i jakoś bez efektu możne dałbyś namiar na jakiś sklep z takimi akcesoriami z góry dzięki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
bori1
Poziom 14
Miasto: SZCZECIN
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 63
Pomógł: 11
Ocena postów: 9
bori1
Poziom 14
Post#4 07 Gru 2010 12:40    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Witam
Wpisz w google TME. Tam znajdziesz kondensatory elektrolityczne. Mają 22000 i 47000 zastosuj na 40V. Wpisz w na stronie TME w spolu zukaj WL47000/40.
Powodzenia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#5 07 Gru 2010 14:13  Autor tematu   

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


którą pojemność byś polecił ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
artibpl
Poziom 17
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 217
Pomógł: 13
Ocena postów: 12
artibpl
Poziom 17
Post#6 07 Gru 2010 17:13    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Przestrzegam przed montażem "zwykłych" elektrolitów. Do migomatów należy stosować kondensatory o dużym dopuszczalnym prądzie tętnień. Należy szukać takich które mają połączenia śrubowe i składać baterie z kilku sztuk.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#7 07 Gru 2010 21:10  Autor tematu   

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


kolego jak by można było jaśniej bo jak pisałem wyżej nie znam się może zaproponuj coś konkretnie kolega proponuje coś takiego 47000 uf / 40 v na połączenie śrubowe jestem skłonny to kupić i zamontować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
bori1
Poziom 14
Miasto: SZCZECIN
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 63
Pomógł: 11
Ocena postów: 9
bori1
Poziom 14
Post#8 07 Gru 2010 22:04Pomocny post    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Witam
Kolego artibpl możesz podać namiary na takowe kondensatory. Podaj jakiegoś producenta i oznaczenie. Ja takie podałem i jeżeli masz wątpliwości to proszę możesz poczytać w karcie producenta (niestety tylko po angielsku)Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#9 08 Gru 2010 09:23  Autor tematu   

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


To co zamawiać 47000 uf / 40 v ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
artibpl
Poziom 17
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 217
Pomógł: 13
Ocena postów: 12
artibpl
Poziom 17
Post#10 09 Gru 2010 11:20    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Jeśli urządzenie ma być naprawione dobrze "jak dla siebie" to polecam kondensatory EVOX-RIFA.
np: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wystarczy 3 szt. połączone równolegle 4700µF/63V. Jest to standardowa pojemność do migomatów. Z tańszych rozwiązań polecam zakup kondensatorów na Alledrogo od ludzi, którzy wyprzedają części z Agencji Mienia Wojskowego. Zwykłe kondensatory z TME wytrzymają pół godziny spawania i eksplodują - wiem bo sprawdzałem :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Gruby_jaro
Poziom 9
Miasto: Jaroslaw
Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 31
Ocena postów: 1
Gruby_jaro
Poziom 9
Post#11 14 Gru 2010 22:19  Autor tematu   

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Witam trochę to trwało ale tyle czekałem na kondensator z TME 47000uf/40v po zamontowaniu porostu pięknie spawa :D drut 0,8 największy nastaw blacha 5mm żadnych problemów i piękny przetop nie spodziewałem się takich efektów jednofazowym migomatem i najważniejsze jeszcze nic nie wybuchło :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16040
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#12 14 Gru 2010 23:15    

Re: Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator


Temat ze względu na niechlujną pisownię postów wędruje do kosza. Pkt 8.2 i 15 regulaminu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Migomat, Telwin mastermig 161 kondensator
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.123 seconds

elektroda.pl temat RSS