FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czujnik płomienia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household kitchens -> Czujnik płomienia
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 04 Oct 2004 10:08   

Czujnik płomienia

Jeżeli ktoś wie jak to naprawdę działa to proszę o wyjaśnienie. Problem polega na tym, że w kuchence gazowej Amica dwa palniki działały bez zarzutu, a dwa po odpaleniu chwilę trzymały płomień, potem gasły. Zasięgnąłem opinii człowieka co się na tym zna, rozkręciłem poprawiłem styki (były marne) skręciłem i zadziałało. Dzień później znowu źle - tym razem trzy palniki grymaszą. Znowu rozkręciłem, tym razem z zaworami i patrzę co jest - wygląda to wszystko na zespół termopara-elektromagnes tylko nie mogę zrozumieć jak napięcie kilkudziesięciu mV ma wysterować elektromagnes nawinięty drutem fi 0,5 kilkadziesiąt zwojów, a odległość kotwicy elektromagnesu od biegunów to kilka milimetrów.
P.S.
Poprawiłem znowu kontakty konektorów i na razie działa, ale nie wiem dlaczego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Oct 2004 10:08   

Back to top

axxx
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 04 Oct 2004 11:01   

Re: Czujnik płomienia

Bardzo male napiecie podpowiada mi , ze styki musza byc utrzymane w nalezytej czystosci , a co za tym idzie w dobrym kontakcie aby zadzialalo to cacko :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Oct 2004 11:01   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 04 Oct 2004 11:30   

Re: Czujnik płomienia

Układ termopara-elektromagnes działa bardziej prądowo niż napięciowo, trzeba włączyć miliamperomierz w szereg i porównać odczyty.

Mam coś takiego w starym piecu c.o. i przez elektromagnes płynie 20 mA.
Możliwe, że masz coś z termoparami (może są już "wyużyte" albo popękane).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household kitchens -> Czujnik płomienia
Page 1 of 1

Page generation time: 0.084 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed