| Author |
Grzegorz Dymytryszyn Poziom 5

|
02 Dec 2010 14:57 Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Witam! Mam problem z odpalaniem kotła Maya.Latem,gdy używa się go tylko do podgrzewania wody,jest OK.Ale gdy zimą włączam ogrzewanie,z reguły po paru dniach wyłącza się,świeci się czerwona dioda i mruga zielona nad 60.To chyba znaczy,że kocioł nie wyczuwa ognia,ale ogień jest.Czasem po kilku resetach zaskakuje(zapala się wtedy pomarańczowa dioda) i kocioł trochę pochodzi (od kilku godzin do nawet kilku dni) i znowu się wyłącza.Wtedy też nie odpala na wodę.Kocioł był czyszczony,więc może to elektroda jonizacyjna?Bo ciśnienie jest OK. Nigdy jeszcze nie była wymieniana (8lat ma kocioł) i faktycznie nie wygląda za świeżo.Sklep,w którym zakupiono kocioł, już nie istnieje i nie wiem,gdzie szukać serwisanta.Mieszkam w Świebodzinie.Będę wdzięczny za radę.
demegri(malpa)interia.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2010 14:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zybie Poziom 20

|
02 Dec 2010 23:30 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
z opisu wynika że masz problem z elektrodą jonizacyjną wyczyść ją do gołego metalu, powinno być OK
|
|
| Back to top |
|
 |

|
03 Dec 2010 07:50 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Dziękuję,Zybie,wyczyszcze ją,ale kupię też nową.Narazie palę drewnem,więc o tym,czy to pomoże ,przekonam się póżniej.Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2010 07:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
igrzelczyk Poziom 15

|
03 Dec 2010 09:36 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Ten kod wskazuje na przegrzew kotla ,prawdopodobnie przycina ci sie zawor trojdrogowy i przy zalaczeniu na co kociol sie przegrzewa(czesty problem w chaffteaux
pozdrawiam
wesoly serwisant
|
|
| Back to top |
|
 |

|
03 Dec 2010 11:29 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
No,to widzę,że sprawa się komplikuje.W zeszłym sezonie dwóch fachowców nie wiedziało,co mu jest,wzięli tylko pieniądze za przeczyszczenie,a ja nie mam do niego instrukcji z kodami.Czy ten zawór da się naprawić,czy trzeba go wymienić?350 zł to spory koszt.Może pan lub ktoś inny orientuje się,czy w okolicy Świebodzina(lubuskie) znajdę serwisanta do tego kotła? I dziękuję za poradę.
demegri.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2010 11:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
omnixwp Poziom 15

Joined: 28 Aug 2010 Posts: 205 Location: Moja wioska Warszawa :)
|
03 Dec 2010 14:27 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Marka CM i Ariston należy do koncernu MTS. Serwisanci MTS-u zajmuja się Aristonem i CM. Są dwa Centra Serwisowe MTS (części zamiennych i serwisu) w Poznaniu i w Warszawie.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
03 Dec 2010 17:48 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Wobec tego wezwę serwisanta z prawdziwego zdarzenia,bo tamten sugerował mi wymianę pieca.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Jan 2011 13:27 Re: Kocioł Chaffoteaux/Maury Maya-problem z odpalaniem |
|
|
|
Rację miał pan Igrzelczyk,był problem z zaworem trójdrogowym.Podczas pracy kotła (ogrzewanie) przy odkręcaniu wody czasem się zacinał,wyłączał na chwilę piec i puszczał lodowatą wodę.Usterkę usunął serwisant,po prostu wymienił zawór,trochę mnie to kosztowało,ale wolałem to,niż naprawę starego.Wymieniłem też elektrodę i teraz kocioł pracuje bez zarzutu,tzn. pracował przez święta,bo teraz palę drewnem.Chciałem ten kocioł latem wymienić na nowy,tj.na dwa kotły:na ogrzewanie i ciepłą wodę,bo z dwufunkcyjnym więcej kłopotów-ale nie zrobię tego.Mayę kupiłem w 2002 roku i w sumie przez siedem lat chodził bez usterki (i bez przeglądu,co było trochę lekkomyślne),a dałem za nią 2500 zł.co przy obecnych cenach jest półdarmo.Więc może jeszcze trochę pochodzi,zwłaszcza że cały czas palę drewnem,bo cena gazu trochę mnie przeraża.Pozdrawiam użytkowników tego kotła!
|
|
| Back to top |
|
 |