X

Bardzo długie ładowanie start menu i ikon w win xp

09 Dec 2010 14:32 AJAjsick
  • #1 09 Dec 2010 14:32
    Ajsick
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Robiłem różne testy i formatowałem dysk C.
    W tym czasie mój winXP był skopiowany na inny dysk.
    Po wszystkim skopiowałem cały system na dysk C.
    Skopiowane zostały wszystkie katalogi oraz pliki z C.
    System działa normalnie, bez żadnych problemów.
    Jednak po starcie zwasze najpierw pokazuje się bitmapa pulpitu potem przez pewien czas nic potem start menu i dolny pasek potem dłuugo nic i wreszcie dopiero ikony pulpitu.
    Co zrobić żeby system wstawał z normalną szybkością?

    ps. nie wiem czy z tym samym są zizane opóźnienia w ładowaniu painta (sprawdzałem tak z ciekwaości).

    pozdrawiam.
  • #2 09 Dec 2010 15:31
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Zrób HD Tunem test czasu dostępu i prędkości odczytu. Pokaż też screeny z innych zakładek. Jaki masz dysk? Jeśli P-ATA to daj taśmę 80-żyłową jeśli masz 40-żyłową. A jak po prostu wszystko skopiowałeś to się nie dziw, że długo się ładuje. Spróbuj też najpierw wyłączyć plik wymiany, uruchomić ponownie komputer i ustawić go na poprzednią wartość.
  • #3 09 Dec 2010 16:57
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Hardware nie ma tu nic do rzeczy.
    Dysk nie był zmieniany, odpinany podpinany itp. I sam dysk chodzi normalnie, start aplikacji trwa równie krótko co przedtem.

    Co to znaczy "to się nie dziw?" Szukam tu pomocy a nie redukcji zdziwienia.
    Spróbuję z tym plikiem wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #4 09 Dec 2010 17:50
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Ok, przepraszam. Trochę przesadziłem z tym dziwieniem. A z tym plikiem wymiany to chodzi o to jakby ktoś nie wiedział, że po przekopiowaniu prawdopodobnie został on pofragmentowany i to spowalnia ładowanie systemu.
  • #5 12 Dec 2010 19:35
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Skasowałem plik wymiany. Żadnej poprawy.
    Ustawiłem nowe wartości liku wymiany. Znów żadnej poprawy.
    Dalej ikony ładują się dobrą minutę.
  • #6 13 Dec 2010 15:38
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Przeczyść dysk ccleanerem i zdefragmentuj defragglerem.
  • #7 13 Dec 2010 17:11
    faraway.pl
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    nie wiem kolego czy wiesz, ale windowsy mają to do siebie że się starzeją,
    i zapychają po pewnym czasie. Ich życie można przedłużać za pomocą programów do czyszczenia , defragmentacji itp, ale po pewnym czasie i tak już tylko pozostaje postawienie "czystego" windowsa od nowa.
    To jedyny pewny sposób na reanimację.
    W twoim przypadku, jeśli to się stało nagle to mogła ci paść pamięć, przetestuj ją odpowiednim programem, zaś jeśli zapchało się powoli to trzeba wina od nowa stawiać,,,, niby można go czyścić defragi robić ale to jak z 90 letnim staruszkiem,, niby go można reanimować ale czy jest sens? ;)
  • #8 16 Dec 2010 13:08
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Quote:
    nie wiem kolego czy wiesz, ale windowsy mają to do siebie że się starzeją,

    Co ty powiesz?
    I starzeją się od formatowania dysku?
    Ciekawe.

    ps. Wiesz chociaż jakie są efekty padnięcia pamięci?
  • #9 16 Dec 2010 15:33
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Wiesz chociaż jakie są efekty padnięcia pamięci?
    Bluescreeny, resety komputera, beep cody o uszkodzeniu pamięci na starcie komputera, błędy podczas kopiowania plików, wyłączanie się aplikacji. Tyle ja znam. Z CAŁĄ pewnością jest więcej, ale jestem jeszcze laikiem jeśli chodzi o komputery.
  • #10 16 Dec 2010 19:36
    helmud7543
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Hm... Podejrzewałem plik wymiany ale to już wykluczyłeś. Zastanówmy się co się mogło zmienić przy kopiowaniu i Twoich eksperymentach: ułożenie fizyczne danych, możliwe że taśma i kontroler (podłączyłeś dysk slave jako master albo do innego gniazda). W pierwszym wypadku zostaje defragmentacja ale programem, który nie tylko układa dane na dysku tak, żeby były w "jednym kawałku" ale dodatkowo układa je blisko/daleko od osi talerza w zależności od tego jak często są używane/modyfikowane oraz defragmentuje plik wymiany (Perfect disk, O&ODefrag, nie wiem czy są darmowe odpowiedniki albo triale tych programów - poszukaj).
  • #11 16 Dec 2010 23:19
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    No właśnie, nic się w zasadzie nie zmieniło oprócz fizycznego ułożenia danych.
    Więc spróbuję z tą defragmentacją.
    A co jest w "system volume information"?
    Pozdrwiam.
  • #12 17 Dec 2010 17:57
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Lenistwo!!! Wystarczy wpisać w google!
    Quote:
    System Volume Information - jest katalogiem systemu, przechowuje dane do przywracania systemu.
  • #13 19 Dec 2010 20:25
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Według ciebie predom prawdopodobnie każde ptanie jest lenistwem.
  • #14 20 Dec 2010 09:39
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Defragmentacja Pńerfect Diskiem z ustawionym SMARTPlacement niczego nie zmieniła.
    Zresztą to nie wyglądało na wolniejsze działanie dysku: opóźnienie w ładowaniu ikon za duże, brak intensywnego ładowania danych a tylko pojedyncze piknięcia diody dysku.
    I co teraz?
    Pozdrawiam.
  • #15 20 Dec 2010 10:18
    Rocket_Bwoy
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Z pierwszego postu wynika, że masz drugi dysk. Proponuję na próbę na drugim dysku postawić system. To pozwoli ostateczne wyeliminować problemy sprzętowe - jeśli nic się nie zmieni szukaj problemów z hardware'm.

    Pozdrawiam.
  • #16 20 Dec 2010 21:24
    predom
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Dla mnie nie każde pytanie jest lenistwem, tylko istnieje google, i jak się czegoś nie wie, to się to tam wpisuje. Ew. jak akurat jakimś cudem nie znajdziesz, to pytasz na forum. Ale koniec tego offtopu.
  • #17 21 Dec 2010 21:09
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    to biedny jesteś
  • Helpful post
    #18 22 Dec 2010 20:55
    helmud7543
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Jeżeli to nie wyglądało na ładowanie danych no to rzeczywiście nie jest to sprawa fragmentacji. Wygląda to teraz na problem czysto softwareowy. Sprawdź jeszcze obciążenie procesora podczas ładowania (podczas tego feralnego spowolnienia, oczywiście jeśli to wykonalne czyli jeśli program załaduje się zanim załaduje się explorer). Kolejnym pomysłem jest zmiana kolejności i priorytetów dla procesów (dam głowę, że słyszałem o programie którego zadaniem jest ustawienie kolejki dla uruchamiania procesów przy starcie systemu - dałbyś wtedy te systemowe na początek i mogłoby to rozwiązać problem, może ktoś z elektrodowiczów będzie wiedział co to za program).
  • #19 22 Dec 2010 21:32
    Ajsick
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    helmud7543 - dzięki za rzetelne rady. Niestety nie wytrzymałem z tym g... emocjonalnie i zrobiłem tak:
    1 Instalka SynBack Pro i backup systemu.
    2. Format C i goła instalka WinXP
    3. Szybka instalka SyncBack pro
    4. Pełne recovery z poprzedniego backupu - nadpis plików na istniejącą instalkę.
    5. Restart.

    Efekt: system wstaje normalnie, menu start i ikony pojawiają się w normalnym tempie. Czyli problem rozwiązany. Niestety ten reklamowany SyncBack pro skaszanił sprawę i nie wszystkie programy przywrócił do poprzedniej wersji. Wyglądają na niezainstalowane - tak jakby nie dał rady z jakimiś kluczami rejestru albo co. Nie wiem. W każdym razie np. Alcohol 52% wysyła komunikat że nie jest zainstalowany.

    Szkoda tylko, że dalej nie wiadomo dlaczego Windows tak się dziwnie zachowuje.
    Nad czym on tam myślał jak nie wczytywał ikon - nie mam pojęcia.
    Katalogi były identico, fizyczne ułożenie plików na dysku też jakby nie miało znaczenia. Normalnie przebieglejszy od Halla 2000.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products