FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacze komputerowe w służbie sieci komputerowej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Zasilacze komputerowe w służbie sieci komputerowej
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 06 Oct 2004 12:00   

Witam!

Podobny post wysłałem na isp-tech, jednak tutaj chyba będę miał większą szansę na fachową poradę.

Zasilamy urządzenia sieciowe niskim napięciem, dostarczanym kablami elektrycznymi z centralnego punktu (równolegle do kabli sieci LAN).

Mieliśmy dosyć kłopotów z 5-amperowymi (12V) tatarkami, w których cały czas przegrzewały się kondensatory i postanowiliśmy wprowadzić w ich miejsce zasilacze komputerowe.

Wydawałoby się, że taki komputerowy zasilacz to źródło idealne, z dużym zapasem mocy, nowoczesne zasilacze są dodatkowo dosyć ciche - szczególnie jeśli mają termiczną regulację obrotów.

Ale taki zasilacz jeżeli nie ma obciążenia na "5V" to na zaciskach "12V" daje napięcie nieco niższe niż 12V - to by nam nie przeszkadzało. Właściwie to dla nas nawet lepiej, ale czy taka praca - bez obciązenia na 5V (i 3,3V) może takiem zasilaczowi szkodzić?

Pytam, bo na 10 uruchomionych niedawno zasilaczy jeden dosyć szybko odmówił posłuszeństwa. Teraz nie wiem, czy to był fabric-feler czy mogę się spodziewać, że w ciągu następnych kilku dni pozostałe 9 wyzionie ducha.

Jeżeli taka praca jest niewskazana, to czy może mi ktoś polecić w jaki sposób powinienem obciążyć nieużywane napięcia zasilacza komputerowego, żeby długo służył mi jako źródło 12/5V

--
Chrószcz Sławomir
Rybnet
Back to top

KWKPiotr
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 06 Oct 2004 14:16   

Nie jestem ekspertem więc mogę nie mieć racji - uważam ze zasilacze bez przeróbki nie bardzo się nadają.
Gdybym miał przystosowywac taki zasilacz to:
- zdemontował bym troche niepotrzebnych podzespołów (w gałązkach 5v i 3v)
- przeliczył sprzęźenie zwrotne i podpioł pod gałązke 12v by ta gałązka stała się podstawową.
- dołożył zabezpieczenie (np na tyrystorze) przed wzrostem napięcia.

Rozwiązania szczegółowe trzeba dostosować do posiadanego zasilacza.

Pozdro.
Back to top

gugus
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 06 Oct 2004 15:23   

Re: Zasilacze komputerowe w służbie sieci komputerowej

widziałem u pewnego klienta podobne rozwiązanie jeden zasilacz atx, zamiast 10 osobnych zasilaczy 12v i z tego co mi wiadomo działa to ponad 2 lata bez żadnych problemów.

Pozatym sam używam zasilacza atx jako zródło napięcia 12v czasem 5v pobierając nieraz maksymalny prąd z danej gałęzi zasilacza i nic zero problemów.

Myślę że ten jeden z dziesięciu zasilaczy który ci "wyleciał" poprostu miał feler.

pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Oct 2004 15:23   

Back to top

pan_slonik
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 06 Oct 2004 17:06   

Obciąż zasilacz na 12v jakas żarówka np 40 lub 60 W. prądy i napięcia powinny sie ustabilizować i mieć właściwą wartość. nie powinno sie nic dziać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Oct 2004 17:06   

Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 06 Oct 2004 19:04   

Prosze jeszcze trochę rozjasnić temat - jakie urządzenia zasilacie z 12V, jakie są odległości rozsyłu i prądy obciązenia.
Ja w podobnym przypadku zastosowałem buforowy zasilacz 12V od Centralki alarmowej, innym razem widziałem podawane 12V z akumulatora UPS-a - razwiązanie podobne do bufora.
Pozdr.J.
PS długa linia zasilająca po niskim napięciu nie musi być "przyjemna" dla impulsowego zasilacza komputerowego
Back to top

Zutket
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 06 Oct 2004 20:54   

Witam.
A ja proponuję się zwrócić do firmy Merawex Sp. zo.o. http://www.merawex.com.pl/.
Firma ta produkuje różnego rodzaju zasilacze i przetwornice, czasami dość nietypowe. Na pewno coś Ci doradzą. Sam korzystam z ich usług gdy potrzebuję nietypowy zasilacz.
Pozdrawiam.
:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Oct 2004 20:54   

Back to top

wowka
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 06 Oct 2004 23:58   

"Zasilamy urządzenia sieciowe niskim napięciem, dostarczanym kablami elektrycznymi z centralnego punktu (równolegle do kabli sieci LAN). "

A czy dlugosc kabli jest taka sama ?? bo jak nie to co ze spadkiem napiecia na przewodach ?? ja bym to robil inaczej (jesli kable sa dlugie) Zastosowalbym trafo powiedzmy 24V o odpowiedniej mocy, i przy kazdym urzadzeniu stabilizator na napiecie takie jakiego wymaga urzadzenie, iwtedy ,masz przynajmniej pole manewru jak ci potrzeba bedzie wiekszego napiecia niz innych urzadzen W zasilacze od kompa bym sie nie pchal, poco dawac skomplikowane urzadzenie ktore
moze sie zepsuc, nie lepiej zastosowac praktycznie niezawodny transformator + mostek i kondki ??
Back to top

MarQs11
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 08 Oct 2004 20:45   

"Nowoczesne" zasilacze ATX nie moga pracowac bez obciazenia, bo porozwala kondensatory !
Back to top

A_Romek
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 11 Oct 2004 19:58   

Za stosuj zasilacze at sa tanie i proste wmiare ja u siebie kozystamjuz z takiego zasilacza mam radio samochodowe podpiete w mieszkanie i jest ok dziala bez problemowo a jesli chodzi o ten jeden co ci padl to miales poprostu pecha
Back to top

_mumin_
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 15 Oct 2004 18:23   

A nie musiałeś stosować żadnego filtra na zailaniu tego radyjka samochodowego ? nie buczy ? Bo też chce cos takiego sobie podłączyć
ale właśnie nie wiem czy nie będzie buczeć lub piszczeć .

pozdrawiam
Back to top

Generic
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 17 Oct 2004 09:56   

chyba to zasilanie skoro jest podawane komputerowi jest wystarczajaco przefiltrowane prawda? ja tak uzywalem radia samochodowego podlaczonego do zasilacza ale atx ktory w tym samym czasie zasilal komputer... zasilacz 225W komp nie za mocny radio 4x45 ale zpopietymi 2 glosnikami i nie bylo problemow o-P
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 17 Oct 2004 10:51   

Zawsze gdy korzystam z zasilacz komputerowego podłączam na wyjście płytkę z starego CD-ROMA albo podobnego ustrojstwa (żeby brało +5 i +12V) - bo zazwyczaj potrzebuje tylko jednego napięcia... Korzystam z takiego roziwązania dosyć długo i nie ma żadnych problemów...

Gdy nie ma poboru z +5 lub z +12V zasilacz nie chce wogóle wystartować (przetwornica tylko piszczy)...

Podłączenie żarówki też jest jakimś wyjściem, ale ze względów ekonomicznych wymaga przemyślenia
Back to top

Pegelmesser
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 07 Feb 2007 17:37   

MarQs11 wrote:
"Nowoczesne" zasilacze ATX nie moga pracowac bez obciazenia, bo porozwala kondensatory !

a co to za brednie? Mozna jasniej?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Feb 2007 17:37   

Back to top

bogdan-pe
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 07 Feb 2007 20:48   

Jest prosta zasada w elektronice. Jeśli w prostym przypadku (jak tutaj) masz problem poważny zrezygnuj z jego realizacji i daj do zrobienia komuś, kto się zna lub poducz się teorii. A porady tak nieporadne, jak tu w większości, jak widzisz zamiast rozwiązać problem, jeszcze go gmatwają. Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Zasilacze komputerowe w służbie sieci komputerowej
Page 1 of 1
Similar topics
Kategorie A i C w służbie amatorskiej. (2)
linia telefoniczna w kablu sieciowym z sieci komputerowej ? (3)
Potrzebuje zrobic projekt sieci komputerowej w HM (2)
anteny do sieci komputerowej (3)
Pozwolenie radiowe w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej (4)

Page generation time: 0.227 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed