| Author |
bandi9 Poziom 7

|
06 Oct 2004 18:19 Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
Mam dośc poważny problem ponieważ moje Uno nie zawsze zapali. Dokładnie jest z '00 roku przypuśczalnie zapala rankiem i po np. 2h nie chce tego zrobić. Zapali albo nie, czasem wogóle nie zapala dopero po pewnym czasie. Na wolnych obrotach jak się nagrzeje to podwiższa obroty silnika i spadają, tak na zmiane, a czasem to i nawet zadży mu sie zgasnąć na wolnych obrotach. Stało sie to po lekkiej stłuczce, nic nie było głęboko uszkodzone oprócz lamp i atrapki. Co może być przyczyną takiego zachowania ? Czy to może być komputer?
|
|
| Back to top |
|
 |
rezmac Poziom 7

|
07 Oct 2004 00:36 Re: Czasem zapali, a czasem nie Fiat UNO !!! |
|
|
|
Niedawno miałem to samo po miesiącu walki (wymieniono dużo niepotrzebnych rzeczy) bo usterka pojawiała sie i znikała wymieniono moduł i jest ok :?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2004 00:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szymtro Poziom 21

|
07 Oct 2004 00:58 Re: Czasem zapali, a czasem nie Fiat UNO !!! |
|
|
|
A co to za silnik? Czy ma jeszcze kopułkę od rozdielacza? A moze zamiast kopułki jest czujnik pozycji wałka rozrządu? Posprawdzaj te czujniki w środku. Jak się któryś rozsypie to takie są efekty. czasami nawet z daleka nie będzie widać że coś jest nie tak a z bliska będzie popękany.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2004 00:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi9 Poziom 7

|
28 Apr 2005 12:24 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
Wielkie dzięki okazało sie że to moduł zapłonowy wysokiego napięcia który mieści sie na miejscu kopułki rozdzielacza. Wszystko chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń, ale nie da sie ukryć ze Fiat produkuje UNA co rok z innym rozwiązaniem silnikowym. :wink: :sm23:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2005 12:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szymtro Poziom 21

|
28 Apr 2005 14:22 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
Sądząc po roczniku to chyba masz tzw. uno clip produkowane w meksyku?
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi9 Poziom 7

|
11 Jul 2005 22:29 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
Objawy wróciły :( To nie jest Clip ten z Meksyku :) ale był taki momęt że nie chciał zapalić zdiołem jeden przewód zasilający świece z modułu i jak nic od jednego uderzenia odpalił :/ nie wiem co to jest szczerze mówiąc to dziadowska elektronika fiata :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Falco76 Poziom 18

|
07 Sep 2005 23:04 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
I co? Doszedłeś w końcu co z tym zapalaniem. U mnie dzieje się to samo i już zaczyna mnie to dobijać. Każdy mechanik mówi co innego. Jakby zsumować to co mówią to musiałbym powymieniać wszystkie czujniki....
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi9 Poziom 7

|
08 Sep 2005 12:54 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
po wymianie modułu rozdzielacza zapłonu tylko raz sie objaw powtórzył,
i cały czas do teraz chodzi bez zastrzerzeń chociaż galopowanie na wolnych obrotach nie ustało. Przy tym ostatnim razie gdy się powtórzyła ustarka, ściągnołem jeden z przewodów z rozdzielacza (odłączyłem jedną świece) i zapalił od tamtego czasu działa pieknie
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
djdevils Poziom 1

|
09 Jan 2006 11:39 Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
hm.... nie wiem jak to powiedziec bo mam CLIP-a z 98r i ma 166tysi przebiegu ...jeszcze jeździ ale faktycznie z tym spalaniem u niego jest troszeczke dziwacznie pamiętam ze podczas ekonomicznej jazdy 80-90 km/h pali mi 6.5 litra natomiast jezeli depne troszke 100-130 pali lekko ponad 10 litrow przetwornice zakrylem tektura co powoduje ze silnik stosunkowo szybko sie rozgrzewa ale.... nie ma to szczegolnego wpływu na poziom spalania w tym samochdziku
Dodano po 37 [minuty]:
co do zapalania to podobno przewody od zapłonu bardzo pomagaja ale nie mam pewności czy to faktycznie dziala jak zmienie u siebie to napewno to potwierdze :))) na innym forum to wyczytalem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2006 11:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi9 Poziom 7

|
13 Nov 2006 23:15 Re: Czasem zapali, czasem nie Fiat UNO |
|
|
|
... ostatnią czynnością "po dłuższej przerwie" o jaką się pokusiłem była wymiana czujnika halla, szczerze mówiąc chyba od tego należało zaczać, silniczek ponownie zaczął równiutko pracować :D
temat zakończony pomyślenie :!:
|
|
| Back to top |
|
 |