| Author |
redlin Poziom 15

|
07 Oct 2004 17:26 Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
witam, mam takie proste(mam nadzieje:)) pytanie. Mianowicie jak w TV Neptun m341 sprawdzic zasilacz na zarowke?? Jak, jaka i gdzie ja podbiac(ew.zamiast czego) i czego moge sie spodziewac po wynikach??? Z gory dzieki!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2004 17:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
NEOTRONIKalarm Poziom 13

|
07 Oct 2004 17:42 Re: Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
Jezeli chcesz sprawdzić tylko czy sąprzerwy w obwodzie, to jest proste, nie wiem czy jest jakiś złoty sposób na ten TV. Bterja+żarówka i troszke przewodu=sprawa rozwiązana. :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2004 17:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
07 Oct 2004 18:00 Re: Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
Tak ogólnie to możesz sprawdzić żarówką (zależy tu jaką i w jakich obwodach - napięcia) układy zasilania, przetwornic. Czyli mówiąc prościej te obwody które zasilają poszczególne bloki TV. Na większości druków są opisane wartości napięć, ale tu musisz zwrócić uwagę, o jakiej mocy i napięciu jest ta żarówka którą podłączasz i do jakiego obwodu, który uprzednio odciołeś od obwodu, którym jest on zasilany. Nie wiedząc tego spalisz żarówkę lub co gorsze uszkodzisz dany układ zasilania. Nie prościej to zrobić zwykłym uniwersalnym miernikiem, jest tani, na targu kupisz taki za 20PLN. Odradzam takie próby "na żarówkę", poza koniecznością sprawdzenia sprawności przetwornicy, po odcięciu jej od pozostałej części odbiornika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2004 18:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
redlin Poziom 15

|
07 Oct 2004 19:22 Re: Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
Chodzi mi o taki test na zarowke, o ktorym czytalem np. w serwisie elektroniki("...po sprawdzeniu przetwornicy na zarowce..."), ludzie pisza o tym, jakby to byla dosyc skuteczna metoda(czyli raczej nic sie nie uszkodzi). I wlasnie nie wiem gdzie podpiac ta zarowke(na +B?, a moze zamiast tranzystora kocowego linii?), o jakiej mocy i jakie wnioski wyciagnac z wynikow(swieci\nie swieci\slabo swieci :D). dzieki za zainteresownie. pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
leszczu Poziom 21

|
08 Oct 2004 02:08 Re: Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
witka
tak jak koledzy wcześniej powiedzieli:
test na żarówkę pozwala zorientować się co do prawidłowej pracy przetwornicy- i chodzi w tym teście tylko o sprawdzenie czy stopień mocy odchylania poziomego nie koliduje podczas pracy z przetwornicą,.....np. nie startuje przetwornica: odłaczasz +B czyli zasilanie główne stopnia mocy odchylania , podpinasz się żarówką 40-60W/230V......i masz pogląd na sytuację :jeśli przetwornica wystartuje to uszkodzony stopień odchylania...natomiast gdy przetwornica nadal nie startuje- usterki należałoby szukać w przetwornicy........
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2004 02:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
redlin Poziom 15

|
08 Oct 2004 16:56 Re: Jak sprawdzic na zarowke? |
|
|
|
Dzieki Miglus! Teraz juz wsio jasne. Temat mozna zamknac:)!
|
|
| Back to top |
|
 |