| Author |
danielossss Poziom 14

|
31 May 2007 22:08 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
| Grzechub wrote: |
Do cewek BERU dedykowana swieca to UXF79P (czteroelektrodowa).
Właśnie je testuję :D |
Tylko, że świece są dedykowane pod dany silnik, a nie dane cewki.
|
|
| Back to top |
|
 |
tedek12ab Poziom 1

|
05 Jul 2007 20:04 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam!
U mnie objawy złej pracy cewki to
samochód wogule się nie uruchamiał - a czasem odpalał i nic nie wskazywało na cewkę
I TU znalazłem odpowiedź w sklepie w B-stoku "franscar czy jakoś tak - że jeżeli jest uszkodzenie (przebicie) na pierwszej cewce od paska rozrządu to samochód wcale nie odpali - będzie kręcić i nie zapali
Natomiast jeśli uszkodzeniu idzie tzw 2, 3 lub 4 cewka to odpali ale będzie szarpać i słabnie moc silnika.
Miałem taki objaw wymieniłem tą pierwszą i po bulu jeździ aż miło.
SERDECZNE DZIęKI SPRZEDAWCY ZA BARDZO DOBRą RADE :))
|
|
| Back to top |
|
 |
MALKO1974 Poziom 1

|
11 Jul 2007 16:44 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam, jak to wszystko czytam, to włosy mi dęba stają, chociaż mam już ich niewiele!Mam Renault Megane 2 - 1.6. Odkąd mam ten samochód, czyli około 1,5 roku (kupiłem jak miał niecałem 4 lata) wydaje się, jakby czegoś mu brakowało, słabe przyspieszenie, pod nogą od gazu czuje się jakby piasek, ostatnio wymieniałem koło zmiennych faz rozrządu za 2000 złotych oczywiście razem z paskiem no i dzisiaj cewki zapłonowe za 800 złotych w serwisie...Jezu!!!!O mało nie oszalałem!Nie wiem nawet jakiej firmy mi wstawili te cewki, ale nie mam już siły na ten samochód! A wszyscy mi mówią, jaki wspaniały WÓZ!!!Boję się, że za chwilkę znów coś sie okaże, że coś do roboty!Napiszcie mi, czego się mogę spodziewać po tym samochodzie???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2007 16:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pereek Poziom 1

|
16 Jul 2007 23:55 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam widze ze mam problem podobny do wszystkich ;/ posiadam meganke 1,4 16v z 99/00r w megance mam zainstalowany system intalacji gazowej od jakiegos czasu auto nie ma mocy szarpie dusi się męczy wymieniłem cewke jedną bo padła
wymienaiłem również świece kilkakrotnie ale wywniokowałem ze świece padają (robią się czarne itp itd) jeżdząc na dazie w warsztacie powiedziano mi ze moze być to problem cewek , ze nie daja odpowiednego napiecia i przy benzynie nie robi różnicy jednak przy gazie który ma wiecej oktanów świece dostają po dupie czy jest to możliwe ?? prosze o odpowiedz :) pozdrawiam forumowiczów
|
|
| Back to top |
|
 |
Oloo66 Poziom 13

|
24 Jul 2007 14:46 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW Z CEWKAMI RENAULT:
najpierw zdobyć dobre cewki!!! Założyć bezwzglednie dobre cewki w suche kanały głowicy po owinięciu oringów na cewkach taśmą teflonową dla hydraulików!!! Nie trzeba wymieniać oringów, bo to i tak kicha. Dwa owinięcia taśmą wystarczą. Tyle w temacie. Pozdrawiam wszyskie fora, a szczególnie ELEKTRODĘ
|
|
| Back to top |
|
 |
jontek Poziom 5

|
19 Aug 2007 15:54 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
no tak wykręciłem cewki i faktycznie te oringi zaczynają się sypać
{a cewy mają około roku po wymianie} i pewnie potem zaczynają puszczać wilgoć i cewy zaczynają padać
więc jak kolega pisze owinołem oringi taśmą teflonową puki jeszcze cewki są dobre może to coś pomoże:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Oloo66 Poziom 13

|
23 Sep 2007 21:29 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
nie obrażę się za punkty od posiadaczy Renówek:-)
Wiem co radzę i wiem, że to działa ok. I nikt jeszcze tego nie wynyslił, dziwne.
|
|
| Back to top |
|
 |
genek1000 Poziom 16

|
10 Oct 2007 18:14 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Ktoś to już dawno temu wymyślił, tylko przyszedł pan od finansów i trzeba było zrobić taniej, a co za tym idzie gorzej.:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
19 May 2008 15:32 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
witam,
czy jest jakieś oficjalne potwierdzenie przez firme Renault montowania awaryjnych cewek i zapewnienie o bezpłatnej wymianie po gwaranci na cały samochód? Na co powołac się w serwisie? pare osób pisało że wymienili za darmo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzechub Poziom 6

|
19 May 2008 21:36 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Niestety NIE
|
|
| Back to top |
|
 |
genek1000 Poziom 16

|
19 May 2008 23:26 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Jesli samochód miał wykonane wszystkie przeglądy w ASO i samochod nie jest starszy niż 4 lata i przebieg nie wiekszy niz chyba 80 tys km to jest szansa na wymiane 4 cewek w cenie 1.
|
|
| Back to top |
|
 |
danielossss Poziom 14

|
27 Jul 2008 23:55 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Renault wypiera się odpowiedzialności za bubel, ale podpowiem dla posiadaczy tej marki mających kłopoty z cewkami:
- istnieje nota techniczna do której dostęp ma każde ASO o numerze 4561A, w której jest opisany sposób refinansowania aut z uszkodzonymi cewkami po gwarancji. I jeżeli ASO jest nieświadome proszę nakłonić do poczytania tej noty.
- wiek pojazdu poniżej 48 miesięcy
A i przy wymianie cewki zapłonowej, należy za
każdym razem stosować smar z dodatkiem fluoru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzechub Poziom 6

|
02 Aug 2008 19:24 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Niestety moja Meggi jest starsza o 12 miesięcy :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zdunek 25 Poziom 12

|
27 Nov 2008 19:08 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Posiadam megankę z 2003. 1,4 Silnik szarpał zoriętowałem się
że to cewka na 2 cyl. Do serwisu mam 120 km założyłem cewkę z simsona i przwód na świece ,kupa smiechu w serwisie, dzis mam wszystkie 4 od
simsona i spokuj .
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
09 Jan 2010 18:29 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
mam pytanie do osób które próbował naprawiać nieszczęsną wspomnianą cewkę Sagema.
Czy to przebicie to występuje pomiędzy uzwojeniem pierwotnym i wtórnym?
Czyli, żeby naprawić należy odwinąć uzwojenie pierwotne?
Mam ten sam problem. Samochód muszę mieć sprawny na poniedziałek, a już dziś i jutro nowej cewki nie dostane ;/
|
|
| Back to top |
|
 |
gimak Poziom 21

|
09 Jan 2010 19:33 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Ja mam zagazowaną megankę 1.4-16V koniec 99r. Po roku nie spodobał mi się odgłos wydechu silnika na wolnych obrotach i lekkie drgania drążka zmiany biegów, a w czasie jazdy zwiększone ponad dwukrotnie wskazania chwilowego spalania, innych objawów-kłopotów nie było. Okazało się, że padła jedna cewka (nie wiem jakiej marki). W ASO zaproponowali wymianę wszystkich cewek na pewniaki - wymieniłem. Od tego czasu nie miałem najmniejszego problemu z silnikiem i instalacją gazową. Aktualny przebieg 152 tys.km.
Kolego creepingdeath przypuszczam, że te cewki są nienaprawialne, jednorazowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
09 Jan 2010 19:36 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Kolego gimak patrz pierwszy post w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
09 Jan 2010 20:52 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Mi padły dwie, jedna miała przerwę w uzwojeniu więc musiałem wymienić na nową, druga miała czarne przebicie powyżej gumy. Wysokie napięcie przeznaczone do świecy uciekało przez przebicie do masy. Przebite (spalone) tworzywo usunąłem wiertłem a następnie całą część nad gumą zalałem klejem a la poxipol tylko ze wytrzymałym do 120stC. Jeżdżę na niej bez najmniejszych problemów już kilkanaście tysięcy.
Moim zdaniem przebicie nastąpiło w plastiku nad gumą bo jest tam najcieńszy - ok 1mm. W nowej cewce Beru w tym miejscu widać wyraźnie że plastik jest o wiele grubszy. Myślałem nawet aby profilaktycznie w reszcie Sagemowych cewek zalać feralny fragment klejem ale wiadomo jak działa to nie chce się kombinować... do następnego razu...
Uwaga: klej MUSI wytrzymać wysokie temperatury, podejrzewam że jakieś gówno z kiosku może szybko się spalić i jeszcze będzie problem z okruchami w długim otworze na cewkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2010 20:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18444 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
09 Jan 2010 20:58 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Aktualnie jeżeli ktoś chce kupić na serwisie jedną cewkę to nie sprzedadzą, tylko komplet.
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
09 Jan 2010 20:59 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Moja cewka ma całe uzwojenia. Pierwotne jest ok. Wtórne pokazuje ok 10kΩ. Ale nie widzę wyraźnego śladu upalenia obudowy, dlatego nic nie ruszałem. Być może dodatkowa izolacja na wspomnianym odcinku rzeczywiście by pomogła?
|
|
| Back to top |
|
 |
gimak Poziom 21

|
09 Jan 2010 21:47 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Teraz przypominam sobie, czytałem, ale dawno i zdążyłem zapomnieć. Nic nie stoi na przeszkodzie, spróbować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18444 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
09 Jan 2010 21:51 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Prawda jest taka, że problem przebić dotyczy cewek produkcji firmy Sagem. Modyfikowane cewki ( firmy bodaj Denso) nie mają już takich przypadłości.
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
09 Jan 2010 22:05 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
| Motronic wrote: |
| Prawda jest taka, że problem przebić dotyczy cewek produkcji firmy Sagem. Modyfikowane cewki ( firmy bodaj Denso) nie mają już takich przypadłości. |
Dokładnie tak. Moja wadliwa cewka to Sagem. Mam dwie takie w silniku. Pozostałe dwie już ktoś wcześniej wymienił.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2010 22:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
15 Jan 2010 10:53 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
| Quote: |
| Moja cewka ma całe uzwojenia. Pierwotne jest ok. Wtórne pokazuje ok 10kΩ. Ale nie widzę wyraźnego śladu upalenia obudowy, dlatego nic nie ruszałem. Być może dodatkowa izolacja na wspomnianym odcinku rzeczywiście by pomogła? |
Jeśli uzwojenie ma przejście i niema przepalenia to jak oceniłeś że jest zła?
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
15 Jan 2010 19:01 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Tak, że można ją wyjąć z silnika podczas jego pracy i nie ma żadnej różnicy :D
|
|
| Back to top |
|
 |
galanty Poziom 4

|
16 Jan 2010 23:13 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
U mnie przebicie było w tym miejscu (strzałka):
Ale nie wiem czy będę to próbował naprawić. Swoją drogą, czym można by wypełnić dziurę po przebiciu, aby się nie spaliło i nie przewodziło lepiej niż powietrze ? ;]
PS. Przebicie zdiagnozowałem mierząc opór pomiędzy wyjściem na świece, a tym metalowym oringiem co wystaje poza obudowę.
|
|
| Back to top |
|
 |
creepingdeath Poziom 20

|
17 Jan 2010 11:38 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Najlepiej chyba wypełnić żywicą epoksydową o wysokim współczynniku oporu dielektrycznego. Taką żywicę jak stosuje się do regeneracji trafopowielaczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
20 Jan 2010 10:11 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
trzeba bezwzględnie usunąć spalone tworzywo - działa jak przewodnik. Usunąć i zalać klejem albo żywicą, im grubsza warstwa tym izlolacja lepsza ale wiadomo nie należy przesadzić aby cewka weszła w otwór w głowicy silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
carrot Poziom 23

|
20 Jan 2010 10:25 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Trzeba wywalić Sagema do kosza i założyć Beru albo Denso i zapomnieć o temacie, nie bawić się w reanimację trupa, bo to nie ma sensu
|
|
| Back to top |
|
 |
mczapski Poziom 23

|
20 Jan 2010 11:15 Re: Cewki zapłonowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Ano właśnie. Obecnie cewka kosztuje ok 100 PLN a nawet gdzieś widziałem za 65 PLN. Więc po co robić sobie kłopoty na przyszłość? Ponieważ kiedyś też naprawiałem, ale i tak następowały nowe przebicia więc dałem sobie spokój. W swoim czasie założyłem też jakiś noname za 95 PLN (wówczas za DENSO nowe trzeba było zapłacić ok 200 PLN) i do dzisiaj pracuje.
|
|
| Back to top |
|
 |