| Autor |
Wiadomo¶æ |
marekimp Poziom 9

Do³±czy³: 24 Maj 2004 Posty: 35
|
08 Pa¼ 2004 19:44 Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam
jestem nieszcêsliwym posiadaczem renault megane z 2002 roku 1.4 16V tuz po gwarancji pad³a jedna pózniej druga i trzecia cewka zap³onowa na ¶wiecy,koszt jednej to 250zeta. zrozpaczony pierwsz± rozebra³em i okaza³o siê ¿e ³atwo je naprawiæ . Uszkodazenie polega na zwêgleniu kawa³ka obudowy iskra przebija siê zawsze w jednym miejscu .wywierci³em tam dziurke 3mm , oczy¶ci³em a nastêpnie za³ata³em silikonem samochodowym czerwonym. Zrobi³em ju¿ na tak naprawionych 3500km i jest ok! polecam, jak ktos nie ma kasy a chce dalej jezdziæ. Koszt naprawy to silikon 8 z³ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CAMARENA Poziom 18

Do³±czy³: 04 Lut 2003 Posty: 575 Miasto: suwa³ki
|
08 Pa¼ 2004 19:54 Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
lepiej by³o to za³ataæ jakim¶ epoksydem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marek1 Poziom 13

Do³±czy³: 21 Cze 2004 Posty: 143
|
09 Pa¼ 2004 12:53 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Do kolegi MAREKIMP.
Pomys³ przera¿aj±co prosty i skuteczny.
Szkoda tylko, ¿e kolega w ten sposób da³ zarobiæ ¿abojadom ( zrobili bubel i sprzedali).
Proszê wszystkich posiadaczy Renówek z silnikami 1.4/1.6/1.8 16V z tym samym problemem cewek zap³onowych,nawet po gwarancji, o zwracanie siê do serwisów autoryzowanych. Nawet po gwarancji s± wymieniane za darmo (je¶li jest to tylko parê miesiêcy po gwarancji) lub za czê¶ciow± odp³atno¶ci±,je¶li jest to coraz odleglejszy odstêp czasu od up³yniêcia gwarancji. Ka¿dorazowo trzeba sprawdziæ swoje szanse w serwisie i nie daæ siê przekonaæ,¿e to niemo¿liwe !!!
Pracownicy serwisów nie s± zainteresowani dodatkow± papierkow± prac± przy rozliczaniu napraw gwarancyjnych i oddalaj± pro¶by klientów, z ich szkod±, a zyskiem ¿abojadów.
Jest to wielka wpadka RENAULT i dlatego objêta ca³o¶wiatow± akcj± serwisow± na któr± centrala zarezerwowa³a specjalnie pieni±dze.
Awaryjne cewki wyprodukowa³a firma SAGEM. Zamieniano je potem przez krótki czas na cewki japoñskie DENSO-ca³kowicie bezawaryjne, a ostatnio zamiast SAGEM'a s± instalowane cewki BERU. Jest te¿ poprawiona wersja SAGEM z innym nr katalogowym,ale niewiele lepsza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekimp Poziom 9

Do³±czy³: 24 Maj 2004 Posty: 35
|
09 Pa¼ 2004 15:19 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
dzieki za informacjê, ale ja by³em w serwisie i nic na ten temet nikt nie powiedzia³, ale mam rachunek i tak tej sprawy w takim razie nie zostawie
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
staszeks Poziom 20

Do³±czy³: 22 Cze 2004 Posty: 863
|
09 Pa¼ 2004 18:31 Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
to chyba mój przypadek.
Ju¿ po gwarancji usuwano mi tak± usterkê i to
w przeddzieñ wigilii.Nieswiadomy by³bym zap³aci³.
Skwitowano mnie s³owami "podarunek gwiazdkowy od firmy" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EnduroRider Poziom 10

Do³±czy³: 08 Kwi 2004 Posty: 54 Miasto: [PiÊkNe MiAsTo GdAñSk]
|
05 Sty 2005 12:24 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
mi pad³o 6 cewek, auto ma przejechane 46 kkm !! szlag mnie juz trafia...
rozebra³em te popsute i nic tam nie widzê.
czy kto¶ mo¿e wskazaæ miejsce, gdzie to przebicie najczê¶ciej wystêpuje?
dodam, ¿e cewki popsu³y mi siê na 2 sposoby. albo ca³kowicie nie dzia³a i samochód nie chodzi na wszystkie cylindry albo samochód pracuje równo, ale pojawiaj± siê szarpniêcia i gwa³towny spadek obrotów.
s³ysza³em, ¿e przerwaniu ulegaj± te¿ zwoje. wobec powy¿szego, które zachowanie cewki odpowiada przebicu, a które przerwaniu zwoju? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EnduroRider Poziom 10

|
23 Sty 2005 22:31 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
dobra, sam doszed³em do tego, ¿e w ten sposób da siê naprawiæ te szarpi±ce cewki. nie mog³em jednak nadal ustaliæ dok³adnie miejsca przebicia, wiêc na³o¿y³em grubsz± warstwê silikonu na ca³± t± plastikow± czê¶æ (w kolorze ¿ó³tym). i pomog³o!
znowu wróci³a przyjemno¶æ z jazdy - samochód nie szarpie i jest zdecydowanie bardziej ¿wawy. podsumowuj±c - opisany powy¿ej sposób dzia³a! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ Poziom 25

|
23 Sty 2005 22:38 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Có¿...
Sagem robi mo¿e dobre telefony komórkowe,ale w dziedzinie cewek zap³onowych jest ignorantem.Renault wziê³o siê na sposób i ju¿ s± montowane cewki innego producenta,Bougicord i ile pamietam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EnduroRider Poziom 10

|
26 Lut 2005 13:21 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
po pewnym czasie usterka powróci³a, zdrapa³em wiêc t± warstwê czerwonego silikonu samochodowego, w norauto zakupi³em specjlan± masê epoksydow± (jak plastelina w dwóch kawa³kach - twardnieje po zmieszaniu) i to pomog³o. tak¿e gdyby kto¶ mia³ podobny problem, to rozwi±zaniem jest szczelne zaklejenie tego ¿ó³to-szarego plastikowego elementu cewki. aczkolwiek niestety czasami cewki padaj± tak¿e na uzwojeniu i na to nie ma ju¿ rady.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
26 Lut 2005 13:21 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Darek Sz. Poziom 1

Do³±czy³: 18 Kwi 2006 Posty: 1 Miasto: garwolin
|
18 Kwi 2006 17:21 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Cze¶æ - jestem posiadaczem Renault Megane combi 01. Od pewnego czasu mam problemy z nierównymi skacz±cymi obrotami silnika, skacz±c± dzwigni± zmiany biegów i zapalaj±cymi siê kontrolkami oraz ga¶niêciem silnika. Z przeczytanych na forum informacji wiem ju¿ ¿e to cewka zap³onowa. By³em ju¿ w 3 warsztatach samochodowych i straci³em tylko kasê a problem dzlej jest. Czy kto¶ mo¿e mi wyt³umaczyæ czy je¿eli zamówiê w sklepie cewkê czy mo¿na j± samemu wymieniæ, gdzie trzeba jej szukaæ i pod mask±. Wiem ¿e jest ich kilka czy ma znaczenie która mi pad³a czy wszystkie s± takie same. proszê o krótki instrukta¿ w kilku punktach jak± kupiæ, gdzie siê znajduje i jak wymieniæ - z góry dziêki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EnduroRider Poziom 10

|
18 Kwi 2006 19:46 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
cewki znajduj± siê pod plastikow± os³ona silnika. jak stoisz przed samochodem, to najpierw podnosisz przód plastiku (2 zaczepy) a nastêpnie wysuwasz do siebie.
¿eby wykrêciæ cewki musisz najpierw po¶ciagaæ kabelki. potem torx chyba rozmiar 6 i cewki s± gotowe do wyci±gniêcia.
wszystkie 4 s± jednakowe. metod± prób i b³êdów sprawdzisz która ci posz³a, ale mo¿e byæ i tak, ¿e posz³a para, co mi siê choæby ostatnio zdarzy³o.
nie kupuj w serwisie, bo ciê skasuj± "jak za zbo¿e". polecam sklep internetowy z warszawy (nie pamiêtam nazwy, ale znajdziesz pewnie w google). cena od 100 do ok. 150 z³ w zale¿no¶ci od firmy (no name, sagem, beru). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kukasz Poziom 1

Do³±czy³: 19 Lip 2006 Posty: 1 Miasto: Elblag
|
19 Lip 2006 22:28 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam serdecznie,
jestem posiadaczem Megane II 1.6 16V. Samochod w zasadzie miesiac po zakupie zaczal tracic moc przy przyspieszaniu, glownie na zimnym silniku (wciskal ladnie w siedzenie i niespodziewanie "puszczal" pomimo gazu "do deski" za chwile znowu lapal itd.). Podobnie na swiatlach odczuwa sie, ze silnik jak by "podskakiwal" pod maska, subtelne ale dostrzegalne. Na goracym silniku nie mam zadnych problemow, aczkowliek bywaja dni, ze wydaje mi sie iz samochod jak by mial wiekszego kopa, a czasem tak przymuli, ze poplakac sie mozna.
Jezdzilem po serwisie, pisalem do centrali Renault. Zrzucili wine na sonde lambda, ktora 2 razy wymieniali: 1szy raz by sprawdzic czy to jej wina, 2gi raz gdyz sie okazalo, ze popsuli poprzednia sonde przy sprawdzaniu i zaczela sie palic kontrolka katalizatora. Nastepnie zwalili wine na paliwo, ze pewnie brudne bylo, zebym zmienil stacje i bedzie dobrze. Tankowalem juz chyba we wszystkich stacjach i nic. Centrala odpisala grzecznie, ze taka jest charakterystyka silnika i tak ma po prostu byc. Hmm, czy rzeczywiscie ten silnik ma tak pracowac? Bo jezdze nim juz 1,5 roku i ciagle jest tak samo.
Natrafilem na wasze forum z Grona.net i zainteresowalem sie tematem o cewkach. Czy to moze miec cos wspolnego?
Dziekuje za wszelkie uwagi i pomoc.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PeterFrost1 Poziom 2

Do³±czy³: 19 Sty 2006 Posty: 3 Miasto: Ruda ¦l±ska
|
06 Sie 2006 19:38 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam
Mia³em ten sam problem, tzn szarpanie przy przyspieszaniu. Zaczê³o sie to 4 miesi±ce temu - najpierw na zimnym silniku, potem gdy wy³±cza³o siê ssanie to samochód jecha³ ok. Ostatnio jednak szarpanie pojawi³o siê te¿ przy silniku ciep³ym i to tak ¿e jechaæ siê nie da³o.
Przyczyn± by³a cewka, tyle tylko ¿e ja mam megankê z silnikiem K4J z 2001 roku. Pozna³em to po czarnej ¶wiecy na jednej z cewek, po wyczyszczeniu ¶wiec i zmianie miejsca cewki na inny cylinder potwierdzi³o siê moje przypuszczenie - na tym nowym miejscu te¿ ¶wieca by³a czarna. Wymieni³em dwie cewki sagem na japoñskie Denso -ka¿da za 110 zeta, do tego wymieni³em ¶wiece na Champion EON1 i teraz meganka ¶miaga a¿ mi³o.
Pozdrawiam
PeterFrost |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mkolakow Poziom 1

Do³±czy³: 18 Wrz 2006 Posty: 1 Miasto: Nadarzyn
|
18 Wrz 2006 16:27 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam
Czy gdzie¶ mo¿na jeszcze te cewki Denso kupiæ?
Pro¶ba o info
dziêki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
18 Wrz 2006 16:27 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
winner Poziom 2

Do³±czy³: 15 Lis 2006 Posty: 2 Miasto: Katowice
|
16 Lis 2006 09:06 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Wiadomo¶æ dla Kukasza z Elbl±ga.
Mój Megane 1,6 16 V r. 2004 od pocz±tku traci³ moc przy przyspieszaniu - wypisz wymaluj identyczne sprawa jak± ty opisujesz. Dodatkowo silnik skacze na wolnych obrotach "na zimno".Walczy³em 2 lata z ASO i bez skutku. Podobno sprawdzili wszystko co mo¿na i na koniec "spece" z R. Polska napisali mi tak± sam± bzdurê jak Tobie, ¿e ten typ tak ma. Niewielka, chwilowa poprawa, nast±pi³a po wymianie filtrów paliwa i powietrza, ale szybko wszytko wróci³o do normy. Tu¿ po gwarancji pad³a cewka. Wymienili mi j± bezkosztowo, ale stwierdzili jednocze¶nie, ¿e moje auto ma nie swoje cewki, tj. z 2002, a moje auto jest 2004. Walka o to kuriozum to inna historia. Wymiana cewki nie spowodowa³a poprawy ogólnej pracy silnika - dalej siê d³awi³. Prze³om nast±pi³ gdy przy wymianie opon w ASO (mam czujniki ci¶nienia) podpiêli siê pod komputer aby na zimê zmniejszyæ czu³o¶æ jego reakcji na duze skoki temperatury. Nie wiem co zrobili, ale na drugi dzieñ po odpaleniu silnika wszystko by³o ju¿ jak nale¿y. Przy moim wyczuleniu zauwa¿am czasami jakie¶ minimalne zad³awienie, ale jest to nic w porównaniu z tym co by³o dotyczczas. Nie wiem czy jest to sprawa jakiego¶ "dopasowania" siê nowej cewki, czy te¿ przez przypadek ASO wprowadzi³o zmianê do oprogramowania, która jako¶ siê wi±¿e z prac± silnika. Od 2 tygodni autko je¼dzi jak nale¿y, chocia¿ dalej na zimnym silniku wolne obroty wrêcz skacz± (auto a¿ ca³e mocno dr¿y). Te¿ zamierzam zmieniæ wszystkie cewki na DENSO lub BERU - te drugie s± ³atwiej dostêpne - aby mieæ spokój z silnikiem i nie baæ siê przy wyjazdach na narty, ¿e nie wrócê bo spali siê cewka. Mo¿e te¿ zniknie draganie wolnych obrotów. Wejdê te¿ w kontakt z ASO aby ruszyli mózgami i pomysleli co zrobili z komputerem, ¿e jest tak dobrze, a co by³o nie do usuniêcia przez 2 lata!!!!!!!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre73 Poziom 11

Do³±czy³: 13 Mar 2004 Posty: 76
|
16 Lis 2006 10:35 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
U mnie pad³y tak cewki, ¿e sie nie da³o ich naprawiæ. W ci±gu 33 tys km wymieni³em 3 cewki. Mam starsz± renówkê i inny model a problem ten sam. Cewki podwójne 2 sztuki, producent oczywi¶cie Sagem. Dziwnie sie s³ucha was, ¿e w nowszych renówkach od nowa zaprojektowane silniki i cewki maj± podobne problemy jak stare. Obecnie ostatni± cewkê zalo¿y³em od jakiego¶ polskiego producenta. Najtañsza z nich bo kosztowa³a 90 z³ a lepiej skonstru³owana. W miejscu gdzie stara cewka mia³a przebicie, w nowej jest inaczej wyprofilowana masa zywiczna i oddalone s± blachy rdzenia. Jak na razie chodzi bezproblemowo. Pewnie prêdzej mi padnie druga cewka bo jest Sagema. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mczapski Poziom 22

Do³±czy³: 23 Kwi 2004 Posty: 2407 Miasto: Warszawa
|
16 Lis 2006 12:39 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Wszystko siê zgadza. SAGEM wycofa³ siê formalnie z produkcji bowiem wykupi³ (takie mam wie¶ci) wytwórniê BERU albo przynajmniej produkcjê tego wyrobu. Ciekawe natomiast kto siê przyczyni³, i¿ rzekomo DENSO wycofa³o siê z dostawy cewek na Europê? A trzeba przyznaæ, ¿e ich cewki nie do zamêczenia. Domy¶lam siê, ¿e dzia³ania marketingowe i nie tylko. Efekt brak nowych cewek DENSO w sieci handlowej a przynajmniej tak to odczu³em. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzechub Poziom 6

Do³±czy³: 13 Mar 2002 Posty: 17
|
23 Lis 2006 22:23 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Podobnie u mnie. Wymiana pary na BERU rozwi±za³a problem. Auto-Wójcik Wroc³aw cena ok 100/szt. Uszkodzona cewka mia³a wyra¼nie zani¿on± warto¶æ rezystancji w obwodzie wtórnym. Pomiar wykaza³ 8,9kOhma. Warto¶æ minimalna dla SAGEM'ów to 9,0k. Usterka wyst±pi³a nagle objawiaj±c siê wyczuwalnym wzrostem drgañ silnika. Spadek mocy itd.
Przez prawie tydzieñ "je¼dzi³em" ...? . Po wymianie pary po 2 tygodniach domówi³em i wymieni³em drug± parê. By³ to wynik przegrzebania WWW i zebrania ewidentnie z³ej opinii na temat SAGEM'ów . Typ BERU to ZS-052.
Z lewej bubel
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
23.54 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
¿eton Poziom 2

Do³±czy³: 26 Lis 2006 Posty: 3 Miasto: Zgorzelec
|
26 Lis 2006 11:45 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
posiadam megankê II sedan z silnikiem 1600 cm w³a¶nie wczoraj prawdopodobnie wysiad³a mi cewka zap³onowa, auto naby³em nowe u dilera w marcu 2004 r., pytanie czy serwis powinien bezp³atnie wymieniæ cewkê, czy te¿ jest to ju¿ d³u¿szy okres po gwarancji i wymiana nieszczêsnej cewki bêdzie odp³atna, auto straci³o moc a na wolnych obrotach silnik wyczuwalnie ma wiêksze wibracje, sam narazie nie bra³em siê do wyci±gniecia z silnika cewki, nie ma mo¿liwo¶ci bez wyci±gniêcia cewki odczytania firmy która j± wyprodukowa³a |
|
| Powrót do góry |
|
 |
winner Poziom 2

Do³±czy³: 15 Lis 2006 Posty: 2 Miasto: Katowice
|
29 Lis 2006 08:55 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
| Grzechub napisa³: |
Podobnie u mnie. Wymiana pary na BERU rozwi±za³a problem. Auto-Wójcik Wroc³aw cena ok 100/szt.
Typ BERU to ZS-052.
Z lewej bubel |
Czy Auto-Wójcik to wiarygodny sprzedawca? Chcê kupiæ od nich wysy³kowo 4 cewki BERU ZS-052, ale zorientowa³em siê, ¿ tego typu cewki marki Beru chodz± w innych sklepach o 50-60z³ dro¿ej. To powoduje w±tpliwo¶ci, czy te¿ na pewno s± one oryginalne. W hurtowniach motoryzacyjnych powiedziano mi, ¿e cena detaliczna 103 z³ jest ciê¿ka do soi±gniêcia, tzn. tylko przy max. niskiej mar¿y sprzedawcy.
Czy mam ryzykowaæ zakup w Auto-Wójcik wroc³aw? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bogdan gruchala Poziom 13

Do³±czy³: 21 Sie 2006 Posty: 136 Miasto: sosnowiec
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mczapski Poziom 22

Do³±czy³: 23 Kwi 2004 Posty: 2407 Miasto: Warszawa
|
29 Lis 2006 12:14 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Serwisy a dok³adniej ich pracownicy staraj± siê unikaæ wymiany jak siê tylko da. Oczywi¶cie mowa o sytuacji kiedy zastosowano cewki SAGEM. Co ciekawe przedstawiciel firmy RENAULT tak¿e kluczy chocia¿ wydano serwisom zalecenia aby wymieniaæ. W sumie drañstwo w³a¶ciwe dla Polski. Jak ja da³em siê zrobiæ motywowany po¶piechem to wstyd siê przyznaæ. Jedyny wniosek, ¿e jeste¶my spo³eczeñstwem oszustów. A co do ceny cewki rzêdu 100 PLN to mo¿e niekoniecznie dotyczy BERU. Pojawi³y siê no name za tak± cenê. Jedn± u¿ytkowa³em pozytywnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przemekppaw Poziom 1

Do³±czy³: 06 Gru 2006 Posty: 1 Miasto: lodz
|
06 Gru 2006 18:48 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
cewki do renowek 16-sto zaworowych w najlepszej cenie sa w lodzi
na radwanskiej 51 w sklepie renault. za oryginalna cewke beru
w opakoewaniu renault zaplacilem tylko jedyne 160 zl chociaz w serwisie wolali za taka sama ceweczke 250 zl netto.
pozdrawiam innych zmotoryzowanych Renaultowiczow. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzechub Poziom 6

|
09 Gru 2006 20:51 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
¯eton : od³±cz wtyczkê od cewki, kluczem 10 odkrêæ ¶rubê mocujac± i wyciagnij cewkê . Obejrzyj napisy i ju¿ wiesz co masz. Winner : opakowanie by³o oryginalne Beru AG.....ZS052 0 040 100 052, na cewkach podobnie. ZS052 instalowano nie tylko w Renaultach !. Wykonanie Beru to te które maj± wzmocnion± izolacjê na odcinku wyj¶cia WN. :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
¿eton Poziom 2

|
10 Gru 2006 08:42 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam. Chcê poinformowaæ, i¿ by³em ze swoj± Megank± II Sedan w serwisie Renault, wymieniono mi 4 cewki pomimo, i¿ tylko 1 by³a niesprawna, by³y to cewki firmy SAGEM, 3 cewki zainstalowano za darmo natomiast za 1, t± niesprawn± zap³aci³em razem z wymian± 419 z³, w sklepie tej samej firmy o 100 zl tañsza, pyta³em w serwisie dlaczego montowane s± cewki firmy SAGEM skoro s± one wadliwe, odpowiedziano, ¿e cewki te s± ju¿ II generacji i nie powinno byæ z nimi k³opotów, na pytanie dlaczego 3 s± za darmo a za 1 muszê p³aciæ, odpowiedziano, ¿e tak jest i tyle. Nie udzielono mi w tym wzglêdzie ¿adnej sensownej odpowiedzi. W zwiazku z tym z³o¿y³em reklamacjê do Centrali Renault Polska, narazie nie mam konkretnej odpowiedzi, poinformowano mnie ¿e sprawa zostanie wyja¶niona. Nadmieniam, ¿e auto od w marcu 2006 r. nie posiada ju¿ gwarancji. Jest to dla mnie dziwny fakt, skoro wymienia siê 3 cewki w ramach gwarancji i to te sprawne to dlaczego musialem zap³aciæ za tê 1 wadliw±. Czy kto¶ mo¿e spotka³ siê z takim przypadkiem w serwisach Renault. Pozdrawiam wszystkich uzytkowników Renówek i nie tylko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brutuz Poziom 9

Do³±czy³: 01 Sty 2007 Posty: 36 Miasto: £ód¼
|
25 Sty 2007 11:50 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Szkoda ¿e nie wszed³em na ta strone rok temu. w mojej megance 1,6 AiR wysiad³y 2 cewki. By³o to po gwarancji. W serwisie zabulilem za ich wymianê. Nikt nie wspomnial o jakie¶ wadliwej serii cewek.
Zobacze fakture ale to chyba juz za po¼no Serwis Renault w £odzi Przygudcy pewno nie bêdzie chcia³ o tym gadaæ. Pozdrawiam Meganowców. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzechub Poziom 6

|
25 Sty 2007 15:45 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Cikawe czy zaproponowano Ci wtedy wymianê ¶wiec zap³onowych ?.
Do cewek BERU dedykowana swieca to UXF79P (czteroelektrodowa).
W³a¶nie je testujê :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
¿eton Poziom 2

|
28 Sty 2007 17:48 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
Witam, informujê, ¿e po interwencji Renault Polska serwis zwróci³ mi 95 % z kwoty któr± zap³acilem za nieszczêsn± cewkê, dodam ¿e pomimo przychylnej decyzji ze strony Renault Polska serwis oci±ga³ siê ze zwrotem pieniêdzy, ale w koñcu odzyska³em, wychodzi na to,¿e nie s³usznie pobrano op³atê za cewkê. Serwis nie raczy³ wyja¶niæ dlaczego zosta³a pobrana op³ata z tytu³u wymiany wadliwej cewki. Pozdrawiam uzytkowników Renówek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzechub Poziom 6

|
24 Lut 2007 20:15 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
UXF-y zachowuj± siê OK. Bez problemu rozruch przy -15 jak i w deszcz :D.
Zu¿ycie ¶rednie ustabilizowa³o siê na poziomie 6,3 l/100 tyle mówi wska¼nik komputera pok³adowego . Brak problemów z przyspieszaniem autko bardziej elastyczne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mitsubishi1100 Poziom 2

Do³±czy³: 25 Lut 2007 Posty: 2 Miasto: Nowa Ruda
|
25 Lut 2007 13:20 Re: Cewki zap³onowe w nowych silnikach renault-naprawa |
|
|
|
witam jechalem autem byl jakis taki slaby w pewnym momencie zaczelo nim szarpac szczelac obrotomierz latal jak wsciek³y ,dzisiaj wsiadlem do megi krêce krêce i nic nie zagada³a myslicie ze to cewka mam motor 1.6 8v pomózcie 3 dni temu mialem wymiane glowicy pop³yn±lem 600zl teraz to |
|
| Powrót do góry |
|
 |