Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.
Autor
Wiadomość
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#1 Post autora tematu 23 Gru 2010 19:32   

słaby zasięg wifi w domu


Witam. Mieszkam w piętrowym domu (wybudowanym kilkanaście lat temu - ściany nie są ani pancerne, ani z dykty) ok. 70m2 dół i taka sama góra. Kupiłem router TP-LINK TL-WR741ND (ma on jedną antenkę). Podłączyłem go do internetu z Multimedia Polska (prędkość internetu 256kbps) przez modem od dostawcy. W pokoju, w którym jest router (na piętrze) wszystko działa, ale w innym pokoju również na górze sygnał jest już słaby. Gdy zejdę na dół, to zasięg mam tylko w niektórych miejscach, a w dodatku co jakiś czas się on urywa. Dokupiłem dokręcaną antenę TP-LINK o mocy 8dB, ale nie poprawiło to sygnału. Co zrobić, aby mieć sygnał w całym domu (tylko proszę bez odpowiedzi typu "testuj", "musisz sam sprawdzić, bo niewiadomo od czego to zależy"; jak bym miał sklep, to codziennie testował bym inny router).

Czy na sygnał mogą mieć wpływ:
1) to że router ma tylko jedną antenkę - może kupić coś z trzema i to pomoże
2) marka - czy coś innej firmy miałoby lepszy zasięg (jedni piszą, że TP-LINK to bardzo dobra firma, a inni że to słaba chińszczyzna)
3) moje laptopy od czasu do czasu łapią zasięg pewnych sieci "Netsystem 1H", "Netsystem 2H", "Netsystem 3H" - to chyba nadajniki lokalnego dostawcy radiowego internetu, bo nazywa się on właśnie "Netsystem"; zauważyłem, że gdy jestem na parterze i łapie zasięg z mojego routera, a nie łapie z nadajników i za chwilę pojawi się sygnał "Netsystem", to w tym samym momencie tracę sygnał z routera. Czy to może mieć jakiś wpływ na zasięg czy to tylko przypadek?
4) w routerze kanał miałem ustawiony na Auto - dzisiaj zmieniłem na 6 - nic to nie dało
5) internetu chciałbym używać na laptopie Asus (przeważnie leży on na biurku na górze, ale gdy na próbę zniosłem go na dół, to z sygnałem było bardzo słabo), laptopie Samsung (jego używam głównie na parterze i sygnał oscyluje 1-2 kreski i co jakiś czas wogóle się urywa), odtwarzaczu Blu-ray LG na parterze (sygnał podobnie jak w Samsungu), i na tablecie z Androidem z Allegro - coś takiego:
Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.

I na nim zasięg na górze średni (zależy od pokoju), a na dole 1 kreska i to tylko w niektórych miejscach (a z niego ze względu na mobilność chciałbym korzystać w całym domu. Może to sprzęt słabej jakości, ale gdy byłem na wakacjach w Chorwacji (chyba troszkę mniej rozwinięty kraj niż Polska) to tam gdzie nocowałem nie miałem problemów z internetem przez wifi (a nie był to luksusowy hotel tylko zwykłe prywatne apartamenty)).

6) Czy tak niska prędkość internetu, który dostarcza mi Multimedia (chyba w Afryce mają lepsze możliwości techniczne, a nie mieszkam na odludziu) może wpływać na słabość zasięgu?

Proszę o jakieś podpowiedzi.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#2 23 Gru 2010 20:04   

Re: słaby zasięg wifi w domu


WIFI w zabudowie to jedno równanie z wieloma niewiadomymi. Jak szukasz niezawodnego rozwiązania bez żadnych prób i testów to postaw APek w każdym pokoju i połącz je kablem i będziesz miał bezprzewodową łącze na 100% wszędzie.

Ja bym zaczął od analizy sygnału w miejscach gdzie chcesz odbierać. Zainstaluj inssider-a na laptopie i zmierz sygnał w tych miejscach. Sprawdź czy inne sieci nie nadają na tym samym (bliskim) kanale. Zamieść wyniki ze skanów, podaj nazwę twoje sieci, podpisz wyniki.

Dodano po 1 [minuty]:

Obrazki dodaj w/g zasad tego forum Obrazki z imageshmacka/fotosika/froga i innych obrazkowych serwisów znikną po jakimś czasie i tu zostanie czarna dziura - a tego to raczej nie chcemy. Poza tym przebijanie się przez reklamy i wolne download na tych serwisach od tych obrazków skutecznie odstrasza od twojego tematu.
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#3 Post autora tematu 23 Gru 2010 20:34   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Zaraz spróbuje zainstalować ten program i sprawdzić.

A tymczasem mam takie pytanie: co może zmniejszać zasięg wifi? Przed chwilą moja siostra oglądała telewizor (normalna naziemna analogowa telewizja) i w pewnym momencie obraz stał się szary, zaczął szumieć, i słychać było głos sąsiada, który tłumaczy komuś drogę (ma on jakieś cb dalekiego zasięgu z ponad 10 m anteną).
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#4 23 Gru 2010 20:41   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Przepustowość łącza WIFI zmniejsza następujące
- inne urządzenia WIFI na tym samym (sąsiednich kanałach)
- odległość
- przeszkody
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2010 20:41   





Powrót do góry
   
YreQ
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 14
Miasto: Legnica

Post#5 24 Gru 2010 13:50   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Ja mam podobny problem, dodatkowo z podłaczeniem tv i n-ki.
Tutaj teraz napisalem na forum
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1859780.html
Z tego co wycziłem, mój router nadaje sygnał horyzontalnie, chyba tak jak twój, bez wzgledu na rodzaj anteny, dlatego sygnał masz na jednej kondygnacji.
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#6 Post autora tematu 24 Gru 2010 13:55   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Zainstalowałem tego inssider-a i oto wyniki (moja sieć "IiJ"):
Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.
a oto plan mojego domu:
Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.

No i co w związku z tymi wynikami?
Powrót do góry
   
dual
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 356
Miasto: Dębica

Post#7 24 Gru 2010 14:02   

Re: słaby zasięg wifi w domu


To się często zdarza , bo stropy w odróżnieniu od ścian są bardziej masywne i co najważniejsze - zbrojone . Miałem podobny problem i załatwiłem to dodając na parterze repaeter . Teraz nawet w piwnicy jest sygnał i pokrywa cały dom .
Powrót do góry
   
YreQ
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 14
Miasto: Legnica

Post#8 24 Gru 2010 14:19   

Re: słaby zasięg wifi w domu


dual napisał:
To się często zdarza , bo stropy w odróżnieniu od ścian są bardziej masywne i co najważniejsze - zbrojone . Miałem podobny problem i załatwiłem to dodając na parterze repaeter . Teraz nawet w piwnicy jest sygnał i pokrywa cały dom .


A jak go podlączyłeś? On łapie slaby sygnał i go wzmacnia działając jak router? Jaki jest koszt takiego urządzenia i gdzie można nabyć?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2010 14:19   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9239

Post#9 24 Gru 2010 14:21   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Cytat:
A jak go podlączyłeś? On łapie slaby sygnał i go wzmacnia działając jak router? Jaki jest koszt takiego urządzenia i gdzie można nabyć?

Na repeatery nie rób sobie smak bo to jest kicha i możesz mieć więcej kłopotów niż pożytku.
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#10 Post autora tematu 24 Gru 2010 14:38   

Re: słaby zasięg wifi w domu


hermes-80 napisał:
Cytat:
A jak go podlączyłeś? On łapie slaby sygnał i go wzmacnia działając jak router? Jaki jest koszt takiego urządzenia i gdzie można nabyć?

Na repeatery nie rób sobie smak bo to jest kicha i możesz mieć więcej kłopotów niż pożytku.


To co w takim razie zrobić? Czy mogę zrobić coś takiego: kupić jakiś router z dwoma lub trzema antenkami i postawić go na górze, a na dole pociągnąć kabel i wpiąć ten jedno-antenkowy, który mam teraz i on rozsyłałby mi sygnał na parterze (czy ten TP-LINK może pełnić funkcjępunktu dostępowego)?

Nikt nie wypowiedział się jeszcze na moje pytania z pierwszego postu - czy router dwu albo trzy-antenkowy daje lepszy zasięg od jedno-antenkowego i czy warto kupować sprzęt firmy TP-LINK?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2010 14:38   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9239

Post#11 24 Gru 2010 15:00pomocny post - solucja   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Oj w domu jakość sygnału WIFI to loteria - wpływ na to ma zarówno sygnał z routera jak i sygnał z anteny laptopa która może być słaba.
Routery z 3 antenkami raczej lepiej rozkładają sygnał i wyłapują go z źródeł emisji więc tak router z 3 antenkami lepiej radzi sobie z rozłożeniem wifi w domu jak i zwiększa pasmo transmisyjne z 150 do 300 Mb/s.

Cytat:
czy mogę zrobić coś takiego: kupić jakiś router z dwoma lub trzema antenkami i postawić go na górze, a na dole pociągnąć kabel i wpiąć ten jedno-antenowy, który mam teraz i on rozsyłałby mi sygnał na parterze


To bardzo dobry pomysł i tak powinieneś zrobić i będzie to działało.
InSSider pokazuje, że u ciebie pokój 3 i pokój 4 ma problemy z wifi ponieważ sygnał powinien być na poziomie -70dB lub większy w tedy mamy przyjmijmy stabilny sygnał jeśli nie ma innych zakłóceń spowodowanych odbiciami fal lub innymi sieciami WIFI w pobliżu.
- Im więcej pomieszczeń w domu i przeszkód na drodze wifi tym więcej fal odbitych -
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#12 Post autora tematu 24 Gru 2010 15:23   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Sprawdzałem inssiderem na laptopie Samsung (wcześniej robiłem wszystko na Asusie) w pokoju 3 i wyszło coś takiego:
Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.
czym mogą być spowodowane takie zakłócenia?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9239

Post#13 24 Gru 2010 15:29   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Niestabilną praca radia wifi na routerze, dużym tłumieniem obiektów, odbiciami fal, kiepskiej jakości antenami w laptopach.
Powodów może być wiele bo wifi w domu to loteria - jedynym wyjściem jest postawienie AP w problematycznych miejscach.
Przy takich zakłóceniach jakie ty masz niemożliwe jest korzystanie z netu.
Wymagany sygnał to około -70dB i w dodatku stabilny.
Ty w tym pokoju masz koło -95dB, a te skoki to jakieś zakłócenia może związane z falami odbitymi.
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#14 Post autora tematu 24 Gru 2010 16:50   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Mam jeszcze pytanie o anteny. Tak jak na początku pisałem, w routerze standardowa antena ma 2 lub 3 dB, a ta którą dokupiłem jest na kablu i ma 8 dB, jest 7 cm dłuższa, ale wg inssidera nie poprawia ona sygnału. Jeżeli już muszę ciągnąć na dół kabel, to chciałbym, aby jeden router pokrywał całe piętro, a drugi cały parter. Czy w taki razie ma sens dokupywanie anten, a jeśli tak,to jakich?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9239

Post#15 24 Gru 2010 16:56   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Pewnie kopiłeś antenę za 5 zł - na allegro wiec się nie dziw, że działa gorzej niż ta fabryczna :!:
Antena dookolna im ma większy zysk tym mniejszy kąt promieniowania pionowego więc rzędu < 10 stopni.
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#16 Post autora tematu 24 Gru 2010 18:56   

Re: słaby zasięg wifi w domu


hermes-80 napisał:
Pewnie kopiłeś antenę za 5 zł - na allegro wiec się nie dziw, że działa gorzej niż ta fabryczna :!:
Antena dookolna im ma większy zysk tym mniejszy kąt promieniowania pionowego więc rzędu < 10 stopni.


1) Kupiłem antenę TP-LINK za 55 zł w sklepie komputerowym. Już nie wierzę, że jeden router zapewni mi zasięg w całym domu, ale chciałbym jeszcze poprawić zasięg w pokoju 2 (router jest w pokoju 1) i ewentualnie zapewnić dobry zasięg w pokoju 4, gdy drugi router będzie w pokoju 3. Jaka antena byłaby najlepsza (taka żeby pokryła całe piętro) i gdzie ją kupić?

2) Zdecydowałem się, że pociągnę kabel z pokoju 1 do pokoju 3. I mam takie pytania:
a) obecnie mam router TP-LINK TL-WR741ND. Muszę kupić jakiś drugi. I myślę nad czymś takim (firma TP-LINK):
- TL-WR1043ND (Link) to jest router i czy on mógłby być punktem dostępowym na parterze połączonym kablem Ethernet z routerem na górze?
albo
- TL-WA901ND (Link) to typowy punkt dostępowy - zastanawia mnie tylko jego specyfikacja dot. portów: "1 port 10/100 Ethernet, RJ45, wsparcie PoE" - do którego wejścia miałbym wpiąć kabel puszczony z góry?

Które urządzenie lepiej wybrać?


Przyjmując, że wybiorę pierwszą opcję - czy mój obecny router mógłby służyć za punkt dostępowy? Jeśli tak, to który model lepiej podłączyć do internetu i zostawić na piętrze, a który powinien posłużyć za AP na parterze?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#17 24 Gru 2010 20:02   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Każdy router da się ustawić jako APek.

Jeżeli chodzi o WIFI w zabudowie - jedna ściana zwykle OK, dwie - być może, trzy raczej nie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2010 20:02   





Powrót do góry
   
dual
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 356
Miasto: Dębica

Post#18 25 Gru 2010 21:14   

Re: słaby zasięg wifi w domu


Repaeter to żadna sztuka i wystarczy tak jak u mnie kupić router D-Link DAP-1160 oferujący taką funkcję , a potem zgodnie z instrukcją skonfigurować go jako "przeźroczysty" repaeter i postawić w miejscu pozwalającym na poszerzenie obszaru zasięgu . Reszta sprzętu PC nie wymaga przestawień , bo repater działa dokładnie jak stacja przekaźnikowa powielając ustawienia stacji głównej AP . U mnie to działa więc nie mówię bezpodstawnie . Pozdrawiam
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#19 Post autora tematu 28 Gru 2010 16:02   

Re: Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.


Czekam na kuriera z routerem i mam jeszcze pytanie o podłączenie. Do routera na górze wpinam modem do gniazda WAN, następnie wpinam jeden koniec skrętki do jednego z jego gniazd LAN i ten sam kabel wpinam do routera na parterze do gniazda WAN. Dobrze myślę?
Czy będzie potrzebna jakaś dodatkowa konfiguracja sieci?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#20 28 Gru 2010 16:40   

Re: Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.


Router Frania-20G czy Zosia-40N ?
Powrót do góry
   
matio_turbo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 65

Post#21 Post autora tematu 28 Gru 2010 16:44   

Re: Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.


Teraz mam router z Lite N, a zamówiłem z pełnym N i jeszcze nie wiem, który będzie na górze, a który na dole (będę testował). Wczoraj pociągnąłem skrętkę z góry na dół, tylko nie jestem pewien w jakie porty wpiąć ten kabel do tych urządzeń (na górze będzie działał jako router, a na dole jako Access Point).
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#22 28 Gru 2010 18:49pomocny post - solucja   

Re: Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.


Ustaw nowy router (router2)
- wyłącz DHCP server
- skonfiguruj i zabezpiecz wireless
- zmień LAN IP na 192.168.1.155

Podłącz [głównyrouter] ==== (port LaN)[router2]

port WAN w router2 zostawiasz pusty
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Słaby zasięg wifi w domu. Gubi sygnał. Router TP-LINK.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router TP Link tl wr340g - słaby zasięg (23)
Słaby sygnał WiFi w domu. (5)
Radiówka gubi zasięg. Czy router zakłóca sygnał? (3)
ZTE MF195 - Gubi zasięg, słaby sygnał (37)
słaby zasięg WiFi Router TP-Link TD-W8901G i kartaTL-WN551G (16)
słaby sygnał wifi router tp-link (14)
Router z D-link G624T - słaby sygnał wi-fi w domu (4)
TP-LINK WR841N - Słaby zasięg wifi w domu (9)
tp-link td-w8901g słaby zasięg wifi (4)
Router tp-link WR741ND bardzo słaby zasięg (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.179 seconds

elektroda.pl temat RSS