FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fiat Bravo - Problemy

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Fiat Bravo - Problemy
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 17:52   

Fiat Bravo - Problemy

Witam!
Posiadam Fiata Bravo 2000r 1.6 16v GT
Auto posiada gaz - firma AG -
a oto moj problem

Jade sobie pewnego dnia na gazie az tu nagle po wrzuceniu na 3 bieg zi po docisnieciu peda³u gazu autem zaczelo mi szarpac..
No to po wykonaniu paru telefonow namierzylem serwis AG i pojecha³em na diagnostyke.
Po zdiagnozowaniu panowie powiedzieli mi ze musze wymienic uszczelke pod g³owica i uszczelniacze bo inaczej mi nie zrobia z gazem..
No to sobie wsiadam do auta i jade do domu gdyz juz pozno bylo az tu nagle w moim aucie nie ma ogrzewania.. i nie moze sie przelaczyc nagaz.. temperatura ch³odnicy jest prawie maxymalna aczkolwiek czasami spada³a.. wiec szybko zawioz³em auto do znajomego mechanika mojej dziewczyny i tam zostawilem podajac mu to co powiedzieli panowie od gazu..
Odbieram dzisiaj auto w ktorym zosta³o wymienione nast czesci
-wentylator
- termostat
-przewody napiêcia
-swiece zap³onowe
-trojaki wody
-p³yn ch³odniczy
olej silnikowy
i za to podsumowal mnie na 700 zl plus robocizna wyszlo 1100 zl
oczywiscie uszczelki pod glowica nie wymienil bo stwierdzil ze nie trzeba bylo
Wsiad³em do auta ucieszony ze wszsytko jest okej .. pojechalem sobie do domu.auto chodzilo okej do momentu gdy znow mu nie wcisnallem po gazie i znow na gazie zaczelo nim szarpac.. no to przelaczylem na benzyne.. a po chwili na gaz.. dojecha³em do domu i wysiadam z auta a tu patrze spod maski wydostaje sie dym.. wskazówka temperatury jest w normie.. tak jak ma byc ogrzewanie jest.. otwieram maske odkrecam korek o zbiornika a tu mi takie cisnienie buchlo.. ze zbiornika..
Co sie dzieje ?
i czy wycena jest okej ?
co robic ?
a i zapomnialbym ze gdy przejade do domu ze sklepu postoi chwile i chce znow odpalic to nie moze zaskoczyc.. musze chwile nim pokrecic..
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 24 Dec 2010 17:58   

Re: Fiat Bravo - Problemy

Po pierwsze - proszê poprawiæ temat zgodnie z pkt. 11 regulaminu forum. Po drugie Wymienione rzeczy, zosta³y wymienione bez potrzeby. Z opisanych objawów s±dz±c to prawdopodobnie uszkodzony reduktor gazu - LPG z komór rozprê¿nych przedostaje siê do uk³adu ch³odzenia silnika, podnosz±c ci¶nienie.
Back to top

ZBIGNIEW GOGULSKI
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 24 Dec 2010 18:17   

S±dzê podobnie jak moderator ¿e zosta³e¶ naci±gniêty na koszta których nie musia³e¶ ponosiæ. Mechanik metod± prób i b³êdów szuka³ przyczyny na twój koszt. Z twojego opisu wynika ,¿e p³yn ch³odz±cy silnik gdzie¶ siê straci³, bardzo mo¿liwe ¿e masz gdzie¶ dziurkê w wê¿u dochodz±cym do parownika (ja ostatnio w swoim aucie mia³em tak± historiê - sporo p³ynu przez to straci³em a parowa³o spod maski tak jakby siê pod ni± pali³o. Korek od zbiornika wyrównawczego nie powinno siê odkrêcaæ na odpalonym silniku bo wtedy masz taki efekt, nawet zaraz po zgaszeniu trzeba bardzo uwa¿aæ aby nie zostaæ poparzonym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Dec 2010 18:17   

Back to top

8mateuszeq8
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 18:38   

No tak - tylko ze przedtem nie mailem wogole ogrzewania w aucie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Dec 2010 18:38   

Back to top

ZBIGNIEW GOGULSKI
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 24 Dec 2010 18:49   

Dlatego nie mia³e¶ bo zgubi³e¶ p³yn (nagrzewnica jest w tak zwanym krótkim obiegu - tym samym co znajduje siê parownik od gazu). Bardzo mo¿liwe , ¿e mechanik uzupe³ni³ p³yn plus masê innych zbêdnych czynno¶ci zrobi³ a nie znalaz³ dziurki któr± p³yn uciek³.

Dodano po 6 [minuty]:

Pisa³e¶ ¿e wymienia³ jakie¶ trójniki czy chodzi o te na których s± wê¿e z p³ynem ch³odz±cym dochodz±ce do parownika? Byæ mo¿e podejrzewa³ , ¿e na nich ucieka³ p³yn. Ja w swoim aucie mam instalacjê od lipca i potrafi³a siê dziurka w wê¿u zrobiæ( taka ponoæ kiepska jako¶æ tych wê¿y jest). W poprzednim samochodzie wê¿e do parownika po przejechaniu 80 tysiêcy robi³y siê twarde i ³ama³y siê.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Dec 2010 18:49   

Back to top

8mateuszeq8
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 18:55   

to jak mam sprawdzic te wezyki ?
Back to top

ZBIGNIEW GOGULSKI
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 24 Dec 2010 19:02   

Na odpalonym silniku podnie¶æ maskê i dobrze poogl±daæ ka¿dy z wê¿y. Pisa³e¶ ¿e co¶ mocno spod maski dymi³o to zlokalizuj co dymi .(u mnie dymi³o i ¶mierdzia³o p³ynem który jak lecia³ na gor±ce elementy silnika parowa³. Nie by³o widaæ na pierwszy rzut oka gdzie leje dopiero rêk± wyczu³o siê gdzie by³ ma³y otworek i nim sika³o p³ynem.
Back to top

8mateuszeq8
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 19:07   

z tego co zobaczy³em od razu to z ch³odnicy szed³ dymm..
Back to top

ZBIGNIEW GOGULSKI
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 24 Dec 2010 19:11   

To mo¿e tam jest gdzie¶ dziurka i p³yn ucieka.
Back to top

8mateuszeq8
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 19:13   

chyba ze podpiac moje auto pod komputer i zobaczyc co jest grane..

Moderated by robokop:
Tym postem skaz±³ kolega swój temat na czelu¶cie kosza....

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Dec 2010 19:13   

Back to top

ZBIGNIEW GOGULSKI
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 24 Dec 2010 19:23   

Nie wydawaj niepotrzebnie pieniêdzy najpierw sam troszkê poogl±daj to ciê nic nie kosztuje i nie daj siê naci±gaæ nastêpnym mechanikom. Je¿eli rzeczywi¶cie bêdzie ch³odnica dziurawa to wtedy mechanik ciê nie ominie. Ja wy³±czam siê ju¿ z dyskusji bo za chwilê trzeba zasi±¶æ do Wigilijnego sto³u. Wszystkiego dobrego ¿yczê z okazji ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia.
Back to top

8mateuszeq8
Poziom 3
Poziom 3

Post#12 Post from the author of the topic 24 Dec 2010 19:24   

i tu jest problem ze ja sie na tym nie znam..
smacznego.. jak bedziesz mogl to powroc..
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 24 Dec 2010 21:01   

Je¶li przy próbie przyspieszenia na obci±¿onym silniku auto zaczyna szarpaæ, do tego zapowietrza siê uk³ad ch³odzenia i wyrzuca p³yn ze zbiorniczka wyrównawczego to przychylam siê do opinii "gazowników" na temat uszkodzonej uszczelki pod g³owic± i przedmuchów kompresji do uk³adu ch³odzenia.

Warto jednak najpierw sprawdziæ sugestiê robokop'a - zakrêciæ gaz na butli i je¼dziæ tylko na benzynie, obserwuj±c czy co¶ siê zmieni.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Fiat Bravo - Problemy
Page 1 of 1

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed