Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Palnik do lutowania twardego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Palnik do lutowania twardego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
elektryku5
Poziom 35
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 3938
Pomógł: 235
Ocena postów: 217
elektryku5
Poziom 35
Post#1 25 Gru 2010 18:09  Autor tematu   

Palnik do lutowania twardego


Mam pytanie dotyczące lutowania twardego.
Czy palniki oferowane na allegro zasilane samym propan-butanem (np od Rothenbergera) są wystarczająco mocne by lutować rurki przy agregacie z lodówki brązem?

Niestety na aukcjach nie podają najważniejszych informacji, zużycie gazu, moc, temperatura.

Aktualnie mam palnik do lutowania miękkiego i aby lut się roztopił musiałem się nieźle namęczyć.

Zestaw tlen+acetylen czy propan+acetylen odpadają bo butla tlenowa jest ciężka, nieporęczna i droga.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szumrak
Poziom 17
Miasto: Nysa
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 216
Pomógł: 15
Ocena postów: 9
szumrak
Poziom 17
Post#2 25 Gru 2010 18:39    

Re: Palnik do lutowania twardego


Kolego widziałem jedno takie rozwiązanie, dwie butle z gazem dwa palniki oba trzymane w jednej ręce a w drugiej lut twardy. Chłopaki lecieli z tym prawie tak szybko jak palnikiem z tlenem i propanem ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwis
Poziom 37
Miasto: Trójmiasto
Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 3992
Pomógł: 334
Ocena postów: 21
serwis
Poziom 37
Post#3 25 Gru 2010 19:15    

Re: Palnik do lutowania twardego


elektryku5 napisał:
Mam pytanie dotyczące lutowania twardego.
Czy palniki oferowane na allegro zasilane samym propan-butanem (np od Rothenbergera) są wystarczająco mocne by lutować rurki przy agregacie z lodówki brązem?
(...)


Brązu się nie stosuje do lutowania twardego :!:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szumrak
Poziom 17
Miasto: Nysa
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 216
Pomógł: 15
Ocena postów: 9
szumrak
Poziom 17
Post#4 25 Gru 2010 20:12    

Re: Palnik do lutowania twardego


Tak tak kolego napewno chodziło mu o zwykły topnik.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektryku5
Poziom 35
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 3938
Pomógł: 235
Ocena postów: 217
elektryku5
Poziom 35
Post#5 25 Gru 2010 20:14  Autor tematu   

Re: Palnik do lutowania twardego


serwis napisał:
elektryku5 napisał:
Mam pytanie dotyczące lutowania twardego.
Czy palniki oferowane na allegro zasilane samym propan-butanem (np od Rothenbergera) są wystarczająco mocne by lutować rurki przy agregacie z lodówki brązem?
(...)


Brązu się nie stosuje do lutowania twardego :!:


Moim zdaniem to lutowanie twarde, choć kiedyś spotkałem się z opinią że to spawanie.
Temperatura jest większa niż 450(stopni)C więc sądzę że to lutowanie twarde.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
robokop
Moderator Samochody
Miasto: Płońsk
Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 19420
Pomógł: 1062
Ocena postów: 43
robokop
Moderator Samochody
Post#6 25 Gru 2010 20:18    

Re: Palnik do lutowania twardego


Na twardo lutuje sie albo mosiądzem, albo srebrem technicznym - i jednym i drugim nie da się w płomieniu palnika propanowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektryku5
Poziom 35
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 3938
Pomógł: 235
Ocena postów: 217
elektryku5
Poziom 35
Post#7 25 Gru 2010 20:36  Autor tematu   

Re: Palnik do lutowania twardego


Ten palnik jest w przystępnej cenie 1366979577 i podobno jest do lutowania twardego.

Na forum komputerowym gościu gadał o podkręcaniu procesora przy pomocy chłodzenia freonem (choć napełnił to LPG ;)) i pisał że lutował srebrem przy pomocy palnika propan-butan Glt-3 i użył właśnie srebra.

Ja osobiście wolę brąz bo pałeczka w mojej okolicy kosztuje 2zł. (choć gdzie indziej jest po 1zł :))

Myślę że dałbym radę tym brązem polutować jakbym miał mocniejszy palnik, ten co mam ma 2kW i coś tam szło polutować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ginger78
Poziom 21
Miasto: Białystok/Łódź
Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 545
Pomógł: 13
Ocena postów: 10
ginger78
Poziom 21
Post#8 26 Gru 2010 01:43    

Re: Palnik do lutowania twardego


Swego czasu bawiłem się w freon cooling. Ten palnik (z aukcji którą podałeś) na propan butan będzie wystarczający do lutowania srebrem. Do lutowania brązem/mosiądzem polecam jednak palnik na MAPP GAS- ma wyższą temperaturę spalania i lutowanie na twardo to sama przyjemność :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektryku5
Poziom 35
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 3938
Pomógł: 235
Ocena postów: 217
elektryku5
Poziom 35
Post#9 26 Gru 2010 15:45  Autor tematu   

Re: Palnik do lutowania twardego


Czy jest w ogóle możliwość kupienia gazu MAPP w większych butlach, niejednorazowych?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ginger78
Poziom 21
Miasto: Białystok/Łódź
Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 545
Pomógł: 13
Ocena postów: 10
ginger78
Poziom 21
Post#10 26 Gru 2010 20:07    

Re: Palnik do lutowania twardego


Nie widziałem takich butli.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Palnik do lutowania twardego
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS