| Author |
Tomashi Poziom 9

|
10 Oct 2004 01:40 Tv Panasonic TC-2671EE |
|
|
|
Witam. Dostałem wyżej wymieniony telewizor z obrazem świeconcym na zielono. Wydawało sie to dla mnie małym problemem. Po rozkręceniu obudowy, zabrałem sie za regulację kolorów na płytce przy kineskopie potencjomerami (red cut, green cut, blue cut). Zmniejszyłem kolor zielony. Niby wszystko było ok, lecz okazało się że teraz wszystko zaczęło przebijac lekko na czerwono. Po tych moich regulacjach obraz wyglądał mizernie. Nie dość tego, chyba rozregulowałem trafopowielacz (chciałem ustawić jasność i ostrosc). Teraz obraz jest taki że szkoda gadać. Przy obrazie jasnym tzn. białe tło, obraz przebarwia się na czerwono lub na zielono, w zależności od tego jaki kolor jeszcze jest w tej chwili wyświetlany. Na dodatek w rogu ekranu zrobiło sie przebarwienie w którym kolory są w negatywie. Proszę o pomoc w wybrnięciu z tej sytuacji.
Acha, jeszcze przez przypadek ruszyłem potencjometr oznaczony (red drive). Może ktoś może mi podać jakie wrtość mają być ustawione na tych potencjometrach.
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2004 01:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam G. Poziom 17

|
10 Oct 2004 18:43 Re: Tv Panasonic TC-2671EE |
|
|
|
Witam
Naprawę musisz zacząć od sprawdzenia emisji kineskopu, jeśli emisja będzie dobra to uszkodzenia szukaj w torze zielonym ( sprawdź rezystory). Dopiero po usunięciu usterki związanej z torem G, możesz zabrać się za regulacje wyżej wymienionymi perkami.
Pozdrawiam Adam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2004 18:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cimoch Poziom 11

|
10 Oct 2004 21:56 Tv Panasonic TC-2671EE |
|
|
|
przebarwienia na kineskopie sąspowodowane najczęściej naruszeniem cewki rozmagnesywującej na kineskopie, wystarczy je poruszać
|
|
| Back to top |
|
 |