FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

pobieraczek pomocy co mam robić?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> pobieraczek pomocy co mam robić?
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#31 08 Jan 2011 16:39   

Re: pobieraczek pomocy co mam robić?

ostatnio gdzieś przeczytałem że pobieraczek jest w pełni legalną stroną internetową i mają tak napisany regulamin że nie ma się do czego doczepić, ale jest on nie jasny i wisienka na torcie - to że pobieraczek " sępi " pieniądze jest nielegalne i nawet płacą za to kary i to spore ale i tak wychodzą do przodu bo np wołają ok 100zł więc niech kara będzie na 50 000zł a w miesiącu niech zapłaci tylko 1000 osób to są bardzo do przodu.
Back to top

dicappo
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 08 Jan 2011 16:51   

Sprawdź IP z którego piszą,że założyłeś to konto i zobacz czy takie IP to twoja miejscowość,a najlepiej się nie przejmuj bo to zwykli naciągacze.
Back to top

softkom
Poziom 14
Poziom 14

Post#33 08 Jan 2011 21:17   

ul. Chłopska 72
80-350 Gdańsk

Chyba się tam przejadę, jakieś 1,5 km od mojego domu.
Back to top

dicappo
Poziom 16
Poziom 16

Post#34 08 Jan 2011 21:21   

Czyli widzisz podają Ci nie twój adres to za co ty im masz płacic.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Jan 2011 21:21   

Back to top

edi1951
Poziom 1
Poziom 1

Post#35 14 Jan 2011 17:37   

umowa zawarta elektronicznie musi byc potwierdzona pisemnie przez obie strony [listownie itp] przyklad -allegro,bank,itp jezeli tego niema to prawnie taka niby umowa jest niewazna!
Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#36 14 Jan 2011 21:25   

Oczywiście! Kolega wyżej ma 100% rację. Wiadomo że dzisiaj świat bardzo posunął się do przodu a co za tym idzie technika również- komutery, auta elektryczne etc. ale jak zawiera się jakąś umowę czy to " na żywo" z drugą osobą czy ze stroną internetową - allegro, pobieraczek inteligo. to oni muszą Ci przysłać pocztą, kurierem lub osobiście się pofatygować z umową którą podpisuje się długopisem ( żadko podpis elektroniczny w takim przypadku) I teraz proste pytanie z Twojej strony do Nich - pokażcie umowę którą to ja podpisałem i gdzie widnieją moje ( Twoje ) dane osobowe i podpis. - Jak nie ma podpisu to nie ma umowy, jak nie ma umowy too za co ja mam płacić??
Back to top

Przemo9826
Poziom 25
Poziom 25

Post#37 14 Jan 2011 21:52   

Co do umowy, regulamin mówi tak:

"1.Zawieranie umowy na świadczenie Usługi Usenet realizowane jest na stronie pobieraczek.pl i realizowane jest poprzez rejestracje danych potencjalnego Usługobiorcy oraz faktyczne zlecenie realizacji Usługi Usenet w udostępnionym na wskazanej stronie formularzu rejestracyjnym"
Back to top

darts
Poziom 14
Poziom 14

Post#38 15 Jan 2011 01:15   

Przemo9826 wrote:
Co do umowy, regulamin mówi tak:

"1.Zawieranie umowy na świadczenie Usługi Usenet realizowane jest na stronie pobieraczek.pl i realizowane jest poprzez rejestracje danych potencjalnego Usługobiorcy oraz faktyczne zlecenie realizacji Usługi Usenet w udostępnionym na wskazanej stronie formularzu rejestracyjnym"

Ja rozumiem, że cytujesz jakiś tam regulamin. Czy to znaczy że mogę osobie, którą nie bardzo lubię zrobić psikusa i ją zarejestrować bez jej wiedzy bo znam jej wszystkie dane ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2011 01:15   

Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#39 15 Jan 2011 16:50   

''Ja rozumiem, że cytujesz jakiś tam regulamin. Czy to znaczy że mogę osobie, którą nie bardzo lubię zrobić psikusa i ją zarejestrować bez jej wiedzy bo znam jej wszystkie dane ?''

Włąśnie o to samo chciałem się zapytać.
I skąd np pobieraczek ma pewność że ja podam swoje dane osobowe i adres zamieszkania ? A tak na dobrą sprawę to nie trzeba nawet żadnych konkretnych imion czy nazwisk podawać np - imię " ddddddd" nazwisko - " plplplpl" itd i już jesteś zarejestrowany a pocztę też można zrobić w podobny sposób. Tylko zaraz ktoś wyskoczy z tekstem " namierzą Cie przez IP " - teraz jest tyle fajnych programów do zmiany IP że nawet co 10min możesz mieć inne więc Cię nie namierzą.

A co do umowyod dawna jestem i będę zwolennikiem tego zdania " jak nie ma mojego podpisu to tę umowę wsadź se w d*** "
No ale to tylko moje rozważanie - może słuszne może nie ale mnie przekonuje. A " ofiar " pobieraczka i tak przybędzie i to wcale nie mało .
Back to top

korasss
Poziom 5
Poziom 5

Post#40 20 Feb 2011 12:02   

Chłopie nawet się tym nie przeimuj ja byłem w takiej samej sytuacij zarejestrowałem się na tej stronie podając swój adres itd (Nie miałem pojęcia że za to się płaci) Po jakimś czasie przyszedł mi e-mail z wezwaniem do zapłaty nie zapłaciłem.Póżniej przyszły mi 2 e-maile z groźbą oddania sprawy do sądu. I na groźbach się skończyło:D to już jest 7 miesiąc od zawarcia tej (niby) umowy z nimi nie zapłaciłem ani grosza i g*wno mi zrobili. Aha i jeszcze kiedyś czytałem że Pobieraczek.pl jeszcze nigdy nie skierował sprawy do sądu :D TO ZWYCZAJNI NACIĄGACZE
Back to top

jasiek2010
Poziom 20
Poziom 20

Post#41 20 Feb 2011 15:03   

Witam, było o tym w UWADZE, w TVN, gdzie były wywiady przeprowadzane z właścicielami portalu pobieraczek. Były również wywiady z rodzicami dzieci, które korzystały z tego pobieraczka a teraz rodzice walczą w sądach, i to wcale o nie małe sumy. Z tego co tam mówili, jest sporo spraw w sądach rodzice vs pobieraczek. Redaktor uwagi usilnie wskazywał właścicielom portalu, że jest nieuczciwe pobierać jakieś należności, skoro jest oferta bezpłatnego ściągania. Nie pamiętam już, bo było to dawno, ale chyba jeszcze policję w to wkręcali, by się tym zajęła. Może gdzieś w necie jeszcze by był ten archiwalny odcinek uwagi, bo nie pamiętam jak się to skończyło, ale generalnie wynikało, że jest to jedno wielkie oszustwo.
Pozdro, i powodzenia w walce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2011 15:03   

Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#42 20 Feb 2011 16:35   

Ja korzystam z pobieraczka już ok 1 roku nie zapłciłem i płacić nie zamierzam. Ale nie rozumiem ich działania bo wszędzie gdzie jestcoś płatne to najpierw płacisz a potem z tego korzystasz np płatne MP3 - wysyłasz sms, lub przelew bankowy, później otrzymujesz kod aktywacyjny i dopiero możesz pobnierać.
Back to top

Rob-son
Poziom 17
Poziom 17

Post#43 20 Feb 2011 21:57   

Jeszcze pobieraczek dostał karę od UOKiK w wysokości 239 140zł, co nie jest i tak bardzo dużą sumą, bo ilu użytkowników z własnej niewiedzy dało się nabrać???
90zł od osoby i niech zapłaci 3500 osób to już mają grubo ponad 300 000zł.
Back to top

feliks007
Poziom 1
Poziom 1

Post#44 23 Feb 2011 04:38   

Witam rowniez bylem w takiej sytuacji ze mam zaplacic za pobieraczka w meilu kwota kolo 100 zl.dzwonilem do nich bez skutku oraz napisalem meila do nich ze prosze o przeslanie mi kopi mojego podpisu z zawartej umowyNie dostalem zadnej odpowiedzi wiec zaprzestalem i do dzis mam spokoj z tymi naciagaczami
Back to top

ginzo
Poziom 5
Poziom 5

Post#45 14 May 2011 15:19   

No też się w to wkopałam. Na ich straszenie sądem odpisałam tak:

Odstąpienie od umowy

Powołując się na art. 10 ust. 2 Ustawy o ochronie niektórych praw
konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez
produkt niebezpieczny, niniejszym odstępuję od umowy o świadczenie
usług Usenet, zawartej z Eller Service S. C., dnia 13.04.2011r. z
komputera o adresie IP 79.186.91.61

Pragnę przypomnieć, iż w związku z brakiem pisemnego potwierdzenia
informacji, o których mowa w art. 9 ust.1 Ustawy o ochronie niektórych
praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez
produkt niebezpieczny, termin, w którym przysługuje mi prawo do
odstąpienia od umowy wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia zawarcia
umowy.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie
przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze
zbioru danych firmy Eller Service S.C. (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt
6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie
danych osobowych).

teraz czekam czy mi cos odpiszą :)
Back to top

kwok
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 08 Jul 2011 21:23   

Odpisali ci coś?
Back to top

mesho
Poziom 13
Poziom 13

Post#47 08 Jul 2011 22:14   

Któraś ustawa, nie pamiętam jaka, mówi że z usług prowadzonych drogą elektroniczną można zrezygnować w każdej chwili. A ustawa stoi wyżej niż czyjeś wewnętrzne regulaminy. Moja siostra się wkopała, ale powołała się na to właśnie i ani widu ani słychu po nich.

Reportaż TVP o pobieraczku

Jak zauważyłem w ww. filmie, żadnych pozwów nie składali, hej w końcu sami by sobie nóż w plecy wbili podając kogoś do sądu że nie zapłacił za ściąganie jego pirackich plików. Regulamin da się przeczytać w jakieś 4h, bystrzaki dopiero by się zorientowali że coś nie halo.
Back to top

tellet
Poziom 9
Poziom 9

Post#48 09 Jul 2011 22:46   

Nic Ci nie zrobią- było o tym w tv, masz tu wzory pism, które możesz im wysłać, więc nie ma problemu.
A na przyszłość- nie tyle co czytaj regulaminy (bo są to tylko ściany tekstu, które są praktycznie tak samo ułożone, a jedynie "Forma zapłaty" się różni) ale staraj się omijać takie serwisy, na których, aby coś pobrać, trzeba się rejestrować. 4shared, przeklej czy nawet Rapid i jego klony- transfer jaki jest taki jest, ale w nic się nie wplątujesz.
Back to top

iagre
Poziom 20
Poziom 20

Post#49 28 Jan 2012 16:47   

Jakby ktoś jeszcze miał z tym problemy to tu jest porada prawna zrobiona przez adwokata :)
http://hotfix.pl/pobieraczek-pl-odstapienie-od-umowy-placic-czy-nie--a372.htm

Dodano po 39 [minuty]:

Prawie rok temu potrzebny był mi jakiś plik (już nie pamiętam jaki). Ponieważ z mojego kompa nie miałem dostępu do netu to poszłem do kumpla do warsztatu i z jego kompa zacząłem szukać w googlach. Google pokazało mi kilka stron z poszukiwanym plikiem a pierwszy wynik poszukiwań to pobieraczek. Wszedłem na pobieraczka żeby ściągnąć ten plik a tu sie okazuje że żeby coś ściągnąć to najpierw trzeba się zarejestrować. Oczywiście przy rejestracji był regulamin do którego profilaktycznie zajrzałem. Na pierwszy rzut oka wszystko w tym regulaminie wydawało się być w porządku ale mimo tego sprawiał takie wrażenie... INTUICYJNIE_ZŁODZIEJSKI. Wtedy mi się przypomniało że już kiedyś gdzieś czytałem o jakimś podejrzanym serwisie do pobierania ale nie pamiętałem nazwy i nie miałem pewności czy to był pobieraczek czy coś innego ale na wszelki wypadek postanowiłem zarejestrować się cudzymi danymi (pewnego nieboszczyka). Po zakończonej rejestracji teoretycznie już mogłem pobierać ale w praktyce nic z tego nie wychodziło (tak jakby linki wskazywały nieistniejące obiekty - tak jakby strona pobrania tego pliku była na podpuchę żeby zwabić do zarejestrowania się w serwisie) więc wyszedłem z pobieraczka i zająłem się następny wynikiem wyszukiwania w google. Ponieważ później już nigdy więcej na pobieraczka nie wchodziłem więc szybko o nim zapomniałem. Po kliku miesiącach dostałem od nich maila na pierwszy rzut oka bardzo groźnego ale po jego dokładnej analizie stwierdziłem że w kontekście polskiego i europejskiego prawa nie mają żadnych podstaw do roszczeń względem mnie więc ich olałem :) ...i jest spokój :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> pobieraczek pomocy co mam robić?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Pobieraczek naciągają czy nie?... (1)
Pobieraczek.pl i zobaczcie sami? (32)
pobieraczek.pl-problem z tą stroną (2)
Portal pobieraczek.pl - watpliwosci (16)
pomocy mam zyciowy problem (:( ??) (5)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed