X

Podłączenie modemu ZTE ZXDSL 852 I routera TP-LINK TL-WR740N

30 Dec 2010 22:47 FIfilipinka89
  • #1 30 Dec 2010 22:47
    filipinka89
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Proszę o pomoc w podłączeniu ww modemu i routera.
    Na jakimś forum znalazłam informację, że wystarczy odłączyć od modemu kabel od neta i wetknąć go pod gniazdo WAN w routerze.
    Próbowałam tak robić ale nie pali się światełko w routerze, czyli nie łapię połączenia. Modem nie posiada wtyczki LAN, jest tylko wejście USB (za pomocą, którego modem jest podłączony do kompa) i LINE (kabel łączący modem z telefonem).
    Posiadam internet z Orange freedom.
    Proszę o pomoc, bo potrzebuję neta na dwóch komputerach..
    Pozdrawiam.
  • #2 30 Dec 2010 23:53
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Ten router nie nadaje się do tego typu połączenia z Internetem. Albo dokupić modem ADSL(np SpeedStream 4100) albo sprzedać i kupić odpowiedniego TPLinka
  • #3 20 Mar 2011 19:07
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Ja też mam taki problem a mianowicie:
    to urządzenie od neostrady (teoretycznie to jest router ZTE) działa prawidłowo i podłączam router TL-WR740N i wszystko działa do wyłaczenia komputera. Próbowałem na nowo skonfigurować tp linka zarówno przez 192.168.1.1 jak i również poprzez płyte instalacyjną i nic to nie daje...
    Czy mógł by ktoś podać mi bardziej szczegółowe informacje?
    Nie moge sobie z tym poradzić i jeszcze na dodatek pod koniec konfiguracji wychodzi mi zawsze jakiś błąd... nie pamiętam już dokładnie jaki.
    Czekam na odpowiedź.
    POZDRAWIAM
  • #4 20 Mar 2011 21:55
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Jak już piterus99 zauważył, ZTE ZXDSL 852 to modem USB, więc skoro masz gdzie wpiąć kabel sieciowy, to nie jest to urządzenie o tym symbolu. Jak już będziesz wiedział, jaki dokładnie sprzęt posiadasz, jaka jest jego konfiguracja (przede wszystkim w jakich podsieciach pracują LAN-y starego i nowego routera) i jak to wszystko połączyłeś i jakie masz dokładnie problemy, to zapraszamy....
  • #5 20 Mar 2011 22:06
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    tomek1850- jesli masznatomiast combo od neostrady, to zmiana ip tplinka (LAN ip) na 192.168.2.1 powinna pomoc.
  • #6 20 Mar 2011 22:18
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    piterus99 wrote:
    zmiana ip tplinka (LAN ip) na 192.168.2.1 powinna pomoc.


    @piterus99 - kolega tomek1850 pisze, że działa mu to do wyłączenia komputera. Gdyby LAN-y były w identycznych podsieciach, TP-Link nie odbierze dzierżawy dhcp na wan i nie zadziała poprawnie. Coś mi tu "pachnie" użyciem udostępniania połączenia na komputerze.
  • #7 20 Mar 2011 22:21
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Fakt.. To poprosimy więcej info, bo tu to nawet szklana kula za mało
  • #8 22 Mar 2011 21:12
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (+1)
    sprawa wygląda tak:
    Urządzenie od neostrady mam podłączone kablem ethernet do tp linka. z tp linka idzie kolejny ethernet do jednego komputera. drugi komputer łączy się przez wifi lecz to jest wifi również tp linka po usb. Trzeci komputer to jest laptop. Po konfiguracji routera połaczenie bezprzewodowe jest cały czas a na tym komputerze co łacze się bezpośrednio przez router kablem ethernet to po wyłaczeniu komputera i ponownym właczeniu nie moge połaczyć sie z internetem mimo że przez wifi cały czas to połaczenie jest. Dopiero jak wyłacze połaczenie lokalne i ponownie włącze to znów mam internet... Czy teraz mnie rozumiecie??
    A odnośnie tego urządzenia od neostrady do mam tam symbel ZTE a reszta to są chińskie znaczki:)
    Czekam na odpowiedź
  • #9 22 Mar 2011 22:48
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    tomek1850 wrote:

    Po konfiguracji routera połaczenie bezprzewodowe jest cały czas a na tym komputerze co łacze się bezpośrednio przez router kablem ethernet to po wyłaczeniu komputera i ponownym właczeniu nie moge połaczyć sie z internetem mimo że przez wifi cały czas to połaczenie jest. Dopiero jak wyłacze połaczenie lokalne i ponownie włącze to znów mam internet... Czy teraz mnie rozumiecie??

    No to teraz zupełnie inaczej wygląda.... Gdybyś jeszcze określił jaki system operacyjny jest zainstalowany na tym komputerze oraz wynik polecenia "'ipconfig /all" wydanego w momencie braku połączenia i drugi raz jak jest pooprawne połączenie.

    tomek1850 wrote:

    A odnośnie tego urządzenia od neostrady do mam tam symbel ZTE a reszta to są chińskie znaczki:)
    Czekam na odpowiedź

    Pod spodem/z boku jest prawdopodobnie tabliczka znamionowa, na której jest zapisany symbol urządzenia. Ale w sytuacji, jaką przedstawiłeś nie jest to istotne.
  • #10 23 Mar 2011 19:05
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Na komputerze który jest podłaczony bezpośrednio do tp linka jest windows xp, na kompie co dołożyłem wifi pod usb też jest xp a na laptopie mam windows 7
    a odnośnie tej komendy to bede mógł to wykonać w sobote wieczorem bo wtedy bede dopiero w domu.
    a pytanie:mam wpisać w wierszu poleceń "ipconfig" czy "ipconfig/all"?
  • #11 23 Mar 2011 19:18
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    tomek1850 wrote:
    a pytanie:mam wpisać w wierszu poleceń "ipconfig" czy "ipconfig/all"?


    nic się nie stanie, jak wpiszesz bez parametru :P ale interesuje mnie "ipconfig /all".
  • #12 27 Mar 2011 14:23
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    podłączony sam modem i modem z routerem. teraz gdy jest podłączony router to nigdzie nie mam połaczenia. opiszcie mi co mam dokładnie zrobic. teoretycznie slyszalem cos aby zmienic pule adresu ip. ale nie wiem jak to zrobic. ponieważ urządzenien od neostrady daje ip 192.168.1.2 a gdy podlacze router to widze na stronie konfiguracji że na wyjsciu WAN nie ma przypisanego żadnego ip... co to znaczy dokładnie??
  • #13 27 Mar 2011 14:46
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    LAN IP zmienić WR740N na 192.168.2.1
  • #14 27 Mar 2011 21:18
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    czyli mam wpisać na sztywno w połączeniu lokalnym czy jakoś inaczej da sie to zrobić?
  • #15 27 Mar 2011 21:31
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Nie, na routerze masz to przestawić.
  • #16 27 Mar 2011 21:31
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    wejść w konfigurację routera (TP-Linka) i zmienić mu adres IP na interfejsie LAN.
  • #17 28 Mar 2011 19:32
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    ok czyli jak wejde na 192.168.1.1 i zaloguje się to na nowo go skonfigurować tylko ustawić aby na wyjściacj LAN dawał ip z puli 192.168.2.1, ponieważ modem z neostrady daje adres 192.168.1.2 i wtedy będzie ok?
    A co powiecie na to że teraz wogole nie ma polaczenia na zadnym kompie po podlaczeniu routera i pokazuja sie te same informacje po wpisaniu "ipconfig /all"
    cos sadze ze itak sobie z tym nie poradze bo nie jestem az w takim stopniu zaawansowania w tej dziedzinie:( i slyszalem ze nie tylko ja mam taki problem z konfiguracja zwyklego routera.
    WNIOSEK: lepiej kupić router z modemem adsl i wydać na to około 200zł niż kupić zwykłego tp-linka jak ja zrobilem i wydac 100zl i nie umieć tego skonfigurowac.....
    A dokładny model tego modemu to: ZXDSL 831
  • #18 28 Mar 2011 20:32
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Wiadomo, że lepiej mieć wszystko w jednym pudełku, bo to i prądu mniej zje i mniejsze "gratowisko", ale równie dobrze można mieć problem z konfiguracją takiego routera, a jazda domyślniej konfiguracji zazwyczaj nie jest dobrym rozwiązaniem. W obecnej konfiguracji sprzętowej poprawna adresacja i konfiguracja to 3 minuty na szybko - 10 minut na spokojnie dla osoby, która wie o co chodzi w sieciach TCP/IP.

    Co do zmiany IP - tak, logujesz się na router, w ustawieniach LAN zmieniasz adres IP, router restartuje się, przydziela Ci nowy adres - sieć działa. Pozostaje zabezpeczyć WiFi, skonfigurować ewentualne przekierowania, itp.
  • #19 28 Mar 2011 20:54
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    no wlasnie zawsze chodzi o jakies itp. a o co dokladnie chodzi ??
  • #20 28 Mar 2011 21:57
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    O dostosowanie/skonfigurowanie funkcjonalności routera do swoich potrzeb - ja Twoich potrzeb nie znam, więc gotowej konfiguracji, nawet gdybym znał interfejs routera na pamięć, Ci nie podam. Jeśli służyć ma tylko prostemu udostępnieniu internetu bez konfiguracji statycznej w DHCP adresów IP, przekierowania/virtual servers, (itp. :P), to ustawienie IP routera, zabezpieczenie sieci bezprzewodowej przed nieautoryzowanym dostępem i tyle...
  • #21 28 Mar 2011 22:03
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    potrzeby są następujące: Mam dwa komputery stacjonarne, jeden pójdzie po kable, drugi przez odbiornik wifi podłaczony przez USB a trzeci to będzie laptop no i oczywiścio przez wifi. A potrzeby są tylko i wyłacznie do kożystania z internetu...:)
  • #22 15 Apr 2011 22:54
    tomek1850
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Przepraszam że tak długo się nie odzywałem. Wszystko oczywiście działa, dziękuje bardzo za pomoc!
    PS: Gdyby ktoś na przyszłość również miał taki problem to pierw skonfigurujcie router i zabezpieczcie go hasłem i dopiero na koniec zmiencie lan ip tak jak jest to opisane powyżej.
    POZDRAWIAM
  • #23 04 Jan 2013 21:38
    gery15235
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam
    modem ZTE ZXDSL 852 i router tp link TL-WR740N da sie normalnie połączyć. Mi to się udało bez żadnych problemów i wszystko elegancko śmiga.
  • #24 04 Jan 2013 22:16
    andk1eltd
    Level 35  
    Helpful post? (0)
    gery15235 wrote:
    Witam
    modem ZTE ZXDSL 852 i router tp link TL-WR740N da sie normalnie połączyć. Mi to się udało bez żadnych problemów i wszystko elegancko śmiga.

    Odgrzałeś kotleta nie pierwszej świeżości - ale - rozwiązanie jest na tyle przełomowe że do wybaczenia :D
    Oświeć nas i napisz jak "pożeniłeś" USB z WAN Ethernet i czym zasilasz tego ZTE.

    P.S. Nie pomyliłeś przypadkiem ZTE 852 z ZTE 832?
  • #25 04 Jan 2013 22:19
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Też jestem ciekawy!?
  • #26 08 Jan 2013 23:45
    gery15235
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Nic nie jest "pożenione". Modem jest normalnie podłączony do kompa kablem usb a router kablem sieciowym (gniazdo wan) również z tym samym komputerem. Konfiguracja routera i wszystko śmiga... jeden minus w tym że ten komp musi być cały czas włączony chcąc mieć wifi w domu.
  • #27 08 Jan 2013 23:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    gery15235 wrote:
    modem ZTE ZXDSL 852 i router tp link TL-WR740N da sie normalnie połączyć

    Ale to zaprzecza twojej wypowiedzi, bo się nie da bezpośrednio podłączyć. Musisz mieć komputer, który w tym pośredniczy.
  • #28 09 Jan 2013 00:00
    CHACA
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Rozwiazanie malo praktyczne. Raczej nie polecam takich praktyk.
  • #29 09 Jan 2013 11:30
    gery15235
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    No niestety bezpośrednio nie da rady a szkoda.... W przypadku kiedy ten komputer jest włączony cały czas takie rozwiązanie odpowiada by najmniej dla mnie...
  • #30 09 Jan 2013 13:31
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Wiesz, w sumie szkoda prądu, skoro może zrobić to samo jedno urządzenie o mocy kilku-kilkunastu watów. Wszystko się da połączyć przez odpowiednie "wihajstry" , tylko czy warto..
  Search 4 million + Products
Browse Products