FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulacja prędkości wentylatora

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Regulacja prędkości wentylatora
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 11 Oct 2004 14:32   

Regulacja prędkości wentylatora

Witam.
Mam pytanko. Jak zrobić układ, który działałby na następującej zasadzie: mam napięcie zmieniające się w zakresie od 5,5 - 10 V (wydajność prądowa niewielka). Chciałbym uzyskać napięcie w zakresie 8 - 12,5/13 V ale o prądzie 6 A. To napięcie wyjściowe ma być liniowo zależne od wejściowego, a więc napięcie na wejściu 5,5V - na wyjściu 8 V, na wejściu 8V - na wyjściu ok. 10 V itd.
Ma to mieć zastosowanie w samochodzie do sterowania prędością wentylatora w zależności od obrotów silnika. To napięcie wejściowe wziąłem z obrotomierza. Przyjąłem, że gdy wentylator będzie miał mniejsze napięcie to wolniej się będzie kręcił. Słusznie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Oct 2004 14:32   

Back to top

micho a
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 12 Oct 2004 14:15   

Re: Regulacja prędkości wentylatora

no dobrze jak mniejsze napięcie to bedzie sie wolniej kręcił
prąd 6 a też no problem lm317+szeregowy tranzystor i tyle gorzej z tym napuięciem ..... :? ja myśle że trzeba by zrobić coś w podobie do zasady działania kolorofonu ale to tylko pomysł to jest tak dać na kolektor tranzystora + z akumulatora na emiter tego tranzystora + wiatraczka a na baze dać napięcie z obrotomierza żeby tym tranzystorem sterowao i odpowiednio podobierać rezystory żeby przy powiedzmy 10 z obrotomierza było 12 na wiatraczku i reszta proporcjonalnie :)

nawet lepsze by było sterowanie mosfetem one akurat są do dużych prądów i sterowane napięciowo =prąd pobierany z obrotomierza jeszcze mniejszy :) ( w zasadzie ze zwykłych można by darlington ale to komplikuje sprawe 8) )

niestety nie mam konmkretnego schematuy bo nie wiem jak to obliczyć i musiałbym sam w praktyce zrobić i przetestować a czasu nie mam sory :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Oct 2004 14:15   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 13 Oct 2004 14:10   

Zgaduję, że ten wentylator jest od chłodnicy?

Ja tam bym sugerował uzależnić obroty wentylatora od temperatury chłodnicy,
i to w taki sposób, żeby przy jakiejś temperaturze wentylator miał pełne obroty,
i ta temperatura mogłaby zależeć od obrotów silnika - im większe, tym mniejsza.

Uzależnianie sterowania wentylatorem tylko od obrotów silnika to ryzyko, że przy
nieco mniejszych obrotach silnika wentylator się zatrzyma i silnik się przegrzeje.

A samo sterowanie pewnie najłatwiej jest zrobić używając wzmacniacza operacyjnego
(może dwóch, jeśli czujnik temperatury będzie dawał słaby sygnał) i MOSFET-a jako
elementu wykonawczego... trochę niewygoda, że w samochodzie zwykle wszystko
ma zasilanie z plusa, i pasowałoby użyć MOSFET-a typu P, a te są znacznie droższe,
zwłaszcza przy większej mocy (a on jednak musi przewodzić chociaż te 6A). Można
by też użyć tranzystorów bipolarnych, ale wtedy Darlington mocy PNP, lub tranzystor
mocy PNP i jakiś sterujący średniej mocy (wymagane 300mA, 3.5W), raczej też PNP.
Problemem może być drugie przebicie w tranzystorach bipolarnych - chociaż może
przy napięciu 12V jeszcze nie - na wszelki wypadek trzeba sprawdzić w katalogu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Oct 2004 14:10   

Back to top

player
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 13 Oct 2004 19:04   

Ten wentylator nie ma być od chłodnicy. To będzie wentylator od ogrzewania ale w nieco innym zastosowaniu :). Dostałem już wstępny schemat. Będę niedługo go testował. Ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie je poczytam :twisted:
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Regulacja prędkości wentylatora
Page 1 of 1
Similar topics
regulacja obrotów wentylatora AC 230 (15)
regulacja obrotow wentylatora (potencjometr) (6)
Sterowanie silnikami. Regulacja prędkości obrotowej. (17)
Regulacja Wentylatora (nie PC) (5)
pomiar prędkości wentylatora CPU na mikrokontrolerze (8)
Błędny odczyt prędkości wentylatora (3)
zmniejszenie prędkości wentylatora (3)
Obrotomierz oraz regulacja prędkości obrotowej do silnika DC (20)
[AVR] [BASCOM] Regulacja prędkości obrotowe- PROBLEM (1)
Regulacja obrotow wentylatora w zaleznosci od temperatury (3)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed