| Author |
player Poziom 9

|
11 Oct 2004 14:32 Regulacja prędkości wentylatora |
|
|
|
Witam.
Mam pytanko. Jak zrobić układ, który działałby na następującej zasadzie: mam napięcie zmieniające się w zakresie od 5,5 - 10 V (wydajność prądowa niewielka). Chciałbym uzyskać napięcie w zakresie 8 - 12,5/13 V ale o prądzie 6 A. To napięcie wyjściowe ma być liniowo zależne od wejściowego, a więc napięcie na wejściu 5,5V - na wyjściu 8 V, na wejściu 8V - na wyjściu ok. 10 V itd.
Ma to mieć zastosowanie w samochodzie do sterowania prędością wentylatora w zależności od obrotów silnika. To napięcie wejściowe wziąłem z obrotomierza. Przyjąłem, że gdy wentylator będzie miał mniejsze napięcie to wolniej się będzie kręcił. Słusznie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2004 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
micho a Poziom 23

Joined: 10 Feb 2004 Posts: 3352 Location: zd.-wola koło łodzi
|
12 Oct 2004 14:15 Re: Regulacja prędkości wentylatora |
|
|
|
no dobrze jak mniejsze napięcie to bedzie sie wolniej kręcił
prąd 6 a też no problem lm317+szeregowy tranzystor i tyle gorzej z tym napuięciem ..... :? ja myśle że trzeba by zrobić coś w podobie do zasady działania kolorofonu ale to tylko pomysł to jest tak dać na kolektor tranzystora + z akumulatora na emiter tego tranzystora + wiatraczka a na baze dać napięcie z obrotomierza żeby tym tranzystorem sterowao i odpowiednio podobierać rezystory żeby przy powiedzmy 10 z obrotomierza było 12 na wiatraczku i reszta proporcjonalnie :)
nawet lepsze by było sterowanie mosfetem one akurat są do dużych prądów i sterowane napięciowo =prąd pobierany z obrotomierza jeszcze mniejszy :) ( w zasadzie ze zwykłych można by darlington ale to komplikuje sprawe 8) )
niestety nie mam konmkretnego schematuy bo nie wiem jak to obliczyć i musiałbym sam w praktyce zrobić i przetestować a czasu nie mam sory :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Oct 2004 14:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
13 Oct 2004 14:10 Re: Regulacja prędkości wentylatora |
|
|
|
Zgaduję, że ten wentylator jest od chłodnicy?
Ja tam bym sugerował uzależnić obroty wentylatora od temperatury chłodnicy,
i to w taki sposób, żeby przy jakiejś temperaturze wentylator miał pełne obroty,
i ta temperatura mogłaby zależeć od obrotów silnika - im większe, tym mniejsza.
Uzależnianie sterowania wentylatorem tylko od obrotów silnika to ryzyko, że przy
nieco mniejszych obrotach silnika wentylator się zatrzyma i silnik się przegrzeje.
A samo sterowanie pewnie najłatwiej jest zrobić używając wzmacniacza operacyjnego
(może dwóch, jeśli czujnik temperatury będzie dawał słaby sygnał) i MOSFET-a jako
elementu wykonawczego... trochę niewygoda, że w samochodzie zwykle wszystko
ma zasilanie z plusa, i pasowałoby użyć MOSFET-a typu P, a te są znacznie droższe,
zwłaszcza przy większej mocy (a on jednak musi przewodzić chociaż te 6A). Można
by też użyć tranzystorów bipolarnych, ale wtedy Darlington mocy PNP, lub tranzystor
mocy PNP i jakiś sterujący średniej mocy (wymagane 300mA, 3.5W), raczej też PNP.
Problemem może być drugie przebicie w tranzystorach bipolarnych - chociaż może
przy napięciu 12V jeszcze nie - na wszelki wypadek trzeba sprawdzić w katalogu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Oct 2004 14:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
player Poziom 9

|
13 Oct 2004 19:04 Re: Regulacja prędkości wentylatora |
|
|
|
Ten wentylator nie ma być od chłodnicy. To będzie wentylator od ogrzewania ale w nieco innym zastosowaniu :). Dostałem już wstępny schemat. Będę niedługo go testował. Ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie je poczytam :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |