FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Który pirometr wybrać DT-380 czy Voltcraft IR 260-8

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Który pirometr wybrać DT-380 czy Voltcraft IR 260-8
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 02 Jan 2011 10:42   

Który pirometr wybrać DT-380 czy Voltcraft IR 260-8

Witam

Sorry jeśli ten temat był poruszany ale się nie doszukałem.
Chcę kupić jakiś niedrogi pirometr, głównie do badania temperatur na własnych konstrukcjach (zasilacze, wzmacniacza, prostowniki itp). I mam mały dylemat czy wybrać ten DT-380 czy może lepiej Voltcraft IR 260-8 . Ten pierwszy ma szerszy zakres, a ten drugi przynajmniej jakąś tam firme...
Jeśli mieliście styczność z nimi dajcie jakąś opinię :-)

DT-380
Możliwości pirometru:
• Wysoki zakres pomiaru temperatury od -50°C do +380°C
• Dokładny pomiar
• Laserowy celownik pomiaru
• Zatrzymanie wyniku
• Podświetlany wyświetlacz

Specyfikacja techniczna:
- Zakres temperatury pomiaru od -50C do 380C
- Rozdzielczość 8:1
- Możliwość wyboru pomiaru w °C oraz °F
- Zatrzymanie pomiaru
- Celownik laserowy
- Automatyczne wyłączenie
- Wyświetla stan baterii
- Zasilenie poprzez baterię 9V

Wymiary
• Wysokość: 15 cm
• Długość: 8,5 cm
• Grubość: 4 cm

W komplecie:
• Pirometr
• Opakowanie
• Instrukcja

Voltcraft IR 260-8
Charekterystyka:

* Optyka 8:1
Zakres pomiarowy od -30 do +260C
Ze stałym laserem

Specyfikacja techniczna:
wymiar (BxHxT) 42 x 160 x 82 mm
Ilość pamięci 0
Czas reakcji < 1 s
Stopień emisji Wartość stała 0,95
Dokładność 2% 2 C
Zakres pomiarowy temperatury Od -30 do +260 C
Optyka 8:1
Zaopatrzenie napięcia Bateria 9 V
Rozdzielczość - temperatura 0.1 C
Waga 180 g

W zestawie:

* Bateria + Instrukcja obsługi

Wyposażenie: produkt

* Zapamiętywanie danych
* Regulowany celownik laserowy
* Wyświetlenie maksymalnej / minimalnej wartości
* Podświetlany ekran
Back to top

Pojadacz
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 03 Jan 2011 16:49   

Re: Który pirometr wybrać DT-380 czy Voltcraft IR 260-8

Witam.
Jestem posiadaczem ir 260-8s, co prawda od niedawna ale chyba wszystko co miał do ukrycia i do pokazania już zdążyłem zauważyć. Nie wiem jak wygląda na żywo drugi pirometr o którym pisałeś, natomiast mój voltcraft jest dobrze spasowany i wygląda na solidny, jednak wygląd to chyba mniej istotna rzecz tego sprzętu. Co do pomiarów, to wygląda to tak, zakres maksymalny jest niewielki jednak do tego o czym ty piszesz raczej powinien wystarczyć co nie zmienia faktu że zawsze mając takie urządzenie w zasięgu ręki mierzy się nie tylko to do czego je akurat kupujemy, tylko wykonuję się różnego rodzaju dziwne pomiary i wtedy jak największa rozpiętość pomiarowa jest wielkim plusem! Teraz kilka słów o pomiarach, jak wiadomo wszystkie piromerty mają jakiś tam błąd pomiarowy, co nie zmienia faktu że ten w którego ja jestem posiadaniu wydaje się pokazywać bardzo dokładnie swoje wyniki. Oczywiście porównywałem jego wskazania z termometrami rtęciowymi i alkoholowymi oraz mierzyłem wodę w stanie zamarzania i wrzenia a wyniki były bardzo poprawne ( nie idealne bo wiadomo że woda nie musi mieć 100 stopni żeby wrzeć). Natomiast zdziwiła mnie taka rzecz a mianowicie po dokonaniu pomiaru dość gorącego przedmiotu (wkład kominkowy około 250 stopni) pirometr przez jakieś 5 minut zawyża wszystkie pomiary i to o dość dużo nawet o 10 stopni, natomiast jak odczekamy trochę, wszystko działa poprawnie. Nie wiem czy to wina akurat voltcrafta czy wszystkie pirometry z tego przedziału cenowego i klasowego mają taką przypadłość. Aha no i temperatura pracy poniżej 0 stopni też na niego wpływa ale to chyba na każdą elektronikę tak działa zimno, jednak szybki pomiar nawet na wielkim mrozie można zrobić byle nie wychłodzić sprzętu.
PS.
Zdaję sobie sprawę z tego że trochę przydługawo napisałem, jednak o pirometrach nie za dużo można przeczytać i ludzie kupują je przeważnie na chybił trafił, więc jak mogłem to się podzieliłem własnymi spostrzeżeniami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jan 2011 16:49   

Back to top

Bride
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 04 Jan 2011 20:35   

Posiadam model DT-380, dobrze zbudowany, konstrukcja wytrzymała, mała, lekka, poręczna, pomiaru dokonuje bardzo szybko. Zasilany baterią 9V. Posiada laser namierzania, podświetlany wyświetlacz diodami led. Granica błędu to 2C. To niedużo. W/w usterki w tym modelu nie zauważyłem. Wskazuje zawsze na bieżąco daną temperaturę.
Polecam bo za te pieniądze sprzęcik wart zakupu. Na aukcji za 70zł z przesyłką z zagranicy (czekania dwa tygodnie) ale warto.
Polecam.
Pozdrawiam
Back to top

ufo000000
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 04 Jan 2011 22:25   

Dzięki za odpowiedzi, wybrałem jeszcze inny, DT8530, dostawa z polski, z wysyłką, z wysyłką niecałe 130zł, jest od -50 do 530 także zakres dobry i na pewno go nie braknie, jak zbadam to napiszę czy jest on coś wart. Nie powiem że nie wolał bym voltcrafta ale z większymi temperaturami mają spore ceny a jeszcze planuję kupić jakiś dobry miernik z true rms i mnie fundusz ogranicza.
Back to top

Bride
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 11 Jan 2011 12:16   

Czekamy na recenzję. Czy wybór okazał się trafny, tym bardziej, że to model DT którego sam używam.
Pozdrawiam
Back to top

ufo000000
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 Post from the author of the topic 11 Jan 2011 17:04   

Witam
No przyszedł mi jednak nie miałem dużo czasu na dokładne przebadanie, tak na szybko zauważyłem:
-dobry do pomiaru temperatury większych obiektów, przy małych obiektach widać sporą niezgodność celownika laserowego do punktu pomiaru, fakt że nie jest raczej możliwe aby pokazywał idealnie z odległości 5cm i np 100cm (musiał by być regulowany).
-problemy z pomiarem temperatur ciał błyszczących, np stopa żelazka miała 50 stopni a ubranie prasowane 150 :-) badałem dzisiaj w pracy z kolegą i niemożliwy był pomiar temperatury cyny w fali lutowniczej, badając piec do "pieczenia" płytek także było ciężko bo niemal wszystko błyszczące... Jeszcze trochę mało go testowałem w różnych warunkach itp, ale ogólnie rzecz biorąc bez dotykowego termometru się nie obędzie (badanie miniaturowych elementów itp) i będę taki chciał kupić lub ewentualnie złożyć. Pieniędzy na ten pirometr oczywiście nie żałuję gdyż wiele elementów można nim bez problemu i błyskawicznie zbadać :-)
Back to top

Pojadacz
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 11 Jan 2011 17:45   

Jeśli chodzi o badanie temperatury "błyszczących" przedmiotów to mój IR 260-8s również ma kłopoty z poprawnym wykonaniem pomiarów. Więc to chyba przypadłość tego typu sprzętu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jan 2011 17:45   

Back to top

Bride
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 12 Jan 2011 05:40   

Ale jeśli chodzi o żelazko to bez znaczenia jest rodzaj stopy? Ja posiadam Philipsa ze stopą durilium i ona nie jest taka lustrzana tylko ceramiczna. I z tego co pamiętam to mój dt380 obmierzał temperaturę prawidłowo.
Back to top

ufo000000
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 12 Jan 2011 08:11   

Na pewno ma znaczenie, ja mierzyłem na tanim żelazku gdzie stopa jest jak lustro metalowa i przez to kłopoty.
Back to top

zipp
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 12 Jan 2011 12:13   

Na dokładność pomiaru temperatury pirometrem ma wpływ emisyjność termiczna mierzonego elementu. W tanich przyrządach producent standardowo ustawia ten współczynnik chyba na 0,95. W lepszych pirometrach można go ustawić w szerokich granicach 0,1-1. Niestety bez korygowania tego współczynnika, przy pomiarach niektórych elementów błąd może być spory.
Back to top

Pojadacz
Poziom 9
Poziom 9

Post#11 13 Jan 2011 12:20   

Witam ponownie.
Mam pytanie do posiadaczy pirometrów nie koniecznie takich jak ja mam. Chodzi mi o temperaturę pracy u mnie jest to od 0 do 50 stopni. Jednak zauważyłem że przy temperaturze około +6 stopni pirometr pokazuje błędne wyniki. Wystarczy że wyjdę na balkon i dokonam pomiaru, pierwszy jest w miarę poprawny ale po zaledwie paru sekundach pirometr zaczyna zaniżać wyniki. Jest to chyba związane nie z szybkim spadkiem temperatury urządzenia tylko samego czujnika podczerwieni. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy w waszych urządzeniach też zachodzi takie zjawisko czy to może ja mam wadliwy produkt.
Dzięki.
Back to top

ufo000000
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 Post from the author of the topic 13 Jan 2011 19:40   

Ja jeszcze dokładnie nie sprawdzałem urządzenia przynajmniej u mnie w instrukcji pisze że przy przeniesieniu urządzenia z miejsce o znacznej różnicy temperatury należy odczekać 30 minut... Weź z ciekawości daj pirometr na balkon na ten czas i zmierz nim, czy będzie dalej fałszował czy nie.
Back to top

Pojadacz
Poziom 9
Poziom 9

Post#13 21 Jan 2011 21:55   

Faktycznie pirometr pozostawiony w niższej temperaturze na jakiś czas zaczyna pokazywać dokładniejsze wskazania, więc może nie jest tak źle i nie muszę się obawiać że jest wadliwy.
Back to top

marekw2
Poziom 4
Poziom 4

Post#14 03 Feb 2012 14:04   

Pomiary w niskich temperaturach otoczenia rzeczywiście są kłopotliwe. Mam pirometr Sonela DIT 130. Przy pomiarach na mrozie pokazuje jakieś kosmiczne wyniki.. Dla sprawdzenia zostawiłem go na zewnątrz na około godzinę (wystarczyło by pewnie krócej ale zapomniałem o nim) i wówczas pomiary były prawidłowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2012 14:04   

Back to top

ADI-mistrzu
Poziom 21
Poziom 21

Post#15 30 Apr 2012 10:10   

Nie chce zaśmiecać forum to tutaj napisze, mam nadzieję że dużych batów za to nie dostanę...

Chodzi mi o dokładność, wszędzie widzę te np. 2% 2°. Uczono mnie że urządzenia pomiarowe mają klasę którą oblicza się według ustawionego pomiaru. Jak to jest w tym przypadku? Oblicza się od 100°C że wychodzi z 2% te 2°C?
Czy jednak jak mamy pirometr na 500°C to obliczamy od tych 500 te 2% i wychodzi 10°C czyli w niskich temperaturach pomiar ten jest mało dokładny?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Który pirometr wybrać DT-380 czy Voltcraft IR 260-8
Page 1 of 1
Similar topics
Odsysacz ręczny, który wybrać, czy ktoś użytkuję taki (6)
Który wybrać laser? Czerwony las-7 czy American DJ GEKKO? (18)
Który multimetr wybrać kew1009 czy pozostałe ? (10)
Erica czy T51prog Który programator wybrać? (5)
termopara czy pirometr? BGA (1)
który model wybrać: Wilga 2000 czy Easy Glider Pro (3)
Który oscyloskop wybrać ATTEN ADS1022C+ czy DS1052E Rigol (2)
Miernik Mastech czy Unit -który wybrać? (3)
Pirometr voltcraft - jakaś szansa na naprawę (2)
Hot air oraz pirometr - który wybrać? (1)

Page generation time: 0.107 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed