| Author |
krzysztof1 Poziom 12

|
11 Oct 2004 18:29 Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD |
|
|
|
Proszę o opinię osoby bardziej doświadczone odemnie...
Nie jestem pierwszą osobą, która chce kupić DVD dobrze odtwarzające stereo. Naczytałem się opinii, że odtwarzacze do 1000PLN nie są w tym dobre (zwykła Fonica bije je na głowe :))
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić...
Sygnał cyfrowy zapisany na płycie CD nie może być inny przy odtwarzaniu w dobrym odtwarzaczu CD niż w kiepskim DVD! (oczywiście jeśli podłączymy oba żródła do tego samego wzmacniacza) Wniosek z tego, że jeśli używamy wyjścia cyfrowego nie powinno być różnicy w jakości dźwięku. Powinna ona wtedy zależeć od przetworników w wzmacniaczu. Chyba, że jest coś o czym nie wiem...?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2004 18:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marioer Poziom 19

|
12 Oct 2004 23:33 Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD |
|
|
|
Masz 100% racji - nie wyrzucaj kasy w błoto. Dla zwykłego użytkownika nie będzie słyszalnej różnicy po podłączeniu (do wejscia cyfrowego/optycznego )wzmacniacza sprzętu za 250 lub za 1200 zł. . Być może są różnice ,ale dostrzegalne tylko dla bardzo nielicznej garstki ludzi z wybitnym słuchem albo wychwycone przez specjalistyczne pomiary.
Smiech mnie ogarnia jak czytam wypociny takich snobów o sprzętach za xxxxxxxx zł. co ma zagwarantować nieporównywalną jakość dzwięku.
Duża częśc z nich nie wie,że produkcja wielu ( nie wszystkich) drogich-markowych odtwarzaczy jest zlecana tanim azjatyckim firmom-oczywiście z innym softem i wystrojem obudowy oraz dobrze wymyslonymi sloganami reklamowymi. Nawet bardzo znane marki nie są w stanie konkurować z bardzo tanimi azjatami tym bardziej,że to własnie oni bardzo szybko wprowadzają do swoich sprzętów obsługę nowych formatów odczytu
Serwisuję różne sprzęty na co dzień i już wielu klientów sprowadziłem na Ziemię za co później byli wdzięczni. Oczywiście są dziedziny w których należy zapłacić więcej za jakość ,ale jest ich coraz mniej i nie dotyczy akurat coraz bardziej taniejącego DVD.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Oct 2004 23:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysztof1 Poziom 12

|
13 Oct 2004 17:13 Re: Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD |
|
|
|
Ostatnio ktoś mi powiedział, że w DVD dźwięk stereo z CD można uzyskać tylko z wyjść analogowych (CINCH), nie można z wyjść cyfrowych. Nie była to osoba bardzo zorientowana w temacie więc nie jestem do końca przekonany.
Czy tak jest w istocie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Oct 2004 17:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marioer Poziom 19

|
13 Oct 2004 19:23 Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD |
|
|
|
Jeżeli sygnał cyfrowy z DVD podasz do cyfrowego wejścia wzmacniacza to tam następuje zdekodowanie i Ty decydujesz jaki sygnał otrzymujesz na wyjściach poprzez zmianę trybu pracy procesora a tym samym mozesz ustawić tryb "stereo".
|
|
| Back to top |
|
 |