FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 11 Oct 2004 18:29   

Proszę o opinię osoby bardziej doświadczone odemnie...
Nie jestem pierwszą osobą, która chce kupić DVD dobrze odtwarzające stereo. Naczytałem się opinii, że odtwarzacze do 1000PLN nie są w tym dobre (zwykła Fonica bije je na głowe :))
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić...
Sygnał cyfrowy zapisany na płycie CD nie może być inny przy odtwarzaniu w dobrym odtwarzaczu CD niż w kiepskim DVD! (oczywiście jeśli podłączymy oba żródła do tego samego wzmacniacza) Wniosek z tego, że jeśli używamy wyjścia cyfrowego nie powinno być różnicy w jakości dźwięku. Powinna ona wtedy zależeć od przetworników w wzmacniaczu. Chyba, że jest coś o czym nie wiem...?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Oct 2004 18:29   

Back to top

marioer
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 12 Oct 2004 23:33   

Masz 100% racji - nie wyrzucaj kasy w błoto. Dla zwykłego użytkownika nie będzie słyszalnej różnicy po podłączeniu (do wejscia cyfrowego/optycznego )wzmacniacza sprzętu za 250 lub za 1200 zł. . Być może są różnice ,ale dostrzegalne tylko dla bardzo nielicznej garstki ludzi z wybitnym słuchem albo wychwycone przez specjalistyczne pomiary.
Smiech mnie ogarnia jak czytam wypociny takich snobów o sprzętach za xxxxxxxx zł. co ma zagwarantować nieporównywalną jakość dzwięku.
Duża częśc z nich nie wie,że produkcja wielu ( nie wszystkich) drogich-markowych odtwarzaczy jest zlecana tanim azjatyckim firmom-oczywiście z innym softem i wystrojem obudowy oraz dobrze wymyslonymi sloganami reklamowymi. Nawet bardzo znane marki nie są w stanie konkurować z bardzo tanimi azjatami tym bardziej,że to własnie oni bardzo szybko wprowadzają do swoich sprzętów obsługę nowych formatów odczytu
Serwisuję różne sprzęty na co dzień i już wielu klientów sprowadziłem na Ziemię za co później byli wdzięczni. Oczywiście są dziedziny w których należy zapłacić więcej za jakość ,ale jest ich coraz mniej i nie dotyczy akurat coraz bardziej taniejącego DVD.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Oct 2004 23:33   

Back to top

krzysztof1
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 Post from the author of the topic 13 Oct 2004 17:13   

Re: Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD

Ostatnio ktoś mi powiedział, że w DVD dźwięk stereo z CD można uzyskać tylko z wyjść analogowych (CINCH), nie można z wyjść cyfrowych. Nie była to osoba bardzo zorientowana w temacie więc nie jestem do końca przekonany.
Czy tak jest w istocie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Oct 2004 17:13   

Back to top

marioer
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 13 Oct 2004 19:23   

Jeżeli sygnał cyfrowy z DVD podasz do cyfrowego wejścia wzmacniacza to tam następuje zdekodowanie i Ty decydujesz jaki sygnał otrzymujesz na wyjściach poprzez zmianę trybu pracy procesora a tym samym mozesz ustawić tryb "stereo".
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Wyjście cyfrowe w odtwarzaczach DVD
Page 1 of 1
Similar topics
Przeróbka Philipsa 6010 na Ac3 (cyfrowe wyjście) (2)
tensometr - wyjście analogowe czy cyfrowe? (14)
wyjście cyfrowe a przetwornik zielony jestem (2)
Wyjście audio cyfrowe w Pionierze 1530 (5)
philips 6010 cyfrowe wyjście fonii ? (6)
Wyjście cyfrowe SP-DIF dla DSX6010 (9)
Wyjście cyfrowe audio w Pioneer-ach (5)
Technics SL-P277A - wyjście cyfrowe (14)
Wyjście cyfrowe i kolorofon (8)
Wyjście cyfrowe SP-DIF dla pionka 1530 (5)

Page generation time: 0.194 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed