FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pojazd g±sienicowy. Problem z konstrukcj± układu sterowania.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Pojazd g±sienicowy. Problem z konstrukcj± układu sterowania.
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#31 08 Oct 2011 11:39   

Re: Pojazd g±sienicowy. Problem z konstrukcj± układu sterowania.

A gdyby zastosować dwa osobno sterowane i niezależne silniki (oczywi¶cie takie same pod względem parametrów i osi±gów) po jednym na stronę. Wówczas można
jeden hamować by skręcić
Back to top

tomek123666
Poziom 1
Poziom 1

Post#32 11 Nov 2011 18:50   

Witam wszystkich. pozwoliłem sobie przeczytać ten temat i przeanalizować kilka tematów, na youtubie jest seria filmików "how to built a tank" czy jako¶ tak, wiem, że o tym wszyscy wiedza ale chciałem podsumować. facet tam zrobił rozdzielacz napędu z pasków klinowych, fajne rozwi±zanie ale jak się ma silniczek od pompy o mocy 2 km. w warunkach domowych by zbudować co¶ dużo bardziej wytrzymalszego, dobrym pomysłem jest zbudowanie na bazie mostu, z poloneza lub dużego fiata, i sterowanie za pomoca dwóch pomp. oba te mosty, jak pewnie wszyscy wiedz± nie maj± równego przekazu mocy na koła. nie pamietam czy na lewe czy prawe jest tylko 40 % mocy, ale to prosto zrobić wystarczy zaspawać takie sprzęgiełko w mo¶cie, wiedziałem jak to sie zachowije na drodze, nie ¶wiruje jak wczesniej była mowa. jeżeli złapie przyczepno¶c która¶ strona to nie rzuca i obraca w miejscu. ponieważ ten cały układ sterowania nie pozwoli na osi±gnięcie jakich kolwiek prędko¶ci. A to za spraw± tego, że jeżeli chcesz skręcić musisz wł±czyć jedn± pompe która w jakim¶ stopniu zablokuje jedn± póło¶ i zanim cała moc zostanie przekazana na druga strone (czy to zakręt czy korekta jazdy nie ważne) to spowolni lum na ułamek sekundy zatrzyma cało¶ć. podsumowuj±c będziesz jechał cały czas szarpi±c całym pojazdem, co w najleprzym wypadku skończy się zerwaniem g±sienicy.
podam prostsz± konstrukcje, która niestety nieco odbiega od pierwotnego planu, ale że mieszkam na wsi i do¶ć górzystym terenie, to to rozwi±zanie jest dla mnie jak najbardziej racjonalne pod względem wykonania jak i póĽniejszej ekspoatacji i wcale nie jest gorszy od typowej gasienicówki.
zaczynamy od dużego fiata. uci±c wszytsko za przednimi drzwiami i słupiek, prócz podłogi, most na sztywno i podniesiony. koła napędowe zębate na mo¶cie, za tylnymi siedzeniami koła prowadz±ce, i po dwa zestawy kół jezdnych resorowanych
a z przodu wyciete nadkola, założone koła od żuka, plus tależ dystansowy i drugie koło. I masz bliżniaki z przodu.
pod przedni± spreżyn± z gum podkładowych kr±żki, na wahaczu idzie w górę, plus duże koła, co daje zwiększenie prze¶witu dwukrotnie, zmierzyć szeroko¶ć bliĽniaków i tak samo szerokie k±sienice zrobić spawane z profili zamkniętych i rurek 3/4" . Wszystkie segmenty na podbiciu z kostek wyciętych ze starych opon. i tak powstaje halftruck , do którego mam w planie pług na zimę a na cieplejsze dni praca w polu. zapomniałbym powierzchnia za przednimi fotelami to skrzynia ładunkowa. odpowiedzi na rysunki segmentów g±sienic i innych zagadnień technicznych, jak również pytań bede udzielał na gg, na bierzaco bo nie chce mi sie tu wklejac schematów, zainteresowanych zapraszam gg - 5379931
Back to top

kobera
Poziom 6
Poziom 6

Post#33 03 Feb 2012 22:28   

Od¶wieżę nieco temat.
Przeczytałem całe to forum i postanowiłem wyrazić moj± opinię i napisać co wiem na temat przeniesienia napędu w pojazdach g±sienicowych.
1. Z paskami klinowymi byłbym ostrożny, przenosz± one tym większa moc z im większ± prędko¶ci± pracuj±, przy niskiej prędko¶ci obrotowej ich trwało¶ć jest niewielka, szczególnie w dynamicznie zmiennych obci±żeniach. Wymusza to ich stosowanie bezpo¶rednio na pocz±tku układu przeniesienia napędu, a więc najlepiej przed skrzyni± biegów, gdzie moment obrotowy jest jeszcze stosunkowo niski a prędko¶ć obrotowa wysoka.
2. Napęd hydrauliczny możliwy, ale jedynie dla pojazdów raczej powolnych (najlepiej o dużych kołach). W przypadku napędu g±sienicowego konieczne jest zastosowanie synchronizacji prędko¶ci obrotowej silników hydraulicznych (najlepiej elektroniczny układ). Rozwi±zanie trwałe, mocne ale strasznie drogie.
3. Sterowanie przez naci±g pasów klinowych/hamowanie wymaga dużo siły i jest męcz±ce, ale tanie i łatwe do wykonania.
4. Elektromagnetyczna szpera to rozwi±zanie dobre, łatwe do aplikacji.

Wszystkie powyżej opisane rozwi±zania maja wadę wspóln±: brak możliwo¶ci przeciwbieżnego ruchu g±sienic.

Ja mam inna propozycję, pozbawione powyżej opisanej wady, stosowane w najnowszych szybkich pojazdach g±sienicowych. Jej działanie opiera się na 3 mechanizmach różnicowych i 2 hamulcach np. tarczowych.
Wszystkie elementy można wykorzystać ze starych samochodów. Napęd ze skrzyni biegów przekazywany jest na półosie poprzez mechanizm różnicowy centralny. Do koła centralnego tego mechanizmu za po¶rednictwem koła zębatego podł±czony jest wał centralny, którego końce umieszczone s± odpowiednio w lewym i prawym mechanizmie różnicowym, ale tam gdzie normalnie umieszczona jest póło¶ samochodowa. Z przeciwnej strony tych mechanizmów (czyli tam gdzie normalnie wyprowadzony jest napęd na przeciwn± póło¶) następuje odbiór mocy na koło g±sienicy. Dodatkowo na koło obiegowe tych mechanizmów różnicowych doprowadzony jest napęd z mechanizmu różnicowego centralnego za po¶rednictwem półosi samochodowych (czyli normalny układ samochodowy). Półosie te maj± możliwo¶ć hamowania (maja zamontowane tarcze hamulcowe lub jakie¶ bębny) przy pomocy układu hydraulicznego hamulcowego samochodu.Wszystkie mechanizmy różnicowe powinny być tego samego typu (centralny oraz lewy i prawy).
Brzmi to skomplikowanie, ale jest stosunkowo proste.
W momencie jak jedziemy prosto, to z centralnego dyferencjału napęd przekazywany jest na póło¶ centraln± i na boczne wej¶cia dyferencjału lewego i prawego, a jego boczne odej¶cia (półosie hamowane) zasilaj± w napęd koła obiegowe tych mechanizmów. Skutkuje to równym obrotem obu mechanizmów różnicowych i ruch przeciwny koła g±sienicy. W momencie zahamowania której¶ z półosi hamowanej występuje różnica w prędko¶ci obrotowej wału centralnego i którego¶ z kół obiegowych mechanizmów bocznych i jednocze¶nie zmiana prędko¶ci g±sienic, ale je¶li całkowicie zatrzymamy jedn± póło¶, to koło g±sienicy zacznie obracać się w druga stronę daj±c nam napęd przeciwbieżny.
Jest to najbardziej efektywny system sterowania, który pozwala na zastosowanie do sterowania zwykłej kierownicy, nie wymagaj±cy zbyt wielkiej siły!!!
Jak kto¶ dotrwał do tego miejsca to tutaj nagroda: http://www.youtube.com/watch?v=79ncOYcIUQw (pokazane z zasilaniem w nieco innym punkcie jak opisałem, ale działa identycznie)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Pojazd g±sienicowy. Problem z konstrukcj± układu sterowania.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Schemat układu sterowania diody (7)
Schemat układu do sterowania laserem (2)
Projekt układu sterowania (2)
Pojazd g±sienicowy , krótko co powinienem mieć do budowy (czę¶ci elektroniczne ) (9)
Wszędobylski, wielozadaniowy pojazd g±sienicowy i kłopoty. (34)
Pojazd g±sienicowy z dwoma silnikami:) (18)
Poszukuję układu do sterowania stopera elektronicznego. (2)
Pojazd g±sienicowy - mechanika i problemy (8)
Pojazd g±sienicowy - w co wyposażyć? (21)
zdalny monitoring kamer± IP układu sterowania (10)

Page generation time: 0.082 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed