FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lodówka Amica AK312 "zawiesza się" na chłodzeniu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Lodówka Amica AK312 "zawiesza się" na chłodzeniu
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 11 Oct 2004 20:09   

Witam!
Mam taki oto problem z lodówką Amica (2 agregaty, z 2000r.) kłopot dotyczy agregatu chłodziarki. Otóż już któryś raz (jak udało mi się zwrócić na to uwagę) lodówka pracuje wg mnie za długo, a dokładniej agregat pracuje chyba z kilkanaście godzin (nie jestem w stanie nigdy stwierdzić od której godziny chodzi ciągle) ale z tego co zauważyłem to np. przez całe popołudnie pracuje non-stop to samo w nocy (dość często się budzę -nawet kilkanaście razy w ciągu nocy i stale słychać pracującą lodówkę).
Radzę sobie z tym w ten sposób, że wyłączam chłodziarkę -ustawiając pokrętło regulacji temp. na pozycję "0" (wyłączona chłodziarka) następnie ustawiam na pozycję "2" (agregat jeszcze się nie włącza), a na drugi lub 3 dzień powracam do ustawienia "4" i od tego momentu lodówka pracuje już normalnie.
Zauważyłem jeszcze, że na początku (niedługi czas od momentu zauważenia ciągłej pracy) tylnia ścianka lodówki jest mokra, natomiast podczas "normalnej" pracy lodówki jest sucha lub ew. są na niej zamarznięte krople wody.
Powyższe zachowanie występuje dość rzadko dlatego nie zwróciłem wcześniej na nie uwagi.
Lodówka jest "po gwarancji" i nie wiem czy jest to jej normalne zachowanie -a ja jestem przewrażliwiony, czy też coś zaczyna szwankować.

pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek info
Piotr W.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Oct 2004 20:09   

Back to top

zumek
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 11 Oct 2004 20:49   

Re: Lodówka Amica AK312 "zawiesza się" na chłodzen

Viszna wrote:
Witam!
Mam taki oto problem z lodówką Amica (2 agregaty, z 2000r.) kłopot
...
Piotr W.

Niestety będziesz musiał zaprosić mechanika.Masz albo ubytek freonu(mało prawdopodobne) albo zapchany filtr lub kapilarę w układzie chłodniczym(to obstawiam).

Pzdr.
Piotrek Sz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Oct 2004 20:49   

Back to top

skryn
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 11 Oct 2004 21:24   

Re: Lodówka Amica AK312 "zawiesza się" na chłodzen

zumek wrote:
Viszna wrote:
Witam!
Mam taki oto problem z lodówką Amica (2 agregaty, z 2000r.) kłopot
...
Piotr W.

Niestety będziesz musiał zaprosić mechanika.Masz albo ubytek freonu(mało prawdopodobne) albo zapchany filtr lub kapilarę w układzie chłodniczym(to obstawiam).

Pzdr.
Piotrek Sz.

Koniecznie fachowiec, który nie będzie proponował Ci wymiany termostatu. Koniecznie napełnienie wraz z czyszczeniem kapilary. Tylko mu o tym nie mów. Chcesz naprawić lodówkę.
PS. Na R-134 to normalka. W AK serii 3.... można sprawdzić termostat, ale tylko z uwagi na nie załączanie się kompresora (zardzewiały). Pomaga jedno i drugie, tzn. napełnienie plus wymiana termostatu.Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Oct 2004 21:24   

Back to top

TFX
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 11 Oct 2004 21:45   

Czołem! Proponuje najpierw wyczyścić skraplacz(z tyłu czarne rurki).Odsunąć ją troche od ściany i spr. czy nie ma gazet na górnym blacie.Jak chodzi non-stop pomacaj skraplacz i odwadniacz ,jak ciepłe?
pozdrawiam TFX
Back to top

Bleble
Poziom 25
Poziom 25

Post#5 12 Oct 2004 08:29   

Wyłącz na jakiś czas chłodziarkę 1 godz.następnie włącz a termostat ustaw na 1 i obserwój czy się wyłącza
Podczas pracy na tylnej ścianie w chłodziarce powinien powstawać szron jeśli pracuje a nie powstaje jest to sprawa układu chłodniczego
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Lodówka Amica AK312 "zawiesza się" na chłodzeniu
Page 1 of 1
Similar topics
Lodówka Whirlpool - "For Ikea From Whirpool" (7)
lodówka "Polar KB2034/1" pracuje bez przerwy. (9)
Lodówka-POLAR "chodzi",ale nie chłodzi. (3)
Piec Junkers ZWR 24-3 KE "Zawiesza się" (15)
Beretta Venus 24 IC + Euroster 2000 - piec się "zawiesza"/ (10)
Lodówka Amica AD220- chłodzi "połowicznie" (3)
Lodówka Amica AK312- problem z zamrażarką (3)
Lodówka Amica AK312 - nie chłodzi (5)
Lodówka Siemens KG 31V03/03 ma "czkawkę", pomóżcie (3)
Lodówka Whirlpool ARG 910/G/WP "cisza" (28)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed