| Author |
Andu Poziom 11

|
04 Jan 2011 22:05 Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone lamp |
|
|
|
Witam mam piec jak wyżej i poważny problem z włączaniem go aby grzał CO.
Migają dwie czerwone lampki. Migają 4 razy i przerwa kolejne 4 razy itd...
Aby włączyć ogrzewanie muszę wykonać następujące czynności.
Wyłączyć piec (pokrętłem z 1 na 0)
Włączyć piec - wtedy lampki już nie migają.
A teraz uwaga najciekawsze -
Aby piec zaczął grzać CO muszę postukać po obudowie lub otworzyć drzwiczki z pieca w których znajduje się elektronika i nimi trochę poruszać . Po chwili ruszania drzwiczkami piec załącza się. Ale jak puszczę drzwiczki ( w nie odpowiedniej "pozycji) to się wyłącza.
Wygląda to tak jakby nie było styku gdzieś w elektronice zawartej w drzwiczkach.
Czy ktoś się z tym już spotkał i może pomóc.
PS:
Jak już znajdę właściwą pozycję drzwiczek i poruszam kablami to piec startuje. Natomiast jak go wyłączę zdalnym sterownikiem (lub sam się wyłączy bo osiągnie właściwą temperaturę) to kolejny raz już się zdalnie nie załączy i zabawa rozpoczyna się od nowa - to trochę dyskwalifikuje brak styku - bo nie dotykam tego pieca jak już załapie i w końcu grzeje.
Pomóżcie bo zimno jak cho...a
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2011 22:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
04 Jan 2011 23:22 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone l |
|
|
|
| Andu wrote: |
| ... muszę postukać po obudowie lub otworzyć drzwiczki z pieca w których znajduje się elektronika i nimi trochę poruszać |
Kocioł sprawdza, czy już dotarł serwisant :) Pora go zaprosić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andu Poziom 11

|
04 Jan 2011 23:34 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone l |
|
|
|
Servisant był 3 tygodnie temu i robił przegląd za który zapłaciłem 120 pln
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2011 23:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
csocso Poziom 1

|
25 Jan 2011 11:24 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone l |
|
|
|
Jestem Weger, kto troche móvi po polsku, prepraszam za to.
Ja tez mam sama problemu, i intersuje mnie jerzely ma pana rezultata. A pana co pisze pod uwaga, to nei rozumiem dokladnie. U mnie ten blad rzatko jest, i kiedy jest servisant wtedy nie ma. Ja tez szukalam povodu tego, ale nie mam pojecza co powoduje. Pomóc me, jerzely wiesz cos!!!!!
| Moderated by mirrzo: |
Usunąłem zdublowany wpis |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2011 11:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
omnixwp Poziom 15

Joined: 28 Aug 2010 Posts: 205 Location: Moja wioska Warszawa :)
|
25 Jan 2011 12:08 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone l |
|
|
|
Potrzebujesz wizyty serwisanta i instrukcji serwisowej. Sam nie ruszaj kotła, bo bardziej popsujesz. Instrukcję mogę nagrać na CD. Reszta informacji na prv.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlenda Poziom 9

|
23 Feb 2011 10:13 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone l |
|
|
|
u mnie jest dokładnie to samo. migają dwie czerwone diody i dokładnie w takim samym cyklu czy ktoś potrafi powiedzieć co sygnalizują ? Zapalają się niereguralnie czasami kilka razy dziennie aczasmi przez tydzień wcale.
jedna sygnalizuje-problemy z układem powietrznym
druga- problem z układem gazowym
ale co znaczy mruganie razem ???
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
pioteer66 Poziom 3

|
03 Feb 2012 01:10 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone lamp |
|
|
|
wersja optymistyczna to kiepska jonizacja ta bardziej ponura to wymiana zespołu gazowego-kłania sie serwis (nie pan Henio hydraulik;).najlepiej ktos kto bawi sie w starsze kociołki sauniera.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlenda Poziom 9

|
03 Feb 2012 09:16 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone lamp |
|
|
|
a możesz bardziej rozwinąć myśl w temacie "kiepska jonizacja powietrza"
czy można jakoś to polepszyć ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 09:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
atol38 Poziom 6

|
13 Feb 2012 22:28 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone lamp |
|
|
|
Może to już po czasie, ale może się komuś przydać. Miałem taki sam objaw - migające czerwone diody, otwarte drzwiczki czasami palnik zaskoczy. Sprawdziłem czujnik co i cwu, przeczyściłem elektrodę jonizującą i bez efektu. Wyjąłem płytę główną, luty wyglądały niby poprawnie, ale jak popatrzyłem przez lupkę to widoczne się stały odbarwienia niektórych lutów. Wszystkie podejrzane na nowo polutowałem i piec "hula" jak za dawnych czasów.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlenda Poziom 9

|
14 Feb 2012 09:42 Re: Piec Saunier Duval thema c 23 e - migają dwie czerwone lamp |
|
|
|
zrobiłem wszystko to co napisałeś -poza poprawianiem lutowania
i też jest dokładnie tak jak piszesz
zrobię lutowanie jak się ociepli :)
dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |