FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Renault Megane I 1.9 DCI zablokowany immobilizer

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Renault Megane I 1.9 DCI zablokowany immobilizer
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 05 Jan 2011 09:25   

Renault Megane I 1.9 DCI zablokowany immobilizer

Witam. Posiadam Renault Megane Grandtour I PH2 1.9 DCI 102 KM, model KA05 (2001 r.). Podejrzewam awarię modułu immobilizera. Auto jednak zachowuje się dość nietypowo w porównaniu do innych opisywanych przypadków awarii modułu immo- dlatego staram się ustalić, czy to przypadkiem nie uszkodzenie całego ECU.

Kilka dni temu podczas jazdy na desce rozdzielczej zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju i napis STOP. Natychmiast zatrzymałem samochód w celu sprawdzenia oleju- oczywiście stan był prawidłowy.

Po tym zabiegu auta nie mogłem już odpalić. Po włożeniu kluczyka do stacyjki kontrolka immobilizera miga cały czas tak samo jak przed włożeniem (a w/g instrukcji powinna przestać się palić), silnik nie odpala. Ponadto w przypadku użycia dorobionego kluczyka (bez immobilizera) objawy są takie same. Kiedyś, gdy próbowałem odpalić samochód właśnie z tego dorobionego kluczyka kontrolka od immobilizera bardzo szybko migała.

Kluczyk jest ze sterownikiem radiowym, prawidłowo otwiera i zamyka centralny zamek. Odłączenie akumulatora nie pomaga. Komputer diagnostyczny LAUNCH wyrzuca błąd "DF117- immobiliser, błąd zaprogramowania".

Myślę, że istotny jest również fakt niedziałających wycieraczek i elektrycznych szyb- można je było włączyć zawsze po włożeniu kluczyka i przekręceniu zapłonu- teraz nie działają.

Z góry dziękuję za pomoc!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Jan 2011 09:25   

Back to top

gałgan1
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 05 Jan 2011 13:56   

Re: Renault Megane I 1.9 DCI zablokowany immobilizer

sprawdz bezpieczniki te duże koło akumulatora
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jan 2011 13:56   

Back to top

wmzal
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 05 Jan 2011 14:15   

Wszystkie bezpieczniki- zarówno te duże w komorze silnika, jak i te mniejsze w kabinie zostały sprawdzone. Auto stoi w ogrzewanym pomieszczeniu żeby wykluczyć wszelkie anomalia związane z ew. elektrokorozją.

Najchętniej wysłałbym sterownik silnika (BOSH EDC 15) do firmy, która zajmuje się wyłączaniem immo (instalują dodatkowy emulator immo). Koszt to ok 200 zł. Skontaktowałem się już z kilkoma osobami zajmującymi się takimi rzeczami (głównie przez allegro), ale ich odpowiedź jest jednoznaczna. Jeśli padł sam sterownik EDC, to oni tego nie stwierdzą, a usługę wykonają i tak...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Jan 2011 14:15   

Back to top

Motronic
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 05 Jan 2011 14:24helpful post - solution   

Masz problem z samym UCH i tyle.
Back to top

wmzal
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 05 Jan 2011 15:06   

Nie wiedziałem co to UCH więc poszukałem i znalazłem...

Link

Dokładnie taki sam przypadek (źle szukałem- to nie immobilizer).

I tutaj olśnienie- w trakcie jazdy włączyłem tylną wycieraczkę, okazało się, że jest przymarznięta. Zaraz chwilę potem nastąpiły objawy, które opisałem.

Koledzy z tematu opisują, aby sprawdzić bezpiecznik 15A odpowiedzialny za światła cofania. Wymieniłem bezpiecznik i auto hula.

Swoją droga sprzedaję "wynalazka", bo jeszcze włączę podgrzewanie szyby i mi się silnik zacznie palić.

Motronic- wielkie dzięki !
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Renault Megane I 1.9 DCI zablokowany immobilizer
Page 1 of 1
Similar topics
Renault megane 1998 1.6 - problem immobilizer (3)
Renault Megane 1.4 95/96 Immobilizer POMOCY ?!?! (6)
Renault Megane immobilizer (11)
Immobilizer Renault Megane (5)
Renault Megane 1.6 96 r. - Immobilizer (4)
IMMOBILIZER W RENAULT MEGANE 96 (12)
Renault Megane 97 1390 75km - Immobilizer, blokada zapłonu (3)
Alarm Silicon + Immobilizer Renault Megane - nie dziala (5)
Renault Master 2.2 DCI 2001, nie odpala, immobilizer (6)
Renault Clio 1,5 dci IMMObilizer (8)

Page generation time: 0.09 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony