| Author |
urzedas Poziom 12

|
06 Jan 2011 12:29 Integra 128 WRL - tryb działania wyjść wirtualnych |
|
|
|
Witam
problem jest następujący
Jak widać na załączonym obrazku - ustawione mam kilka wyjść wirtualnych - służą one w sumie tylko do powiadamiania telefonicznego.
I teraz na przykładzie np pierwszego - czyli 28. awaria zas. AC płyty - po odłączeniu zasilania dostaję od razu sms informujący BRAK ZASILANIA 230V i po kilku-kilkunastu sekundach drugi ZASILANIE 230V OK pomimo, że nie podłączam zasilania, a jak zasilanie podłącze to nie dostaję żadnego powiadomienia.
Zmieniałem polaryzację na wszystkie sposoby ale zawsze jest tak samo - dostaję od razu oba sms-y po np. odłączeniu zasilania, odłączeniu AKU, włączeniu czuwania, a odwrotność tych zdarzeń nie jest w ogóle powiadamiana.
Dodam, że centralę mam od kilkunastu dni - i na początku gdy miałem ustawione tylko powiadamianie z awarii AC płyty to działało wszystko w porządku a gdy dodałem powiadamianie z czuwania to wszystko się skichało. Przywracałem pierwotne ustawienia, te które wprowadziłem do testów centrali i nic to nie dało - centrala powiadamia tak jak piszę wyżej, choć wcześniej było OK.
Co może być przyczyną ???
dzięki za wszelkie rady i sugestie.
P.S. wczoraj nawet wgrałem nowy soft centrali i nic - nadal tak samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2011 12:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BENO99 Poziom 19

|
06 Jan 2011 13:20 Re: Integra 128 WRL problem - polaryzacja wyjść |
|
|
|
Witam.
Zamiast tych zmian polaryzacji ustaw to jako 83- Koniec sygnalizacji wyjśc
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2011 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
urzedas Poziom 12

|
06 Jan 2011 17:05 Re: Integra 128 WRL - tryb działania wyjść wirtualnych |
|
|
|
Dzięki za pomoc - w ten sposób działa to dobrze.
Jednak ciągle męczy mnie początkowe rozwiązanie, tzn. co jest przyczyną takiego szwankowania :evil: Czy to wina sprzętu czy oprogramowania :?: tym bardziej ze z początki było OK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2011 17:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robnaj Poziom 10

|
06 Jan 2011 22:47 Re: Integra 128 WRL - tryb działania wyjść wirtualnych |
|
|
|
BENO99 dobrze ci podpowiada.
To co ustawiłeś nie mogło działać poprawnie, ponieważ na przykładzie wyjść 20 i 21 zauważ, że ustawiłeś taki sam typ wyjścia zmieniłeś tylko polaryzację. Powiadamianie wysyła sms po zmianie polaryzacji wyścia, czyli jeśli odłączasz zasilanie AC to obydwa wyjścia jednocześnie zmienią swój stan tyle że na przeciwny.
|
|
| Back to top |
|
 |
puchatek69 Poziom 11

|
07 Jan 2011 08:13 Re: Integra 128 WRL - tryb działania wyjść wirtualnych |
|
|
|
Do sygnalizacji awarii zasilania dobrze jest ustawić typ wyjścia 81 "długa awaria zasilania", aby krótkotrwały zanik zasilania nie wysyłał natychmist inforamacji. W opcjach ustawisz jak długo ma nie być zasilania, aby wysłać inforamację.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2011 08:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
urzedas Poziom 12

|
07 Jan 2011 22:31 Re: Integra 128 WRL - tryb działania wyjść wirtualnych |
|
|
|
dzięki wszystkim za cenne informacje
puchatek69 masz rację - a zastanawiałem się - po co to ustawianie w opcjach czasu braku zasilania AC skoro i tak od razu przychodził mi sms z informacja o braku zasilania :D
|
|
| Back to top |
|
 |