FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Vitodens 222W + Vitotronic 200 + Vitotrol 200 + pogodówka

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Vitodens 222W + Vitotronic 200 + Vitotrol 200 + pogodówka
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 06 Jan 2011 14:30   

Vitodens 222W + Vitotronic 200 + Vitotrol 200 + pogodówka

Witam,

jestem nowy na forum oraz jestem świeżym użytkownikiem pieca Vitodens 222W. Instalacja składa się tylko z grzejników. Z lektury forum wynika, że czeka mnie żmudny proces konfiguracji ustawień (na razie fabryczne) :-).
Moje pierwsze pytanie brzmi: jak działa zabezpieczenie przeciwzamarzaniowe?
Pytam ponieważ kilka miesięcy temu pozostawiłem piec wyłączony (w rozumieniu "Instrukcji obsługi dla użytkownika instalacji....", str. 15, Wyłączenie obiegu grzewczego i podgrzewu ciepłej wody użytkowej). Po odwiedziłem miezkane po dość długiej nieobecności i pot wystąpił mi na czoło: piec był wciąż wyłączony, natomiast temperatura w mieszkaniu wynosiła 23 stopnie, temperatura na zewnętrz 0 stopni, palnik hulał non stop i z kranu leciała gorąca woda. Krzywa grzewcza fabryczna 1,4. W instrukcji nie udało mi się znaleźć szczegółów dotyczących "przeciwzamarzaniówki", więc może ktoś na forum pomoże mi zrozumieć ten, przynajmniej dla mnie, fenomen.

Pozdrawiam

Jarek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jan 2011 14:30   

Back to top

wawrzeczko_t
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 06 Jan 2011 19:57   

Re: Vitodens 222W + Vitotronic 200 + Vitotrol 200 + pogodówk

Niemożliwe - jak wyłaczony to wyłaczony. W funkcji stand-by kocioł powinien utrzymywać temperaturę w kotle na minimalnym poziomie (ok. 5 st.C).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jan 2011 19:57   

Back to top

bantel
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 07 Jan 2011 12:37   

Czyli, że coś nie funkcjonuje dobrze. Zgłoszę w układzie takim usterkę, szczęśliwie na gwarancji. Dziękuję i pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:

Dla pewności skontaktowałem się z infolinią Viessmann'a i otrzymałem informację, że zachowanie pieca jest jak najbardziej POPRAWNE!!!!!! Przeciwzamarzaniówka grzeje wtedy wg. krzywej grzewczej, bez korekty temperatury w mieszkaniu. Niezły algorytm....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jan 2011 12:37   

Back to top

dejure
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 08 Jan 2011 08:47   

Witam
Niestety kolega wawrzeczko się myli, a info Viessmann ma rację,

Temp wody 5°C w kotle dotyczy regulacji stałotemperaturowych tzn kiedy nie mamy regulacji pogodowej. Przy spadku temp kotła poniżej 5°C załącza sie palnik i pompy wygrzewając układ do około 40°C
W układach automatyki pogodowej Viessmanna jest załączona funkcja ochrony przeciwzamrożeniowej W nastawach fabrycznych, przy spadku temp. zewnętrznej ponirzej 1°C na plusie załącza się palnik i pompy kotła wygrzewając cały układ do temperatury około 40°C .
Działa na nawet w trybie wyłączenia kotła w Stand Bay.
Ochrona działa także na ciepłą wodę użytkową tzn przy spadku temp w zasobniku poniżej 10 °C zasobnik też jest wygrzewany.
Na szczęscie można obniżyć próg załączania tej ochrony a nawet ją wyłączyć.
Należy mieć jednak świadomość tego co się robi.
Kolega bantel wyłączył sobie kocioł i pojawił się po dość długim czasie celem sprawdzenia czy wszystko w porządku.
Ale powiedzmy, byłby jednak nawet lekki mróz- otwarte ,niedomknięte np drzwi lub okno w garażu (garaż z reguły jest najchłodniejszym pomieszczeniem) i grzejnik mamy zamarznięty (tam jest tyko 1 do 2 litrów wody stojącej -kocioł wyłączony pompa nie pracuje) i już mamy problem.
Ta funkcja już nie jednemu uratowała dużo pieniędzy szczególnie w budynkach w budowie czy pracach wykończeniowych.
Oczywiście poprzez zmianę progu temperatury można ją dostosować do danego budynku.

Pozdrawiam
dejure
Back to top

bantel
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 10 Jan 2011 15:04   

Bardzo dziękuję za informację.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Vitodens 222W + Vitotronic 200 + Vitotrol 200 + pogodówka
Page 1 of 1
Similar topics
Vitotronic 200 - możliwość podłaczenia zdalnego przez intern (2)
Vitotronic 200 typ. KW2 - dodatkowy czujnik temperatury ?? (3)
Vitodens200,Vitotronic200,Vitotrol 200 i mieszacz Honeywell (1)
Vitodens 100 czy Vitodens 200? (12)
VIESSMANN VITODENS 222 ws2 + modul Vitotronic 200 (2)
vitodens 200 z regulatorem Comfortroll (12)
Viessman Vitodens 200-W porażka :o( (49)
Viesmann Vitotronic 200 ttyp KW2 Usterka Palnik (5)
Współpraca Viessmann Vitotronic 150 KB2 z Vitotrol 200-A (8)
vitodens 200-w + 2 x vitotrol 200 (3)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed